IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Моят портфейл в момента е следния.... а вашия ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
    Нещо спряхте да се хвалите или на мен така ми се струва?
    този, писал под теб се е похвалил на 1 април
    все е на голям + и все нищо няма в портфейла

Коментар

• Нещо спряхте да се хвалите или на мен така ми се струва?

Коментар

• Абе: какво се случва с тоя Софикс - пише, че е на минус - а всички мои акции са на плюс?
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
          Много ред, много нещо.
          Начефф ти ли си бе....ко не си, сори, просто имаш начи сродна душа у форумо...
          Нямам регистрация в инвестора преди 2016-а, пипбел.

Съжалявам, че не умея да съм кратък. Казват, че умният винаги съумява да опростява нещата, а глупавият прави простите неща да изглеждат изморително сложни. Изводите, които се налагат от това, имайки предвид дългия ми изказ, определено не говорят добре за мен . Поздрави пип, на Начев също!
          Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

Коментар

• Първоначално изпратено от Татко Щърк Разгледай мнение
            Не претендирам ....
            Много ред, много нещо.
            Начефф ти ли си бе....ко не си, сори, просто имаш начи сродна душа у форумо...

Коментар

• Не претендирам дали представата ми за положителен портфейл е представителна и правилна (по-долу виждам линк, който така и не съм прочел още), но ще споделя моето разбиране за това портфейлът ми да е на плюс. За мен да съм на плюс означава цената на всички мои акции (под цена разбирам последната сделка на борсата с тях за деня) да дава по-голяма сума от сумата, която съм внесъл общо при посредника си, откак съм на борсата + платените комисионни, т.е. на практика да мога да изкарам повече пари от онези, които съм внесъл, ако реша да си закрия портфейла.
              Разбира се, невинаги човек може да вземе цена като последната, особено ако е с по-голям портфейл (не твърдя, че моят е такъв). Освен това е може би резонно да се смята, че човек е на плюс само ако действително е извадил по-голяма сума от внесената, понеже до него момент всичко е само цифрички по екрана – справка 2007 г, когато портфейлите скачаха с часове, във форума имаше теми от сорта на каква кола подхожда на инвеститора, имаше разни снимки, надъхвания и т.н. Затова и изказвания от рода „на плюс съм“ са доста относителни, докато не сме кеширали.

Аз не съм маниак на тема портфейл и доходност, не цепя стотинката. Знам само каква сума съм внесъл общо при посредника си за последните около две години, от около близо 2 г мечките отново вилнеят у нас. Нямам точна сума в главата си какви са ми общо комисионните, а само приблизителна, докато не седна да сумирам извлечението. Размерът ми на портфейла се променя ежедневно (когато борсата работи), понеже се променят цените на акциите. Понякога се променя много, понякога малко, може би има и дни, в които не е помръдвал, макар да държа обикновено между 6 и 10 акции. Последно засичах доходността (отново приблизително) покрай поскъпването на Свилоза (като удари 4 лв), тогава беше на малък плюс, при все комисионните, които в моя случай хич не са за пренебрегване като процент. Сега, покрай връщането на цената на акцията (а и други помръднаха), може и да е на малък минус. Ако не броя комисионните, преполагам е все още на плюс, но мисля е по-правилно да се броят и те. Бил съм достатъчно време и на минус, може би през повечето време, сега може също да е светнал минус, не следя всичко до стотинка, нямам някакви маниашки екселски таблици с формули. За мен доходността е важно нещо, но борсата е интересна за мен и за да наблюдавам поведение, народопсихология, намесят ли се алчност и страх хората се проявяваме без маска и без грим. Ако портфейлът ми спадне с 5 и повече процента вече бих се попритеснил, мисля, че се е случвало неведнъж.

Явно съм оптимист за пазара ни и гледам да се позиционирам добре. Не целя да изкарам пари за пица и бира. Не целя да направя бързи пари и да се плесна с тях по челото. Дал съм си срок още няколко години (надявам се една, две или максимум три), в които се надявам да има промяна в желаната от мен посока. Дотогава наблюдавам, следя пазара, гледам да имам от добрите акции, да преструктурирам и да съм готов, потеглим ли нагоре (ако изобщо потеглим). Ако нещо ме притесни, може и да кеширам, без да го подлагам на дебати тук, а може и да го подложа. Не знам дали съм по-умен, купувайки във времена, в които на борсата има такава тишина, или аз съм от „таксиджиите“, които неусетно помагат на умните да си закрият портфейлите, прехвърляйки на мен горещите картофи.

Поздрави!
              Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

Коментар

• Първоначално изпратено от vendetta89 Разгледай мнение
                сега... на мен ми е рано за това, но да попитам все пак -

как си оценявате тази доходност?

на база сключени сделки? или на база това какво показва платформата за актуална цена спрямо тая на дето сте накупили(средна)?

в тез изчисления процентни включвате ли и комисионните на брокерите?

мерси предварително

http://www.wikinvest.com/wiki/Time-weighted_return
                destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от vendetta89 Разгледай мнение
                  сега... на мен ми е рано за това, но да попитам все пак -

на база сключени сделки? или на база това какво показва платформата за актуална цена спрямо тая на дето сте накупили(средна)?

мерси предварително
                  На база моментна стойност на портфейла си ги мерим . Както знаем от опит обаче, Той /портфейла / може да падне във всеки един момент до степен, че да се чудим дали е възможно
                  Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• сега... на мен ми е рано за това, но да попитам все пак -

мерси предварително

Коментар

• Благодаря, BSEtrader! Ако някой е на борсата от достатъчно дълго време, търгува често и твърди, че не е ял шамари, вероятно лъже. Кой ли не е ял шамари, ял съм и аз. За мен е важно като дръпна чертата да съм на + или поне да не съм на минус при падащ пазар. Иначе несполучливи решения съм имал не едно и две, но възприемам това като ценни уроци за мен, за да съумея да избягвам следващи големи шамари. Времето ще покаже дали съм си направил правилните изводи, но съм сигурен, че шамари ще има още. Който го е страх от мечки да не ходи в гората (на борсата ). Искам само да насърча градивните участници да пишат по-често, за да става смислена дискусия. И макар да е пусто откъм дебатьори във форума и да бих искал да има повече мнения и участници, самата пустота за мен е нещо, което крие потенциал зад себе си. Възможно е да не съм прав, затова не препоръчвам нищо.

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
                        Търгувам само на БФБ, защото на този етап не мога да поема океана от информация от хиляди компании. Мечтата ми е да търгувам навсякъде, но да бъда спокоен за действията си, което изисква да познавам компаниите, които купувам или продавам. .
                        Те CEO-та нерядко грешат и то в кардинални неща, пък ти и да си мислиш че познаваш дадена компания - гаранция франция пак.
                        Пък и къде е речено че непременно трябва да си изцяло в компании и да им мислиш специфичните рискове на всяка ?
                        При мен към тоя момент са с тройно по малко тегло от различните индексни и секторни етф-и и цеф-ове.

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
                          Успешно инвестиране! И да следиш EV/EBITDA
                          +++++++++++++

Коментар

• Поздрави, Татко Щърк, снощи ти четох мнението с интерес. Аз досега не съм си писал портфейла, ама като те прочетох - и аз съм като теб, номер 1 и 2 в портфейла ми са Свилоза и Бреф, номер 3 Чез разпределение... нататък Трейс и Гага беше ама големи шамари отнесохме там и така до двайсетина.

Успешно инвестиране! И да следиш EV/EBITDA

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                              И от каква файда ти е това продължавам да не мога да разбера ?

29% ми е в момента, нямам намерение (към момента) да реинвестирам дивиденти тая година нито на нисе, нито на бфб, смятам да го докарам докъм някъде 33-35% до края на годината...освен ако маркет условията не се променят рязко и ме накарат да си променя и аз плановете.
                              Амплитуди - най различни...според зависи

И какво научи като ти отговорих коректно ?

Имаме тотална различна философия на инвестиране с тебе, ти си само на бфб, а моята малко над 1/3 на бфб я разглеждам главно като допълнителна диверсификация и хедж на това което ми е навън.

Отделно от това за риск мениджмънта е от кардинално значение големината на портфейла, за 50К е едно, за 500К - съвсем друго, а за 5М - тотално различно.
                              Здрасти Пип,
                              Това, което ми бе полезно и разбрах от отговора ти е, че във времена като днешните държиш 30% кеш, а мнението на компетентен човек винаги е от полза /ако имаше как да разбера колко кеш държат всички спекуланти/ инвеститори по света би било идеално/. Ако беше отговорил и за амплитудите ти на кеша във времето, щеше да ми е още по-полезно, тъй като щях да разбера как оценяваш днешния риск спрямо този преди година, две и т.н. Според мен кешът е някакъв измерител на страха /като VIX или както там се казва, но ти знаеш по-добре за него/ и е хубаво да си сверявам часовника. Не искам да се окажа в ситуация, в която аз мисля по един начин, а пазарът и компетентните хора от него по съвсем различен .
                              Търгувам само на БФБ, защото на този етап не мога да поема океана от информация от хиляди компании. Мечтата ми е да търгувам навсякъде, но да бъда спокоен за действията си, което изисква да познавам компаниите, които купувам или продавам. Засега събирам парички /чрез друга дейност/ и опит и се надявам някой ден да стане.
                              Може да не съм прав и не ми се спори, но сумите между 50К и 5М, ако търгуваш глобално нямат значение. Не ме разбирай погрешно, не съм търгувал с милиони, но вярвам, че всичко е % ако има ликвидност.
                              Last edited by 15%; 29.03.2016, 21:53.
                              Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
                                Не е важно да се пише много, а да се постига добра доходност.
                                Това, че някой пише дълги постинги не означава нищо.
                                е ти поне не си тормозиш пръстите по клавиатурата-сигурно още ти е нова
                                "В очите на завистта всеки успех е престъпление.."

Коментар

Working...
                                X