IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

NYSE

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Човек

Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
    Епъл се търгува на основа на печалчба и ръст на печалбата, не се търгува на основа на балансови числа. При епъл купуваш бъдещата печалба, а не активите които има.
    Човек...)) ако за епъл кажеш че купуваш бъдеща печалба....което в основата си е вярно за 100 % от всички компании тъй като те не се продават с П/Е 1 ...тогава не знам има ли друга компания в която може да си по сигурен за бъдещата и печалба.

Само това изречение показва липсата ти знания за реалното състояние на компаниите.

Мога да се обзаложа че не си отделил - може би защото ти се струва глупаво и не ненуижно - минимално време да се запознаеш с тази компания по подобавщ начин.

Разговора става безпредметен.

Тук се сблъскваме с принципи на работа а не с познания.

Коментар

• Смятам

Валю инвестирането е инвестиране като се използва баланса на компаниите. търсят се подценени активи. Ръста е инвестиране с парични потоци или опр, търси се ръст на печалбата.

За добро зависи - аз всяка година която съм под 30% печалба я приемам като неуспешна година. но пък моя риск е бая по-голям от нормалното. В общия случай смятам че е нормално човек да прецени на кои пазари иска да играе. какъв риск да поеме - да си избере едни ЕТФ които отговарят в най-пълна сила на това което иска да постигне, да прецени какъв процент иска да държи в тях и след това да гледа дали през собствените си решения ги бие с достатъчно, да кажем с 2 или с 3% поне.

Ако не може да ги бие с толкова значи си губи времето и може просто да си купи от тях.
      Смятам че познанията ти относно инвестирането в стойност са стигнали до това което пише в книгите и то в по старите което не е странно след като не го споделяш.

От десетки години няма подценени активи на база само стойност. Т,е не можеш да намериш компания която е намирал Греъм която се продава 50 % под стойността на активите си ако фалира например. Стойността в съвремения сват включва и разстеж или потенциал не само печалба.
      Търговията главно на ЕТФ има своите предимства - по спокойна е и по безопасна донякъде с оглед че елиминира възможността да се набуташ в някоя компания която внезапоно и се разкаже играта поради какви да е причини.

От друга страна ръста на нормалните ЕТФ не може да се мери с ръста на определени компании които пазара в даден момент е подценил или поради текущата конюктура те са паднали заедно със всичко останало.

При срив на пазара или голяма корекция ако си подготвен и знаеш какво да купиш т.е кои компаний възможната печалба в период няколко години от този портфейл ще бъде няколко пъти по голяма от простото влизане в индексите или определени етф.
      Това винаги е била моята стратегия. Да изчакам момент в който пазара ми дава възможност да купя добри компании на прилична цена и да ги задържа до когато преценя.

Аз съм почти сигурен какво правиш ти. Ти играеш различни етф и които могат да ти донесат 5-10 % печалба на ден дори със сравнително малко пари.
      Между другото това правя и аз с част от парите си. Без да те познавам...мисля че те познавам.. Ти не обичаш много инвестииците в акции поради трудността в която виждаш относно проучването им и несигурността дали това проучване ще се окаже вярно. Аз лично смятам че не чак толкова големите услия които е нужно да положиш ти костват много пропуснати уникални възможности но в крайна сметка парите са си твои и след като си доволен на това което постигаш...всичко е наред.

Единственото което аз не искам да се случи с мен е да си поставян цели които лесно мога да постигна може би затова се пъна повече от теб да чета финансови отчети. Към този момент печалбата ми в рамките на тази година е в порядълка 37-39 %. Комбинирайки до колкото мога различни методи на търговия .... като си оставам голям фен на това да изчакам момент в който ще мога да купя всичко което искам да купя в дългосрочен план.

Коментар

• Валю и гроут стратегиите си имат относително точно дефиниции, който се интересува лесно може да ги намери. Това че мислиш че нещо е евтино не го прави подходящо за валю инвестиране автоматично. Също така това че нещо е гроут, не го прави скъпо. това са различни гледни точки за откриване на евтино и скъпо.

Коментар

• Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
          В смисъл? Аз съм тук от тази година...преди това не съм писъл тук нищо...дори не бях посещавал български сайт свързан с инвестиции. Провокира ме веднъж желанието ми да видя до каде е докарана БФБ.

Трудно е да търсиш стойност след реакцията на пазара октомври миналата година. Мился че това беше момента в който постепенно реших да си затворя всички позиции и да играя краткосрочно.

Та епъл казваш няма стойност в тази цена ? Аз мисля че Епъл е най подценената акция дори и в този пазар но има куп причини поради които въпреки този факт тя не е добра покупка към момента...както и всичко останало разбира се.
          Епъл се търгува на основа на печалчба и ръст на печалбата, не се търгува на основа на балансови числа. При епъл купуваш бъдещата печалба, а не активите които има.

Коментар

• В смисъл?

И до колкото си споделял до сега не си играл за търсене на стойност. Епъл трудно може да мине по тази графа.
            В смисъл? Аз съм тук от тази година...преди това не съм писъл тук нищо...дори не бях посещавал български сайт свързан с инвестиции. Провокира ме веднъж желанието ми да видя до каде е докарана БФБ.

Трудно е да търсиш стойност след реакцията на пазара октомври миналата година. Мился че това беше момента в който постепенно реших да си затворя всички позиции и да играя краткосрочно.

Та епъл казваш няма стойност в тази цена ? Аз мисля че Епъл е най подценената акция дори и в този пазар но има куп причини поради които въпреки този факт тя не е добра покупка към момента...както и всичко останало разбира се.

Коментар

А сега един въпрос.
              Каква е разликата в инвестирането в ръст и стойност?
              Стойността включва ли възможен ръст?

И да добавя какво означава отплащане?

Какъв според теб е добрия процент доходност на годишна база да кажем за 1 М инвестиция?
              Валю инвестирането е инвестиране като се използва баланса на компаниите. търсят се подценени активи. Ръста е инвестиране с парични потоци или опр, търси се ръст на печалбата.

За добро зависи - аз всяка година която съм под 30% печалба я приемам като неуспешна година. но пък моя риск е бая по-голям от нормалното. В общия случай смятам че е нормално човек да прецени на кои пазари иска да играе. какъв риск да поеме - да си избере едни ЕТФ които отговарят в най-пълна сила на това което иска да постигне, да прецени какъв процент иска да държи в тях и след това да гледа дали през собствените си решения ги бие с достатъчно, да кажем с 2 или с 3% поне.

Ако не може да ги бие с толкова значи си губи времето и може просто да си купи от тях.

Коментар

• Меркел и Обама

Имам усещането че това сътрудничество Меркел и Обама няма да има щастлив край.

Мисля че Меркел прави все повече и по големи грешки...дали под натиск или по свое усмотрение и до колко не знам.

Коментар

Кой да питаме? Аз в моята стратегия почти не съм реализирал загуби камо ли големи.
                  И до колкото си споделял до сега не си играл за търсене на стойност. Епъл трудно може да мине по тази графа.

Коментар

• Кой да питаме?

А за обема на парите - ама тотално не си прав. Имаш си някаква идея че инвестирането в стойност е сигурно. Това е тотално грешна идея. Лесно можеш да питаш разни хора от къде са им дошли най-големите загуби на борсата - готов съм да се обзаложа че са от покупки на "евтини" акции, от залагане на "стойност". човек като залага на растеж си знае - до като расте съм там - като спре да расте съм аут. Ама като залага на стойност играе срещу пазара. И в общия случай пазара му го набива.
                    Кой да питаме? Аз в моята стратегия почти не съм реализирал загуби камо ли големи.

Коментар

• Добре...

Валю инвестициите - а ла Греъм и Бъфет не се отпащат за последните сигурно 20 години. Всеки може да пусне едно сравнение между ЕТФ залагащи на стойнос и на ръстт и да види как валю бива тотално размазвано.

Това е концепция която стои добре на книга, но реално не върши никаква работа практически. И между другото Бъфет използва доста солиден ливъридж иначе подобна скапана стратегия съвсем няма начин да му се отплати. Отчасти и заради това че много народ се опитват да я прилагат. Когато човек се бута там където има много хора рядко нещо хубаво може да излезе.
                      А сега един въпрос.
                      Каква е разликата в инвестирането в ръст и стойност?
                      Стойността включва ли възможен ръст?

И да добавя какво означава отплащане?

Какъв според теб е добрия процент доходност на годишна база да кажем за 1 М инвестиция?
                      Last edited by Iv_max; 07.06.2015, 21:58.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                        Валю инвестициите - а ла Греъм и Бъфет не се отпащат за последните сигурно 20 години. Всеки може да пусне едно сравнение между ЕТФ залагащи на стойнос и на ръстт и да види как валю бива тотално размазвано.
                        .
                        Общо взето си прав.
                        Ако вземем за проксита RPV / RPG за последните 5-6 години нямат разлика, и двете бият спайчо с 40%.
                        Ала когато се проследи за 10г. период картинката е по-друга. РПГ-то определено печели аутпърформвайки индекса с 50%, докато рпв-то само с мизерни 13%.
                        Освен това по време на голямото пяуу 2008г. последното се е представило много по зле от растежните, а и от индекса.
                        Нищо чудно да се повтори картинката и при следващия голям спих.

Вие спорите в 2-те крайности, ала както често става в живота - май истината е някъде по средата.
                        Поне моя скромен опит казва че най голям профит имам там където съм търсил и намирал валю в растежа.
                        Тоест купуване на дипове на подценени чудесни акции с голям потенциал.

От безбройните скрининги мисля долу горе съм си намерил начина как да откривам такива към даден момент.

За мене най доброто в момента са 4 акции и 2 етф-а в които ми са около 1/3 от вложените пари. Всеки техен срив - ще го изкупувам.
                        Ако не излезе нещо фундаментално зле което да ме разубеди де....

Коментар

• А за обема на парите - ама тотално не си прав. Имаш си някаква идея че инвестирането в стойност е сигурно. Това е тотално грешна идея. Лесно можеш да питаш разни хора от къде са им дошли най-големите загуби на борсата - готов съм да се обзаложа че са от покупки на "евтини" акции, от залагане на "стойност". човек като залага на растеж си знае - до като расте съм там - като спре да расте съм аут. Ама като залага на стойност играе срещу пазара. И в общия случай пазара му го набива.

Коментар

• Валю инвестициите - а ла Греъм и Бъфет не се отпащат за последните сигурно 20 години. Всеки може да пусне едно сравнение между ЕТФ залагащи на стойнос и на ръстт и да види как валю бива тотално размазвано.

Това е концепция която стои добре на книга, но реално не върши никаква работа практически. И между другото Бъфет използва доста солиден ливъридж иначе подобна скапана стратегия съвсем няма начин да му се отплати. Отчасти и заради това че много народ се опитват да я прилагат. Когато човек се бута там където има много хора рядко нещо хубаво може да излезе.

Коментар

• Абсолютно

Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                              Пичове темата стана супер за което ви благодаря на всички, че почти го бях зачеркнал форума на инвестор.бг. Сток пикинга е много важно нещо, но според вас не е ли добре да си седим на ръцете точно в този момент, защото индексите (а и доста от стойностните компании) са на рекордни нива, задава се покачване на лихвата от ФЕД, което ако не друго ще вкара доста нерви и волатилност...
                              Абсолютно това е моето мнение.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                                Аз имам по-различно мнение за акциите. Това е инструмент през който човек да се възползва от растежа в икономиките. Може да е имало някакъв смисъл в този израз купуване на стойност - преди 50-100 години - но от тогава народа яко е поумнял. Ако нещо е евтино то има причина да е евтино. И предпочитам тази рпичина да е подценяване на растежа пред подценяване на активите - защото то това означава евтино - подценяване на активите. Ама те активи се оценяват много по-лесно от растеж. И ако се бутам там където се стреми да оценява активи ще хвана дедовия - тези момчета там са много по-добре от мен - имат много повече информация и експертиза.

Пък при растежа всичко е гледане в тавана. никой няма предимство просто защото бъдещето е непредвимо. А като ще съм неграмотен предпочитам да се състезавам с други неграмотни, а не да се бутам там където само разходите им за одит, адвокати, оценители на дадена компания са повече от това което аз изобщо някога ще спечеля от нея.
                                Накратко ти предпочиташ да се възползваш от краткосрочните движения и текушата обстановка както и от потенциала да се вдигне някакъв актив според конюктурата на пазара без оглед дали това нещо струва или не струва толкова? Правилно ли те разбирам?

Инвестирането в стойност във варианта в който Греъм го обяснява и има много последователи които го развиват, се е променил разбира се изключително много от преди 50 години и в основата си е абсолютно неприложим едно към едно в момента но принципа на който се базира е актуален сега и ще бъде актуален следващите 100 години. И това е че, ако пазара поради някакви емоционални или грешни рационални причини подцени даден актив той се превръща в много добра покупка...и обратното ако пазара емоционално или грешно рационално надецни даден актив той се превръща в изключителна продажба. Понеже пазара не се движи в краткосорчен план от рациналността ами от емоционалността , той дава непрекъснати възможности в различни сфери да си купиш евтино нещо което е хубаво и да продадеш нещо хубаво което е скъпо. Идеята която се споеля от всички последователи на инвестирането в стойност е че в крайна сметка реционалността за достатъчно дълъг период взема връх и пазара оценява приблизително правилно даден актив.

До колкото те разбирам ако правилно те разбирам ти предпочиташ да не се намесваш в нещата които смяташ че е много трудно да оцениш а да се носиш по гребена на вълната и да оценяваш разстежа а не стойността.

Преди да кажа какво мисля наистина ще направя забележка че твърдението ти " Ако нещо е евтино то има причина да е евтино." ако го разгледаме като стойност е абсолютно погрешно. Защото да ако нещо е евтино то може да има причина да е евтино но причината може да бъде грешната емоционална оценка на пазара в конкретни моменти. Например при кризи от всякакъв характер. Интилигентния инвеститор на Греъм знае стойността на даденото нещо и когато хората ги е страх го купува...а когато хората са екзалтирани го продава.

В това което казваш има доста смисъл при определени обстоятелства. И тези обстоятелства които човек рядко умее да осъзнава е количеството на парите с които работи. Когато човек управлява 10к, 100к, 100М или 1 милиярд и повече освен разликата в мисленето му има и сериозна разлика в поведението му на инвеститор или спекулант.

Не случайно най-големия процент на технически анализатори разполагат със средства от 10 до 100 К. Това е така защото на тях им трябва силен ръст за да могат да оправдаят времето което отделят за бизнеса си. Те нямат никаква далавера да инвестират в стойност поради факта че евентуалната им печалба ще бъде изключитлно малка на фона на това което ако са добри или късметлиии могат да реализират при много сделки на база на технически анализ.

Другите които управляват средства да кажем от 100 К. до 1 М или подобни суми пак нямат далавера голяма да мислят за стойност и за много дългосрочен хоризонт защото търгувайки все ден и използвайки гребена на вълната могат да реализират значителна доходност вместо да се занимават с глупости да смятат стойността и да чакат Х години пазара да я оцени.

Когато обаче парите станат по сериозни....с ежедневна търговия не можеш да управляваш много пари. Няма как да купуваш и продаваш през 5 минути по 10 хиляди и повече акции на епъл и да се носиш по гребена на вълната. Затова за хубаво или лошо е нужно да мислиш отчасти дългосрочно...а когато кинтите станат още по сериозни още по дългосрочно и тогава инвестирането в стойност вече придобива друг смисъл.

Разбира се тези случай не ограничават всички възможности. Примерно аз съм заклет инвеститор в стойност което въобще не пречи да имам доста на брой акаунти в които да правя различни неща. Например това че не правя нищо в момента кардинално не пречи да се възползвам от движението на някой валути...или пък движението на някакви инструменти или други активи които да ми осигуряват някакви прихдои от време на време в краткосорчен план които не са ми съществени за живота или капитала ми но пък са възможности които виждам и когато мога не пропускам или поне се стремя да е така. Но както го правя това мога и да не го правя защото ако искам ръст на капитала ми като цяло аз не мога да работя по този начин или рисковете които трябва ежедневно да поемам ще станат прекалени.

Кой как си управялва парите и колко си си е негов проблем и няма значение...но тук говорим което е добре....и единственото нещо искам да кажа е че не зависимо колко пари управляваш сега....ти трябва да си подготвен психически, физически и най вече да притежаваш знанията и погледа върху нещата защото когато дойде момент парите да станат повече и човек да може лесно да мине на друго ниво и да може да упреавялва адекватно и тях. Иначе ...независимо колко пари има човек...сам ще си ограничи развитието чрез създаване на задоволство от това което е постигнал и липса на истинска амбиция да надскочи себе си.

Та .... ако не е тайна Равен в какъв порядък са средставта с които ти работиш...и мислиш ли че има смисъл в това което казвам аз?
                                Last edited by Iv_max; 06.06.2015, 22:30.

Коментар

Working...
                                X