Първоначално изпратено от srs
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Лоши банки - Добри банки
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от blumen Разгледай мнениеПривет на всички. Какво ще ме посъветвате за следния мой казус. Кредитиран съм от банка и съм купил имот на зелено в сграда, която се строи от предприемач, кредитиран от същата банка. Само че предприемачът не завърши сградата, скъта парите от банката и ни лук ял ни мирисал. Банката ми прави моят кредит предсрочно изискуем, аз не го погасявам вече откакто разбрах, че сградата няма да се завърши. Ако някой измежду вас е адвокат да каже мога ли да имам някакви претенции към банката, задето "сградата и" не е завършена?
Коментар
-
Лоши банки - Добри банки
Първоначално изпратено от nns Разгледай мнениеНе плащай , да вземат каквото има , ако те плашат със съд си намери свестен адвокат - ако банката е помагала на предприемача ш проекта даже може да се пробваш да си търсиш парите от самоучастието от тях - голям майтап ще е , съдията ще ги изгърми сигурно директно /особено ако случиш на нчкой с по-голям кредит/
Коментар
-
Първоначално изпратено от blumen Разгледай мнениеПривет на всички. Какво ще ме посъветвате за следния мой казус. Кредитиран съм от банка и съм купил имот на зелено в сграда, която се строи от предприемач, кредитиран от същата банка. Само че предприемачът не завърши сградата, скъта парите от банката и ни лук ял ни мирисал. Банката ми прави моят кредит предсрочно изискуем, аз не го погасявам вече откакто разбрах, че сградата няма да се завърши. Ако някой измежду вас е адвокат да каже мога ли да имам някакви претенции към банката, задето "сградата и" не е завършена?http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
Първоначално изпратено от blumen Разгледай мнениеПривет на всички. Какво ще ме посъветвате за следния мой казус. Кредитиран съм от банка и съм купил имот на зелено в сграда, която се строи от предприемач, кредитиран от същата банка. Само че предприемачът не завърши сградата, скъта парите от банката и ни лук ял ни мирисал. Банката ми прави моят кредит предсрочно изискуем, аз не го погасявам вече откакто разбрах, че сградата няма да се завърши. Ако някой измежду вас е адвокат да каже мога ли да имам някакви претенции към банката, задето "сградата и" не е завършена?/
Коментар
-
Лоши банки - Добри банки
Привет на всички. Какво ще ме посъветвате за следния мой казус. Кредитиран съм от банка и съм купил имот на зелено в сграда, която се строи от предприемач, кредитиран от същата банка. Само че предприемачът не завърши сградата, скъта парите от банката и ни лук ял ни мирисал. Банката ми прави моят кредит предсрочно изискуем, аз не го погасявам вече откакто разбрах, че сградата няма да се завърши. Ако някой измежду вас е адвокат да каже мога ли да имам някакви претенции към банката, задето "сградата и" не е завършена?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Мартин Дечев Разгледай мнениеБанките, и въобще финансовите институции в България се 'разпореждат' с потребителите по всеки възможен начин, който е удобен за самите банки. Но честно казано, най-големия виновник е потребителят - защото знаете приказката за баницата... Други ще кажат, че държавата е виновна, защото не регулира и не контролира сектора надеждно. Да, това е вярно, но пред кого държавата е отговорна за действията и бездействията си?
Не забравяйте, че всяка банка си мисли, че е единствената в страната и съответно има прекалено неакуратно поведение спрямо своите клиенти. В тази връзка, да не споменавам онзи всеизвестен случай как РайфайзенБанк подвеждаше свои клиенти съвсем целенасочено и умишлено.
Но и тук, за съжаление, за пореден път се забелязва как множество компании в много голяма степен пренебрегват пазарните сигнали. Твърде често, бизнес организациите, от който и сектор да са те, предпочитат сами да провеждат своите маркетингови и пазарни анализи вместо да използват услугите на специализирани маркетингови агенции като Шопикс България например. Но както е казал дядо ни Адам Смит, невидимата ръка рано или късно ще оправи нещата.
Коментар
-
Банките, и въобще финансовите институции в България се 'разпореждат' с потребителите по всеки възможен начин, който е удобен за самите банки. Но честно казано, най-големия виновник е потребителят - защото знаете приказката за баницата... Други ще кажат, че държавата е виновна, защото не регулира и не контролира сектора надеждно. Да, това е вярно, но пред кого държавата е отговорна за действията и бездействията си?
Не забравяйте, че всяка банка си мисли, че е единствената в страната и съответно има прекалено неакуратно поведение спрямо своите клиенти. В тази връзка, да не споменавам онзи всеизвестен случай как РайфайзенБанк подвеждаше свои клиенти съвсем целенасочено и умишлено.
Но и тук, за съжаление, за пореден път се забелязва как множество компании в много голяма степен пренебрегват пазарните сигнали. Твърде често, бизнес организациите, от който и сектор да са те, предпочитат сами да провеждат своите маркетингови и пазарни анализи вместо да използват услугите на специализирани маркетингови агенции като Шопикс България например. Но както е казал дядо ни Адам Смит, невидимата ръка рано или късно ще оправи нещата.www.shoppixbg.com
Коментар
-
Само 6 български банки (Емпорики Банк - България, Алианц Банк България, Първа инвестиционна банка, Алфа банка - клон България, Юробанк И Еф Джи България и Обединена българска банка) дават на клиентите си писмена информация в стандартен европейски формуляр за условията, при които отпускат потребителски кредити. Това показа проучване, което Асоциация "Активни потребители" проведе на принципа "Таен клиент" в 15 български банки. Предоставянето на писмена информация за условията по кредитите в стандартен европейски формуляр е задължение на банките според чл. 5 от Закона за потребителския кредит (ЗПК), но 9 от проверените банки не го изпълняват. По този начин те лишават потребителите от основното им право да бъдат информирани и да сравнят различни оферти, преди да изтеглят кредит.
Марица
Коментар
-
Всеки кредитополучател може да се включи в колективния иск срещу горепосочените търговски банки. За целта трябва да се свърже с „Организация за обществена самозащита – ЕДНО”, да внесе молба в организацията(по образец), с копие от договора, анексите, общите условия и погасителния план.
Хм, някой иска да събере интересна информация.
Коментар
-
http://www.tvevropa.com/bg/news/economics/view/26756
ЕДНО завежда дело за 2 милиарда срещу търговските банки
„Организация за обществена самозащита – ЕДНО” стартира кампания за недоволни кредитополучатели. Обект на иска са „Юробанк И Еф Джи България” АД, „Обединена българска банка” АД, „Алфа банка – клон България”, „Банка Пиреос България” АД, и „Уникредит Булбанк” АД, „Банка ДСК” ЕАД, „Райфайзенбанк България” ЕАД, „ПроКредит Банк (България)” АД, „Алианц Банк България” АД. Ще бъдат заведени 27 колективни съдебни искове срещу търговските банки за защита на колективните интереси.
Целта на делата е да бъде преустановено едностранното вдигане на лихви и изплатено обезщетение за нанесените вреди, да бъдат променени неизгодни клаузи от Общите условия по договорите. Ще бъдат заведени отделни дела по групи – потребителски кредити, ипотечни кредити и корпоративни кредити, се казва в съобщение на организацията.
Всеки кредитополучател може да се включи в колективния иск срещу горепосочените търговски банки. За целта трябва да се свърже с „Организация за обществена самозащита – ЕДНО”, да внесе молба в организацията(по образец), с копие от договора, анексите, общите условия и погасителния план.
Общото обезщетение за нанесените вреди от търговските банки, което ще се търси с колективните искове, е над 2 милиарда лева. Претендираните суми ще бъдат разпределени между увредените лица в съответствие с приложените към исканията доказателства.
Кампанията ще стартира от гр.Русе, на 11 май 2010 г., ул. Александровска” № 37, до парк Паметник на свободата в 13.00ч., където ще бъде открито място за събиране на недоволни кредитополучатели.
Коментар
-
Предупреждение на МВФ към България:
Внимание, възможен е обрат в поведението на ″някои чужди банки майки″
4 Май 2010
След като определиха българската финансова система като стабилна заради високите капиталови резерви, експертите на Международния валутен фонд (МВФ) предупредиха страната ни и нейните надзорни органи да внимават ″от нарастването на нестандартните кредити и на повишените рискове, произтичащи от възможността за обрат в поведението на някои банки майки″.
Предупреждението се съдържа в доклада на мисията на фонда, която посети София между 18 февруари и 1 март за редовния годишен преглед. МВФ провежда такъв всяка година във всяка страна членка по член ІV от Учредителния договор на фонда. Резюме на доклада бе разпространено от Министерството на финансите във вторник с уточнението, че документът е одобрен от борда на МВФ.
Бордът е препоръчал ″надзорна бдителност, особено по отношение на ликвидността в банковата система, както и по-тясно сътрудничество с надзорните органи на страните, които имат високо дялово участие в българската банкова система″. Не се посочват банки, нито страни.
В момента в българската банкова система най-високо дялово участие заемат банките, дъщерни на гръцки, които държат една трета от българския банков пазар. Четири банки са собственост на кредитни институции в Гърция - ОББ - собственост на Националната банка на Гърция, Пощенска банка - на ″И Еф Джи Юробанк″, както и клоновете в България на ″Пиреос″ и ″Алфа банк″. Петата гръцка банка у нас - ″Емпорики″ - всъщност е дъщерна на френската ″Креди агрикол″.
″Пиреос″ и ″Алфа банк″ развиват в България активна и силно агресивна търговска политика за привличане на клиенти.
Уверенията на надзорния орган - БНБ - са, че дъщерните на гръцките банки у нас са много стабилни, както и самите банки майки, независимо от кризата в Гърция. Въпреки това международните агенции понижиха рейтингите на основни банки в Атина, а МВФ предупреждава БНБ да внимава и да поддържа тесни връзки с надзорните органи на страни, които присъстват силно в банковата ни система.
Самият финансов министър Симеон Дянков заяви публично в края на февруари (докато вървеше мисията на МВФ), че е притеснен дали няма изтичане на средства от банките в България към гръцките банки майки. Тогава той спомена, че е отправил запитване до МВФ за възможен такъв процес и ще се успокои, когато получи отговор. По същото време управителят на БНБ Иван Искров реагира остро, като заяви, че такъв процес няма.
Фондът очаква икономиката да се възстанови още тази година
Въпреки съществуващи рискове, се очаква възстановяване на българската икономика още през тази година, пише още в доклада. Дадена е положителна оценка на правителството за цялостната му политика, насочена към поддържане на стабилна макроикономическа среда.
Според борда на директорите на МВФ намалелите капиталови потоци към страната ще окажат влияние върху вътрешното търсене, което налага коригиращи мерки от страна както на държавния, така и частния сектор.
От МВФ за пореден път подчертават , че е необходимо ускоряване на структурните реформи за повишаване на производителността на икономиката.
Валутният борд е определен като основен стълб на икономическата стабилност. Обърнато е и специално внимание на необходимостта от активна икономическа политика за подготовка на страната за членство в еврозоната.
Предизвикателства пред фискалната политика тази година са спадащите приходи и по-високите разходи, породени от предишни задължения. Подкрепени са и мерките на правителството за овладяване на кризата и запазването на фискалната стабилност.
Не за първи път МВФ препоръчва да се въведе средносрочен план на публичните разходи, а не формирането им въз основа на текущия финансов резултат всяка ″Такъв подход би направил публичните разходи по-предсказуеми и ще ограничи необходимостта от големи корекции в рамките на една фискална година″, смятат от фонда.
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=164862&srcpos=1[color=#BF0000]Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или ус
Коментар
-
Съжалявам... парите ви са в рая
Тази статия се чудих в политика ли да я пусна или тук, защото да не си кривим душата тоя и всичките ми пари си бяха една голяма пералня на руската мафия и на червените въобще, но все пак е банкер или поне беше или се правеше на такъв и я пускам тук:
Съжалявам... парите ви са в рая!
"Съжалявам... парите ви са в рая!" Това е отговорът на банкер, който е взел вашите спестявания, инвестирал ги е в собствени сделки и банката му фалира.
Мястото на действие - Исландия, а думите - на добре известния в България Бьорголфур Тор Бьорголфсон, който беше собственик на БТК, Сибанк, "Балканфарма" (чрез "Актавис") и имаше големи инвестиции в имоти.
Те са цитирани от британския вестник The Daily Telegraph на 16 април, а отговорът на Бьорголфсон е на въпроса какво се случва с двата милиарда паунда в депозити на английските граждани във фалиралата Интернет банка Icesave, собственост на национализираната Landsbanki. Бьорголфсон и баща му Бьорголфур Гудмундсон притежаваха 41% в нея, преди исландската държава да поеме контрола над институцията през октомври 2008 г.
Същия ден изданието цитира писмо на Бьорголфсон до исландския вестник Frettabladid, в което той пише:
"Поднасям извиненията си към всички исландци за моята роля в имотния и дългов балон, който доведе до краха на исландската банкова система."
Бьорголфсон смята, че не е нарушил конкретни закони, а попитан къде са отишли милиардите, събрани от фалиралата интернет банката Icesave, той отговаря простичко "в рая" или "money heaven"....
http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/04..._vi_sa_v_raia/
Как пък го отнесоха исландците, като куцо пиле домат, за да му плати държавата Исландия на тоя Тор Бьорголфсон завалията, парички, да не изпадне в бедност и крайна нужда, тук:
"Фалита на една малка страна": http://borsi.dir.bg/_wm/library/item...4&df=8&dflid=3
Паричките наистина ходят в рая - Я някъде по карибите, я някъде в някоя планинска страна с лилави крави и където мормотите загъват шоколада, но когато едно правителство хуква да спасява банди, нещата стават съвсем зле. Самите исландци бяха обрани точно по 3 начина, за нула време.
Веднъж с банките на тоя където им изгоряха депозитите (Ама който е прост да се доверява на банкери, така ще е). Още веднъж от правителството си, което реши да обезщети Бьорголфур Тор Бьорголфсон, за това, че фалира и което с този си жест предизвика жестока инфлацияи още веднъж със спадане на жизнения си стандартът и плащането сега, от няколко поколения, на парите които политиците в Исландия подариха на фамилия Бьорголфсон с покупката на техните банки. То, не, че и нашите политици не му подариха малко неща - щото са добри по душа
* банди се чете като банкиhttp://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
През 2010 г. Фонд “Социална отговорност на ПИБ" ще финансира шест проекта, свързани с подобряване на условията на живот на деца, лишени от родителски грижи. Партньор при осъществяването на програмата е Фондация “Работилница за граждански инициативи". Предстои да бъдат подписани договорите със спечелилите организации и да започне реалното изпълнение на дейностите.
Коментар
Коментар