IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Моят портфейл в момента е следния.... а вашия ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от nik_naydenov Разгледай мнение
    Непознати "другарчета", не Ви прави чест да се подигравате на Императора. Убедил съм се от пряка консултация, че покрай инвестиране на БФБ (досега, преди да опита и в Москва), че той е добър специалист в застраховането "живот" и "живот + инвестиция". Имам чувстяото, че изявящите се тези дни с критики към него едва ли имат 1000 лв. сложени на борсата. По-кротко, и по-възпитано!
    Благодаря за подкрепата - и на Грую също - то тука е така, дори сега е ного по-кротко - аз затова се оттеглих от тоя форум и не бях влизал от години. Беше ми омръзнало да се карам с хора, които играят ролята само на заядливи кибици... освен това най-лошото - осъзнах, че тук губя време само за това - да се разправям с някакви, а НИЩО не научавам... и не по-малко лошо - никой не иска да научи нещо от мене. Тогава за чий да вися.
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

    Коментар


    • Първоначално изпратено от unsworth Разгледай мнение

      Ей това от всичко е може би най-страшното. Остави финансовата грамотност, остави инвестиционните познания, ама като се замислиш и какъв му е светогледа... Дано не говори на децата за "специална операция", че вече много ще дойде.
      Ще те разочаровам. Учениците (това не са "дечица", а може да се каже: големи хора) често сами искат да обсъждат темата, оставям ги и почти само модерирам, за да не се надвикват. Твърдо мога да кажа, че 80%, ако не и повече, са на страната на Русия - и не просто от инат, а могат да се аргументират: защо.

      И нз ти от каква позиция критикуваш МОИТЕ инвестиционни познания и финансова грамотност.
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

      Коментар


      • Първоначално изпратено от RInvestor Разгледай мнение

        Много точно! Доказва го спреният дивидент на Газпром и пренасочването на печалбата за нов данък - явен грабеж на дребните акционери. В групата на фейса задох този въпрос на Импа, докато се хвалеше с колелца и кръгчета. Не отговори. На всичкото отгоре този човек преподава някъде. Клетите деца....
        Хайде да не ми окайваш учениците, че те ще ти се смеят. Казах и в преден пост, че такива данъци се готвят и за западните енергийни компании - урсулата само това говори. На всичко отгоре Газпром прецака държавата в отговор (заедно с нас), защото хазната щеше да вземе доста повече от дивидент, отколкото ще получи сега от този данък. Колелцата ми и по-специално делът на Газпром е СЛЕД спадът на акцията при новината за отмененият дивидент.
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение

          Моля Императора да отговори на въпроса ми ?
          Защо ми задаваш въпроси с очевиден отговор?
          1. Не мога да ги продам и това е основно поради западните санкции.
          2. Това, което искам - е: да мога да си запазя руските активи и да си получавам дивидентите. Аз не ща да ги продавам, защото съм убеден, че съм направил добър избор с всяка една закупена от мен руска компания.
          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

          Коментар


          • Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение

            Предвид форумната ти история, едва ли някой се връзва, че можеш да зададеш сериозен и резонен въпрос. Иначе има развитие по ситуацията. IBKR например вече прехвърли депозитарните разписки на Сбербанк в Москва и щеше да продължи с другите, но преди 2-3 седмици ЕС-то удари секирата като санкционира руския депозитар. Сега в Москва мислят как да заобиколят Euroclear и CLearstream. Има законопроект от преди дни по този въпрос. С други думи, в Москва показват, че застават плътно зад акционерите. Поне засега. Мисля че ще поддържат тази линия, защото е изключително важна от пропагандна гледна точка.
            Именно. Получава се така, че "лошата Русия" защитава правата на западните инвеститори, а западните брокери се стремят да ОГРАБЯТ собствените си инвеститори. Същото като с държавните и частни руски облигации. В Русия бе измислен закон, според който конвертирането в истински акции става автоматически, за да не бъде никой ощетен. Аппропо - може би има законов механизъм акционерите по съдебен ред да търсят възмездие от Euroclear и CLearstream?

            Апропо - виждам, че си добре запознат, би ли дал повече информация и линк? Може и във ФБ да ме намериш за целта, че тук ми е задръстена пощата... премногоблагодарности предварително
            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Yori Разгледай мнение

              Хм, свидетел бях в групата на фейса как в продължение на два месеца преди войната всеки му казваше на импа да продава руските хартии, но той казваше, че там са истинските капиталисти и най-добрия меджмънт, най-добрите дивиденти
              не можа да разбере само, че в една диктатура собственик на всичко е диктатора и всичко се случва с неговата воля, той просто е отдал собственост на други хора да управляват и да печелят временно, докато той реши и може да прави каквото си иска с тази собственост, ако той разреши ще се листват на запад, ако разреши- ще има дивиденти, ако реши ще се делистват, ако реши- ще се конфискува чуждия дял
              след китай и путя показа, че това е така
              Мулев, не си фантазирай. Нз някой да ми е казал, че ще има война.
              Това за диктатурата е абсолютно смешно. Не Русия краде частна собственост на чужди граждани. Нито Путин взема еднолични решения, Русия си има парламент и всеки си знае правомощията. Нима Путин не призна независимостта на ДНР и ЛНР под натиск от Държавната Дума? На базата на какво наричаш "диктатор" президент с 80% подкрепа сред гражданите си? Интересно тогава как ще определиш чучулото-узурпатор - вероятно като "демократичен лидер"? Делистването е нормална реакция на западните санкции и на западните банки, които отказаха да обслужват емисиите и ги спряха от търгговия, ощетявайки ЗАПАДНИТЕ инвеститори. Всяка компания си има мениджмънт, който взема решенията - Газпром е типичен случай. Наложиха им специален данък (същото се подготвя и в "демократичния запад", щото енергийните компании "печелели много") но Газпром пък реши да НЕ изплаща дивидент и така държавата дори ще получи по-малко пари, отколкото от дивидент и БЕЗ извънреден данък. Относно гръмките новини - за "тайнственно умрелите мениджъри на Газпром" дори умерено внимателен прочит на самата новина показва, че реално никой от тях не е част от екипа на ПАО Газпром - а са някакви "далечни роднини".

              Да, в руските компании е най-добрия мениджмънт и се плащаха най-добрите дивиденти. Когато една компания ти плаща 12-15% и в същото време дългът и е под 60% от EBITDA - аз я наричам добра. Инвестирах в руски компании именно на базата на подробен и детайлен анализ - включително холистически и макроикономически. В инвестирането симпатии няма. Иначе защо имам толкова много британски компании - аз - дето мрaзя обрaтняците? Що не ми каза, че ще има война? караха ме да продавам озлобени русофоби, дето повечето няма да различат финансов отчет от филия с мас...
              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение

                Импето не инвестира, той колекционира
                Каква е разликата? Че не купувам и продавам ежедневно ли? Защото не толкова рядко закривам позиции или ги намалявам, защото намирам нещо по-добро.
                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                Коментар


                • Първоначално изпратено от mapadona Разгледай мнение
                  Импе, много си голям..... да следиш толкова много аиции е похвално. Аз лично за повече от 10 макс 15 нямам време... и в портфейла ми повече от 5-6 много рядко присъстват..... в момента примерно имам само 4 компании, а уж се водя професионлен инвеститор
                  Диегито - в момента наблюдавам Дженерали. Пазарът си ги следи ежедневно - аз им хвърлям по едно око около 2 пъти годишно, разбира се понякога и по-често. За предварително проучване отделям знначително повече време на компания. Правя си списък с десетина, от които правя втора прецизна пресавка, за да избера приоритетни 2-3.
                  Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
                    Аз съм на +40% от началото на годината, като за пръв път от много време кешът ми е по-значителен (последните години все клонеше към 0, че и под).
                    От какво си на +40%. Ще се радвам да уточниш това.
                    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение

                      Пак ти казвам, че това не е въпрос. Въпреки това, отговорът го има в поста ми по-долу. Ще опитам да обясня и като за заслужил инвеститор:

                      Tърговията в ЕС е спряна официално. Без Euroclear няма как да се предава информацията между компанията - руския депозитар и ДР на руските компании, търгувани на чужди борси. Съответно компанията колкото и да иска няма как да изплати дивидент, след като не знае на кого точно да го изплати.

                      Ако си получаваш дивидентите по сметка в руска банка, има (все още) доста начини да си ги изтеглиш до бг банка. Т.е. - МОЖЕ. Руснаците не спират никакви трансфери в никаква валута, а нашите приемат без проблем от трети страни, които работят с РФ. Май ограничението е до един млн. гущера / месец.
                      Нещо не се разбираме. Аз имам сметка в Бг брокер / Карол, Елана, Еврофинанс и т.н./ и през тази сметка в годините съм си купувал да кажем Газпром. Купил съм си 100 акции. Какво свети в платформата ми в момента - имам ли ги? Ако ги имам, имам ли бутон, с който да ги продам и парите да ми дойдат п осметката на ИП? Ако предположим, че Газпром е дал дивидент преди месец, то този дивидент отразен ли е в баланса ми?
                      Пътека се прави камък по камък!

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение

                        Точно предвид форумната му история /не го познавам лично/, аз съм му се вързал, че може да зададе сериозен въпрос! А ти можеш ли да отговориш на този въпрос? Нека го припомним - ако утре реши някой ес гражданин да продаде притежаваните от него акции, то това дали е възможно и как би могъл да си прибере парите? Изплащат ли се дивиденти, дали са видими в платформите и дали могат да се изтеглят до Бг банки?
                        Пак ти казвам, че това не е въпрос. Въпреки това, отговорът го има в поста ми по-долу. Ще опитам да обясня и като за заслужил инвеститор:

                        Tърговията в ЕС е спряна официално. Без Euroclear няма как да се предава информацията между компанията - руския депозитар и ДР на руските компании, търгувани на чужди борси. Съответно компанията колкото и да иска няма как да изплати дивидент, след като не знае на кого точно да го изплати.

                        Ако си получаваш дивидентите по сметка в руска банка, има (все още) доста начини да си ги изтеглиш до бг банка. Т.е. - МОЖЕ. Руснаците не спират никакви трансфери в никаква валута, а нашите приемат без проблем от трети страни, които работят с РФ. Май ограничението е до един млн. гущера / месец.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение

                          Предвид форумната ти история, едва ли някой се връзва, че можеш да зададеш сериозен и резонен въпрос...
                          Точно предвид форумната му история /не го познавам лично/, аз съм му се вързал, че може да зададе сериозен въпрос! А ти можеш ли да отговориш на този въпрос? Нека го припомним - ако утре реши някой ес гражданин да продаде притежаваните от него акции, то това дали е възможно и как би могъл да си прибере парите? Изплащат ли се дивиденти, дали са видими в платформите и дали могат да се изтеглят до Бг банки?
                          Last edited by 15%; 06.07.2022, 23:49.
                          Пътека се прави камък по камък!

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение

                            Точно така ! Аз нито злорадствам, нито искам някой да губи пари от инвестициите си. Зададох напълно сериозен и резонен въпрос и очаквам отговор от Императора.
                            Предвид форумната ти история, едва ли някой се връзва, че можеш да зададеш сериозен и резонен въпрос. Иначе има развитие по ситуацията. IBKR например вече прехвърли депозитарните разписки на Сбербанк в Москва и щеше да продължи с другите, но преди 2-3 седмици ЕС-то удари секирата като санкционира руския депозитар. Сега в Москва мислят как да заобиколят Euroclear и CLearstream. Има законопроект от преди дни по този въпрос. С други думи, в Москва показват, че застават плътно зад акционерите. Поне засега. Мисля че ще поддържат тази линия, защото е изключително важна от пропагандна гледна точка.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от radon222a Разгледай мнение
                              TIB вчера затвори при цена 52,40 лв.
                              Къде е днешната нула спрямо вчерашната цена?
                              Дай да чуем твоята логика?
                              52,40 лв. ; дивидент ; сплит ......
                              ​​​​или 52,40 лв.; сплит ; дивидент
                              ?
                              Аз ги изчислявам по цена на последната сделка за деня. При изключения като днес .... Брой акции х 3 х цена ..... Дивидента като дойде увеличава кеш-а.
                              Life won't wait for you.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение
                                Понеже сте развили мнооооого смислена дискусия, която периодично се води .. да попитам....как си изчислявате сега акциите на Телематик?
                                TIB вчера затвори при цена 52,40 лв.
                                Къде е днешната нула спрямо вчерашната цена?
                                Дай да чуем твоята логика?
                                52,40 лв. ; дивидент ; сплит ......
                                ​​​​или 52,40 лв.; сплит ; дивидент
                                ?

                                Last edited by radon222a; 06.07.2022, 16:30.

                                Коментар

                                Working...
                                X