Първоначално изпратено от Iv_max
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
NYSE
Collapse
X
-
след всичко което прочетох
след всичко което прочетох
Трябва да имате пред вид и няколко много важни факта.
1. Печалбите се държат някакви заради намаляване на разходите.
2. Свободните пари и увеличаването на дебита отива повече в байбак от колкото в реални инвестиции което краткосрочно е добре за акциите но зле за самата комапния
3. Парите за байбак - намаляват и съответно и той самия.
4. Лихвите малко или много, по една или друга причина ще се вдигнат - това означава че новия и отчасти стария дебит ще стане по скъп - което пък означава че разходите на компаниите ще се увеличат. Дори малко вдигане на лихвите при това състояние на пазара ще изтели пари от акциите на първо място.
Всичко това предполага по слаб дългосрочен разстеж което прави фундаменталното мислене много смешно ако не беше жалко.
Единствената причина да си дълъг в тази ситуация е да искаш да не изтървеш евентуалното по нататъшно надуване на балона . В това има резон ако си цар на маркет тайминга...но да си дълъг фундаментално е смешно. Всичкия бонус който си чакал и евентуално можеш да видиш на монитора ще се изпари за един ден...все някога преди да мигнеш с очи.
Коментар
-
http://www.nytimes.com/interactive/2...cast.html?_r=0
Te шансовете за брекзит бяха доста по малки от на Тръмп, а що стана....
За мен реалността е точно обратната на тази дето дава NYT.
Шанса тръмпета да е президент е 3-4 към 1.
Всички които помнят ефекта на червените бабички в БГ им е ясно защо.
А който е гледал поне 2-3 клипа с митингите на тръмп и клинтъновица му е пределно ясно че ентусиазма и решителността на поддръжниците на първия е с пъти над тези на втората.
Че са и бесни - 8 години са стискали зъби че уайт хаус е станала бляк хаус, не могат да позволят още 4г да бъде и гей хаус.
Те вече ги дават почти равни в половете, но дори и да приемем 8% разлика в полза на бабишкерата, след като половината подкрепящи я отидат до урните срещу 2/3 за доналда и работата е ясна.
Включително и аз му стискам пръсти.
На биотехите ми им е общо взето все тая кой от двамата е, амa друго си е да пазарувам TAN на 5 и FSLR на 10$...
Всъщност достатъчно е човек да погледне траекторията на KOL и TAN за да му стане ясно как ще завършат изборите след 2 месеца.
Отделно какви ще са последствията за америка, европа и света след това. Нито едното от тях няма да е същото дори и само 1/5 от това което говори стане.Last edited by pipbel; 17.09.2016, 15:55.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнениеЗащо да остават на склад като може да се купи най-малкото краткосрочен дълг с тях и да се направят няколко промила печалба?
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеГолемия проблем ще се получи ако печалбите вземат да падат - а това не е толкова трудно да се получи при положение че маржа на печалбата е близо до рекордни стойности.
Коментар
-
Да, това където компаниите масово репиртват в нон гаап и аз го намирам за голям проблем. Нормално е някакви екстра разходи да ги съобщават отделно ако са единични, за да си изградят инвеститорите по правилна оценка за компанията, но когато тези единични разходи са реално всяка година това си е огромен проблем - особено когато по гаап печалбите им всъщност падат или са равни последните години, а нон гаап правят яки растежи.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнениеТе как стигат до там? Гледат ГААП предполагам.
Ето например какви естимейти (на база non-GAAP) са имали за Russell 2000 преди 6 месеца и какво е рейшото в действителност към онзи момент, но as reported
Коментар
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнениеВсеки знае себе си. Това, което ти можеш (или смяташ, че можеш) аз знам, че не го мога
Че ще има корекции и мечи пазари също ми е ясно. Това ве ме притеснява много понеже съм почнал да купувам на СиП около 1350 и така включително до последните неща, които съм взел. Ако падне на 1750 може дори да не изляза на загуба (зависи колко ще се сринат нещата, които държа), но и да съм на загуба ще купувам пък на по-ниските цени и в крайна сметка, по моя преценка, дългосрочно няма да съм зле.
Февруари например очакванията за печалбите на СП за третото тримесечие бяха 31,39 и за четвъртото 32,21
през май очакванията съответно бяха за 30,79 и 32,15
сега в последния си анализ дават 29,77 и 31,61
но въпреки това СП се е повишил с 10% от края на февруари при намаляване на очакваните печалби от съответно 5% и 2%. Дори да са прави че печалбите ще се върнат към ръстеж втората половина пак за годината печалбите ще са паднали с 0,3% а СП ще се е повишил с 4%
Това не предполага грандиозно надценяване и срив разбира се Но показва че дори без да взимаме в предвид възможните промени в паричните политики СП изпреварва тренда при печалбите и може би прекалено оптимистично разглежда резултатите на компаниите. Което пък създава потенциал за доста бурно приемане на възможни негативни новини. А те винаги излизат и негативни новини.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fantasy_gt Разгледай мнение
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение....... Ако тренда обърне всички ще почнат да гледат TTM PE, което към момента в САЩ е 19,4 при средно за последните 100 години 15,61 и средно за последните 10 от 16.
.......
http://www.wsj.com/mdc/public/page/2_3021-peyield.html
На NYSE Composite е 21,4
http://money.cnn.com/data/markets/nyse/Last edited by fantasy_gt; 17.09.2016, 13:02.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеЩом казваш че 1.5% годишно е ОК за тебе - тъй да е, не го смятай за балон....
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеНяма и нужда да се вдига до 5-6% - но те пак ще го вдигнат до там в даден момент. ФЕД може да влияе ограничено на очакванията. Инфлацията ще си се вдигне със сигурност и ако ФЕД приказва че няма да вдига лихвите ще загуби тотален контрол върху дългосрочните лихви. Каквото ще да правят ЕЦБ и БОЖ ако инфлацията удари 3% това ще вдигне яко дългосрочните лихви и ще вдигне съответно дискнтоните фактори в оценката на акциите - и акциите ще паднат
Напълно невероятно е да се намираме в подобен период - в момента се струпаха няколко фактора които свалят инфлацията
- деливъриджа на банките - който в САЩ приключи вече, в европа е към приключване
-високите нива на безработица - което в САЩ приключи, но още действа в европа.
-страхът на домакинствата и преминаването им към други модели на потребление - което ще отшуми в момента в който се появи инфлация
-дефлацията в Китай - която бързо ще отшуми ако почнат да си девалвират юана
- и петрола - където по определение ефекта е временен
Всичко това ще вдигне инфлацията със 100% вероятност ако централните банки действат за вдигане на инфлацията - а те така действат. С растежът нещата са по-сложни - може и да не се получи висок растеж при забавяне в Китай. Но това ограничава възможностите в дългосрочен период до два.
1,нормален растеж и нормална инфлация - което означава срив при облигации и съответно и при акциите за година две - докато се пренастроят.
2,нисък растеж и нормална инфлация - т.е. стагфлация - което е ужасно и за акции и за облигации и ще доведе до дългосрочен мечи пазар и при двата актива.
Ако има сериозни фискални стимули без КИ това пак ще увеличи държавните дългове и ще предизвика всъщност значителна инфлация. Може да е добре за акциите няколко години - но ефекта ще е намален от срива при облигациите, който ще последва.
Фактсет използват форуърд ПЕ в анализите си, не TTM TTM PE то си го слагат много назад в анализа, където се появява между другото че е 19,4 - при положение че навсякъде отгоре приказва за ПЕ от 16,7 . В САЩ в момента гледат това форуърд ПЕ защото са в бичи тренд - винаги при бичи тренд се гледа форуърд. Ако тренда обърне всички ще почнат да гледат TTM PE, което към момента в САЩ е 19,4 при средно за последните 100 години 15,61 и средно за последните 10 от 16.
но в общия случай това не е от голямо значение и през форуърд и през трейлинг към момента при връщане към средното СП ще падне до 1750-1800
Големия проблем ще се получи ако печалбите вземат да падат - а това не е толкова трудно да се получи при положение че маржа на печалбата е близо до рекордни стойности.
Да, маркет тайминга е трудно да се прави - просто за себе си съм открил че мога да го правя В даден момент може вече да не хващам пазара. Но докато го хващам ще правя и маркет тайминг.
Че ще има корекции и мечи пазари също ми е ясно. Това ве ме притеснява много понеже съм почнал да купувам на СиП около 1350 и така включително до последните неща, които съм взел. Ако падне на 1750 може дори да не изляза на загуба (зависи колко ще се сринат нещата, които държа), но и да съм на загуба ще купувам пък на по-ниските цени и в крайна сметка, по моя преценка, дългосрочно няма да съм зле.
Коментар
-
Няма и нужда да се вдига до 5-6% - но те пак ще го вдигнат до там в даден момент. ФЕД може да влияе ограничено на очакванията. Инфлацията ще си се вдигне със сигурност и ако ФЕД приказва че няма да вдига лихвите ще загуби тотален контрол върху дългосрочните лихви. Каквото ще да правят ЕЦБ и БОЖ ако инфлацията удари 3% това ще вдигне яко дългосрочните лихви и ще вдигне съответно дискнтоните фактори в оценката на акциите - и акциите ще паднат
Напълно невероятно е да се намираме в подобен период - в момента се струпаха няколко фактора които свалят инфлацията
- деливъриджа на банките - който в САЩ приключи вече, в европа е към приключване
-високите нива на безработица - което в САЩ приключи, но още действа в европа.
-страхът на домакинствата и преминаването им към други модели на потребление - което ще отшуми в момента в който се появи инфлация
-дефлацията в Китай - която бързо ще отшуми ако почнат да си девалвират юана
- и петрола - където по определение ефекта е временен
Всичко това ще вдигне инфлацията със 100% вероятност ако централните банки действат за вдигане на инфлацията - а те така действат. С растежът нещата са по-сложни - може и да не се получи висок растеж при забавяне в Китай. Но това ограничава възможностите в дългосрочен период до два.
1,нормален растеж и нормална инфлация - което означава срив при облигации и съответно и при акциите за година две - докато се пренастроят.
2,нисък растеж и нормална инфлация - т.е. стагфлация - което е ужасно и за акции и за облигации и ще доведе до дългосрочен мечи пазар и при двата актива.
Ако има сериозни фискални стимули без КИ това пак ще увеличи държавните дългове и ще предизвика всъщност значителна инфлация. Може да е добре за акциите няколко години - но ефекта ще е намален от срива при облигациите, който ще последва.
Фактсет използват форуърд ПЕ в анализите си, не TTM TTM PE то си го слагат много назад в анализа, където се появява между другото че е 19,4 - при положение че навсякъде отгоре приказва за ПЕ от 16,7 . В САЩ в момента гледат това форуърд ПЕ защото са в бичи тренд - винаги при бичи тренд се гледа форуърд. Ако тренда обърне всички ще почнат да гледат TTM PE, което към момента в САЩ е 19,4 при средно за последните 100 години 15,61 и средно за последните 10 от 16.
но в общия случай това не е от голямо значение и през форуърд и през трейлинг към момента при връщане към средното СП ще падне до 1750-1800
Големия проблем ще се получи ако печалбите вземат да падат - а това не е толкова трудно да се получи при положение че маржа на печалбата е близо до рекордни стойности.
Да, маркет тайминга е трудно да се прави - просто за себе си съм открил че мога да го правя В даден момент може вече да не хващам пазара. Но докато го хващам ще правя и маркет тайминг.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение
- Също така, не съм убеден и в това, че трябва да сравняваме сегашното TTM P/E със средното за последните десет години, както примерно прави FactSet. JPM взимат последните 25г. като референтен период и стигат до средно TTM P/E от 16. Също така ако се вземат други периоди пак може да се докара до около 16. И от там JPM казват, ами пазарът е надценен, ама не ужасно много.
- Знаеш и какво мисля за маркет тайминга: мисля, че е абсолютна игра на късмет и че в общия случай не води до биене на пазара.
it’s fine to assert that stocks are “fairly valued” relative to interest rates here, but only provided that “fair” is defined as an expected nominal total return for the S&P 500 averaging about 1.5% annually over the coming 12-year period.
Коментар
Коментар