Хора, ще видим ли днес 18К+ според вас?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
NYSE
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеДа, интересно ще е и ще наблюдаваме какво ще се случва.
Аз обаче не можах да хвана много логиката на Гилд да дава на 1/3 от света( и то най мангалската му част) безплатно такъв уникален продукт , като акционер не обичам такива прояви ала мама Тереза.
Както и да предоставя двойно по евтини цени в Европа, особено пък на наглите френски комунета
А то от тези бедни пазари не се печели, печели се от САЩ, Европа и Япония. Като в Европа обаче договарянето става ан блок. И реално Германия или Франция може да извива ръцете на ГИЛД. А в САЩ, САЩ не могат. Просто различни закони. Ако обаче ГИЛД реши да каже на Германия или Франция да духат супата, то там ще влезе втория. А ГИЛД няма да вземе нищо.
Играта при големите фирми е за максимална абсолютна сума на печалбата за целия период. Това предполага да правиш всичко което можеш за да спираш нови конкуренти - в обозримото бъдеще. И да правиш всичко кавто можеш да изстискаш всеки долар печалба от всяко възможно място. Преди конкурента да го е направил.
Реално конкуренцията на подобно ниво е нещо съвсем различно от конкуренцията в каквото и да било друго. Просто защото има реално олигопол на световно ниво.
Ако не си чел microeconomics, може да ти е интересно. Особено за видове конкуренция и как се прецакват едни други като в същото време всички се опитват да държат общия пазар максимален.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
Аз за това и казах че това заслужава да влезе в учебник.
Аз обаче не можах да хвана много логиката на Гилд да дава на 1/3 от света( и то най мангалската му част) безплатно такъв уникален продукт , като акционер не обичам такива прояви ала мама Тереза.
Както и да предоставя двойно по евтини цени в Европа, особено пък на наглите френски комунета
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеТова също е от твоя линк :
Аз за това и казах че това заслужава да влезе в учебник.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеНе греша
http://www.businessweek.com/news/201...al-with-abbvie
Gilead’s Sovaldi costs $84,000 for a 12-week course of treatment, and the company’s Harvoni, which combined Sovaldi with another medication in a single pill, costs $94,500. Viekira Pak, approved last week by the Food and Drug Administration, sells for $83,319 before any negotiated discount. AbbVie offered a “significant discount” in exchange for exclusivity, Miller said.
This is exactly what our plan sponsors hire us to do is to negotiate and try to make drugs more affordable,” Miller said. “We look at this as being the first of what will happen the field of cancer, rheumatoid arthritis and many other of the expensive specialty fields.”
Коментар
-
АББвие няма смисъл да дава значителен дискаунт и на други. Тогава наистина ще почне ценова война. А лекарството Гилиъд е по-добро. АББвие не иска да се конкурира на всички фронтове с Гилиъд защото ще загуби.
Точно твоите страхове в момента споделят доста на пазара. И за това и пада цената. Реално на доста биотеки. Но тези страхове предполагат че компаниите са идиоти. А те не се станали с пазарна капитализация от по 50 -100 милиарда защото са идиоти.
Имаме един пазар - едно лекарство. Водещия задава тона и в началото определя такава цена че да хване максимална печалба. Като абсолютна сума. Следващия - т.е. този с малко по-лошо лекарство, се съобразява с водещия и поставя цена малко под неговата. Но така всъщност може да не вземе нищо. За това за един малък пазарен дял - около 25 милиона американци - клиенти на Експрес Скрипт слага много по-ниска цена за да стане водещ.
Така пазара на лекарството се разделя на две. В 10% от пазара имаме втория който е водещ и в 90% от пазара имаме първия който е водещ. В малкия дял първия също ще вземе някакви проценти. Както и в големия дял втория също ще вземе някакви проценти - вече с висок профит маржин. Всъщност с брутален профит маржин.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеМисля че грешиш, скоро и сигна и другите конкуренти на скриптс ще тръгнат по тоя път и ще натиснат фармите.
И много маржини ще идат на кино.
http://www.businessweek.com/news/201...al-with-abbvie
Gilead’s Sovaldi costs $84,000 for a 12-week course of treatment, and the company’s Harvoni, which combined Sovaldi with another medication in a single pill, costs $94,500. Viekira Pak, approved last week by the Food and Drug Administration, sells for $83,319 before any negotiated discount. AbbVie offered a “significant discount” in exchange for exclusivity, Miller said.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеАББВие продава на по-ниска цена само на ЕКСПРЕС скрипт. Иначе за останалите цената на лекарството и е само няколко процента под тази на ГИЛД.
.
И много маржини ще идат на кино.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеВъпроса не е в това, а в реалния риск да се почнат ценови войни по целия сектор.
Каква файда че официално ще декларираш 100$ цена на нещо, след като ще си принуден да го продаваш на 40-50 за да запазиш маркета си.
Имам чувството че дедо Бъфю пак ни изработи като си купи експрес скриптс, а не биотехите по които се облизваме....май е по е наясно от нас кой държи ножа за кокала
Във фармацията не са идиоти. Отлично знаят че ценовата война води до загуби за всички. И за това, това което всъщност прави АББвие е много умно. тя си гарантира даден процент продажби. които ще направят лекарството и супер успешно. Но реално само през 1 доставчик. това не води до война на всички ффронтове и всъщност не и засяга особено силно профит маржина. В същото време и вдига абсолютната стойност на очакваната печалба.
ГИЛД губи част от абсолютната стойност на печалбата си, но не си пипа профит маржина. И двете компании всъщност много внимават да не сринат общата абсолютна сума на пазара. Извън Експрес Скрипт. А те си делкат пазара. Извън него. Реално всъщност с тази ценова дискриминация която прави АББВИЕ може дори да се вдига общата стойност на цялостния пазар. Защото иначе може би трябваше да сложи по-ниска обща цена за всички.
Изобщо упражнението е изключителон силно отиграно и направо заслужава да влезе в учебниците.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеМежду другото и ГИЛД според мен е доста подценена на тези цени. Ако от това отмъщение експрес скрипт загубят дори 2 милиарда приходи то това са 800 милиона печалба по-малко. Но това и вдига форуърд ПЕ то само до около 10. С което е отново значително по евтина от всичките гигантски фармации, които обаче не правят никакви растежи.
Каква файда че официално ще декларираш 100$ цена на нещо, след като ще си принуден да го продаваш на 40-50 за да запазиш маркета си.
Имам чувството че дедо Бъфю пак ни изработи като си купи експрес скриптс, а не биотехите по които се облизваме....май е по е наясно от нас кой държи ножа за кокала
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеИ на мене ми се струва така.
Какво ще кажеш за Януари 16 /130-135$ колове за около 4.5-5$ ?
На добър дисконт ми се видят и се чудя дали да не пробвам...
ПС Послушах те за Ентата.
Понеже кеширах повечето Гилд реших че не ми трябва хедж вече ( а и смятам че идва корекция на целия биотех), ала ми се стори убедителен и си взех си обратно 2/3 от тея де продадох, макар и с $ по скъпо..
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеКоето ти харесва. Според мен играта през опции е много по-трудна. В пъти по трудна.
Какво ще кажеш за Януари 16 /130-135$ колове за около 4.5-5$ ?
На добър дисконт ми се видят и се чудя дали да не пробвам...
ПС Послушах те за Ентата.
Понеже кеширах повечето Гилд реших че не ми трябва хедж вече ( а и смятам че идва корекция на целия биотех), ала ми се стори убедителен и си взех си обратно 2/3 от тея де продадох, макар и с $ по скъпо..
Коментар
-
Първоначално изпратено от michaelis Разгледай мнениене ми се занимава с тея глупаци фармацефтите предпочитам си опциите regular income и тва е кой иска да се разпраа с гигантите .... и да си ги чака ....
Коментар
Коментар