IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кредитни/дебитни карти и отговорност при измами с тях

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Имах наистина подобно подозрение за застраховката. Безплатен обяд няма, както обикновено. Обаче това за арбитража не ми е много ясно. Винаги ли когато имам възражение се прави арбитраж пред VISA/MasterCard? Бях останал с впечатление, че това се отнася за по-сложни спорни случаи.

И в крайна сметка къде остават пак разпоредбите на закона, според които в случай на измама понасям максимално 300 лева от щетата, вместо да се занивам с арбитраж и да плащам 500. Да не говорим пък, че в случая на ал. 2 от чл. 33 на ЗППЕПИПС -- неправомерно използване без физическо представяне на картата -- банката е длъжна да ми възстанови изцяло средствата.

А що се отнася до перспективите пред УБ -- вярно че и от финансовия отдел в службата ми споменаваха, че вече не е както е било в Биохим преди. Но то пък и в Биохим беше едно... аз се надявах всъщност нещата да се променят към добро. Така или иначе вече ми е издадена картата от там... Още не съм я взел наистина, но мисля че няма да е много редно да се отказвам сега.

Вероятно все пак ще поразгледам и други банки по принцип. Всъщност може дори да си взема VISA Electron от някоя (примерно Алианц). Таксата за обслужване на Electron е доста по-малка, така че няма да е голяма тежест, а същевременно ще имам и VISA наистина (макар и с по-ограничено приложение, но пък дебитна), и освен това ще посъбера впечатления от друго място.

А като се върна на упадъка на УБ, това може би има и добра страна. Ако не са съвсем загубени, надявам се в някакъв момент да започнат да се отнасят по-внимателно към клиентите си, за да не загубят и малкото, които са им останали. Спомням си как преди много години отидох в Булбанк да разпитам за кредитна карта, а по това време те бяха единствените, които издаваха такива. Донякъде съжалих, че съм го направил. Наистина, тогава нямаше да мога да покрия изискванията за издаване (бях просто студент), но пък и не ми беше изписано на челото, а срещнах надменно и пренебрежително отношение.

Е, ще видим. В крайна сметка УБ може и да потъне накрая, ако няма кой да се справи с проблемите. но... стига да не потъне с парите ми, просто ще е време да си сменя основната банка.

Коментар

• Застраховката не е за риска, а е в случай на смърт или трайна нетрудоспособност на длъжника - способ на банката да си прибере дължимите пари по кредита.
      Таксите за арбитраж на Виза и Мастъркард са 250 евро, така че никак не е успокояваща мисълта за прибягване към него.
      Проблемите в Уникредит Булбанк ще стават все по-сериозни и наистина банката е в упадък, там кадърни хора почти никакви няма, а некомпетентността в клоновата мрежа е потресаваща, особено след всички промени, които настъпиха след интеграцията на трите банки и лавината от напуснали служители. По-голямата част от кадърните служители на Булбанк и Биохим напуснаха в хода на интеграционния процес, останаха тези, които конкуренцията не ги иска. Картовата система има също не малко проблеми, които особено ясно изпъкват при определени ситуации (напр. закриване на кредитна карта, независимо по какви причини). Действително банката губи пазарен дял, но не защото има проблеми с ликвидността или финансовата стабилност, а заради лошото обслужване, което произтича от една страна от служителите, а от друга - от сериозните проблеми, свързани с миграцията към новия софтуер.

Коментар

• Първоначално изпратено от Билбо
        Явно ще трябва да поразпитам внимателно, защото все пак може да се окаже, че не е необходимо да се товаря с допълнителните 50 лева за втора карта (освен ако не държа да имам и VISA както размислях в предишното съобщение).
        Вземи си само една карта. Дали Виза или Мастеркард няма никакво значение. Нека да е най-евтина за издръжка и разноски. Ползвай я поне половин година. Ако не си доволен, сменяй банката. Хубаво е че четеш подробно условията... но не прекалявай в колебанията... някои неща се научават само с практика!

Коментар

• Моля да ме извините за последователните съобщения, които пращам, но току що забелязах в тарифите за кредитните карти следното (в самия им край -- мисля че преди го нямаше):

Застрахователен пакет по карта: Без такса

Това ми изглежда направо безсмислено -- хем казват, че аз си нося всичката отговорност, хем в същото време БЕЗПЛАТНО ме застраховат и следователно ТЕ (или някой застраховател за тяхна сметка) поемат риска!

Явно ще трябва да поразпитам внимателно, защото все пак може да се окаже, че не е необходимо да се товаря с допълнителните 50 лева за втора карта (освен ако не държа да имам и VISA както размислях в предишното съобщение).

Edit:
          (Сега едва се сещам, че можеше просто да редактирам предишните съобщения... както и да е.)

Всъщност, като се замислих, това може да не е застраховка срещу злоупотреби, а онази "Безплатна Международна пътническа застраховка". Можеха да го напишат по-ясно все пак.

Коментар

• И още едно "между друго" ...

Сега се чудя дали не е добре дебитната ми карта да е VISA -- не Electron, щото нея все пак на по-малко места я приемат, а VISA Classic, но дебитна наистина. Така едновременно ще имам и MasterCard и VISA, макар и от различен тип. Е, идеалното би било да имам от всяка и от двата вида (кредитна и дебитна), но то по тая логика може да продължа и с American Express, JCB, Diners Club, пък и от различни банки отгоре на това. А все пак удоволствието струва пари -- най-малкото годишната такса, която си е 50 лева.

В крайна сметка, наистина, дали бихте ми препоръчали да си извадя дебитна VISA Classic (именно VISA, вместо MasterCard) в допълнение към кредитната MasterCard, която вече ми е одобрена?

Благодаря още веднъж!

Коментар

• Между другото, определено смятам да се абонирам и за SMS известяване, така че веднага да получавам информация за извършени плащания.

Коментар

• Много съм ви благодарен на всички за ценните съвети!

Аз самият също смятах, че би трябвало да имам възможност за chargeback, а и по принцип в Общите Условия на банката пише, че мога да оспорвам плащания до 14 дни (за съжаление са доста малко наистина, но все пак ги има) след получаване на месечното извлечение.

Обаче се чувствам доста притеснен от напълно противоречащата клауза в договора, който подписвам, която, както цитирах, освобождава банката от всякаква отговорност за извършени плащания до момента, в който я известя за неправомерно използване. От друга страна, ако наистина банката ще плати чак след два месеца (или във всеки случай след 14-те дена, които имам за оспорване), то може да се приеме, че всичко е наред, защото банката все още няма да е извършила никаква операция преди моето възражение.

Така или иначе идеята за използване на дебитна карта във всички възможни случаи ми се струва сериозна допълнителна гаранция. И действително, ще се старая да ползвам PayPal или други добре известни системи за плащане с кредитната си карта, а не директно да оперирам с търговеца. Въпреки възможността за chargeback, както май беше споменато, това се отразява зле на "имиджа", и впоследствие търговците могат да откажат да работят с теб, а дори и самите банки също.

В тази връзка, има ли някой впечатления от www.bidpay.com, както и от някои други посочени на този адрес алтернативи на PayPal: http://www.tprweb.com/public/440.cfm
                Срещал съм търговци, които работят само с тях или пък приемат определени поръчки само ако се плати през такава система (конкретно за BidPay съм виждал такива случаи).

Коментар

• Първоначално изпратено от dyadomraz
                  Винаги можеш да оспориш плащането (всяка банка има минимална сума за оспорване), но ако загубиш charge back-а освен че ще загубиш парите, може да платиш и сериозна такса.
                  Колегата питаше за измами, така че при charge back НЯМА как да изгуби!

Първоначално изпратено от dyadomraz
                  Плащанията през интернет са доста рискови...
                  Даже напротив! Това са най сигурните плащания. Винаги можеш да си поискаш парите обратно ако търговецът не ти е изпратил това което си купил. ВИНАГИ! А за измамите, просто трябва да свикнеш да проверяваш салдото и операциите по сметката си на 2-3 седмици и ако забележеш неясна операция да попиташ банката издател на картата за подробности по тази операция. Имай предвид че търговецът получава твоите пари от банката спонсор едва 2 месеца след като си извършил плащането през твоята кредитна карта. До тогава спокойно можеш да оспориш плащането. В 99,9999999% от случаите търговецът уважава твоето искане при charge back, защото за него е 100-кратно по-скъпо удоволствието да отива на Виза или Мастеркард арбитраж отколкото е за теб! Така че.... дишай спокойно и си харчи парите.

Коментар

• Винаги можеш да оспориш плащането (всяка банка има минимална сума за оспорване), но ако загубиш charge back-а освен че ще загубиш парите, може да платиш и сериозна такса. Плащанията през интернет са доста рискови и за това ти препоръчвам да ползваш PayPal за чужбина, EPay за България и само с дебитна карта (ВИЗА Електрон или Мастъркард Дебит)

Коментар

• В случай на регистрирани нередности с карти, картодържателите могат да подават жалби в клоновете на банките издатели. Постъпилите жалби се разглеждат за всеки конкретен случай индивидуално въз основа на установените местни и международни практики и съгласно разпоредбите на Наредба №16 на БНБ от 29.09.2005 г. за електронните платежни инструменти. Ако от картата бъдат изтеглени средства, картодържателят поема до 300 лева, от щетите нанесени преди банката да бъде осведомена.
                      --

Коментар

Facts

Благодаря ти! Би ли могъл да споделиш за какви проблеми става въпрос? А това за упадъка ми звучи обезпокоително. Бях останал с впечатление, че са една от най-стабилните банки, и специално за кредитните карти (поне както съм чувал) са били първите, чиито карти са били признавани в чужбина. Но може би наистина са се променили нещата.
                        За проблемите... Някои сайтове отказваха да приемат карти издадени от бълг. банки. Нещата опираха до голяма степен и до Борика, не само до Булбанк. Сега нещата са се променили предполагам.

За упадъка... В Булбанк има или изключително опитни кадри, онези от старата генерация които все още не са се пенсионирали или изключително неопитни! Няма приемственост...

За приемането в чужбина... Няма никаво значение от коя банка ти е издадена за да бъде приемана в чужбина. Значение има само тъй наречения кредит кард процесор. За БГ той е само един - Борика.

Вземай си карта смело и действай. Конкуренцията сред банките е достатъчно голяма за да спиш спокойно... Ако не си доволен, сменяй банката - един, два... пет пъти. До тогава докато не си намерш банка по сърце и душа. За кредитната си история не се притеснявай... тя е "междубанкова"... върви с тебе където и да идеш! :lol:

Коментар

• Facts

Благодаря ти! Би ли могъл да споделиш за какви проблеми става въпрос? А това за упадъка ми звучи обезпокоително. Бях останал с впечатление, че са една от най-стабилните банки, и специално за кредитните карти (поне както съм чувал) са били първите, чиито карти са били признавани в чужбина. Но може би наистина са се променили нещата.

Иначе и в друг форум получих съвет да си извадя "дебитна" кредитна карта, която да ползвам в Интернет, а, като се замисля, и винаги когато имам възможност да си прехвърля необходимите суми по нея и не се налага непременно да ползвам кредит.

Коментар

Благодаря! Може би трябваше да спомена, че банката е Уникредит Булбанк. Бих се радвал много, ако някой сподели опита си с нея.
                            Аз имах големи проблеми с моята кредитна карта там преди около 3-4 години. Сега може да са се оправили, макар че откакто италианците я купиха тази банка постоянно е в упадък, върви все по-надолу и постоянно губи пазарен дял.

Коментар

• coolice

Аз наистина смятах поначало да си извадя MasterCard с депозит, която по същество е дебитна. Обаче смятам да използвам картата и когато пътувам в чужбина, а не винаги бих могъл да знам колко пари биха ми потрябвали.

Може би трябва да поискам и втора карта, която да е именно с депозит. Доколкото си спомням там няма никакви изисквания за доходи, така че не би трябвало да е проблем да ми я издадат освен другата.

Обаче пак остава риска с "истинската" кредитна карта, защото дори и хотели и магазини в чужбина могат да направят измама. Вярно, на тях им трябва и подписа ми (или даже ПИН кода), но предполагам, че си имат начини да ги заобикалят. Е, в крайна сметка явно ще трябва и много да внимавам къде използвам картата.

Коментар

• Благодаря! Може би трябваше да спомена, че банката е Уникредит Булбанк. Бих се радвал много, ако някой сподели опита си с нея.

Коментар

Working...
                                X