If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Аз бях адски противник на късите позиции на компаниите. И сега разбрах колко съм бил прав навремето да съм противник и колко греша в последно време когато се изкушавам да го правя ...
Допуснах огромна грешка и скъсих съвсем емоционално Нетфликс преди няколко месеца . Въпреки че съм на печалба от днес...искам да обещая че повече никога ( или хайде почти никога ) няма да скъся която и да е компания на пазара извън индексите.
Това е много порочна практика да играеш срещу дадена компания колкото и да си сигурен. Не искам никога да се повтаря в живота ми.
При къса позиция може да спечелиш до 100% а можеш да загубиш неограничено. При дългите е обратното. Другото гадно нещо за мен е, че някой си е дал правото на разни играчори да продават такова което нямат и те съответно могат да си правят каквото искат с цените ако имат достатъчно пари
Нетфликс е обречен да падне.
В това съм абсолютно сигурен.
Даже няма нещо в което да съм по сигурен мисля.
Не случайно държах позициите си и продавах още по пътя нагоре. При друга компания мисля че щях да преживея загубата още преди време.
Но не съм прав по принцип. Защото изключително добре ми е ясна търговията и играта с нетфлиск и се дразня защо влязах в нея в много неправилен момнет.
А Нетфликс току що затворих половината от позицията си на печалба. Ще оставя другата за сега.
Или ще падне или ще се превърне в амазон на телевизиите. На мен всъщност ми харесва историята зад нетфликс и мисля че ако продължават да правят добро съдържание и да се разрастват на нови пазари няма проблем след 5 години да струват два или три пъти повече от сега. Просто несигуността около това е прекалено висока за моя вкус. Но определено по-скоро бих държал дълги нефликс - макар и малко пред къси нефликс, макар и пак малко
Като тества пазара дъното от миналата седмица аз бих ги закрил ако съм на твое място. Може и след това да продължи да пада, и пазара и нефликс, или само нефликс, ама вече нещата няма да изглеждат толкова сигурни за посоката. А несигурността убива настоящия тренд. Който всъщност е надолу.
А като се шорти нещо е добре да се шортят неща които се движат с пазара иначе човек може да бъде доста лошо изненадан. При шортене на нещо на което действат предимно пазарни сили - но е скъпо човек си намалява риска на портфейла всъщност. Т.е. бетата му на целия портфейл намалява. Но като шортиш неща които не се движат от пазара си вдигаш риска. Вероятността това нещо да расте а пазара да пада се вдига и човек може да бъде прецакан и в двете посоки. Нетфликс е малко особен случай с висока бета и същевременно се движи от истории които не са особено свързани с пазара.
Нетфликс е обречен да падне.
В това съм абсолютно сигурен.
Даже няма нещо в което да съм по сигурен мисля.
Не случайно държах позициите си и продавах още по пътя нагоре. При друга компания мисля че щях да преживея загубата още преди време.
Но не съм прав по принцип. Защото изключително добре ми е ясна търговията и играта с нетфлиск и се дразня защо влязах в нея в много неправилен момнет.
А Нетфликс току що затворих половината от позицията си на печалба. Ще оставя другата за сега.
Държейки къси от време на време, пък е като комар. Я спечелиш я проуснеш да затвориш на нормална загуба и заминеш. Когато си познал с по голям процент ...можеш да си позволиш лукса да останеш на пазара губейки спечеленета нереализирана печалба но имайки време да се убедиш че пазара ще се въстанови и ти трябва да прикллючиш с експеримента.
Аз гледам на късите по по-различен начин. за мен е важно да ги кеширам. но ама изобщо не е важно да ловя цялото движение надолу. Предпочитам процент два печалба от къси пред това да държа за голям спад. Мога да пускам постоянно къси и да ги затварям по пътя надолу, ама ако объркам нещата и вместо 20% спад се получи 10% може да съм много навътре. така че с късите сейфти фърст
Ти си знаеш Аз постоянно държа някакви къси в момента имам доста, но при следващото достигане на СП до 1850 ги махам всичките.
Държейки къси от време на време, пък е като комар. Я спечелиш я проуснеш да затвориш на нормална загуба и заминеш. Когато си познал с по голям процент ...можеш да си позволиш лукса да останеш на пазара губейки спечеленета нереализирана печалба но имайки време да се убедиш че пазара ще се въстанови и ти трябва да прикллючиш с експеримента.
Като тества пазара дъното от миналата седмица аз бих ги закрил ако съм на твое място. Може и след това да продължи да пада, и пазара и нефликс, или само нефликс, ама вече нещата няма да изглеждат толкова сигурни за посоката. А несигурността убива настоящия тренд. Който всъщност е надолу.
А като се шорти нещо е добре да се шортят неща които се движат с пазара иначе човек може да бъде доста лошо изненадан. При шортене на нещо на което действат предимно пазарни сили - но е скъпо човек си намалява риска на портфейла всъщност. Т.е. бетата му на целия портфейл намалява. Но като шортиш неща които не се движат от пазара си вдигаш риска. Вероятността това нещо да расте а пазара да пада се вдига и човек може да бъде прецакан и в двете посоки. Нетфликс е малко особен случай с висока бета и същевременно се движи от истории които не са особено свързани с пазара.
Както писъх в предия пост. Нетфликс ми е много голяма грешка. Аз си я признах и преди време.
Така че и без да ме убеждаваш аз си знам къде правя глупости. Което между другото ми е дало и най големия опит в живота..
Онзи ден си направихме една сбирка на бира тука варненските инвеститори. Та dddd разправяше една случка с негов познат дето скъсявал яхо . Не помня точни цифри ама да кажем го скъсявал от 100 и до 1000 устискал късите. На 95 като се видял в плюс закрил позицията а то после взело че отишло на 5 Моята теория за такива компании, е че понеже е супер логично да се скъсяват. постоянно някой голям играе срещу късите, удря им стоповете и им обира паричките. Дългата позиция може да се държи колкото си иска човек, докато късата си е по същество на маржин и съответно винаги може да бъде пробита.
Аз бях адски противник на късите позиции на компаниите. И сега разбрах колко съм бил прав навремето да съм противник и колко греша в последно време когато се изкушавам да го правя ...
Допуснах огромна грешка и скъсих съвсем емоционално Нетфликс преди няколко месеца . Въпреки че съм на печалба от днес...искам да обещая че повече никога ( или хайде почти никога ) няма да скъся която и да е компания на пазара извън индексите.
Това е много порочна практика да играеш срещу дадена компания колкото и да си сигурен. Не искам никога да се повтаря в живота ми.
Не съм съгласен, ти помниш ли от кога аз съм шорт на основните индекси? И то със 2х или 3 х инструмнетите. Не съм затворил нищо.
Не мога да сметна печалбата...към момента която обаче не ме интересува ни най малко защото аз ще продам всичко точно тогава когато сметна че е време да купя всичко без значение дали съм изтървал най добрия момнет. И няма значение дали това ще е сега или след 1 година.
Единствено затворих на загуба част от позициите си на фютчърсите началото на август защото сметнах че съм допуснал грешка влизайки прекалено рано на късия пазар. Сега вче съм на печалба но когато човек допуска грешки - не трябва да се учудва когато му се наложи да си плаща за тях.
Ти си знаеш Аз постоянно държа някакви къси в момента имам доста, но при следващото достигане на СП до 1850 ги махам всичките.
Те се търгуват и на ниски ПЕ та А все пак е доста по-турдно, особено ако правиш горния сегмент.
Абе мани, мани. За мен и теб може и да е трудно да правим смартфони, ама на роботите дето ги правят не им е никакъв проблем. Вземаш един робот с евтините пари дето ги раздават и той почва да ти прави смартфони 24/7. Проблема е само да ги продаваш и да си връщаш кредита
Мисля че Нетфликс...ще изгърми страшно в близките няколко седмици.
Не мога да препоръчам шорт обаче защото там никога не се знае.
Аз съм шорт...ама само защото съм шорт от непомня от кога ...: и на 130 шортнах още даже ( имах ли избор? ). Днес съм на печалба вече най накрая, след невероятни нереализирани загуби които виждах но успоях да издържа.
Бях решил да ги затворя...но ще порискувам още малко.
Много неща се правят, но трябва и някой да ги купува. Вкъщи най-хубавият ни сервиз е китайски порцелан, купуван 80-те години. Сега не искам да чуя за китайско, било то и порцелан.
Последния си Mac G4 го "пенсионирах" след като му изгоря китайското захранване (щото спряха да ги правят в Ирландия). Та така - много неща се правят и продават, но трябва и да ги купуват хората.... като дисковете на Володя Стоянов.
Мисля че Нетфликс...ще изгърми страшно в близките няколко седмици.
Не мога да препоръчам шорт обаче защото там никога не се знае.
Аз съм шорт...ама само защото съм шорт от непомня от кога ...: и на 130 шортнах още даже ( имах ли избор? ). Днес съм на печалба вече най накрая, след невероятни нереализирани загуби които виждах но успоях да издържа.
Бях решил да ги затворя...но ще порискувам още малко.
Онзи ден си направихме една сбирка на бира тука варненските инвеститори. Та dddd разправяше една случка с негов познат дето скъсявал яхо . Не помня точни цифри ама да кажем го скъсявал от 100 и до 1000 устискал късите. На 95 като се видял в плюс закрил позицията а то после взело че отишло на 5 Моята теория за такива компании, е че понеже е супер логично да се скъсяват. постоянно някой голям играе срещу късите, удря им стоповете и им обира паричките. Дългата позиция може да се държи колкото си иска човек, докато късата си е по същество на маржин и съответно винаги може да бъде пробита.
Коментар