Първоначално изпратено от pipbel
Разгледай мнение
Мога да рзкажа една действителна история. Преди време работех в една финансова институция, която продаваше и инвестиционно злато. При нас дойде клиент, който си купу долу горе на абсолютният връх. Една унция в евро беше някъде 1320. След като си го купи каза кутовото изречение: "Дано да не ни излъжат пак както с имотите и акциите". Като чух това и щяха да ми се подкосят краката. На среща си имах съвършенният глупак, който винаги се прецаква. Това беше силен сел сигнал. Разказах историята на мой приятел, който също търгува на борсата. Човека след седмица дойде при нас със всякакви златни дрънкулки. Продаде си всичките боклуци и си купи акции на ФПП. Взе две години дивидент, после ги продаде и не знам в какво са отишли парите. Реално погледнато не само, че се предпази от 35 процента загуба, но и реализира около 45 процента доходност за периода. Показателно е какнякои хора винаги бъркат и продължават да правят едни и същи грешки. Аз също съм имал преди години период, когато съм отричал обективната действителност, но без да се приеме истината няма как да се продължи нататък.
Това беше малко лирично отклонение. Аз харесвам като сектори фотоволтаиците защото в следващите 15 години ще се инсталират около 50 пъти повече мощности отколкото в цялата история до момента. Харесвам електроавтомобилите защото в следващите 20 години алтернативите на петрола ще достигнат около 80 процента дял в производството на нови коли. Харесваам 3Д принтерите защото след 15 години половината от домакинствата в света ще имат домашни какива. Харесвам биотехнологиите защото там ще имаме технологична революция, която ще увеличи драстично продължителността на живота. Това с хепатит Ц е само прелюдия. Харесваам изкуственият интелект. След 15 години ще е надминал човешкият със всички последствия от това. Докато при другите сектори накрая всичко става камодити, то при изкуственият интелект победителят взема всичко. Там е като при социалните мрежи. Тези процеси са технологични и не зависят от сътоянието на борсовият пазар или на икономиката. Гугъл беше създаден след спукването на дотком балона, преживя две рецесии и е оценен на 350 милиарда. Подобна е схемата и със фейсбук. Аз съм по-дългосрочен в плановете си. Въпроса за мен е да индентифицирам правилните компании в тези сектори и да ги взема в подходящият момент така, че да не платя предварително ръста за следващите три години и по този начин да ми изяде част от дългосрочната печалба. Отделно Architect не се аргументира защо пазарите са балон. За мен това е интересно защото много по-изгодно ще купувам същите тези компании по време на борсова криза.
Коментар