IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

NYSE

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
"рублата"
Clear All
new posts

• Притесняват ме. Но само донякъде. Едно, защото РФ е в силната позиция и сериозни мерки не са вероятни, второ защото държа далеч повече добивачи на суровини извън РФ:

- всякакви въглищари (това въглищата какви пари докараха, още не мога да повярвам)... половината са руски де. През Евраз натоварих голяма позиция в RASP на борсата в Москва.
    - бразилско и аржентинско агро (стават още за купуване)
    - метали и металурзи
    - gdx и отделни малки златари
    - най-паче американски газ и ТРЪБИ ТРЪБИ ТРЪБИ
    - добра позиция в Петробраз

Всички изброени би трябвало страшно да спечелят (и аз покрай тях), ако се случи невероятното и Русия бъде изключена от световната търговия. Ще съм на сериозен нетен плюс. Ако RSX дръпне, тогава ще съм направил наистина чудна сделка.

Единственото, което наистина ме притеснява и което реално може да ми докара загуби не е свързано с Русия. Това са позициите ми във Фейсбук, QQQ и дори HOOD. Не ми е работа там по принцип, но ми се сториха бая подценени. Oще са подценени. Там обаче реално няма дъно за разлика от суровините.

Добре е в момента човек да заложи поне с някаква част от парите на Русия и на рублата.

Честно казано мисля да го зарязвам този форум. То самият сайт е тролски и няма чудно, че по форумите вършеят Мунчовци и сие.

===

добавка: сега видях, че щели да санкционират и руските каруцари. Т.е. повече работа за dht, повече дивидент без данък.
    Last edited by terziеv; 23.02.2022, 14:36.

Коментар

• Почвам да се притеснявам за тези които чертаеха срив за рублата. Още повече се притеснявам рублата да не поскъпне 15% че тогава руските ми акции може и да паднат

Коментар

• Рублата направи своя ход както и очаквах. USD/RUB Проби надолу rising wedge и оттук насетне Sky is the limit!

Коментар

• Първоначално изпратено от desperado Разгледай мнение
          Вчера с 5 цифрен спад на портфолиото, Днес с 5 цифрен ръст на портфолиото. Имамиха ги днес хората които търгуват по трендови графики, нива на съпорти, фибоначита и т.н и това е ми се струва да само началото. Не мога да се зарадвам, защото освен петролните компании и някои суровинни всичко днес е толкова гадно и убито, че чак не ми се вярва. Не искам да увеличавам над 70% дела в такива инвестиции, а ако така продължава още няколко дни ще е зле. Според мен финалното яху нагоре на пазарите ще е съчетано със спад на долара и ръст на Emerging markets, сега удобно продават скъпите долари за да купуват активи. Аз лично съм само с 5% тежест на американски акции, но имам доста ADR-и, Смята че доларът е готов за як сел срещу турска лира, рубла, реал и др. Даже за утре планирам да участвам на форкес пазар за пръв път от 10г сигурно и да продам долара срещу турски лири
          Мисля, че това е само началото. Пък рублата и лирата не са еднакво тежки в дългосрочен план.

Коментар

Другата седмица рублата ще поскъпне. И миналата година точно тези седмици го изиграха така за да поскъпне 10% за няколко месеца.
            Каква е причината? Или просто закъсняло осъзнаване какво означава 7,5% лихва?

В интерес на истината четох добре обосновано твърдение, че високите цени на нафтата всъщност свалят рублата. Причината е, че по закон, голяма част от приходите от суровините трябва да отиват за закупуване на чужди валути.

... Иначе Газпром под 8 еврака си е малък празник

Коментар

• Другата седмица рублата ще поскъпне. И миналата година точно тези седмици го изиграха така за да поскъпне 10% за няколко месеца.

Коментар

• Първоначално изпратено от jori Разгледай мнение

За долара съм чувал такива оправдания - долара скъп, и не ни е конкурентна стоката.
                Но за рубла мисля че това не важи - рублата би скочила само заради ресурсните компании, то друг експорт няма. И когато продаваш ресурси цената в рубли * цената на рублата се определя пазарно и няма значение кое колко е, а само произведението.
                Непрекъснато и целенасочено поддържат рублата ниска от години (централната банка не стига че има такива лихви ами продава рубли на пазар). Но ще се получи нещо подобно като при бразилския реал спрямо долара 2003-2011 когато поскъпва двойно спрямо долара. И само да кажа.... че годината в която става ясно че суровините започват яко тренд нагоре е 2003

Коментар

На все повече хора им става ясно че инфлацията няма да е временна.... Купувай Russia Government Bonds. - 7.8 % лихва За следващите години това ще е най-безрисковата high yield стратегия. Почвам да се пристенявам че ако рублата се дигне още ще почнае да влияе отрицателно на руските ми акции.... а мегдан за вдигане има много голям,,,
                  За долара съм чувал такива оправдания - долара скъп, и не ни е конкурентна стоката.
                  Но за рубла мисля че това не важи - рублата би скочила само заради ресурсните компании, то друг експорт няма. И когато продаваш ресурси цената в рубли * цената на рублата се определя пазарно и няма значение кое колко е, а само произведението.

Коментар

• Първоначално изпратено от IvelinaJensen Разгледай мнение
                    Имате ли идея защо TSM, най-големият производител на чипове буксува?

Каква новина ли излезе та потъна маркета?
                    На все повече хора им става ясно че инфлацията няма да е временна.... Купувай Russia Government Bonds. - 7.8 % лихва За следващите години това ще е най-безрисковата high yield стратегия. Почвам да се пристенявам че ако рублата се дигне още ще почнае да влияе отрицателно на руските ми акции.... а мегдан за вдигане има много голям,,,
                    Last edited by desperado; 26.10.2021, 21:32.

Коментар

Working...
                    X