If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Тоя пример е като " аз познавам един на 90 години пуши като смок ама е жив - следвоателно цигарите не са толкова вредни " нищо че има 100 други примера на умрели.
Ти имаш тоя пример ама има и обратните. Ей затова както казвам трябва да си имаш таргет определен по някакви причини например - очаквания в сектора, общи очаквания към пазара, и конкретни очаквания към компанията. Първите две причини са много важни и все по важни за в бъдеще.
Ако си сбъркал и си продал...просто можеш да я забравиш тази компания ако желаеш има 3000 други. И времето е пред теб.
Не знам дали твоите принципи са показали предварително, че през юли миналата година Гугъл щяха да скочат на 700 . С което искам да кажа, че дългосрочното държане не е толкова лошо нещо.
Тоя пример е като " аз познавам един на 90 години пуши като смок ама е жив - следвоателно цигарите не са толкова вредни " нищо че има 100 други примера на умрели.
Ти имаш тоя пример ама има и обратните. Ей затова както казвам трябва да си имаш таргет определен по някакви причини например - очаквания в сектора, общи очаквания към пазара, и конкретни очаквания към компанията. Първите две причини са много важни и все по важни за в бъдеще.
Ако си сбъркал и си продал...просто можеш да я забравиш тази компания ако желаеш има 3000 други. И времето е пред теб.
Добре, продал си на самия връх и после? Купил си на самото дъно на 700 ли? Ако е така, откъде знаеш, че няма да има още надолу?
Щом мислиш така - тогава какво ме форсираш да продавам биотехите ?
Ми просто краткосрочните ми таргети за продан не са достигнати още.
Струва ми се че тая година наистина ще си е ок за сел ин мей и беж ауей, ала все се надявам дотогава биотехите да ралят едно още 12-15%, най малкото неуспешно да си тестват ма200 и 50 на дневна и седмична преди да се сринат наново с пазара лятото/есента.
Това отговаря на около 320 IBB и около 28 за HQH. Там вече може да продам една част.
Ако стане-стане, ако не и голямото мечо клане ми превари таргетите - здраве да е, пак мога да си ги утроя без проблем ако си достигнат долните ми набелязани нива.Е, друго би било да си ги мултиплицирам х 5-6 едно 30% по ниско, ама каквото и когато даде цар пазар-това ще е.
btw чуват се все повече гласове че всъщност от близо година сме си в мечи пазар, който тепърва ще се развива и това сега е просто едно от неговите ралита.
Като гледам графиките на индексите ми се струва че има резон в това.
Други мислят ли така ?
Не искам да ти кажа какво да правиш. Само казвам какво мисля. Сентимента в битехите според мен е ограничен поради обективни обстоятелства които са : Силно рали миналата година и очаквания за проблеми с цените на лекарствата и от там на печалбите. Това което стана оня ден беше не инвестиция а затваряне на къси.
Към момента битехите могат да се качат само и единственно поради шорта. Това е мое мнение. Между дургото и за пазара това се отанся.
Ако пазара избухне нагоре - ще имаш късмет и ще продадеш. Ако е надолу втори такъв шанс може и да нямаш скоро какъвто беше оня ден с 6 % нагоре. Всеки решава какво да прави. Аз имам план твоя може да е друг.
А относно пазара ако имаш време виж какво съм писъл миналата година по това време за мечия пазар.
А относно кривите средни и не средни - нещата са елементарни за мен - над 207 - отива към нов хай. Под 204 - отива под 180. Грубо така стоят нещата...омръзна ми да пиша защо. Но аз съм фундаментално съм къс ако отиде на новия хай много по къс ако отиде на долу...чакам да си взема парите.
На биотехите може да се надяваш само на шорт скуиз. Не на нови инвестиции.
То е очевадно - Валеант е много по важен от колкото стойността на акциите му за пазара. Той всъщност отключи сериозно тази обществена дискусия относно цените на лекарствата. как ще се развие и дали ще заглъхне нямам представа но риска го има. И докато го има няма потенциал някой да налива огромни кинти в този сектор.Може и да бъркам - ще видим , просто аз така виждам нещата.
Нямам таргет на тек сектора, дори мисля, че тека в СиП е подценен. А и Гугъл падна доста по-малко от пазара като цяло.
Разбирам, че ти смяташ, че спихът от февруари е станал точно както си го предвидил. Но не е така. Спихът беше едно неинтелигентно поведение на мениджърите на активи. Това, че имаше риск от такава волатилност в началото на годината беше предвидимо и дори превидено и от мене даже (виж предишни дискусии с ravnovesie). Но дали щеше да се случи, и колко си беше Божа работа.
Да ама аз знаеш се ръководя от други приинципи. И засега моите бая добре се справят от както съм подхванал.
Продал си Гугъл точно на върха. Но аз тогава нямах престава, че това е локалният връх. Преди ми се е случвало да продам и после да купя още по-скъпо, както стана с MHFI. Първо купих на около 50, продадох на 56 и после... купих пак на 59 . От тогава само си държа MHFI (в момента е на 97) и си свиркам
А аз продадох гугъл по една единствена причина. Щото след еуфорията пазара си каза думата който си беше мечи. И шанса да падне от 800 е с пъти по голям от колкото да стане 1000.
Продал си Гугъл точно на върха. Но аз тогава нямах престава, че това е локалният връх. Преди ми се е случвало да продам и после да купя още по-скъпо, както стана с MHFI. Първо купих на около 50, продадох на 56 и после... купих пак на 59 . От тогава само си държа MHFI (в момента е на 97) и си свиркам
Ама виж сега...ей затова трябва да имаш таргет.
Ако таргета ти на индекса в даден момент е достигнат би трябвало да продаеш частично или всичко което имаш в този индекс и след това при добра възможност ( когато се отвори след седмица ,месец или 6 месеца ) да купиш отново. Така съвсем безопасно ще увеличиш печалбата си с пъти и пак ще си фундаментален.
Щом мислиш така - тогава какво ме форсираш да продавам биотехите ?
Ми просто краткосрочните ми таргети за продан не са достигнати още.
Струва ми се че тая година наистина ще си е ок за сел ин мей и беж ауей, ала все се надявам дотогава биотехите да ралят едно още 12-15%, най малкото неуспешно да си тестват ма200 и 50 на дневна и седмична преди да се сринат наново с пазара лятото/есента.
Това отговаря на около 320 IBB и около 28 за HQH. Там вече може да продам една част.
Ако стане-стане, ако не и голямото мечо клане ми превари таргетите - здраве да е, пак мога да си ги утроя без проблем ако си достигнат долните ми набелязани нива.Е, друго би било да си ги мултиплицирам х 5-6 едно 30% по ниско, ама каквото и когато даде цар пазар-това ще е.
btw чуват се все повече гласове че всъщност от близо година сме си в мечи пазар, който тепърва ще се развива и това сега е просто едно от неговите ралита.
Като гледам графиките на индексите ми се струва че има резон в това.
Други мислят ли така ?
Ако таргета ти на индекса в даден момент е достигнат би трябвало да продаеш частично или всичко което имаш в този индекс и след това при добра възможност ( когато се отвори след седмица ,месец или 6 месеца ) да купиш отново.
Нямам таргет на тек сектора, дори мисля, че тека в СиП е подценен. А и Гугъл падна доста по-малко от пазара като цяло.
Разбирам, че ти смяташ, че спихът от февруари е станал точно както си го предвидил. Но не е така. Спихът беше едно неинтелигентно поведение на мениджърите на активи. Това, че имаше риск от такава волатилност в началото на годината беше предвидимо и дори превидено и от мене даже (виж предишни дискусии с ravnovesie). Но дали щеше да се случи, и колко си беше Божа работа.
Идеята за дългосрочност е ок, обаче тя трябва да бъде в синхрон със идеята за реалността. Реалността е че ако тех сектора или насдак пада и гугъл ще пада. Ако таргета ти на индекса в даден момент е достигнат би трябвало да продаеш частично или всичко което имаш в този индекс и след това при добра възможност ( когато се отвори след седмица ,месец или 6 месеца ) да купиш отново. Така съвсем безопасно ще увеличиш печалбата си с пъти и пак ще си фундаментален. Така бях аз до началото на 2015 година само това правех но краткосрочно защото тренда беше повече от ясно че ще върви нагоре до момента в който стане сериозен въпрос за лихвите. А първия сигнал че тренда е свършил беше октомври 2014 година когато пазара се въстанови след спирането на QE то за същия срок като сега.
Ако изключим това и прогнозите винаги трябва да разбираш че след нагоре има и надолу и без икономически причини. Така че можеш да си абсолютно сигурен че гугъл рано или късно ще падне пак да си го купиш без значение резултатите му. Особенно ако беше продал като мен на 800 след ърнинига в разгара на мелето февруари. И после пак да го купиш. Не виждам логика ако имаш поглед върху пазара и общо виждане за нешата да не направиш това.
Никой всъщност не прави като теб от големите включително и Бъфет. Всички продават прилично често по малко. Всички имат таргет който може и да се променя но го имат. Прочети да видиш.
Това за таргетите/целите - ако компанията съм я купил с идеята за дългосрочно - не бих я продал само защото е била пазара. Гугъл е много добър пример - качи се много при един равен пазар. За мене няма смисъл да продавам Гугъл на 750 ако не очаквам да го купя после обратно на поне 650. А каква е гаранцията, че ще падне много под 650 - никаква.
Ако купиш нещо адски спекулативно, като Тесла примерно на 150 по време на спиха, тогава бих те разбал ако продадеш сега на 260. Така бих направил и аз. Дори щях да съм продал още на 200-220, за всеки случай.
Ето тук е ключа за бараката.
Идеята за дългосрочност е ок, обаче тя трябва да бъде в синхрон със идеята за реалността. Реалността е че ако тех сектора или насдак пада и гугъл ще пада. Ако таргета ти на индекса в даден момент е достигнат би трябвало да продаеш частично или всичко което имаш в този индекс и след това при добра възможност ( когато се отвори след седмица ,месец или 6 месеца ) да купиш отново. Така съвсем безопасно ще увеличиш печалбата си с пъти и пак ще си фундаментален. Така бях аз до началото на 2015 година само това правех но краткосрочно защото тренда беше повече от ясно че ще върви нагоре до момента в който стане сериозен въпрос за лихвите. А първия сигнал че тренда е свършил беше октомври 2014 година когато пазара се въстанови след спирането на QE то за същия срок като сега.
Ако изключим това и прогнозите винаги трябва да разбираш че след нагоре има и надолу и без икономически причини. Така че можеш да си абсолютно сигурен че гугъл рано или късно ще падне пак да си го купиш без значение резултатите му. Особенно ако беше продал като мен на 800 след ърнинига в разгара на мелето февруари. И после пак да го купиш. Не виждам логика ако имаш поглед върху пазара и общо виждане за нешата да не направиш това.
Никой всъщност не прави като теб от големите включително и Бъфет. Всички продават прилично често по малко. Всички имат таргет който може и да се променя но го имат. Прочети да видиш.
Не казвам такова нещо. Качествени компании за дългосорочно инвестиране е чудесно да търсиш. Аз например, мога да прима виста да направя поертфейл от американски най вече но и европейски и японски компании веднага. Ако знам че утре ще умра и няма кой да се занимава с парите ми бих направил точно това като наследство за децата ми. Бих купил много компании ( без бондове ) с тежест от 0.5 до 3-4 % от средствата ми. Абсолютно съм готов в този момент да направя такъв портфейл т.е прекрасно знам какво искам да купя. Но за тази цел е нужно утре да знам че ще умра и не мога да чакам. Всъщност ако има ситуация тази или другата година е почти сигурно че ще направя точно това за доста по дълъг хоризонт
Коментар