Първоначално изпратено от pipbel
Разгледай мнение
Гледал съм проучвания за това как инвестират спекуланти в Тайван. Там имат огромна база данни с всички сделки на всички инвеститори. Аз поне не съм чувал з адруго подобно проучване. Та от тази база данни бяха изчислили резултатите на професионалните инвеститори и на ритейла за дост агодини подред. Резултатите бяха потресаващи. Всяка година ритейла успява да загуби на борсата там еквивалента на 2% от БВП то на Тайван. Може да бъркам конкретната цифра - това съм го чел преди години и го нямам пред мен - но беше нещо подобно. А профитата да го спечелят. Бяха се опитвали да видят от къде им идват загубите - идва от всичко - от избора на позиции, от начина на влизане в позиции, от начина на излизане в позиции - реално почти винаги средния ритейл спекулант се справя ужасяващо и губи доста устойчиво.
Гледал съм и интервюта с шефа на интерактив брокерс - този човек тотално отказва да каже каква част от клиентите му печелят. А интервюто го гледах миналата година - при яко бичите пазари. И народа пак успява да губи кинти.
Коментар