IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Лоши банки - Добри банки

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
    Е па и она че оди у канало при тиквуняка

Тая мръсна вещица изсекла хиляди широколистни в района на Пампорово заради новата и тъпа инвестиция-кабинков лифт за соросоиди и прокопиеви президентски лайна!
    Ще стана наемен убиец заради такива, повече ще ми е жал за мравка!

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
      Хахаха, какво общо има пък КБС, тя сега Цветелина е в БАКБ На този монтереец май вече са му изгорели бушоните.
      Е па и она че оди у канало при тиквуняка

Коментар

• Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнение
        Приятен разговор вчера с бивш монтереец, леко дърт. Ако Държавата стъпи здраво и правителството издържи до май, Пампоровец и Кей би Си ша одат в ряката. А бОКО директно у канало....
        Хахаха, какво общо има пък КБС, тя сега Цветелина е в БАКБ На този монтереец май вече са му изгорели бушоните.

Коментар

• Първоначално изпратено от razbiratel Разгледай мнение
          …и две три стигат … как издържаха до сега е чудно …

Приятен разговор вчера с бивш монтереец, леко дърт. Ако Държавата стъпи здраво и правителството издържи до май, Пампоровец и Кей би Си ша одат в ряката. А бОКО директно у канало....

Коментар

• Първоначално изпратено от asde Разгледай мнение
            Това отдавна е ясно че ще изгърмят всички БАМки и то много скоро
            …и две три стигат … как издържаха до сега е чудно …

Коментар

• Според мен промените са в положителна посока, да се развържат малко ръцете на банките за да могат да работят, а не да им се налага да правят шашми за да отпускат кредити на офшорки за огромни суми над лимитите, както направи ПИБ за купуването на Кремиковци. И то тогава беше добре че надзора се направи че не вижда. Сега поне ще може да се работи спокойно.

Коментар

• Това отдавна е ясно че ще изгърмят всички БАМки и то много скоро

Коментар

• Първоначално изпратено от коки Разгледай мнение
                  Вижте какво готвят!Чрез Grigor Lilov
                  преди 8 минути

ЩЕ СЪСИПЯТ ЛИ И ОГРАБЯТ БАНКИТЕ?
                  • Форсираха промени в Закона за кредитните институции.
                  • Въвежда се узаконен банков произвол. Хората с кредити дори нямат право на информация!

А това е самият проектозакон:
                  http://parliament.bg/bills/42/302-01-44.pdf

Това ако наистина се приеме може да значи само едно - че скоро ще изгърми някоя българска банка ...... Предложенията са направо абсурдни и очевидно това се прави с цел, изключвам вариант да са толкова малоумни....

Коментар

• Добра новина > http://www.mediapool.bg/evropeiskiya...ews214870.html ЕС взима правомощия над "слабите" банки.Целта на мярката е да предпази данъкоплатците от това да плащат за спасяването на банки. Това е вторият стълб от банков съюз за предотвратяване на кризи, който се смята за ключов за възстановяването на доверието в еврозоната
                    Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

Коментар

• Вижте какво готвят!Чрез Grigor Lilov
                      преди 8 минути

ЩЕ СЪСИПЯТ ЛИ И ОГРАБЯТ БАНКИТЕ?
                      • Форсираха промени в Закона за кредитните институции.
                      • Въвежда се узаконен банков произвол. Хората с кредити дори нямат право на информация!

На 20 ноември правителството прие промени в Закона за кредитните институции и ги внесе в парламента за гласуване.
                      Връх на наглостта е следното, записано в мотивите на кабинета на Орешарски:
                      „в случая на България процесът води до либерализиране на някои пруденциални разпоредби спрямо установеното досега по-консервативно местно надзорно третиране на банките от страна на БНБ”.
                      Накратко – контролът върху банковата система, гаранциите срещу риск и ликвидни кризи, срещу фалит и т.н. вместо да бъдат запазени - ще бъдат намалени или елиминирани.
                      Наглостта е, че европейското законодателство въобще не изисква подобни мерки, както твърди правителството. Родните управници се аргументират чрез Директива 2013/36/ЕС на Брюксел. Който се интересува, може да я прочете оттук – от официалния вестник на Европейския съюз:
                      http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/...436%3ABG%3APDF

В резюме аз ще анализирам специфичния й „прочит” у нас. Ето казва се казва например в директивата:
                      „Настоящата директива следва да се чете заедно с Регламент (ЕС) № 575/2013 и заедно с него следва да образуват правната рамка, уреждаща банковите дейности, надзорната рамка и пруденциалните правила за кредитните институции и инвестиционните посредници”.

Но в решението на родния кабинет обаче го няма регламент ЕС 575/2013, с който задължително и съвместно директивата се прилага + измененията в регламент 648/2012/ЕС за капиталовите изисквания. Тук-там само се споменава регламент 575 и то като рядко изключение - например при придобиване на наша банка от чужда и при процедури за надзор или отнемане на лиценз.
                      Липсват и др. атрибути на европейското законодателство, с което по същество „траспонирането” (въвеждането) на европейското законодателство у нас е опорочено и изкривено до неузнаваемост.

Какво се променя:

1. Хората, взели пари като кредит от банките, остават без всякаква защита, а банките ще могат да си правят с тях каквото си искат (далеч повече, отколкото го правят сега)
                      Със законопроекта на правителството отпадат членове, които задължаваха финансовите институции да предоставят предварителна и последваща информация за условията по кредитите, за общо дължимата сума за целия им период, за начина на формиране на лихвите, кога се променят и т.н. Давам пример – отпада чл. 58, където те са формирани, а в алинеите на чл. 59, където се казва, че банките публично обявяват условията по депозитите и кредитите, правят го ясно и разбрано и при поискване дават допълнителна информация, навсякъде отпада израза «и за кредитите». И т.н., и т.н.

2. Отваря са пролука за нахлуване на всякакви «калинки» в управлението на банките: например чрез новия член 10а, алинея 5: «в състава на Управителния съвет (Съвета на Директорите) и на Надзорния съвет се включват лица с РАЗНООБРАЗНА квалификация и професионален опит, съответстващи на спецификата на осъществяваните дейности и основните рискове...».
                      Например се включва поредния Ицо Салфетката (келнерът Христо Александров от фалиралата навремето Агробизнесбанк), понеже банката е кредитирала заведения за хранене или пък има ведомствен стол за персонала си.

3. Либерализират се правилата за собствен капитал и капиталови буфери. Отпадат понятия като кредитен, позиционен, валутен риск,, риск по сетълмента, операционен и т.н. Отпада изискването да поддържат поне 10 млн. лв. акционерен или собствен капитал.
                      Накратко – сегашните нормативи, на които трябва да отговарят финансовите институции, значително се либерализират или премахват въобще

4. Отпада изискването в чл. 43 (той се отменя изцяло) за формиране на провизии по обезценките и лошите кредити.
                      Официално това се обяснява с различни буфери, но те съществуваха и досега, при това в по-голям обем, отколкото ще бъдат в бъдеще. Т.е при лошо развитие банката ще има по-малки възможности да се спаси и да запази парите на клиентите си.

5. Досегашните забрани или разрешителни режими за голяма експозиция (отпускане на даден кредит, който надвишава например 10 или 15% от капитала на банката) изчезват или просто се размиват
                      Т.е. ръководството на банката с единодушие може да гласува и кредит в размер на 100% от капитала й за лицето Х, което им е приближено.

6. Маха се забраната банката да влага повече от 10% от капитала си в някое дъщерно дружество или общо до 50% от капитала в няколко такива фирми.
                      Това е пряка и прекрасна възможност при нашите условия за източване на финансовите институции и преливането на парите им във фирми на „свои хора”.

7. Когато банка е част от група или финансов холдинг, тя дава информация за
                      настъпилите в тях променив срок до 30 дни след края на календарната година.
                      По този начин може да се укрият промени върху собствеността на банката (настъпили например в началото на годината, които ще се обявят чак следващата година), които влияят на нейната надеждност. Кому е нужна старата информация, когато би било и вече късно за реакция??!!! Това крие риск и за депозантите, сложили там парите си на влог. Отпадането/влизането на нов ключов за групата и структурата акционер е гобална смяна в структурата на собствеността и крие голям риск.

А това е самият проектозакон:
                      http://parliament.bg/bills/42/302-01-44.pdf

Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

Коментар

• Първоначално изпратено от Silveto Разгледай мнение
                        Аз също имах сериозни проблеми с ЦКБ. По тяхно желание искаха да ми сменят кредитната карта и ме разкарваха като ненормална напред назад. Беше егати и безумието.
                        нещата са съвсем прости обикновено - където са ти издали първата карта, в същия офис отиваш да ти преиздадат и новата карта ....................... но ти иначе може да си обикаляш по всичко останали офиси на банката щом ти харесва да се правиш на интересна
                        fuск the bеаr - give me the bееr

Коментар

• Първоначално изпратено от Vladoo88 Разгледай мнение
                          Най-недоволен съм от ДСК и ЦКБ. .
                          Аз също имах сериозни проблеми с ЦКБ. По тяхно желание искаха да ми сменят кредитната карта и ме разкарваха като ненормална напред назад. Беше егати и безумието.
                          Повече от красива

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                            Ми къф ти е проблема поеми и ти кредита
                            Бате Пешо, пак мислиш егоистично, аз съм готов да предложа такава мярка която ще изведе България на челните места в Европа по стандарт само за ради 3-4 подобни мерки!
                            Иначе малко ми приличаш на Каролев, дето насърчава единствено собствените усилия на индивида и благата са следствие от тези усилия.
                            Ами ако бате разболееш от тежка болест? Ами ако останеш без крайник, не дай Боже!
                            Тогава към кого ще се обърнеш, ако близките са като теб и са обърнали гръб и не са солидарни? Държавата? или греша.......

Коментар

• Първоначално изпратено от Vladoo88 Разгледай мнение
                              Най-недоволен съм от ДСК и ЦКБ. Поне в клоновете из София, в които съм бил аз - никакво уважение към клиента. И там служителките не ти споменават всичко такси и хитрини по договора. Трябва да си мним във всичко и да четеш с лупа.
                              Доволен съм от ПИБ .... засега, макар финансово да чувам, че не е от най-стабилните. От познати добри отзиви има за ProCredit Bank, но аз не открих там депозит заради по-лошите условия.
                              Ами като искаш "отношение към клиента" тогава иди в булбамк - ще ти свалят звезди от небето... и ризата от гърба
                              Първо гледам такси и комисионни и тогава питам дали съм хубав

Коментар

• Моите наблюдения за банките

Най-недоволен съм от ДСК и ЦКБ. Поне в клоновете из София, в които съм бил аз - никакво уважение към клиента. И там служителките не ти споменават всичко такси и хитрини по договора. Трябва да си мним във всичко и да четеш с лупа.
                                Доволен съм от ПИБ .... засега, макар финансово да чувам, че не е от най-стабилните. От познати добри отзиви има за ProCredit Bank, но аз не открих там депозит заради по-лошите условия.

Коментар

Working...
                                X