If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Поздрави, Татко Щърк, снощи ти четох мнението с интерес. Аз досега не съм си писал портфейла, ама като те прочетох - и аз съм като теб, номер 1 и 2 в портфейла ми са Свилоза и Бреф, номер 3 Чез разпределение... нататък Трейс и Гага беше ама големи шамари отнесохме там и така до двайсетина.
И от каква файда ти е това продължавам да не мога да разбера ?
29% ми е в момента, нямам намерение (към момента) да реинвестирам дивиденти тая година нито на нисе, нито на бфб, смятам да го докарам докъм някъде 33-35% до края на годината...освен ако маркет условията не се променят рязко и ме накарат да си променя и аз плановете.
Амплитуди - най различни...според зависи
И какво научи като ти отговорих коректно ?
Имаме тотална различна философия на инвестиране с тебе, ти си само на бфб, а моята малко над 1/3 на бфб я разглеждам главно като допълнителна диверсификация и хедж на това което ми е навън.
Отделно от това за риск мениджмънта е от кардинално значение големината на портфейла, за 50К е едно, за 500К - съвсем друго, а за 5М - тотално различно.
Здрасти Пип,
Това, което ми бе полезно и разбрах от отговора ти е, че във времена като днешните държиш 30% кеш, а мнението на компетентен човек винаги е от полза /ако имаше как да разбера колко кеш държат всички спекуланти/ инвеститори по света би било идеално/. Ако беше отговорил и за амплитудите ти на кеша във времето, щеше да ми е още по-полезно, тъй като щях да разбера как оценяваш днешния риск спрямо този преди година, две и т.н. Според мен кешът е някакъв измерител на страха /като VIX или както там се казва, но ти знаеш по-добре за него/ и е хубаво да си сверявам часовника. Не искам да се окажа в ситуация, в която аз мисля по един начин, а пазарът и компетентните хора от него по съвсем различен .
Търгувам само на БФБ, защото на този етап не мога да поема океана от информация от хиляди компании. Мечтата ми е да търгувам навсякъде, но да бъда спокоен за действията си, което изисква да познавам компаниите, които купувам или продавам. Засега събирам парички /чрез друга дейност/ и опит и се надявам някой ден да стане.
Може да не съм прав и не ми се спори, но сумите между 50К и 5М, ако търгуваш глобално нямат значение. Не ме разбирай погрешно, не съм търгувал с милиони, но вярвам, че всичко е % ако има ликвидност.
Много интересно мнение на колегата което аз лично прочетох с удоволствие....дано да има повече инвеститори като теб....и не на последно място-пиши по-често
"В очите на завистта всеки успех е престъпление.."
Привет! Следя борсата и форума от години с прекъсвания. Помня старите форумни герои от времето на големия бум около 2007г. Помня никове, стилове на писане, любими акции. Повечето ги няма, форумът отдавна не е това, което беше. Но съм сигурен, че съм измежду най-ревностните му читатели. Вероятно не съм от ''таксиджиите'', които очаквате, понеже съм по-отдавна тук, отколкото много от вас. Чета инвестора ежедневно. Липсват ми мненията на хора като Big Bear, надявам се да се отбива по-често, той доскоро пишеше тук. Никога не се поддава на паразитни емоции, не участва в заяждания, а просто коментира пазара ни. Помня още онова негово разсъждение за влака и за човека, подранил на гарата. Явно и аз съм воден от същите убеждения, щом съм на БФБ. Много обичам да чета и dddd - харесва ми как се обосновава, а и той предпочита дългия изказ. Харесва ми позитивният тон на Тони1975, както и непрегарящия му мерак да търси информация за компании и т.н. Има много други интересни форумци - например BSEtrader, с неговите постоянни ev/ebitda. Няма да изброявам, понеже темата не е психопрофил на форума.
На някои форумци съм изчел всички мнения (не всички горепосочени са задължително сред тях, а има няколко непосочени форумци, чиито мнения също съм изчел, че и по няколко пъти). Това, че ги харесвам като изказ, не значи, че се съгласявам за всичко с тях, нито че ги препоръчвам за четене. Не означава и че съм си купувал задължително акции, каквито и те притежават или харесват. Ето например с dddd (чиито мнения много обичам да чета) бих спорил за някои неща, не съм съгласен с някои негови глобални залитания, но кой ли съм аз да го съдя, а и както се казва, ако двама човека имат единомислие по всички въпроси, то единият е излишен. Не крия, че Свилоза е с много голяма тежест в портфейла ми от доста време и не съжалявам за това, а напротив. Мненията на дддд са били сред тези, които до голяма степен са спомогнали за този избор. Ако само мненията обаче бяха достатъчни ( а не и личната ми преценка), бих имал и други любими негови компании (нарочно няма да изброявам). Не казвам, че не е прав за другите компании, а че просто аз не ги припознавам като такива, в които да си вложа парите. Допускам, че е възможно да бъркам, както на всекиго се случва, случва ми се и на мен. Свилоза, заедно с BREF съставляват около 2/3 от портфейла ми, с много голяма преднина е всяка от тях пред останалите акции (обикновено поддържам между 6 и 10 акции). За момента съм доволен, понеже портфейлът ми варира около нулата, макар че през последните близо 2 г пазарът падаше като цяло сериозно, а и аз съм от често търгуващите и имам големи разходи за комисионни. Тази година доста понамалих темпото. За BREF извадих голям късмет(поне засега), уцелвайки дъно някъде около края на миналото лято беше (или началото на есента), когато започнах да си пълня. Дъно не се опитвам да целя, а само тенденция, но в случая с тази акция се получи някак. Това, че Свилоза и Бреф са ми донесли добри емоции не е гаранция за тяхно бъдещо представяне занапред, затова и нищо не препоръчвам. Аз самият не се влюбвам в акции и купувам и продавам според ситуацията. Може още утре да продам акции на спомената компания или да купя. Така например харесвам Спиди като компания, от тях имах сериозен процент в портфейла ми, но разпродадох голямата им част покрай новогодишните поскъпвания, оставих си малък процент акции с оглед колко имах. Предполагам съм купувал с парите още Свилоза и Бреф, не ми е пред мен платформата да преценя точно за какво отидоха парите (аз кеш не държа в платформата, освен по изключение). Ако имам нещо общо с дддд, то е, че съм винаги фрашкан с акции и само преструктурирам. Много рядко държа кеш над 50 лв. За момента не съжалявам, че драстично намалих Спиди, то и цената го показва, както и движението на другите ми акции, но в един момент може да си допълвам ''бързи мишоци''(както казва Импето ) и да си върна старите бройки. Дали това ще се случи и ако да кога, не знам отсега. Зависи с какви пари разполагам, зависи и как се представят компаниите, чиито акции съм си купил. Зависи като продам акции на компания коя друга компания ще ми е първи избор за влагане на пари. Една компания може да е добра, но всичко зависи от това какво се случва в момента, как е оценена от пазара и т.н. Има форумци, чието мнение ми е много важно също, но на които няма да им напиша никовете - чуя ли ги да недоволстват от някоя акция, знам, че може би е добър момент да вляза там или да си допълня, ако вече имам. Ползвам ги като своеобразен контрарен индикатор . Просто защото ги възприемам като хора, тичащи след събитията или имащи малшанса все да правят лош избор (макар че всеки е вземал неправилни решения, и на мен често ми се случва, затова и не се считам за добър пример за подражания).
Не правя препоръки за нищо. Мисля, че съм имал късмет да оцелявам на повърхността при падащ пазар. Най-много ме е спирало да пиша това да не повлияя на някого без да искам. Затова не вземайте решения за сделки с финансови инструменти на база мои мнения - аз самият нямам икономическо образование и редно да бъда възприеман за лаик, чиито мнения не са достатъчно меродавни, а и търговията с акции е рисково занимание.
29% ми е в момента, нямам намерение (към момента) да реинвестирам дивиденти тая година нито на нисе, нито на бфб, смятам да го докарам докъм някъде 33-35% до края на годината...освен ако маркет условията не се променят рязко и ме накарат да си променя и аз плановете.
Имаме тотална различна философия на инвестиране с тебе, ти си само на бфб, а моята малко над 1/3 на бфб я разглеждам главно като допълнителна диверсификация и хедж на това което ми е навън. Т.е. и като дълбок кеш резерв при наистина гадно развитие на запад тип 2008 когато в отчаяние че съм свършил кеша почна да кърша ръце..
А може да стане и обратното, макар и по малко вероятно - напр. на запад да се сринат 20%, а тук 40 - тогава ще го мислим отделно...
При всички случаи залагам на това моите позиции на бфб да пострадат по малко от пазара като цяло.
Отделно от това за риск мениджмънта е от кардинално значение големината на портфейла, за 50К е едно, за 500К - съвсем друго, а за 5М - тотално различно.
За активно инвестиращия/спекулиращия кеша е най добрата диверсификация, а за по пасивния – доста добрата диверсификация е задължителна. Което ако си само на бфб, това последното – е доста трудно да се постигне.
Напълно съм съгласен с написаното! Напълно отговаря на моите виждания.
Ок Пип, ще си задам въпроса по друг начин - ти лично какъв кеш държиш в момента и какви са били неговите амплитуди във времето /мин % и макс %/?
Имаме тотална различна философия на инвестиране с тебе, ти си само на бфб, а моята малко над 1/3 на бфб я разглеждам главно като допълнителна диверсификация и хедж на това което ми е навън. Т.е. и като дълбок кеш резерв при наистина гадно развитие на запад тип 2008 когато в отчаяние че съм свършил кеша почна да кърша ръце..
А може да стане и обратното, макар и по малко вероятно - напр. на запад да се сринат 20%, а тук 40 - тогава ще го мислим отделно...
При всички случаи залагам на това моите позиции на бфб да пострадат по малко от пазара като цяло.
За активно инвестиращия/спекулиращия кеша е най добрата диверсификация, а за по пасивния – доста добрата диверсификация е задължителна. Което ако си само на бфб, това последното – е доста трудно да се постигне.
според мен не е правилно да наричаш продаващите "паникьори"
всеки си има разбирания и начин на действие
спомни си 2009г - ти пишеше същото и колко олекна
Продавайки, може да си паникьор, може да си и непаникьор - зависи какво и на колко продаваш.
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар