IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Лоши банки - Добри банки

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• е всички сме клиенти на една или повече важното е кои на коя е

Коментар

• И аз съм клиент на една от тях,но това не пречи да съм клиент на още 3-4 .

Коментар

• хората тук са клиента на тези банки няма да пишат за пиреус и новият им депозит я

Коментар

• Първоначално изпратено от sentex
          Абе вие само две банки ли знаете......и този депозит в пиб-а вече не е актуален, хората по спестовни сметки взеха да дават по 6%.
          вече станаха 7% .

Коментар

• много весела статия прочетох и реших да я споделя с вас

Спестявания и инвестиции в България - кризата и отражението върху някои сектори
            21 Ноември 2008 17:41

Кризата на международните пазари все повече се усеща и в България. Това се отнася не само до спада на фондовата борса и повишаването на лихвените проценти, но и в нефинансовия сектор. Някои предприятия прекратяват или силно свиват дейността си, а предвиждани проекти се отлагат за неопределено време. Забавянето на икономическата активност се отразява неблагоприятно върху очакванията за следващите месеци. При такава ситуация възниква въпросът какво ще бъде отражението върху спестяванията и инвестициите в българската икономика, които са предпоставка за стопанския растеж.

Спестяванията са израз на предпочитанията за бъдещо пред сегашно потребление. Решенията за тях се влияят в голяма степен от разликата (ако има такава) между предпочитанията на индивидите за лихвения процент, който трябва да получат, за да се въздържат от потребление и преобладаващия в момента на пазарите. Когато действителният лихвен процент е по-нисък от предпочитания, тогава хората са склонни да спестяват по-малко и да консумират повече в настоящия момент. Това означава, че в бъдеще потреблението и инвестициите им ще бъдат по-ниски, тъй като спестяванията са основата за икономическия растеж. Те представляват разликата между разполагаемия доход и общото потребление в икономиката.

Конкретните мотиви за спестяване могат да бъдат различни - покупката на някакъв по-дълготраен актив (жилище, автомобил, обзавеждане), образование за децата, посрещане на непредвидени разходи и в по-дългосрочен аспект - осигуряване на нормално съществуване след пенсионирането.

Очакванията за повишаване на цените имат важно отношение при вземането на решение за спестяване - рационалното поведение предполага човек да се опита да се защити. Това обаче може да доведе до намаляване на икономическата ефективност - предпочитанията към активи, които евентуално ще запазят стойността си ще бъде за сметка на останалото потребление. Когато преобладаващите лихвени проценти са ниски, паричната маса се увеличава по-бързо отколкото производството на стоки и услуги и резултатът е покачване на цените. Това се случва от 2000 г. насам в големите икономики като резултатът е видим на международните пазари - цените на основните ресурси рязко се повишиха, което се пренесе и в българската икономика.

Понижаването на лихвените проценти и на склонността на банките в страната да отпускат кредити, доведе до изтегляне на потреблението към настоящия момент. По тази причина въпреки временните повишения в брутните спестявания до около 18% от БВП, като през последните две години се движат около 14% от БВП. Покачването през третото тримесечие на 2008 г. трябва да се потвърди в официалните данни на Националния статистически институт за БВП, тъй като в момента е налична единствено експресната тримесечна оценка за този показател, която не е особено точна.

Относителната стабилност на местните спестявания обаче не е достатъчна за финансиране на необходимостта от инвестиции в икономиката. Това се случва за сметка на външни такива, като директна връзка може да се търси с нетните преки чуждестранни инвестиции в страната. От 2004 г. до 2007 г. те трайно се покачват като дял от БВП като именно в това развитие трябва да се търси и повишаването на общата инвестиционна активност в българската икономика. Измерени чрез бруто капиталообразуването, инвестициите достигат значителен дял от БВП - 39% на годишна база, което намира израз в ускоряването на растежа на БВП през последните години.

От началото на 2008 г. обаче се наблюдава спад в чуждестранните инвестиции, породен от общата несигурност на международните пазари и от необходимостта от ликвидни средства за опитите за спасяване на непродуктивни проекти. При тези обстоятелства финансирането на инвестициите в страната трябва да се случи чрез стимулиране на местните спестявания.

Спестяванията зависят от размера на разполагаемия доход и от склонността към спестяване. В по-краткосрочен аспект е трудно да се повлияе на тези променливи, но това би могло да се случи чрез повишаване на дела на капиталовия стълб в пенсионната система, който по принцип води до по-високи спестявания.

Ситуацията през предстоящата година по отношение на инвестициите ще бъде по-неблагоприятна. Необходимо е приспособяване на икономиката към новите условия, което ще е свързано с ликвидиране на неефективни проекти и отлагане на други поради по-ограничените възможности за финансиране и цялостната несигурност. При тези условия благоразумната политика в публичния и частния сектор е особено важна, като тя трябва да бъде насочена към насърчаване на производството и спестяванията.

Автор: Димитър Чобанов

Институт за пазарна икономика
            Не е съвет за покупко-продажба на акции

Коментар

• Нищо чудно то се забелязва лека полека лапат активи

Коментар

• Първоначално изпратено от Ilia_petrov
                Първоначално изпратено от HuKu
                Вижте тук има класация за харесвани и нехаресвани финансови институции
                http://www.allfinancebg.com/category/banks.html
                те тези гръцки банки скоро може и да средоточат мн голяма част от банковите активи в страната

Коментар

• Първоначално изпратено от Иноватор
                  Първоначално изпратено от palimsest
                  Първоначално изпратено от martsiano
                  Банката олихвява депозираните суми с лихвени проценти (на годишна база), съобразно лихвена скала; тва като го сметнеме като обща лихва за 6сте месеца пак излиза по малко от пиб
                  Сериозния депозит на ПИБ също е на годишна база, и е със срок на продължителност 6 месеца, докажете обратното!
                  Всички банки олихвяват на годишна база - кой твърди обратното?
                  ами много ясно, кой ще ти даде за 6 месеца 9%

Коментар

• Първоначално изпратено от palimsest
                    Първоначално изпратено от martsiano
                    Банката олихвява депозираните суми с лихвени проценти (на годишна база), съобразно лихвена скала; тва като го сметнеме като обща лихва за 6сте месеца пак излиза по малко от пиб
                    Сериозния депозит на ПИБ също е на годишна база, и е със срок на продължителност 6 месеца, докажете обратното!
                    Всички банки олихвяват на годишна база - кой твърди обратното?

Коментар

• Абе вие само две банки ли знаете......и този депозит в пиб-а вече не е актуален, хората по спестовни сметки взеха да дават по 6%.

Коментар

• Е точно Райфа ли реши да дадеш за пример - бях клиент на Главен офис - мале, мале, не искам да се връщам - навалица, опашки - напред назад, от единия - в другия салон.
                        За да пуснеш искане за кредит - на крак, щото единствената приемна е заета.
                        Дай друг пример - тоя ни фърфи.

Коментар

• Първоначално изпратено от martsiano
                          http://picbg.net/u/28948/18896/208802.gif
                          ...векът е разглобен! о, дял проклет, да си ро

Коментар

• Първоначално изпратено от Иноватор
                            Първоначално изпратено от palimsest
                            системата за управление на клиенти понякога работи, аз лично съм наблюдавал такава в клон Калоян на БДСК, и на ОББ на пл. Св.Неделя!понякога е комично,все пак е опит за ефективно организиране на клиенто потока...аз харесвам новативните системи....така например не ми допада нуждата да посетиш две и три гишете за да теглиш пари или да внесеш, подобна ретроградна форма на осчетоводяване имат в ПИБ, ЦКБ,СИБанк, нехаресвам опцията да се редя на опашка, за да банкирам на гише, после да се редя на каса за да инкасирам...е по-смотано нещо, немогат да измислят...така беше и в БАНКА ДСК, докато беше държавна, после станаха комплексни гишета, пък и като им се наложи да продават и не банкови финансови продукти, веселбата е пълна...
                            да се отбележи, че СИБанк предлага депозитен продук с по-висока лихва от ПИБ, направо доста интересен конкурентен танц...очаквам включване от Юнионбанк, сладки депозит нагорчава, време е за ново предложение...
                            За мен пък е важно като отида в банката да седна и да си свърша работата - без да стърча прав, първо на опашка, после на гишето и то с някого до мен, който наднича над рамото ми какво правя. Ето защо ПИБ е дъ бест.
                            Иначе за депозитите - сега ще видиш, че и другите банки ще се втурнат да рекламират високи лихви - такъв е пазара. Който е пръв - той печели най-много, на другите им остава да тичат и да се опитват да догонват.
                            Точно това не ми допадна в ПИБ, първо си на едно гише, и после на каса, две опашки, двойно чакане....Райфайзен са the best!
                            http://picbg.net/u/28948/18896/208802.gif
                            ...векът е разглобен! о, дял проклет, да си ро

Коментар

• Първоначално изпратено от palimsest
                              системата за управление на клиенти понякога работи, аз лично съм наблюдавал такава в клон Калоян на БДСК, и на ОББ на пл. Св.Неделя!понякога е комично,все пак е опит за ефективно организиране на клиенто потока...аз харесвам новативните системи....така например не ми допада нуждата да посетиш две и три гишете за да теглиш пари или да внесеш, подобна ретроградна форма на осчетоводяване имат в ПИБ, ЦКБ,СИБанк, нехаресвам опцията да се редя на опашка, за да банкирам на гише, после да се редя на каса за да инкасирам...е по-смотано нещо, немогат да измислят...така беше и в БАНКА ДСК, докато беше държавна, после станаха комплексни гишета, пък и като им се наложи да продават и не банкови финансови продукти, веселбата е пълна...
                              да се отбележи, че СИБанк предлага депозитен продук с по-висока лихва от ПИБ, направо доста интересен конкурентен танц...очаквам включване от Юнионбанк, сладки депозит нагорчава, време е за ново предложение...
                              За мен пък е важно като отида в банката да седна и да си свърша работата - без да стърча прав, първо на опашка, после на гишето и то с някого до мен, който наднича над рамото ми какво правя. Ето защо ПИБ е дъ бест.
                              Иначе за депозитите - сега ще видиш, че и другите банки ще се втурнат да рекламират високи лихви - такъв е пазара. Който е пръв - той печели най-много, на другите им остава да тичат и да се опитват да догонват.

Коментар

• Банката олихвява депозираните суми с лихвени проценти (на годишна база), съобразно лихвена скала; тва като го сметнеме като обща лихва за 6сте месеца пак излиза по малко от пиб

Коментар

Working...
                                X