Петърчо лежи на кълката, че дори счупеният часовник показва два пъти на ден точно време. Ммммне винаги.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
NYSE
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от sunny Разгледай мнение
Мумичетат мислят, че тази възможност е очарователна, обаче само за биковете!
По-вероятен е песимистичния сценарий - срив на СИПа, паническо бягство от по-рискови към по-сигурни активи, трудно набиране на нов капитал, а Тръмпи с голи ръце ще гаси пожари в задния си двор, и хич няма да му е до приватизация...
Разбира се, мумичетата сега така мислят, обаче утре сутринта може съвсем друго да мислят...
Наздраве!!!
Danetha го срива от няколко години, до сега е сбъркал с около 100%, и това дори не е най-лошата му прогноза.
Не бъдете като danetha
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнениеМумчета и мумичета какво ще кажете за таз възможност...
https://www.bloombergtv.bg/a/2-novin...parva-zapochva
По-вероятен е песимистичния сценарий - срив на СИПа, паническо бягство от по-рискови към по-сигурни активи, трудно набиране на нов капитал, а Тръмпи с голи ръце ще гаси пожари в задния си двор, и хич няма да му е до приватизация...
Разбира се, мумичетата сега така мислят, обаче утре сутринта може съвсем друго да мислят...
Наздраве!!!
- 1 like
Коментар
-
Мумчета и мумичета какво ще кажете за таз възможност...
https://www.bloombergtv.bg/a/2-novin...parva-zapochvaМнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа
Коментар
-
Първоначално изпратено от Assen123 Разгледай мнениеВече повече от 2 години сме в бичи тренд, до момента +70%. Ако продължим да гледаме средните стойности на бичи пазар имаме ходене до 7800 а времево поне до средата на 2026г. Връщайки се в историята има и друга хипотеза – за последните 50 години имаме точно 5 бичи пазара който са минали 24 месеца и направили +70% - в нито един случай от тези 5 потенциала не се е ограничавал до тези 70%. Най късия такъв пазар е 82-87г с +200%.
Накратко очакванията ми не са се променили – гоним поне средни стойности т.е. + 110-120% и 4 години.
За Асенчо, сваляне/качване на лихви,криви по доходноста,войни,нови президенти с мита нямат никакво значение. Асенчо гледа някакви исторически ръстове и мисли,че ситуацията е като тогава и 7800 в СП са ни в кърпа вързани, както и рън минимум до 2026
По-неадекватен анализ тук не съм чел,честно.
Коментар
-
Ok, разбрах. Аз също влизам в компании, които харесвам на 50% отстъпка, но от собствената си оценка. Това обикновено се оказва на 80% от върха. Освен това ми трябва и катализатор. При VFC беше смяна на мениджмънта и инсайдърски покупки. При Есте беше момента, в който спря семейната вражда и обещаха да не се месят брутално в бизнеса.
А иначе продължавам да мисля, че има по-сериозен проблем с отгатването на потребителските навици.
Възможно е 30-40те години либерално управление, които атомизираха обществото ни, разделяйки ни в предпочитанията си на безброй малки групи, да е направило същото и с вкуса ни. Това мога лесно да го докажа с един пример от казармата, където всички, абсолютно всички предпочитахме консерва Ропотамо. Алтернативата беше Русенско Варено.
- 1 like
Коментар
-
Никога не съм твърдял че консумацията на алкохол се увеличава, напротив има обратната тенеденция. Това обаче през моята призма не прави някой от алкоколните компании лоша инвестиция. Откъм тайминг - поне за мен 50% от връх в сектор/компания която намирам за перспективна в комбинация
с 2/3 от анализаторите са сложили Холд, и няма грам оптимизъм в различните писания по сайтове като този е солидна основа.
Споменаваш няколко сектора който нямат чак такава голяма корелация като потребителски навици например. Хранителните конгломерати страдат защото натиска върху папането е най-голям. Не всеки трябва да пие, но всеки папа. Да не говорим че Нестле и сходните му там фирми са тежки структури който профукват/ха/ пари на воля.
Ако пиеш Джак Даниелс или Курвоазие и нямаш пари няма да се метнеш на нещо местно. По скоро ще направиш пас, докато с папането вафлата си е вафла - сменяш бързо и без да се замисляш много много. Дискаунтърите работят и все повече ще работят с техните си марки защото пак казвам за масовия потребител храната е Кисело Мляко - а дали ще е Елена, Петрана или Кпеопатра им е все едно в широк спектър.
Естее Лаудер имаха брутална експозиця към Азия - мисля беше по едно време 40%, продажбите намаляват, маржовете се срутиха и са на търнараунд план. Отделно те имат доста силен фокус върху скъпи брандове и нямат нещо което да компенсира, за разлика от Лореал например.
Коментар
-
Първоначално изпратено от grestar Разгледай мнениеИнфлацията по света засяка луксозните стоки - дрехи, марков алкохол, шоколад, цигари, хазарт, туризъм, аксесоари
Народа ще се цели във по-евтиното.
Златните и сребърни - мини, роялтита, дистрибуция, май са скъпички вече, ама има защо.
Правителствата нямат други опции освен да печатат, поне мандатът им е кратък,
а истинсите решения искат непопулярни мерки, средната класа във развитите страни е поизчезнала.
4-5 AI ще почнат да рушат монополът на Гугъл търсачката, понеже ще имплементират търсачка вътре в тях.
Дейта центровете ги строят близко до енергийни центрове, щото потреблението общо ще нарасва яко.
Доста акции по многото сектори са скъпи, а и геополитически Западът + Китай, почти са срещнали рецесията.
Остават старомодните скучни отрасли - оръжие (лично и за войската), влакове, газ/нефт (от сондиране до разпостранение), healthcare, затвори.
Качествените Полски, бразилски, индийски, аржентински акции ще имат поле за развитие.
btg е евтино
Коментар
-
Първоначално изпратено от TkilataII Разгледай мнениеНа мен също ми е интересен (вече) алкохола.
Но само преди 2-3 години Brown-Forman Corp ми се струваше много скъпо оценена (при P/S>10). Сега вече, след около 60% спад от върха ми се струва нормално оценена. Защо да я купувам сега? Още повече, че аргументът "Младите не пият" е валиден. Не трябва ли аргументът първо да отпадне? за да направим позиция.
Друг е въпросът дали всъщност това е основната причина за спада в сектора. Защото спада вече се разшири и при храната.
Вижте какво става с General Mills, Kraft Foods, Nestle. Там също пазара си измисли причина. "Дебелите не искат многократно преработвана храна"
Интересна е и козметика: Есте Лаудер, Улта, дори Елф. Там не знам каква е причината. (Имам малка позиция във EL)
Ами дрехите и обувките. Феновете на Найк вече плачат. (Имам малка позиция във VFC)
Аз предполагам, че има някаква обща причина която гази и 4-те сектора, засегнати по-горе и въобще целия потребителски пазар.
И много ми се ще да я открия преди по сериозно да вляза в сектора, защото ако това е положението по време на силен потребител, то когато потребителите го закъсат ще стане още по-лошо.
За храната е друго. Има две големи групи хора.
1. Хипстъри - търсят био еко хомо, гризат пица с рукола и гледат на тия марки като на шир потреба.
2. Другите ги интересува цената и не плащат за марка - т.е. купуват си от лидл млекца за деца вместо данонино.
Остава им да разчитат само на дистрибуцията, насищане, поглъщане и закриване на локални конкуренти. Нещо от сорта - искаш да купиш бонбони да почерпиш и в магазина само Мерси и Линд. В което има смисъл, но просто забавя спада и всъщност разчисти пазара за продуктите на Лидъл.
Както казах, тези марки си загубиха лустрото. Тоблеронът беше готин шоколад, когато ти го носиха от фришопа.
===
Сривът на даден сектор спокойно може да е + за голяма добре капитализирана компания. Пазарът като цяло може да е по-малък, но ако конкуренцията умре, твоят дял може да е по-голям отпреди.
Първоначално изпратено от TkilataII Разгледай мнениеДа, Кока Кола и Пепси също страдат.
Monster Bevarage не е добре.
А Celsius Holdings направо е затрила мечтите на младите за ранно пенсиониране. Въпреки, че това младите го пият!Last edited by terziеv; 11.01.2025, 21:00.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Assen123 Разгледай мнениеКолкото хазарта ще изчезне толкова и алкохолната индустрия ще се срине в дългосрочен план. Подценяваш факта че дори да има трансформация то в крайна сметка за това имаме маркетинг който да насочва стадото.
Народа ще се цели във по-евтиното.
Златните и сребърни - мини, роялтита, дистрибуция, май са скъпички вече, ама има защо.
Правителствата нямат други опции освен да печатат, поне мандатът им е кратък,
а истинсите решения искат непопулярни мерки, средната класа във развитите страни е поизчезнала.
4-5 AI ще почнат да рушат монополът на Гугъл търсачката, понеже ще имплементират търсачка вътре в тях.
Дейта центровете ги строят близко до енергийни центрове, щото потреблението общо ще нарасва яко.
Доста акции по многото сектори са скъпи, а и геополитически Западът + Китай, почти са срещнали рецесията.
Остават старомодните скучни отрасли - оръжие (лично и за войската), влакове, газ/нефт (от сондиране до разпостранение), healthcare, затвори.
Качествените Полски, бразилски, индийски, аржентински акции ще имат поле за развитие.
Коментар
-
На мен също ми е интересен (вече) алкохола.
Но само преди 2-3 години Brown-Forman Corp ми се струваше много скъпо оценена (при P/S>10). Сега вече, след около 60% спад от върха ми се струва нормално оценена. Защо да я купувам сега? Още повече, че аргументът "Младите не пият" е валиден. Не трябва ли аргументът първо да отпадне? за да направим позиция.
Друг е въпросът дали всъщност това е основната причина за спада в сектора. Защото спада вече се разшири и при храната.
Вижте какво става с General Mills, Kraft Foods, Nestle. Там също пазара си измисли причина. "Дебелите не искат многократно преработвана храна"
Интересна е и козметика: Есте Лаудер, Улта, дори Елф. Там не знам каква е причината. (Имам малка позиция във EL)
Ами дрехите и обувките. Феновете на Найк вече плачат. (Имам малка позиция във VFC)
Аз предполагам, че има някаква обща причина която гази и 4-те сектора, засегнати по-горе и въобще целия потребителски пазар.
И много ми се ще да я открия преди по сериозно да вляза в сектора, защото ако това е положението по време на силен потребител, то когато потребителите го закъсат ще стане още по-лошо.
Коментар
-
По принцип форумът ни е доста слабичък, но съм сигурен, че има поне тази базова способност да прецени, кога някой сектор от икономиката става интересен за инвестиране. Така беше 2011-12 година с полупроводниците, 2015-16 с металите и енергията, а през март 2020 откривайки VIX над 90 беше категоричен по целия широк пазар. Въпросът е каква част от работата е да открием, че компаниите от еди кой си отрасъл са паднали с 50%? Според мен - много малка. Искам още.
Коментар
Коментар