If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Електрически автомобили - как започват да влияят на пазарите
Ami определено не съм доволен от отговора, не ме интересува колко ще платя за смяна на масла и чистачки. Хайде да смятаме отново за зои
Клио- 14740 евро, зои- 21900 във всичките му варианти. Клио 6/100 за 150000-9000литра в момента 1,38-12420 евро за гориво за 150000км
зои цена на батерията за месец- наем-119 евро- казахме 10 години* 12* 119- 14280 евро- наем на батерията. Отделно ако приемем че трябва да се зарежда тази батерия на 100км с около 15киловата което в пари е около 6750 евро
Клио директни разходи за гориво и цена на придобиване 14740+ 12420-27160
Зои- 21900+6750+14280- 42930
Съгласих се че клиото има да му се сменя маслото за 2000евро- ако искаш сложи 3000, и какво се получава ???????
Че за момента бензина е по евтин за употреба
Исках да видя такъв пост, а не да ми пишеш че паркинга в синя зона е безплатен, защото е безплатен сега, а утре да кажем когато няводнят електрокарите няма да е безплатен , а ще плащаш наред с всички
Какво искаш да видиш си е твоя работа. Ако не ти е полезна информацията няма нужда да се оплакваш
Реното не ме вълнува и нямам намерение да си губя времето. Ако теб не те вълнуват разходите за поддръжка – чойс из йорс. С или без паркиране картината не се променя особено. Пак е в полза на електричката, но от друга страна след няколко години ще трябва да плащаш, за да се отървеш от дизелчето или бензинката и остатъчната стойност ще е майка плаче.
v_tin имаше една статия по темата - какво би се случило ако Иран успее да затвори протока и даставките на петрол през него секнат. При по продължителен успех за месеци ако прекъснат прогнозата е за цена на петрола 325 долара за барел, каква ще е цената на горивата е ясно. Дано не се случи защото това ще удари цялата икономика, но все някога целия този свръхпоток от автомобили на петрол ще оредее и няма да е толкова достъпно да се ползват често напълно ирационално. Разкарват се по над един тон метали за да се вози един човек, не може да продължи вечно.
Е какво, какво. Каручките са дървени, по 180-200 кг...
v_tin имаше една статия по темата - какво би се случило ако Иран успее да затвори протока и даставките на петрол през него секнат. При по продължителен успех за месеци ако прекъснат прогнозата е за цена на петрола 325 долара за барел, каква ще е цената на горивата е ясно. Дано не се случи защото това ще удари цялата икономика, но все някога целия този свръхпоток от автомобили на петрол ще оредее и няма да е толкова достъпно да се ползват често напълно ирационално. Разкарват се по над един тон метали за да се вози един човек, не може да продължи вечно.
Стига бе, мойта кола е над два тона...
Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Kona EV при максимално оборудване - около 80 хил (500км пробег) лв спрямо сходен автомобил за 50 хил. лв.
[ATTACH=CONFIG]n3485357[/ATTACH]
Ami определено не съм доволен от отговора, не ме интересува колко ще платя за смяна на масла и чистачки. Хайде да смятаме отново за зои
Клио- 14740 евро, зои- 21900 във всичките му варианти. Клио 6/100 за 150000-9000литра в момента 1,38-12420 евро за гориво за 150000км
зои цена на батерията за месец- наем-119 евро- казахме 10 години* 12* 119- 14280 евро- наем на батерията. Отделно ако приемем че трябва да се зарежда тази батерия на 100км с около 15киловата което в пари е около 6750 евро
Клио директни разходи за гориво и цена на придобиване 14740+ 12420-27160
Зои- 21900+6750+14280- 42930
Съгласих се че клиото има да му се сменя маслото за 2000евро- ако искаш сложи 3000, и какво се получава ???????
Че за момента бензина е по евтин за употреба
Исках да видя такъв пост, а не да ми пишеш че паркинга в синя зона е безплатен, защото е безплатен сега, а утре да кажем когато няводнят електрокарите няма да е безплатен , а ще плащаш наред с всички
Чувствително по-високата цена на ЕВъто прави разликата в нейна полза не толкова впечатляваща.
Остатъчната стойност, в частност, ако правилно съм я разбрал, даже е малко по-малка в проценти към покупната цена, отколкото при ДВГейката.
Обезценката е еднаква в процентно изражение, но в действителност няма как да знаем каква ще бъде след 8 години. Най-малкото заради различните технологии. Аз съм на мнение, че след 8-10 години няма да има разумен човек който да иска да даде и половината от посочената остатъчна стойност на ДВГ, но бъдещето никой не знае как ще се развие. Възможно е вместо батерии да се наложи хидрогена и тогава никой да не иска кола с батерии - няма как да знаем.
Разликата не е голяма, но не това е целта
Въпросът беше - дали икономически има смисъл да избера EV пред еквивалентна кола с ДВГ? Шофирането, поддръжката и удоволствието от EV са несравними с ДВГ. След като и икономически вече са сходни, че и по-изгодни за мен няма съмнение какво да избера.
Kona EV при максимално оборудване - около 80 хил (500км пробег) лв спрямо сходен автомобил за 50 хил. лв.
[ATTACH=CONFIG]n3485357[/ATTACH]
Мерси за труда!
Чувствително по-високата цена на ЕВъто прави разликата в нейна полза не толкова впечатляваща.
Остатъчната стойност, в частност, ако правилно съм я разбрал, даже е малко по-малка в проценти към покупната цена, отколкото при ДВГейката.
Може ли да сметнеш колко пари ще платя за 10 години и 150000км. Смятай при плащане на неограничени км наем на батерията. Колко е наема не знам, за зои за неограничени км беше около 120евро на месец. Тази е по голяма така че би трябвало да бъде и наема по голям
Може ли да сметнеш колко пари ще платя за 10 години и 150000км. Смятай при плащане на неограничени км наем на батерията. Колко е наема не знам, за зои за неограничени км беше около 120евро на месец. Тази е по голяма така че би трябвало да бъде и наема по голям
Както подробно си го описал, като гледам, май си си направил вече домашното?
Коментар