IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Приятел залага 70% от акаунта при ливъридж 10 пъти, кога ще фалира?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • При това движение съм отново в позиция-голяма.
    Изненада ме днес реакцията на централните банки, но позицията ми е добре защитена.
    В момента съм малко назад, но мисля, че перспективите да направя +500лв са много добри.

    Коментар


    • Как се движат нещата и работите тук

      Коментар


      • Даа, интересно четиво и тема за размисъл за неделната сутрин ни представи Асен (аз го четох тогава) Между другото неговите коментари, за съжаление напоследък по-редки, винаги съм ги изчитал с интерес и независимо от по-големият им обем, съм се опитвал да открия и извлека есенсцията и да се замисля над проблемите, които засягат. То това е може би и защото и мен малко или много ме вълнуват тия неща - човешкото поведение, психология и начин на мислене съотнесен към инвестиции, спекулации, управление на капиталите и т.н. Благодарности Асене, и поздрави!
        Що се отнася до т.нар. допамин и до въпроса на Мариян си мисля, че наличието и съответно въздействието на този хормон върху нашето поведение и решения така или иначе няма как да се неутрализира напълно, най-вече у хората в които то е по-силно. Но, според личен опит и от наблюденията ми и в други хора това не е и необходимо. За да се ограничат потенциално негативните последствия от неговото влияние, не е нужно да правим и невъзможното за да вървим против природата си, а просто да ограничим и да се научим да минимизираме риска, да учавстваме и "играем" съобразно възможностите си, но... да сме в играта! Защото нашият мозък не прави разлика между малко и много, между добро и лошо, за него всичко е химия, физиология и хормони, които трябва да задоволим Е тук вече е въпрос на психика и дисциплина да постигнем едно такова "безопасно" състояние.
        Лека вечер и бъдете здрави!

        П.С.Сега виждам и поста на Анонимния комарджия, и по-точно че 2-ят абзац в него е точно това което съм се опитал да споделя и аз.
        Поздрави!
        Last edited by kev; 27.11.2011, 17:00.

        Коментар


        • Йорданов,
          виждам, че в момента подготвяш статия за случайните събития,търдсещ усилено някаква сензация.
          Относно примера на Асен75
          По отношение на мангалите надали има някой в този форум който може да ти говори повече от мен. Изградил съм десетки километри телекомуникационни мрежи с помощта на стотици цигани. Познавам бита им и начина на мислене. В началото си мислих, че парата ги управлява и точно тогава имах проблеми с подсигуряването на работна ръка. В последствие ги изучих и установих, че това са много по-свободни хора от нас белите. За това един циганин днес ще се блъска на една плоча да изкара „харматура“ за10 лева, а няма да дойде при теб за 30, щото ти не знаеш как да бъзикнеш чувствата му. .... както и да е в последствие не можех да се отърва от работна ръка щото станах „ШЕФА“ и по интересното е че на мен линейния метър ми излизаше по-евтино от колкото на колегите ми и не благодарение на допамина, а на сератонина който подсигурявах на мангалите с действията си.

          Допамина е нервотрансмитера, който ти осигурява концентрацията (наред с останалите му функции), не е нужно да го насочваш накъдето и да е, а трябва да го държиш в граници - самоопознавайки се. Самоопознаването е нещото към което трябва да си насочи човек вниманието, ако не можеш сам се обърни към психоаналитик, който да ти намери "зрънцето", което ти убива в обувката. В противен случай с електронните игри само ще задълбочиш проблема.
          http://www.youtube.com/watch?v=u9sRJ...eature=relatedЧувствата трябва да се изразяват, иначе останали вътре провокират бъдещ хормонален дисбаланс (за който си говорим от вчера насам).

          Поздрави

          Коментар


          • Първоначално изпратено от acen1975 Разгледай мнение
            демек виждаш в нещо безсмислено смисъл ,а почнеш ли да залагаш на тпова,почваш да губиш,вместо да осъзнаеш безсмислицата,стимулираш допамин ,който те кара да "победиш" ...
            Благодаря
            беше ми много полезно

            Има ли нещо безобидно, към което да насочи човек допамина?

            Например вместо комар да играе компютърни игри?

            Коментар


            • За допамина и адреналина ми беше интересно да прочета мнения.

              Асен, съгласен с написаното, но не си прав че комарджиите не практикуват екстремни спортове. Едни от най-добрите в екстремните зимни и водни спортове, които познавам, са много склонни да отделят сериозно време и средства да станат по-добри във вероятностите от масата и респективно да изкарат някой лев от това. Зависи колко широк смисъл има определението за „комарджия” и колко конкретен смисъл може да има определението за „сигурен”

              А когато говорим за „масата”, едва ли някой човек с практично мислене си въобразява че може да е по-добър в анализ на минали бази данни и производни от тях шаблони от един супер комп, еле пък в реално време. Но да знаеш шаблоните е добре за прецизен вход и изход, предполагам.

              Както и да е, да се върнем на темата. Интересно ми е дали пича е смъкнал ливъриджа до 1 към 3 и дали е изкарал 10% тази седмица ?!

              Коментар


              • Асен1975,

                по отношение на тех.анализ.
                Преди време случайно попаднах на една статия за синхроничното мислене, после Юнг и малко по-малко стигнах до хаоса.
                Заключението което аз направих, е че човешкия мозък търси линейни зависимости и от там линейни решения на заобикалящото ни. Ако А=Б и Б=Ц то А=Ц е прост пример за линейно мислене. В трейдинга нещата стоят малко по-различно. Цената чертае красиви форми (изглеждащи логично), но с нелинейна зависимост. Снежинката на Кох отстрани изглежда красива и логично подредена, но попаднеш ли вътре в нея трябва да решиш колко голям трябва да е следващия триъгълник и къде да го сложиш. Решението всеки да си търси сам, как с линейно мислене се оцелява в нелинейна среда.

                Относно допаминът.
                Навремето ставах с мисълта „да ли днес ще има рали“. Днес ставам с „ко прайм“
                Навремето се фокусирах върху таргета, а днес върху стопа.
                Навремето като губех сделка бе трагедия за мен. Днес си казваме „боли ме ......“
                Навремето като печелих се насирах, днес не се насирам.

                Нивото на допамин е в правопропорционална зависимост на очакването, което кореспондира правопропорционално и с мотивацията и от там със зависимостта. Аз нямам никакви очаквания. Излъгах, от време на време имам и точно тогава ям дебелия.
                Когато на времето се влюбвах, бях като ония птици глухарите. След туширането на ефекта на несподелената любов, момичето ми ставаше мега безразлично, нищо че преди това съм бил готов на крайности да я спечеля. Този феномен го забелязах още тогава, без да си давам сметка, че става въпрос за биохимични процеси, мислейки си, че по пичовски съм се осъзнал- "Верно бе! Ма тъз ебаси тъпото парче, чи и грозно"
                Сега, ако ми се наложи да се влюбя сигурно няма да е по-същия начин, защото очакванията ми са притъпени или поне бих си представил предстоящото отзад напред ..... че и в търговията е същото.
                Last edited by mpy_yordanov; 27.11.2011, 15:10.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от acen1975 Разгледай мнение
                  ............................
                  ето ти доакзателството за "умнствена продуктивност " и "умствен мързел" - гарантивам ти,че много често запалянкото е по умен от академика , но това зависи от наблюдателя ,както и всичко останало в този свят....
                  С много яка трева си се напушил....
                  Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                  Коментар


                  • пак за циганите и бетонната плоча:
                    ако накараш един честен човек да натроши плочата,че да открадне арматурата,той никога няма да го направи..... но за това пък ще го направи ако му платиш...
                    с циганина е обратното - по скоро ще свърши работата,ако му я представиш като кражба, отколкото като работа.....
                    или тяхната продуктивност (работа) не зависи от тях,а от теб
                    и кой ще го свърши по добре и по бързо и за по малко пари .... пак зависи от теб ,нищо,че си мислиш,че честния и трудолюбив човек е по продуктивен от мързеливия циганин..... ако си достатъно добър психолог моа невъзможното да стане възможно- циганина да е по продуктивен и от най работливия селянин

                    в квановата физика ще чуеш за хайзенбърг ънсъртанти принципал,за това,че материята е нищо повече от енергия,зависеща от наблюдателя..... или ти съществуваш в състоянието на което си мислиш че съществуваш благодарение на околните ....
                    тоя природен закон го има навсякъде,дори и в социологията и психологията ...
                    или в случая продуктивността не зависи от човека,а от околните..... независимо умствена или физическа е тя.

                    умствената продуктивност и мързел и тяхната релативност,зависеща от наблюдателя:

                    да вземем футболен запалянко и академик във БАН:
                    всеки ще ти каже- тоя фен на левски е един нехранимайко ,глупак ,пропиляващ живота си....
                    всеки ще ти каже- академик сендов е един много умен и успял човек ....
                    дали това е така?
                    фена на левски знае кога кви мачове са се играли,събития ,имена на играчи ,конкурентни отбори и т.н.

                    академика в БАН знае ли това?
                    не само не го знае,ами дори и да го принудиш да го научи,НИКОГА няма да го запамети както фена на левски..... или ако приемеме футболното знание за наука,тогава фена на левски ще е академик,а професор сендов ще е НЕхранимайкото!

                    реалността марияне е в това,че и футболния запалянко и академика в БАН са еднакво умни,по точно нивото на интелект зависи от допамина + "ризънинг"
                    в случая "ризънинга" е ,че математиката е наука,а запалянковщината НЕ Е,следва,че запалянкото е тъпак а академика е гений ......
                    обаче,ако можеш да накараш запалянкото да намери смисъл в математиката толкова ,колкото и в футболната история,гарантирам ти,че ще стане по добър математик от сендов..... защо?
                    защото при обществено мнение за "математиката наука" , " запалянковщината безсмислица" ..... допамина на запалянково е доста по силен ,защото трябва освен да знае ,то и да се пребори с социялните норми ,докато математика има социологическата защита - неговия "научен" труд е "джъстифайт" .

                    ето ти доакзателството за "умнствена продуктивност " и "умствен мързел" - гарантивам ти,че много често запалянкото е по умен от академика , но това зависи от наблюдателя ,както и всичко останало в този свят....

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение

                      Анализ на адреналинната зависимост

                      http://www.chudesa.net/p5662/
                      марияне,знаеш ли кво е ефекта на вратовръзката?
                      това е "отежняването" на дадена информация,която превръщаш в знание....
                      с други думи,колкото повече един човек има титли и награди преди името си,толкова по голям шанс имаш да превърнеш неговото инфо, в твое знание...
                      проблема е,че ако инфото е грешно,то за теб се превръща в грешно знание а грешното знание е по лошо от незнанието.....
                      или много често е по добре да не знаеш,отколкото да знаеш.....

                      и това тук е един от случаите.... отпърво изследванията са верни,докато не се стига до тоя прУфесУр от британското крило на харвард,който прави "мост" между адреналин "джанки" и комарджия......
                      мост има само до там,че допамина и адреналина са релативни,допамина стимулира като страничен ефект други трансмитори и хормаони,след които е адреналина и обратното....
                      но се бърка причина,повод и следствие.....
                      рисковите спортове стимулират "наркотика" на страха... наркотика на страха е адреналина .... дали ще скачаш с парашут,дали ще гледаш филм на ужасите и ще го вземеш "насериозно" ,дали някой ще те подгони в парка,дали дететп ти ще се скрие зад вратата и ще те "изненада' ... квото и да е,което води до страх е свързано с отделянето ан адреналин......

                      комарджията е жертва на друг природен "наркотик" ,който НЯМА НИЩО ОБЩО С АДРЕНАЛИНА! този нерво трансмитор се назва допамин и влиянието му е съвсем друго ....
                      британския прУфесУр е направил ГРЕШНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ!
                      ако например е е изследвал хора,скачащи с бънджи,парашут и всякви други екстремни спортове е щял да забележи,че НИКОЙ от тях НЕ е комарджия..... както и ако е изследвал комарджии е щял да забележи,че никой комарджия не се занимава с екстремни спортове!
                      защо? защото негови колеги вече са открили ,че комарджиите са жертва не на адреналин,а на допамин!та или тая статия е с давност на поне петилетка,или тоя не е професор , а е прУфесУр....
                      НУРИЕЛ РУБИНОВЦИ марияне имаш не само в икономиката... те са навсякъде,където имаш академизъм.....

                      наркотика на страха е адреналина,наркотика на наградата е допамина....
                      или по точно оценката в мозъка ти на съотношението усилие/награда/смисъл на усилието.
                      ниски нива на допамин водят до паркенсон,високи нива на допамин видят до абсесив къмпалсив дисордър и байполар .
                      или усилието/смисъла на това усилие/наградата от него ... са диференциял , който води до функция на ..... (внимавай да не паднеш от стола) ... води до функцията на продуктивността!


                      или продуктивността и мързела са едно и също нещо,накъсано от допамина...
                      пример:
                      в бг най мързели се водят циганите.... всеки това ще ти го каже,обаче ако аз съм прав,че понятието продуктивност/мързел е едно и също,демек няма мързел,а само релативна продуктивност,следва,че всички които мислят,че циганите са мързеливи са в грешка..... ддали мога да го докажа това или не?

                      ами да речем имаш една основа на гараж,който трябва да го разрушиш....
                      требе ти някой да натроши бетона .... цената за това да речем е 1000 лева ,а желязото в този бетон струва да речем 200 лева....

                      вариянт 1 (без допамин) :
                      отиваш в циганската махала и предлагаш 1000 лева да ти натрошат бетонената основа....
                      повечето мангали ще се цупят,все ще се намери някой достатъно гладен обаче ,че да вземе работата....
                      ако нормалното натрошване на бетонената основа да речем е 2 дни,цигането ще я свърши тая работа поне за 3 дена..... и ще ти скъса нервите-тва е задължително....

                      вариянт 2 ( със допамин) :

                      за да стимулираш допамина,трябва да знаеш психологията на циганина....с кво се отличава той? ами обича да крадне и да прави мръсно.....съответно ако му преставиш работата като кражба+ правене на мръсно... това той няма да го върприема като работа,а като УДОВОЛСТВИЕ ...
                      следва :
                      отиваш в циганската махала и казваш:
                      абе имам един съсед,който иска да прави гараж,ама той ще ми пречи на гледката ...направил е само основата ,а в нея има 100 кила арматура..... съседа е в командировка и утре там няма да има никой.... ако му натрошите плочата и измукнете арматурата,не само моа да я вземете,но и ще ви почеря 2 кила ракия....

                      циганетата марияне ще се изтрепат кой да отида да открадне арматурата

                      следствие:
                      хем ще платиш по малко,хем ще свършат работата за един ден (дал си им таймфрейм) ,хем ще са мнооооого по доволни,отколкото ако им дадеш 5 пъти повече пари,ама им представиш продуктивността им във вид на работа,отколкото във вид на кражба!!!!!!

                      или кво заключихме:
                      разлика между продуктивността и мързела няма,има различна представа за да двете неща,които всъщност са едно и също......


                      комарджийството:
                      ами същото е... имаш един комарджия,който да речем играе бигно.... или неговия абсесив къмпалсив дисордър е бингото ..... колкото по голям е този дисордър,толкова по пристрастен е се вдълбява... може с цели денонощия да седи ,без да спи и да яде , дори ще го е страх да отиде до тоалетната,че точно тогава могат неговите числа да излезнат......
                      а кво е бингото марияне? бингото е нищо повече от дейтабейз... подобна работа се извършва от всеки счетоводител .... вкарване на данни в таблица
                      са си представи ако можеш да вкараш допамина в един счетоводител да попълва средсшийтс ... това е актив-тук ,това е пасив-там .... да прави дейтабейз ,без да яде и да спи с денонощия ,дори да го е страх да отиде до тоалетната....
                      ми той ще е най продуктивния........
                      проблема на допамина е в стимулрането на платоническата заблуда.....
                      това е негативния емпиризъм..... демек виждаш в нещо безсмислено смисъл ,а почнеш ли да залагаш на тпова,почваш да губиш,вместо да осъзнаеш безсмислицата,стимулираш допамин ,който те кара да "победиш" ...
                      в трейдинга това моа да го видиш в техническия анализ:
                      имаш сигурно стотици хиляди книги,изписани от "техничари" ,както и милиони хоракоито ги купуват и им вярват....
                      вие давате пример с петър караиванов и го обвинявате в постоянно губене на пари... проблема е,че всички като петър караиванов трупат загуби ..... да вземем тия от карол,дето отвориха тук форум с цел реклама да се покажат колко са добри и да захлебят клиенти.кво стана..... ами по същия начин-чертаеха линийки и триъгълничета и занулиха всичко..... ако знаеха,че така ще стане,никога нямаше да си правят АНТИреклама ... ама не знаеха,а имаха самочувствието,че знаят ....
                      че дори като "професионалисти " на заплата са в карол....
                      ами не само те ,не само караиванов... всички техничари завършват така рано или късно..... едни се отказват,други почват да пишат книги и т.н.
                      техническия анализ е парадоксален пример за абсурда на липсата на контрол над нашите мозъци..... и вината за това е допамина.....
                      който произвежда по малко допамин,като загуби малко се светка,че совите не са това което са и или почва да инвестира и спекулира по друг "параграф" или просто се отказва от този занаят като цяло....
                      а такива,които стимулират допамин в мозъка си,колкото повече го стимулират толкова по големи жертви стават на негативния си емпиризъм..... тва не е адреналин марияне,тва е допамин.....
                      и такива жертви ги има милиони по света,ти знаеш само "показалите се и управляващите чужди средства" - в случая петър ,кароловците,димо димов и още много ,които са минали през годините по тези форуми ,обаче са изчезнали.....
                      тва не е бг феномен.... тва е глобален феномен....
                      виждане в историческо движение на графика логика, прилагайки я в бъдеще е меко казано абсурдно... че дори и графика на 1 ден може да ти покаже "бай сигнал " ,а графика на 1 месец да ти покаже "сел сигнал"

                      друг пример за допамин го има в него,което го е изпитал почти всеки,а малкото ,които НЕ са го изпитали,са станали свидетели и са видели безсмислието в техни познати... знаеш ли кво е това марияне?
                      ами това е влюбването,което може да се превърне в абсесив къмполсив дизордър....
                      това също няма нищо общо с адреналин,а е нищо повече от допамин....
                      момиче или момче като се влюби, всъщност стимулира допамин....
                      също както при комарджията, при влюбения ,в случай на опасност от загуба или реализиране на загубата, ако не подтисне допамина си,става негова жертва.
                      почва да прави всичко възможно да "спаси" връзката си, мозъка му е зает само с "лубимия" и т.н.
                      също като комарджията - само за комар си мисли......
                      допаминовия ефект води до грешно осъзнаване на реалността- дори и при влюбения... колкото повече опити прави да върне половинката си,той НЕ знае,че точно тези опити водят до по голям шанс на загуба .... но понеже не може да го осъзнае,или го осъзнава подсъзнателно,но друсането с допамин подтиска рационалното в него и стимулира ирационалното.
                      както на комарджията приятели му казват да спре да комарджийства и безсмислието на комара,така и приятели на влюбения го съветват да не се занимава с глупости... разбира се,нито единия нито другия слуша...
                      хубавото при НЕсподелената любов е това,че времето лекува-може и години да е ,но накрая допаминовата жертва осъзнава безсмислието....
                      докато при комара нямаш момент на осъзнаване.... ротативката никога не ти казва да се махаш.....

                      заключението е ,че привидно несвързани неща са всъщност едно и също ....
                      и техническия анализ и казиното и влюбения и продуктивността и мързела .... и те се оценят само от един нервен трансмитор ,който ни прави да осмисляме нашите постъпки ,като ни награждава с природен наркотик...... а всъщност реалността е релативна ,нейното възприятие е следствие "ризънинг" + допамин......

                      Коментар


                      • Йорданов,
                        тази статия ме развесели. Писана е от по-големи лаици от мен.
                        "Човекът така е устроен, че в случай на опасност в кръвта му се впръсква естествен наркотик, който намалява болката. И неговото въздействие може да бъде толкова силно, че попадайки под автомобил например, пострадалият не само се опитва да стане, но дори, без да усеща при това болка, върви с счупените си крака. Лекарите наричат този феномен травматичен шок."

                        ..... този драматизъм може да бъде заменен с едно простичко изречение: При болка, по биохимичен път организма синтезира ендорфин, явяващ се естествен аналгетик... аз бих го написал така, което е много по-точно от заподозряния адреналин.

                        Много сложни жизнени процеси се опитваш да си обясниш с някаква смехотворна статия. Не знам дали си чувал за допаминов дефицит или активност ... т.е. без допамин в определени граници не става, ако си жив и мърдаш.

                        Коментар


                        • "Търговията с капиталов лост (ливъридж) превръща инвестирането в хазарт, а инвеститорите - в донорите на пазарите, причислявайки ги към групата на прасетата."

                          Грешиш. Важно е само колко % рискуваш в единична сделка. Ако стопа е малък, може и да влизаш със 50-кратно по-голяма сума от тази в акаунта.

                          А ако държиш позиция на 10%, 20% или 30% загуба, очевидно не си успешен инвеститор, да не говорим за спекулант, а обикновен неграмотен оптимист. Мен 0.1 - 0.2% движение срещу позицията ми ме изкарва от сделката.

                          Живи и здрави

                          Коментар


                          • Израелски лекари стигна ли до извода, че склонността към риск и приключения – макар че не е болест, но все пак аномалия – е заложена у някои хора още на генетично ниво. Търсенето на остри усещания се диктува от специален ген, който отделя в мозъка фермента допамин. Този ген бил открит при хазартните играчи, автомобилните състезатели, както и при… алкохолиците и наркоманите.

                            Анализ на адреналинната зависимост
                            Много интересно е предполагам че всички в тази тема са хазартно зависими, тоест адреналинно зависими.

                            Няма начин, щом са тук

                            http://www.chudesa.net/p5662/
                            Last edited by mpy_yordanov; 26.11.2011, 18:57.

                            Коментар


                            • Сега осъзнах какво се има предвид под надписа на Wallstreet
                              "Биковете правят пари, мечките правят пари, а прасетата ги колят" (Bulls, Bears Make Money, Pigs Get Slaughtered)

                              Заради ливърдиджа
                              от година знам надписа, но чак осъзнавам че ливъриджа е виновен

                              разработих го в статия, за да може повече хора да се замислят
                              http://www.investor.bg/news/article/126412/364.html

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от anonimen komardjia Разгледай мнение
                                Алонсо,
                                като сме тръгнали да се обиждаме на „господин“, длъжен няма да остана.

                                Mr. Alonso,
                                считам че съм неподходящ събеседник по тази тема, с оглед на времевата рамка по която взимам речения. Тука като гледам сте все инвеститори, а в това отношение аз съм кьорав – виждам само под носа си.

                                Единственото нещо, което мога да направя в контекста на темата, е да синтезирам по-долната си теза в едно кратко изречение : Късмет в границите на прагматизма.
                                Само се опитвам да се отнасям с нужното уважение към останалите учасници от форума. Та аз нали за това говоря? Нали за това е темата точно ? Дали големият ливъридж дава гаранция за фалит и кое е по-доброто. Малко на брой сделки с голям лост или много сделки без лост или пък малко сделки без лост или пъм много сделки с голям лост . Това е така нареченият мъни менижмънт - тема по която мисля не се е дускутирало много в този форум. Поне не и откак го чета аз Та не виждам защо да не си компетентен по темата ?
                                Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

                                Коментар

                                Working...
                                X