IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Лоши банки - Добри банки

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
    Че не е арбитраж, не е, но съвсем спокойно на края на годината човек може да изкара пари, ако лихвата по кредита е само с малко по-висока от лихвата по депозита. Сега ако тръгне да го смята претеглено през периоди, или с други теоретични начини, трудно ще се получи сметката. Но си е факт че ако човек вземе достатъчно висока сума на кредит с под 7% лихва и го сложи на депозит с над 5% лихва, на края на годината ще се получи превишение на сумата която е получил спрямо сумата която е дал. Зависи разбира се какви допълнително такси са го натоварили.
    Ма ти сериозно ли го мислиш това?

Остави допълнителните такси, които ще ти тупнат, ами помисли и за алтернативната цена на капитала, който ще кихаш всеки месец до края на годината. Тогава пак виж дали ще ти се върже сметката.

Коментар

• Че не е арбитраж, не е, но съвсем спокойно на края на годината човек може да изкара пари, ако лихвата по кредита е само с малко по-висока от лихвата по депозита. Сега ако тръгне да го смята претеглено през периоди, или с други теоретични начини, трудно ще се получи сметката. Но си е факт че ако човек вземе достатъчно висока сума на кредит с под 7% лихва и го сложи на депозит с над 5% лихва, на края на годината ще се получи превишение на сумата която е получил спрямо сумата която е дал. Зависи разбира се какви допълнително такси са го натоварили.

Коментар

• Първоначално изпратено от razbiratel Разгледай мнение

… да ти кажа, вързах ти се и намерих един кредитен калкулатор ( не този който си препоръчал но все пак ) … та бутнах за изчисление 10 000лв кредит за една година, през 10% годишна лихва, сумирах всички дължими вноски и се получи 10 549.92лв.за връщане чрез анюитетни вноски … ама не знам като се добавят всички допълнителни такси които банката ще си сложи каква ще е крайната сметка … та така…и къде може да се бутнат тези хипотетични 10 000лв. кредит на депозит та да излезе плюсова разлика
        естествено, че не може - част от хората (всъщност не малката част) в този форум не са икономисти, а хора с инДженерни професии и това математиката за нищо я нямат, но претендират, че икономистте били прости и арбитражи тръганли да правят, дето не я знаят тази думичка какво значи. Това, което са описали е сравняване на ябълки с круши, а именно вземане на намаляващ дълг с падеж всеки месец и даване на пари в дълг с падеж 1 година. Няма как да се случи уравнението просто, защото изходните данни са еднакви, ама променливите вътре в него са коренно различни/ ще го обясня като за индженерини:
        взел си сума от 10К при 10% лихва и си я сложил на 10% лихва в банка. При равни други условия (т.е. няма скрити такси, довнасяния и т.н. и падежа е еднакъв), то накрая на периода ще дължиш/ще получиш 11К. Е, да, ама тук се разглежда различен случай, а именно как всеки месец заплащаш част от тези 10 (които си взел в дълг) и 10% лихва се начислява върху все по-малка главница - 9К, 8К, 7К и т.н., че ме мързи да правя точни сметки. Просто няма как да се сравняват несравними величини. Или иначе казано - в единият случай даваш едни 10К на банката и забравяш за тях 1 година, а в другия - вземаш едни пари от банката и всеки месец шравиш вноска по около 900 кинта - е, в уравнеието се пита: с чий кОр ги вадиш тези 900 кинта всеки месец, като вече си дал целия кредит, дето си изтеглил на Флог и нямаш строшен стинка за този "арбитраж"
        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
          дано, някой не се подведе, че това е новата мода в надиграване на пазара
          В масовия случай, сметките ще са криви.

Освен всички разходи, свързани с кредита - много хора не смятат ГПР-то, а се подлъгват с някоя ниска лихва, но не обръщат внимание на високата месечна такса обслужване - има и по 1, че и 1,5 %ти, но основно се пропускат
          месечните анюитетни вноски, които също са ресурс, който има своята цена(напр. същите пари също биха могли да отиват на депозит, а не за погасяване)
          А за по-дълъг срок от година е още по-сложно, защото се увеличава разликата в % на главница-лихва във вноските....и една промяна и предсрочно погасяване отново изменя сметките...
          ...тука ще да е разковничето ...инак тя съвсем блага работа изглежда

Коментар

• Продължавам с тъпите въпроси аз ... докато ми светне

Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
            Има кредитен калкулатор на "моите пари". Врътката става ако си на заплата или имаш свободни пари да плащаш вноските
            … да ти кажа, вързах ти се и намерих един кредитен калкулатор ( не този който си препоръчал но все пак ) … та бутнах за изчисление 10 000лв кредит за една година, през 10% годишна лихва, сумирах всички дължими вноски и се получи 10 549.92лв.за връщане чрез анюитетни вноски … ама не знам като се добавят всички допълнителни такси които банката ще си сложи каква ще е крайната сметка … та така…и къде може да се бутнат тези хипотетични 10 000лв. кредит на депозит та да излезе плюсова разлика
            Last edited by razbiratel; 02.10.2013, 14:30.

Коментар

… взирам се тук, любопитно ми е, щото признавам не съм вещ в подобни гимнастики, белким науча нещо … ама съвсем се омотах, как става това, тази врътка с взимане на кредит и бутане в депозит, че да излезеш и на печалба – страшна работа ти казвам, нищо не вдявам … явно съм много прост … ама ще упорствам и ще продължавам да чета, че то ако я отгатна таз вълшебна работа, не ми трябват нито активи нито бизнес идеи … нищо ми не трябва – бах тва чудо ….
              дано, някой не се подведе, че това е новата мода в надиграване на пазара
              В масовия случай, сметките ще са криви.

Освен всички разходи, свързани с кредита - много хора не смятат ГПР-то, а се подлъгват с някоя ниска лихва, но не обръщат внимание на високата месечна такса обслужване - има и по 1, че и 1,5 %ти, но основно се пропускат
              месечните анюитетни вноски, които също са ресурс, който има своята цена(напр. същите пари също биха могли да отиват на депозит, а не за погасяване)
              А за по-дълъг срок от година е още по-сложно, защото се увеличава разликата в % на главница-лихва във вноските....и една промяна и предсрочно погасяване отново изменя сметките...

Коментар

… взирам се тук, любопитно ми е, щото признавам не съм вещ в подобни гимнастики, белким науча нещо … ама съвсем се омотах, как става това, тази врътка с взимане на кредит и бутане в депозит, че да излезеш и на печалба – страшна работа ти казвам, нищо не вдявам … явно съм много прост … ама ще упорствам и ще продължавам да чета, че то ако я отгатна таз вълшебна работа, не ми трябват нито активи нито бизнес идеи … нищо ми не трябва – бах тва чудо ….
                Има кредитен калкулатор на "моите пари". Врътката става ако си на заплата или имаш свободни пари да плащаш вноските

Коментар

• Няма смешно. Кой се смее

Коментар

• Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
                    Гледам добри арбитражи правите тук То, да вземеш кредит на 7,9 и да депозираш на 6,9, не става само с ядене
                    Смешно ви е на вас - но наистина познавам един държавен служител, който беше много доволен че е направил същата такава "врътка"
                    т.е. потребителски кредит на около 10% - и същите тези пари след това на депозит
                    депозита - не помня на колко % беше - но не вярвам да е било на повече от 5-6
                    remember remember the fifth of november

Коментар

• … взирам се тук, любопитно ми е, щото признавам не съм вещ в подобни гимнастики, белким науча нещо … ама съвсем се омотах, как става това, тази врътка с взимане на кредит и бутане в депозит, че да излезеш и на печалба – страшна работа ти казвам, нищо не вдявам … явно съм много прост … ама ще упорствам и ще продължавам да чета, че то ако я отгатна таз вълшебна работа, не ми трябват нито активи нито бизнес идеи … нищо ми не трябва – бах тва чудо ….

Коментар

• Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
                        Гледам добри арбитражи правите тук То, да вземеш кредит на 7,9 и да депозираш на 6,9, не става само с ядене

Мнооого пиене си трябва за такива врътки.....

Коментар

• Гледам добри арбитражи правите тук То, да вземеш кредит на 7,9 и да депозираш на 6,9, не става само с ядене

Коментар

• Първоначално изпратено от Лорда Разгледай мнение
                            ПП. Относно предложението ти, преди половин година теглих потребителски от друга банка на 7,9%, а сложих на депозит 70% от сумата на 6,9% лихва.
                            посочи и каква е месечна/годишна такса управление, % за усвояване/обработка на кредита...надявам се други такси да е нямало ...но доколкото познавам пазара си на минус, т.е. плащаш си цена за 30те%, които ползваш...няма лошо, ако е краткосрочно и банката не си позволи утре да си промени някоя компонента от БЛП

за ОЛП на БНБ се съмнявам, но има такива, които са на някой от индексите Либор или друг, или комбинация + надбавка ...а не на БЛП, който освен индекс, включва и компонент - настроението на банкера

Коментар

• Първоначално изпратено от индианеца Разгледай мнение
                              Ще цитирам Груев

Когато НЕнасила е подписван договора, въпросната надбавка (компенсираща спада в пазарния индекс) я няма. Аз съм сигурен, че е намерен някакъв правен аргумент в доворите, в общите условия или може би в тефтера с номера на сакретарката, която дава възможност за същестуване на подобно чудо. Освен това съм наясно, че в нормална среда банката не би правила подобни тълкования на договорите с клиентите си. Но времената са ненормални.
                              И за това нещо той съвсем покойно може да я съди. Не съм адвокат за да съм наясно с това кога какво да плаща или да не плаща, но реално ако банката е действала по този начин и той си е защитил интереса надлежно то ще си получи надплатените пари.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                                Как така ще иска без основание. Има си ипотечен кредит и си има ипотечни вноски. Това си е много добро основани. не съм чувал банките да са дали кредит на някой насила, нито някой насила да си е ипотекирал апартамента срещу кредита.
                                Ще цитирам Груев

А банките срещу които се печелят дела са основно 2 - левоновата, заради едностранното добавяне на нов компонент при формирането на лихвата, наречен премия, който не го е имало тогава, когато е подписван договора и те са в закононарушение.
                                Когато НЕнасила е подписван договора, въпросната надбавка (компенсираща спада в пазарния индекс) я няма. Аз съм сигурен, че е намерен някакъв правен аргумент в доворите, в общите условия или може би в тефтера с номера на сакретарката, която дава възможност за същестуване на подобно чудо. Освен това съм наясно, че в нормална среда банката не би правила подобни тълкования на договорите с клиентите си. Но времената са ненормални.

Коментар

Working...
                                X