IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Лоши банки - Добри банки

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Люпилнята на омразните банкови такси.Може ли БНБ да уеднакви банковите такси по най-ползваните услуги
    18.10.2013 19:50 в-к ,,Банкеръ''

Приятел праща онзи ден баща си в клона на банката да погаси вноската по кредита ми. Там го таксували като "трето лице" - с левче. Човекът логично запитал: тази такса за какво е? Банката наказва ли ме за това, че погасявам вноската на сина си, или иска той да просрочи плащането, за да му начисли лихви? И наистина: какво го интересува чиновника как се внасят парите, има ли вносителят пълномощно, или не? Нали банката си получава своето? По-добре ли ще е кредитът да изпадне в просрочие?

Или пък друг случай: колега отива да изтегли пари от дебитната си карта на банкомат, който е на кредитната институция, издала пластиката. Не успява, защото устройството не работи. Отива в близкия клон на същата банка, за да изтегли нужната му сума на каса, но там го таксуват. Все едно това не са същите онези пари, които тегли безплатно от дебитната си (а не от кредитната) карта!?

Това не са скалъпени, а реални истории, с които се сблъскват мнозина. И няма човек, който да не се дразни, когато го таксуват само защото иска да е коректен или да ползва собствените си пари. Впрочем таксите са тези, които влудяват банковите клиенти. Особено когато са несправедливи и банковият чиновник се държи като ловец на глави. Естествено, това носи негативи на банките и дава храна на обвиненията за тяхната алчност и безкомпромисност. Нещо повече, безцеремонното въвеждане на все нови и нови такси - без видима логика, качва антирейтинга им. Доказателството е, че един чисто манипулативен сайт срещу кредитните институции успя да събере за кратко време в социалната мрежа толкова харесвания, колкото нито един блог със сериозни публикации не е в състояние да получи.

Проверката, която в. "БАНКЕРЪ" направи чрез официални запитвания до някои банки в страната, изразено ориентирани към услугите на граждани, показа, че примерно Първа инвестиционна банка, ОББ и "УниКредит Булбанк" въобще не събират такси от клиентите си, когато те правят вноски за погасяване на задължения - било то техни, или на роднини и приятели.

По по-различен начин стоят нещата при "Банка ДСК". Оттам ни заявиха следното: "Банка ДСК" не събира такси от кредитополучателите или упълномощени от тях лица за погасяване на потребителските и ипотечните им кредити. Тези погашения се извършват от разплащателните сметки на кредитополучателите с автоматичен трансфер на съответната договорена падежна дата. Клиентът сам захранва разплащателната си сметка със средства, достатъчни за автоматичния трансфер за месечното погашение. За внасянето на пари по разплащателната си сметка титулярът също не заплаща такси. Ако титулярът и кредитополучател упълномощи трето лице да захранва сметката и да погасява кредита от негово име, то в този случай банката също не събира такси.

Когато трето лице, което не е упълномощено да действа от името на титуляра, внася суми по разплащателната сметка на кредитополучател, това представлява наличен паричен превод, или вноска на каса от трето лице, както е по-популярното наименование на услугата. В този случай не можем да говорим за погашение на кредит, дори и да е посочено такова основание при вноската, защото третото лице не е страна по договора, а само захранва сметката на кредитополучателя, т.е. извършва превод на средства. Самото погашение и в този случай ще се извърши с автоматичния трансфер.

Ако лицето не разполага с пълномощно, банката събира такса за наличен паричен превод (вноска от трето лице) по сметки на физически лица в размер на 1.00 лв., или 3 евро за превод във валута".

При "SocieteGenerale Експресбанк" има други условия. Когато титулярят на сметката си плаща вноската по заема, такса не се събира. Същото се отнася и ако това се прави от трето лице, но само ако сумата е до 3000 лв. или равностойността им е в чужда валута. За по-големи вноски таксата е 1% върху горницата над 3000 лв., но не по-малко от 5 лева. Както стана дума, тази тарифа се отнася за внасянето на пари от трето лице по всички банкови сметки - депозитни, разплащателни, картови, за обслужване на задължения и за какво ли още не.

От банките твърдят, че подобни такси се налагат заради разходите, които са длъжни да правят за

идентификация на клиентите

Видите ли, не им било безразлично кой и на какво основание прави превода, нищо че е за погасяване на задължение. Какви са аргументите обаче?

Според банкери, когато вноската се прави от титуляра на заема или на кредитната карта, в този случай няма повод за съмнения на какво основание се прави тя. Но когато е от трето лице, винаги се налагала идентификация не само защото банката нямала договор за услуги с третото лице и от правна гледна точка за нея то е "господин никой". А и защото винаги имало възможност преводът да прикрива неправомерни действия - например пране на пари. Банковите служители не могат да установят на базата на данните, които виждат на компютърния екран, дали човекът, внасящ парите, е роднина или приятел на титуляра, затова искат пълномощно. Логично е обаче да напомним, че има таван на сумите - 10 хил. лв., над който се декларира произходът на средствата, така че идентификацията при вноски от 100, 200, 500 лв. е чиста проба излишно престараване, а не предотвратяване на пране на пари.

При другия случай -

с теглене на пари в брой

от сметката по дебитна карта е по-логично банката да компенсира причиненото от нея неудобство на клиента заради неработещия банкомат до клона й. Вместо това тя го сурвака с такса, когато отива да тегли на каса. А дали не е по-редно служителите на клона да се ангажират с бързото отстраняване на повредата, вместо да следват като роботи някаква недомислена инструкция. Защото какъв е тогава изборът на клиента? Да се разкарва насам-нататък и да търси друг неин банкомат или да ползва устройство на друга банка и да плати в пъти по-висока такса?

Наскоро се уверихме, че

банкоматите могат да не работят и по причини, независещи от банките. Във вторник - 15 октомври клоновете на три кредитни институции по бул. "Дондуков " около сградата на Министерския съвет бяха затворени часове наред, а банкоматите им не работеха. Защо ли? Защото "ЧЕЗ" им изключил електрозахранването заради профилактика. От служителите на един от клоновете разбрахме, че това не се случва за първи път.

Заради тази "профилактика" часове след идването на тока (на 15 октомври) банкоматите в трите банкови клона на бул. "Дондуков" останаха без образ на екраните и продължиха да пиукат като мобилни телефони, на които им е свършила батерията.

Но да се върнем на таксите, които банките събират, когато клиентите им теглят пари от сметката, свързана с дебитната им карта, или както пише в някои тарифи -

теглене от ПОС-терминал в клона на банката

Такива такси има във всички банки. Ето какви обяснения дадоха те за мотивите, с които ги събират:

"Когато се теглят пари от банкомат на "УниКредит Булбанк" не само в България, а и от банкомати на "УниКредит" в цяла Европа и чужбина, тегленето е напълно безплатно. Разплащането с карта през ПОС също е безплатно. По този начин, от една страна, даваме възможност на наши клиенти да ползват банкомати в цяла Европа, а от друга, стимулираме безкасовото разплащане, което е удобно, модерно и сигурно. За всички тези услуги банката е инвестирала и продължава да инвестира значителни средства. Справедливата малка такса за теглене в брой от ПОС-терминал покрива разходи, свързани с предоставяне на услугата. Хората обаче могат и да не я плащат, използвайки безплатно картата си при разплащане на ПОС-терминал или теглейки от банкомат на "УниКредит Булбанк", обясняват от кредитната институция.

следва
    Силата на свободата е в смелостта да казваш истината. Смелостта е двигателя на развитието и нейната липса е предпоставка на регреса.

Коментар

• Първоначално изпратено от marin1
      Д-Банк използвам САМО за Еврови преводи - защото са най-ниски (или поне аз не знам по-ниски)
      Друга банка за левови в БГ без такса превод - само месечна такса - подръжка на сметка
      Ако чуя за нещо по-изгодно - ВЕДНАГА МИГРИРАМ
      Когато аз обикалях преди време да търся най-изгодните условия Д-Банк не беше оферта - такса за откриване на сметка, такса за поддръжка и т.н. което общо излизаше- бая над 25-30 евро общо.

Най-изгодни условията бяха в банката на Маджо. Няма такса за откриване, няма такса поддръжка. Платил съм общо 10 евро такса.

Коментар

• Първоначално изпратено от marin1
        Наивник - както много добре знаеш - делото за спасяване на давещите се е в ръцете на самите давещи се!!!
        Поради причината която си написал по-горе, месец март тази година, си открих разплащателна семетка в EUR в D-Bank. Превода се прави по система TARGET 2 и струва само 7 Евро - независимо от сумата която превеждаш. Това включва всичко - и суифта е в тази цена Таксата подръжка на сметката е 7 лв./месец (или 3,58 Евро/месец) От март до сега, ползвайки тази сметка, съм спестил около 200 Евро!!!
        Много мразя да давам пари на банки и се старая да го избягвам
        Клиент съм на Демир от едно време още. Преводите им в БГ са пък много високи Тя не е една, не са две
        Яко щавят всички

Коментар

• Кво става със СЕПА, господа другари банкери???? Вчера 30 еврака ми заминаха във вечните банкови полета за два мършави превода

Коментар

• Сладурченца сладки, от първоначално отричане, че няма въобще такъв кредит, после друга песен запяха, едни, че бил скъп, други, че нямало такова ГПP, трети чак с конспиративни теории за формирането на ГПP
            Само Грую и Пастира са с ценни мнения в случая.

Първоначално изпратено от Pastir2 Разгледай мнение
            Яз сАм ползвател на тоя кредит от година. Досега не са ми сменяли лихвата, ама нищо чудно фбъдеще да ме хакнат.

Все пак, на фона на днешните уихви, тая е добре - необезпечен потр. кредит с уихва като на ипотека.

Алианц са скрита лимонка - обаждат далавери и са страшно коректни, ама хора от простолюдието като чуят че съм на тех ме мислят за малоумен, защото имали само 5 банкомата в София и видиш ли, требе да плащам 80 стотинки за всеко теглене на чужд банкомат. И докат си броят стотинките, банката ги изтрескала отзад.

И така.
            Ето, че има и друг човек изтеглил верния кредит!

Коментар

• Яз сАм ползвател на тоя кредит от година. Досега не са ми сменяли лихвата, ама нищо чудно фбъдеще да ме хакнат.

Все пак, на фона на днешните уихви, тая е добре - необезпечен потр. кредит с уихва като на ипотека.

Алианц са скрита лимонка - обаждат далавери и са страшно коректни, ама хора от простолюдието като чуят че съм на тех ме мислят за малоумен, защото имали само 5 банкомата в София и видиш ли, требе да плащам 80 стотинки за всеко теглене на чужд банкомат. И докат си броят стотинките, банката ги изтрескала отзад.

И така.

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                параметрите са тези, които Лорда е посочил ) и тях съм коментирала
                факт е, че повечето банки, които слагат индекс за база, ползват Юрибор ....или софибор, но защо да няма продукт и на база ОЛП-БНБ, когато е на нулева база
                ОЛП, все пак показва търгуваните пари между банките
                Коооо? Не!
                Вервай ми, баМките в БГ НЕ ТЪРГУВАТ пари помежду си! Е освен стотинки за пред ората и то на O/N база. За манимаркет над 1 месец са забравили от 2008 насам.

Коментар

• Първоначално изпратено от Shar Разгледай мнение
                  Хахаххахах, "всъщност" надбавката изобщо не е тази, която си драснала, просто защото лихвата не е формирана така, просто защото ОЛП на БНБ никой не го бръсне за слива, ......
                  параметрите са тези, които Лорда е посочил ) и тях съм коментирала
                  факт е, че повечето банки, които слагат индекс за база, ползват Юрибор ....или софибор, но защо да няма продукт и на база ОЛП-БНБ, когато е на нулева база
                  ОЛП, все пак показва търгуваните пари между банките

Коментар

• Хахаххахах, "всъщност" надбавката изобщо не е тази, която си драснала, просто защото лихвата не е формирана така, просто защото ОЛП на БНБ никой не го бръсне за слива, просто защото БНБ никой не я бръсне за слива, просто защото от нея нищо не зависи, просто защото не може да напечата пари и просто защото не може да рефинансира баМките....по закон де .
                    И просто затова ПОВЕЧЕТО баМки си плюнчат пръста и си нагласят един техен лихвен процент (кръщават си го примерно БЛП ) и в него има поне 2-3-4 променливи (от времето навън, от кефа на шефа, от морнинг глорито и т.н) освен НАДБАВАКАТА!
                    Кажи ми едно число от 1-100 и да видиш как бързо аз лично ще ти оправдая такава лихва, и то само с 2% надбавка.....останалото ще е променлива рискова премия за лихвен, валутен, CDS, оперативен, системен и още 20 вида риск, които РАЗБИРА се трябва да поеме кредитополучателя.

Коментар

• Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
                      На Лорда аз му казвам, че кредит с такова ГПР нема, и че са много по-високи.... Други му казват, че това е скъп кредит.... Абе мани, парлама да има
                      аз писах, че надбавката е висока, а не, че кредита е скъп (не особено, поне за нашите условия...макар да има и малко по-добри)

това, дето го е писал Лорда:
                      ...
                      4. Проста годишна лихва- 6, 83%

всъщност, идва от ОЛП/БНБ 0.03% + 6.8% надбавка
                      а не е фиксирана лихва

т.е. при база - 0.0.... какво може да се очаква - само повишение, нали?
                      В момента банките имат пари и ОЛП-то на БНБ е на минимални нива
                      явно, Алианц са си структурирали продукта при тези условия на дъно и сега изглежда О'к

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                        че Лорда се самозабравя понякога е факт, но подобен ГПР за необезпечен кредит към настоящия момент е повече от отличен и е почти невъзможно да бъде намерен по-нисък - да не говорим, че огромната част от жилищните кредити са с такава лихва Все пак говорим за България, а не за щатите
                        На Лорда аз му казвам, че кредит с такова ГПР нема, и че са много по-високи.... Други му казват, че това е скъп кредит.... Абе мани, парлама да има

Коментар

• Първоначално изпратено от van05 Разгледай мнение
                          Панелкин ,май виеш от болка ама се мъчиш да ни го представиш като радостен смях !!
                          Еб****ти ГПР-а.Кърти МИфки всекакви.Ти си ебаси Нарциса.Самовлюбен с убеждението че всички здес ти се водим по акълО.Давай смело и не забравяй гащите с ламаринката отзад ......
                          че Лорда се самозабравя понякога е факт, но подобен ГПР за необезпечен кредит към настоящия момент е повече от отличен и е почти невъзможно да бъде намерен по-нисък - да не говорим, че огромната част от жилищните кредити са с такава лихва Все пак говорим за България, а не за щатите
                          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от d333 Разгледай мнение
                            Наивник, за детските депозити да ти кажа. Да, наистина лихвата е супер висока. Но... Както винаги има едно "НО". Малкия проблем е, че влога се води на детето ти. Ако то е непълнолетно, не може самО да се разпорежда с влога. Тънкия момент е, че и родителите му не могат. Т.е. парите остават "заключени" до навършване на пълнолетие. Ако се претакова нещо банковата система и изгаряш. Тези пари могат да се изтеглят от родителите, но само с решение на съда и т.н.... много сложно и бавно. Не става за един ден.
                            E тва си е ясно
                            Но в крайна сметка, тези са единствените пари, които съм успял да скрия от себе си
                            Вкарвам му от време на време малки суми и ся има по над 1000 долара и евро.

Коментар

• Наивник, за детските депозити да ти кажа. Да, наистина лихвата е супер висока. Но... Както винаги има едно "НО". Малкия проблем е, че влога се води на детето ти. Ако то е непълнолетно, не може самО да се разпорежда с влога. Тънкия момент е, че и родителите му не могат. Т.е. парите остават "заключени" до навършване на пълнолетие. Ако се претакова нещо банковата система и изгаряш. Тези пари могат да се изтеглят от родителите, но само с решение на съда и т.н.... много сложно и бавно. Не става за един ден.

Коментар

• Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнение
                                Всички борсуци, дето не ги допускат да се разходят по мраморния под на банката, без да ги арестуват, мога да споделя, че ще изтегля потребителски кредит-специална оферта на следните условия:
                                1. Срок - 60 месеца
                                2.Гратисен период- 0 месеци
                                3. Начин на погасяване- намаляващи вноски
                                4. Проста годишна лихва- 6, 83%
                                5. Такса разглеждане на документи - 25лв.
                                6.Еднократна административна такса- 2,5 %
                                7. Годишна такса управление - 0
                                8.Такса за първоначална оценка, изготвяне на документи, учредяване на обезпечения- 0
                                9. Ангажимент- 0, 5%
                                10. Такса за месечно обслужване на сметка - 1лв.
                                11.SMS известяване- 0
                                12. ГПP-8,62%
                                Хайде почвайте да завиждате, да беснеете и да злобеете! Като изтегля кредита условията ще ги сканирам и постна с шрифт 7.
                                Панелкин ,май виеш от болка ама се мъчиш да ни го представиш като радостен смях !!
                                Еб****ти ГПР-а.Кърти МИфки всекакви.Ти си ебаси Нарциса.Самовлюбен с убеждението че всички здес ти се водим по акълО.Давай смело и не забравяй гащите с ламаринката отзад ......

Коментар

Working...
                                X