Първоначално изпратено от Pyramid
Разгледай мнение
Термопомпата взема тази вода и сваля нейната температура до около 1-2 градуса, след което пак я връща в сондажа да се дозатопли. Всеки един сондаж изсмуква енергията на почвата в радиус около 3 метра от тръбите, и затова аз написах, че сондажите трябва да се правят шахматно с отстояние 6 метра един от друг.
За който не знае - има два вида сондажи - пасивни и активни. Пасивните са тези като на колегата - от тях не се черпи вода, а се използват само за затоплянето на вода, течаща по тръби - влизаща и излизаща, съединени в дъното на сондажа. Колегата Хинков има огромен опит с такива сондажи и от години отоплява с тях както къщата си, така и целия завод Мехатроника. Аз също съм пробил 40 такива сондажа, но все още не съм ги пуснал в експлоатация. Мога обаче да ви покажа снимки и клипове - интересни са като конструктивни и технологични предизвикателства, които бях принуден да разреша..
Колкото до активните сондажи - те са само ако човек има даденост с много вода под него. Тогава просто черпи вода от сондажите, взема енергия от нея, и после я излива в реката. В зависимост от дебита на тези сондажи може да се черпи много повече енергия, отколкото при пасивните. Всеки един кубик вода му дава около 8-10 kWh чиста топлинна енергия. При 100 куб.м. вода в денонощие получава 800-1000 kWh топлинна енергия. Та ако човек има дадености, може да се размине с един единствен активен сондаж под къщата. Трябва обаче да е наясно, че този сондаж ще е незаконен. Ако иска да го узакони, чака го 1 година ходене по мъките и след това ще му сложат водомер на сондажа и ще плаща черпената вода на държавата.
Коментар