IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кредитни/дебитни карти и отговорност при измами с тях

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Dokolkot sym zapoznat pone s visata do $50 sym si otgoworen az nagore e zasrahowano

Ako shte pozwash dadena karta za plashtane w neta bih ti preporychal da polzwash 2 karti ednata w koqto si dyrjish parite i edna za plashtane online predi da plashtash neshto na nqkoi bankomat si prehwyrlqsh kolko ti trqbwat w kartat za plashtane onlain.... plashtash i si spokoen che ne mogat da ti otkradnat nishto

pp polzwai bankomati samo na banki i s kamera izbagai turgowski centrowe i mestat kudeto nqma kameri i zadalje ako ima opicq za karta s chip si izwadi takawa
    Business as Usual

Коментар

• Попитай банката си при какви условия и каква форма трябва да попълниш при тях ако желаеш да заявиш charge back по някое плащане?

Коментар

• Кредитни/дебитни карти и отговорност при измами с тях

Здравейте,

Въпросът ми се отнася до измамите с кредитни карти при разплащания без физическо представяне на картата (т.е. в Интернет). Въпреки, че по принцип този въпрос изглежда ясно решен в Закона за паричните преводи, електронните платежни инструменти и платежните системи, в договора за MasterCard Standard, който ми бе представен за подписване от банката фигурират следните клаузи (подчертаването е мое):

"13.2. БАНКАТА не носи отговорност за загуби за ОПРАВОМОЩЕНИЯ ДЪРЖАТЕЛ, причинени от използване на картата, ако преди да бъде уведомена от ОПРАВОМОЩЕНИЯ ДЪРЖАТЕЛ за унищожаване, изгубване, кражба, отнемане, подправяне или ***използване по друг неправомерен начин*** на картата, включително и от неправоимащо лице, добросъвестно е изпълнила и осчетоводила наредените й с картата операции, резултатът и щетите от които в посочените хипотези остават за сметка на ОПРАВОМОЩЕНИЯ ДЪРЖАТЕЛ;
        13.3. Всички щети, нанесени на ОПРАВОМОЩЕНИЯ ДЪРЖАТЕЛ до блокирането на сметката му въз основа на писмено уведомление за това, в случаите на предходната точка и т. 6.1.8. от ОУ са за сметка на ОПРАВОМОЩЕНИЯ ДЪРЖАТЕЛ;"

Ако правилно тълкувам текста, това означава, че ако някой недобросъвестен търговец или мошеник, който се е сдобил с информацията от картата ми (въпреки че търговците не би трябвало да съхраняват CSC/CVV, това не винаги е достатъчна защита, пък и някои може би не го правят), предяви искане пред банката за плащане без да има реално основание за това (а това искане може дори да надхвърля кредитния ми лимит), аз трябва безусловно да понеса пълния размер на платената от банката сума, включително дори и евентуални такси за неразрешен овърдрафт. Според текста изглежда, че банката отхвърля всякаква отговорност за подобна неправомерна сделка, понеже не съм я уведомил предварително за това, че картата ми "ще бъде" използвана неправомерно.

Това за мен звучи напълно абсурдно, а отделно звучи и в пълно противоречие с чл. 33 на ЗППЕПИПС. Доколкото познавам правните норми (не твърдя, че ги познавам добре обаче), в случай на такова противоречие би трябвало да се приложат разпоредбите на закона, но имам съмнението, че банката няма да приеме това, освен ако не бъде постановено от съд. А перспективата да водя съдебни дела срещу банката си никак не ми се нрави.

Разбира се, чувал съм че има застраховки срещу злоупотреби, но не можах да разбера дали се предлагат за "външни" клиенти (примерно Алианц предлагат такава). Пък и при положение, че законът защитава правата ми (или поне би трябвало) ми се струва доста нелепо да е необходимо да сключвам такава застраховка.

Бих се радвал, ако можете да ме посъветвате как е редно да постъпя. Доста се колебая дали да не се откажа от услугите на сегашната си банка и да потърся друга с по-приемливи условия, но това ще ми коства доста време, пък и в новата банка тепърва трябва да си градя добър кредитен имидж (а съм клиент на сегашната от 4 години, имам коректно обслужвани и погасени в срок кредити, и всичките ми приходи всъщност влизат в нея).

Благодаря ви предварително за отговорите.

Edit 15/10/2007: Промених името на темата, което досега беше "Отговорност при измами с кредитни карти в Интернет", защото дискусията придоби по-широк характер, и засегна и други въпроси, освен конкретно измамите. Също така добавих анкета -- малко късно, но пък хората, които четат темата, може да участват.
        11
        Да, като сумата беше частично възстановена.
        9.09%
        1
        Да, и сумата не беше възстановена.
        18.18%
        2
        Да, но сумата беше възстановена.
        9.09%
        1
        Да, като случаят все още не е приключен.
        0.00%
        0
        Не.
        63.64%
        7
      Working...
      X