IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

NYSE

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Да

    Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
    Минусът на високотехнологическите компании, особено софтуерните, е че ного по-лесно могат да бъдат съборени - достатъчно е някой да измисли нов и ного по-добър продукт...е, вече това по-трудно може да стане в гараж, но все пак е доста по-лесно, отколкото за компании в други сектори.

    Именно заради това за свои пръви (признавам малко непредвидени) инвестиции извън България избрах Allianz и BASF. Просто те са класа, били са класа и преди десетилетия и ще останат класа и след десетилетия.
    При технологиите както и при фармацефтиката никога не можеш да си адски дългосрочен и да се успокоиш напълно като например....да кажем...ще дам пример Виза...ако я имаш на добра цена. ВИнаги трябва да си нащрек защото както казваш може фундаментално да се промени нещо и от първо да отиде на последно място която и да е от тази компания...дали заради нова и по яка технология...дали заради това че някой е измислил по добро лекарство и на друга кампания и спаднат драстично приходите.

    Коментар


    • Императоре,

      Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
      Iv_max е направил чудесен анализ и прогноза за пазарите, но и психологически един вид портрет на панираните малки играчорченца. Пример е случилото се в Китай - там огромна част от "инвеститорите" са разни китайски лелки и бабета, дето разцъкват по 100-150 долара наредени като лястовички зад терминалите в огромни зали като в казино.

      Като се паникьосаха и тръгнаха да изсипват - какво най-напред продадоха? Очевидно това, което купувачите са склонни да купят - тоест качествените акции, боклучавите като цяло си останаха у тях... и може би някои от тях вече осъзнават каква глупост са направили. Отделно (поне в началото на спихът) основен купувач бе държавата, която уж подкрепяйки пазарът, де факто извърши частична национализация през борсата на най-могъщите компании - нещо което сигурно са видели от Путин.

      Иначе подобни корекции като тая (е, не толкова помитащо дълбоки) има около всяка година. Просто сега се натрупаха едновременно няколко реални фактори - китайският спих, девалвацията на юанът, гръцката несигурност - разбира се и продължителният ръст, подбуждащ съвсем естествени мераци за кеширане у мнозина. Ако за около 10 месеца си направил 28% доходност и видиш, че пазарът тръгва надолу, що да не избягаш, примирявайки се (паради началото на спадът) с около 22%? Това е естествено за повечето малки инвеститори и за спекулантите тоже.

      Дългосрочният инвеститор е друга работа - все тая дали е Бъфет или аз: Императорът. Той не се интересува от моментната стойност на една акция, но какво стои зад нея. И ако така стръвно следях и дебнех пазарите - това бе не заради мен, но заради моите клиенти, които обаче излязоха железни и нито един не се уплаши - напротив: около сряда хората наляха още една торба бимберици, за да се възползват от. И са прави да са храбри - знаят, че за 15-30 години (срокът на договорите им), все едно ще са солидно напред и че сега - в самото начало могат да поемат рискове, защото дори и да сбъркат, има но-о-ого време за корекция.

      Иначе мене не ми пука особено, защото никога не купувам една акция с идеята да я продам, но: да си я имам навеки.
      Императоре,

      Не можеш и не трябва да си позволяваш да бъдеш толкова дългосрочен като Бъфет и другите инвеститор. Тяхната игра е коренно различна и те да искат не могат да са като нас. Аз по прпинцип съм фундаменатлно насочен . Но парите са ми малки и съответно възможностите по ликвидни . Аз нямам предимствата на Бъфет но имам други предимства че мога да продам всичко без на някой да му направи впечетление а той не може. Затова и на мен не ми се налага да бъда толкова дългосрочен и да чакам да мине пазарната корекция или мечия пазар и след 5 години пак да съм не печалба....не че не искам ама не мога да си го позволя.

      Коментар


      • Минусът на високотехнологическите компании, особено софтуерните, е че ного по-лесно могат да бъдат съборени - достатъчно е някой да измисли нов и ного по-добър продукт...е, вече това по-трудно може да стане в гараж, но все пак е доста по-лесно, отколкото за компании в други сектори.

        Именно заради това за свои пръви (признавам малко непредвидени) инвестиции извън България избрах Allianz и BASF. Просто те са класа, били са класа и преди десетилетия и ще останат класа и след десетилетия.
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

        Коментар




        • Първоначално изпратено от acen1975 Разгледай мнение
          равновестие и ив-макса убу си спорите,особено за неща,които не разбирате.
          тва ,за което говорите е ВЕРОЯТНОСТ,а не волатилност
          Приемам критиката

          Коментар


          • Институционални инвиститори

            Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
            Iv_max в гилиъд институционалните са 83,5% в Биоген 91,5% в селжен 81,6% Това малко ли големи са ти за сревнение в любимия ти епъл са 60.3%

            Нали не мислиш че ще се набия с големи суми точно там където купува дребосъка - първо това гледам като влизам в компания.
            Институционални инвиститори.
            Хубаво гледаш ..а още по.добре и да разбираш напълно какво гледаш.

            Това което гледаш няма особенно значение за конкретния казус. Сега ще ти обясня защо.
            Значи зад тези цифрички се крият 80 % пенсионни фондове и 20 % банки и големи инвестиционни фондове в общия случай. Ако търгуваш с Интерактив там има едно секторче което може да ти даде не много подробна но прилична информация кой точно притежава коя компания за информация ако искаш ще ти кажа къде ако не го знаеш.

            След като се запознаеш ако желаеш с тази информация за обща култура е добре да разбираш че пенсионните и дългосрочните инвестиционни фондове като блякрок и т.н притежават тези проценти от началото или в даден етап от началото - сиреч от преди много години. Там за продажба или влизане в нова компания се мисли с понякога с години дали да го направят или не т.е тези проценти на най големите дългосрочни така наречени институционални инвеститори ги забрави защото те реалнно не играят в пазара.
            Цената с изключение на много фундаментални промени в дадена компания или тенденции се определя реално с не повече от 5 или 10 % от общите акции ( това го казвам наизуст и не съм сигурен но порядъка е този защото преди години бях смятал подробно какви са движенията за една не много изветстна но ликвидна компания ) . Цялата игра назад - напред с години се играе с много малко акции на фона на всичките и това е валидно общо взето за всички компании.
            Не ти носи никаква информация или успокоение дали дадена компания има 90 или 60 % институционална собственност защото при срив на пазара ти са достатъчни 2-3 % за да се случи това което се случи и това е вярно и на обратно много често. Основния пакет от акции се променя само в много емблематични моменти и обикновенно с малко проценти. Причината е че ако някой иска да продаде 2 или 5 % от дадена компания на открития пазар това на практика означава да срине цената и наполвина и обратното ако иска да купи...затова такива движения са много редки.
            Накратко процента притежание от институционални инвеститори не дава ниаккава информация относно това колко акции реално се търгуват от останалите, колко се притежават дългосрочно от малки хеджфондове и и колко от дребните....и най вече въпроса КОЛКО са дребните?
            Информация от дневния оборот също не е чак толкова показателна защото обикновенно значителен брой и процент от този оборот са реално едни и същи акции изтъргувани от хилядите компютри назад напред през деня изпълняващи някаква задача.

            А относно ГИЛД те уверявам че който познавам той я търгува тази компания....това е изключително масово търгувана компания за опции , акции и т.н Ако се празровиш да се поитрересуваш в туитър, по разни форуми и т.н да видиш коя я търгува и вобще има ли някой да не я търгува ...ще се убедиш, подобно ма амиген и другите които беше изброил...но ГИЛД е като нетфликс. въпреки че е на светлинни години от нетфлиск.
            Аз също имах ГИЛД доста време.

            А относно Епъл си прав...аз съм и продължавам да съм много бичи настроен за епъл...но както бях казал преди епъл е много притежавана акция и като така риска да падне не е малък. От друга страна обаче има и много хора които искат да я купят и чакат момент ( като мен аз имам за нея минимум 5 М ) . Така че за епъл не бива да се прекалява с очакванията за супер срив.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от acen1975 Разгледай мнение
              равновестие и ив-макса убу си спорите,особено за неща,които не разбирате.
              тва ,за което говорите е ВЕРОЯТНОСТ,а не волатилност
              Хубаво си спорят те за нас - защото и двамата са мъдри и мненията им са ного полезни.
              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

              Коментар


              • равновестие и ив-макса убу си спорите,особено за неща,които не разбирате.
                тва ,за което говорите е ВЕРОЯТНОСТ,а не волатилност

                Коментар


                • Iv_max е направил чудесен анализ и прогноза за пазарите, но и психологически един вид портрет на панираните малки играчорченца. Пример е случилото се в Китай - там огромна част от "инвеститорите" са разни китайски лелки и бабета, дето разцъкват по 100-150 долара наредени като лястовички зад терминалите в огромни зали като в казино.

                  Като се паникьосаха и тръгнаха да изсипват - какво най-напред продадоха? Очевидно това, което купувачите са склонни да купят - тоест качествените акции, боклучавите като цяло си останаха у тях... и може би някои от тях вече осъзнават каква глупост са направили. Отделно (поне в началото на спихът) основен купувач бе държавата, която уж подкрепяйки пазарът, де факто извърши частична национализация през борсата на най-могъщите компании - нещо което сигурно са видели от Путин.

                  Иначе подобни корекции като тая (е, не толкова помитащо дълбоки) има около всяка година. Просто сега се натрупаха едновременно няколко реални фактори - китайският спих, девалвацията на юанът, гръцката несигурност - разбира се и продължителният ръст, подбуждащ съвсем естествени мераци за кеширане у мнозина. Ако за около 10 месеца си направил 28% доходност и видиш, че пазарът тръгва надолу, що да не избягаш, примирявайки се (паради началото на спадът) с около 22%? Това е естествено за повечето малки инвеститори и за спекулантите тоже.

                  Дългосрочният инвеститор е друга работа - все тая дали е Бъфет или аз: Императорът. Той не се интересува от моментната стойност на една акция, но какво стои зад нея. И ако така стръвно следях и дебнех пазарите - това бе не заради мен, но заради моите клиенти, които обаче излязоха железни и нито един не се уплаши - напротив: около сряда хората наляха още една торба бимберици, за да се възползват от. И са прави да са храбри - знаят, че за 15-30 години (срокът на договорите им), все едно ще са солидно напред и че сега - в самото начало могат да поемат рискове, защото дори и да сбъркат, има но-о-ого време за корекция.

                  Иначе мене не ми пука особено, защото никога не купувам една акция с идеята да я продам, но: да си я имам навеки.
                  Last edited by Императорът; 29.08.2015, 19:41.
                  Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                  Коментар


                  • Дай боже

                    Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                    50/50 волатилност ама с вероятност за печалба от 48% а не 50% мерси за подобна волатилност Знам - ще направя яки загуби. пък на пазара при висока волатилност, да чукна на дърво се правям доста добре. народа е доста предвидим като стане дума да прави глупости поради емоции.
                    Дай боже да познаваш повече. Желая ти късмет, ъкъл и нюх .

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
                      Ако търсиш воалитност - отиди на казино. Там воалитността е 50 % - червено черно. Знаеш ли колко пари можеш да направиш?
                      50/50 волатилност ама с вероятност за печалба от 48% а не 50% мерси за подобна волатилност Знам - ще направя яки загуби. пък на пазара при висока волатилност, да чукна на дърво се правям доста добре. народа е доста предвидим като стане дума да прави глупости поради емоции.

                      Коментар


                      • Iv_max в гилиъд институционалните са 83,5% в Биоген 91,5% в селжен 81,6% Това малко ли големи са ти за сревнение в любимия ти епъл са 60.3%

                        Нали не мислиш че ще се набия с големи суми точно там където купува дребосъка - първо това гледам като влизам в компания.

                        Коментар


                        • Стратегията сега е следната

                          Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                          Казваш че не ти се пише, защото никой не ти оборвал менията.
                          Е аз как да ги оборвам като съм точно на твоят акъл. наблюдавам си разни компании и ги чакам на сгодни нива.
                          Стратегията сега е следната:

                          Ще припомня някой неща които казвах.

                          Преди няколко месеца писах че това че ще има корекция е вън от съмнение независимо от Лихви ,Гърция или каквото и да е. Преди подобна корекция е абсолютно нездравословно да участваш сериозно камо ли дългосрочно на подобен пазар.

                          Писах също че най важния въпрос не е дали ще има корекция а - резултатите от тази корекция.

                          Поради тази причина оня ден независимо че беше почти ясно че пазара ще въстанови може би аз не купувах абсолютно нищо на дъното. Причината е че никой не може да прецени до къде ще стигне паниката или спада на пазара в подобна ситуация .

                          Каква е ситуацията от края на март?

                          1. Огромно напрежение у всички.
                          2. Заплаха от вдигане на лихвите което не може да позволи пазара да расте с темпове от като преди независимо от каквото и да е друго.
                          3. Никой не знае на практика какъв може да е резултата от старта с лихвите т.е неяснота.
                          4. Отлив на капитал в много големи размери от пазара
                          5. Акциите на най-търгуваните компании се вдигат с отрицателен капитал
                          6. Липса на корекция 10 % от 6 години
                          7. Огромен неоправдан ръст на целия пазар последните няколко години без връзка с действителното икономическо положение и отчети на компаниите. Ако до този момент имаше причина за това и това беше многото лесни пари сега тези пари са на приключване и някой трябва да ги изтегли от пазара в даден момент за да прибере печалбата което обуславя необходимостта от корекция.
                          8. Байбака на компаниите през последните две години е с размери от преди последната криза а одобрения за 2015 година е най висок до сега. Което на практика ясно показва кой движи пазара нагоре и кой може да го срине.
                          9. Огромния левъридж в дребните инвеститори подобен на тези в Китай

                          Ако се напъна може да се сетя и за други които са ми минавали през главата за тези месеци.

                          Та след като тези неща са очевадни независимо какво казват медиите или който и да е прецених че най доброто което мога да направя е да продам всичко и да чакам и да спра да поемам каквито и да е рискове.

                          Каква е стратегията?

                          Най важния въпрос на който трябва всеки да има приличен отговор ако прави каквото и да е е,,,,,влизаме ли в мечи пазар или не. Т.е резултатите от корекцията.

                          Какви са причините да влезем в мечи пазар а това да не е само корекция?

                          Тя е само една - лихвите. Ако лихвите не се пипнат пазара ще продължи да расте но с доста по бавни темпове и с по чести корекции подобно на европа.

                          Защо лихвите са толкова важни? Разбира се не за икономиката като цяло. В икономиката е здравословно да има по високи лихви. Парите повече се ценят. Проблема е за какво се използват взетите заеми. Колкото вече и тривиално да звучи байбака е ключов за пазара. Ако компаниите в новите условия в крайна сметка се замислят и осъществят да инвестират повече пари в реални инвестиции и увеличаване и модернизиране на производството и услугите повече от колкото да използват печалбата или заемите за изкупуване на акции резултата ще е мечи пазар и след година две вече истински повишение базирано на реални икономически резултати - и тогава няма да имат значение дали лихвата е 2 или 4 %.

                          Как да разберем дали това ще е стане или греша?

                          Октомври месец. Той е ключов ако има вдигане на лихвите. А към края на тази година ще сме вече видяли тенденцията. Основна роля има ФЕД както обикновенно. Основния въпрос е дали пазара ще уплаши ФЕД с огромния си спад или ще се ограничи до здравословния спад. Ако се ограничи...ни чака мечи пазар с переспектива нормализиране на лихвата. Според мен при този сценарии това ще продължи най малко през 2016 година цялата. Ако пазара се срине с много сериозни размери - време е да купуваме пак краткосрочно поради факта че ФЕД няма да посмеят да продължат тази политика с предвидените темпове особенно около изборите и ни чака още една година на несигурност. Важени са индикациите към края на годината какъв ще е байбака на компаниите за следващите тримесечия след първоначалното вдигане на лихвата. Ако се проявят индикации че компаниите чуствително го намаляват...нещата стават притеснителни и воалитността ще е огромна. Ако го задържат в нормални граници - за което се надявам - нещата че са както ги описах по горе.

                          Защо се притеснявам, радвам или предвиждам рязък и голям спад в технологичния и биофармацевтичния сектор?

                          Главно поради причините поради които например Равен е инвестирал там. Това са сектори наистина фундаментално с голям потенциал и огромен възможен ръст и възможности. Фундаментално ако си сложим ръка на сърцето Равен е прав...тези сектори са ключови и наистина имат огромен потенциал. И тук обаче се крие огромния проблем и най голям риск. Тези сектори растяха с много сериозни темпове през последните 2-3 години.
                          Надеждите там са огромни и сега ЗАБЕЛЕЖЕТЕ....ТОВА СА СЕКТОРИТЕ В КОИТО ИМА НАЙ-ГОЛЯМ НА БРОЙ ДРЕБНИ ИНВЕСТИТОРИ И СПЕКУЛАНТИ

                          Не случайно разбира се .....там ръста е огромен. Те винаги се вдигат. И то се вдигат със сериозни проценти. Как един дребен човек със 100 к да направи пари? Разбира се в тези сектори. Затова и Равен е там. Фундаментално стоят добре и ръста им е убийствен. Какво му трябва на човек със 100 к? Точно това. Както и хедж фондовете между другото които действат там където има най дребни инвеститори най активно. Спомнете си какво стана с нетфлиск когато направиха сплита.... и осъзнайте защо? .

                          Сега осъзнайте...какво отличава дребните инвеститори и голяма част от хедж фондовете от банките и големите играчи милиярдери?

                          Това е левъриджа.

                          При тези играчи той е огромен...за да могат да правят огромни пари.

                          При сътресение сериозно на пазара кой най рязко, най бързо и най лесно продава? Това са по горните играчи. Едно изправени пред страха да загубят всичко, друго поради повишаване на марджин изискванията при силна воалитност и трето при голямата левъриджна експозиция към тези сектори поради силния им ръст през последните години. И това е ключа към паниката. Бъфет няма да тръгне сляпо да продава всичко което има ...но дребните ще започнат. Или ще бъдат принудени да започнат от хедж фондовете.

                          И тук няма фундамент. Няма значение колко е яка Гилд, Гугъл,Епъл, Нетфликс или Тесла или какъв ръст имат. Никой за това не мисли а мисли да си намали позициите и то панически или принудително заради левъриджа. Справка и типичен случай - Китай

                          И това не е всичко. Повишаването на лихвите ще доведе до оскъпяване на левъриджа. Пред переспективата ( поради неяснотата както писах по горе ) да останеш левъриджнът на по висок процент години наред при силен спад на пазара и да плащаш по висока лихва по дълъг период от време дори и да имаш възможност да останеш ан пазара и да не продаваш....изкушението да натиснеш СЕЛЛ бутона ще е огромно.

                          И това на практика при подобен развой на събитията ще се случи. Ето затова най-изложени на риск са тези сектори и тук няма никакъв фундамент или разум.

                          И тук се крие най големия потенциал да направиш пари. При подобно разпродаване на яки компании което неименуемо ще се случи в даден момент - този момент ще бъде момента на живота ти. Защото пак поради съшите причини поради които Равен е в тези сектори те ще се качат с най много и най бързо след някоя година.

                          Стратегията да ги държиш сега и послед да добавиш е глупава с оглед на предстоящите събития.

                          А този сценарии дали септември-октомври...дали декември януари...или когато е там ще се случи на 100 %. Просто е невъзможно да не се случи. Освен ако ФЕД кажат няма да пипаме лихвите 2 години. Тогава - купувайте на каква да е цена...няма нищо по сигурно че СП ще стане 4000.

                          Следете резултата от корекцията. Това е най важно.

                          БОГ ми е свидетел че тезаи мисли глупави или каквито и да е са лично мои непрочетени в медии и т.н независимо какво мисли Равен.
                          Last edited by Iv_max; 29.08.2015, 16:47.

                          Коментар


                          • Имахме ли си някъде тема за петрол? Няма да е лошо да направим съвсем отделна.

                            Коментар


                            • Ако търсиш воалитност

                              Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                              На мен ми идва дюшеш. Тази година направих някой глупости, или по-скоро пробвах няколко различни сттратегии, които се оказаха доста лоши като идеи, бях понатрупал прилични загуби. сега за една седмица ги избих половината.
                              Ако търсиш воалитност - отиди на казино. Там воалитността е 50 % - червено черно. Знаеш ли колко пари можеш да направиш?

                              Коментар


                              • Тук съм съгласен

                                Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                                Боли ме фара Те нямат смелост билет за лотария да си купят без да се посъветват я с врачка, я с хороскопа в блитц Човек който не може да схване че единствения начин да се правят печалби е като се рискуват загуби ще е вечно губещ.
                                Тук съм съгласен

                                Коментар

                                Working...
                                X