IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Къде да набутам кеша след КТБ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Да ама не се яде и не се възпроизвежда/златцето/
    Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
    Няма такава, иначе тя щеше непрестанно да поскъпва спрямо всички останали. Самият факт, че основните валути запазват горе-долу стабилни курсове еднас прямо друга, доказват, че всички печатат сухо като бесни. Някъде четох, че паричната маса на основните валути (зелено, евро, японка и бабе) нараства средно с по 15% на година.
    Значи за да си запазиш спестяванията, трябва да инвестираш в нещо, дето да ти носи по около 15% годишна доходност, която отново мъдро да реинвестираш.

Или си купи златце – 1 грам златце абсолютно винаги струва 1 грам златце.

Коментар

• Първоначално изпратено от Lizandar Разгледай мнение
      3. Каква валута да сменя за да си запазя стойността на спестяванията ?

Благодаря !!!
      Няма такава, иначе тя щеше непрестанно да поскъпва спрямо всички останали. Самият факт, че основните валути запазват горе-долу стабилни курсове еднас прямо друга, доказват, че всички печатат сухо като бесни. Някъде четох, че паричната маса на основните валути (зелено, евро, японка и бабе) нараства средно с по 15% на година.
      Значи за да си запазиш спестяванията, трябва да инвестираш в нещо, дето да ти носи по около 15% годишна доходност, която отново мъдро да реинвестираш.

Или си купи златце – 1 грам златце абсолютно винаги струва 1 грам златце.
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
        Тенденциите са две - първата си я забелязал и тя ще продължи да се задълбочава и еврото да се обезценява спрямо долара. Втората още не е тръгнала а именно лева да се обезценява спрямо еврото. В долара е истината.
        Факт е , че ...повечето разсъждават така.... което ме кара да се съмнявам в тази прогноза. Вероятността да е обратното дори не е прогноза тип черен лебед а нормална възможност.
        Две-три поредни тримесечия на добри данни от ЕС и посоката ще се обърне. Все си мисля, че Драги откакто е избран прави точно това -да натиска курса на еврото и печелеше време за да се стабилизира еврозоната. Но в никакъв случай не му трябва слабо евро за години напред.
        Така, че на въпросът за милион - 6-9 месеца и в обратната посока, най-много да се пробва да тества 1.2 ..
        За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

Коментар

• LuckyYou

Облигации и акции са много проста материя - основното е да имаш отговор на въпроса от къде ще дойде доходността на емитента че да може той да ти плати проценти доходност. Вариантите са два - от бизнес или от следващите акции или облигации които той ще емитира.
          D.Y.F-091066

Коментар

• Lizandar

Тенденциите са две - първата си я забелязал и тя ще продължи да се задълбочава и еврото да се обезценява спрямо долара. Втората още не е тръгнала а именно лева да се обезценява спрямо еврото. В долара е истината.
            D.Y.F-091066

Коментар

• Въпроси за по един милион долара!

Сори, ама не се сдържах.

Коментар

• Здравейте,

Имам спестявания в евро и в лева. Понижението на еврото спрямо долара, започнаха доста да ме притесняват. Нямам икономически познания. Може ли да ме ориентирате , какво е положението.

1.Каква е тенденцията за евро/долар?
                Според вас. Рано ли е да се каже още?
                2. Какво ниво евро/ долар трябва да сменя еврата и левовете си в друга валута, ако тенденцията е да станат 1:1 или по - малко ?
                3. Каква валута да сменя за да си запазя стойността на спестяванията ?

Благодаря !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от LuckyYou Разгледай мнение
                  Облигациите въобще не са толкова проста материя и една графика на облигация всъщност много наподобява тази на акциите - всяка облигация си има цена. Тази цена се променя постоянно, в зависимост от това как се променя лихвеният и % на вторичен пазар. Пример - купувам си евро-облигация на България на 4.30%. Само че на вторичен пазар, в зависимост от това каква е макрорамката на държавата, аз мога да продам тази облигация. Само че няма да я продам на 4.30%. Ако дългът се вдига, дефицитът се вдига, тогава доходността ще се покачва, т.е. цената на моята облигация ще се понижава, а рискът върху нея расте. Ако дългът пада и дефицитът пада, тогава цената на облигацията ми ще се качва, а доходността ще пада( това разбира се е много грубо казано - много са факторите, които влияят за цената на една облигация). Реално лихвеното плащане е абсолютно едно и също, но това е ако купя облигацията и не я продам до падежа и. Ако обаче търгувам акции, т.е. купувам ги и ги продавам на различни цени, тогава нещата изглеждат по съвсем различен начин. Облигациите всъщност са си много сложна материя. И опасна. Особено ако няма ликвидност на пазара и няма на кой да ги продам, ако искам. Освен това облигациите в никакъв случай не са гарантирани. Ако дружеството изпадне в неплатежоспособност и не може да обслужва дълга си по облигациите, ако след това изпадне в несъстоятелност, е мноого вероятно да не си вземете пълната стойност, която сте платили при емитиране на въпросните облигации. Така че - сложно е и там. Според мен със сигурност не бих инвестирал в облигации на БФБ. Те са най-ниско ликвидните активи от пазара. Бих инвестирал в облигации на международните пазари, но нямам такива пари, за това обаче има договорни фондове!
                  +1

Много точно казано. Корпоративните облигации на родната ни борса в най-добрия случай са просто "побългарен" начин на реинвестиране от страна на собствениците (най-често мажоритаря и сворзаните с него лица) на свободните им в момента пари в бизнеса на контролираното от тях предприятие. С други думи, те не са предназначени за масовия инвеститор, а "само за избрани". Ако не вярвате, хвърлете едно око на списъка с облигационерите на Холдинг "Нов век" например. Затова и Cymru първо посъветва колегата да провери дали има котировки и какви. Отделно от това не са за пренебрегване рисковете, за които пише LuckyYou, защото те са реални основно за миноритарните облигационери, а не за собственика, който преди това си е взел своето. Най-пресния пример са облигациите на КТБ.
                  Vanitas vanitatum...

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                    Хора: да се посъветвам и с вас: мой приятел поиска да му скалъпя едно портфейлченце – без ного риск и с умерена диверсификация и аз му измислих туй:

Атера – 2800 бройки
                    Софарма Имоти – 600
                    Софарма Трейдинг – 300
                    Жабешки облизвации – 10
                    Химимпорт привилегировани – 400
                    Златни Жабоци – 150
                    Бръзи мишоци – 20
                    Буллендчета – 500
                    Нефт и газ – 50

Кефи ли ви?

Мисля това стабилни акции, добра диверсификация по отрасли и мажоритари, дивидентната доходност ще е 10% и нагоре и голям плюс – сборището на Атера е рано-рано – човекът ще може да вземе дивидент от там и да си купи с него още Жабоци или нещо друго... или пък да избяга голяма част от Атерките около тяхното сборище – на около 2.65-2.7 – с парите да напазари Жабоци на 5.5-5.6 и да ги избяга на 5.8-6 кинта... и не само Жабоци, но и другите акции, защото техните сборища са по-късно, а после да шитне и новокупените. С тая проста спекулка човекът може да си докара доходност над 15%.

Коментар

• Хора: да се посъветвам и с вас: мой приятел поиска да му скалъпя едно портфейлченце – без ного риск и с умерена диверсификация и аз му измислих туй:

Атера – 2800 бройки
                      Софарма Имоти – 600
                      Софарма Трейдинг – 300
                      Жабешки облизвации – 10
                      Химимпорт привилегировани – 400
                      Златни Жабоци – 150
                      Бръзи мишоци – 20
                      Буллендчета – 500
                      Нефт и газ – 50

Кефи ли ви?

Мисля това стабилни акции, добра диверсификация по отрасли и мажоритари, дивидентната доходност ще е 10% и нагоре и голям плюс – сборището на Атера е рано-рано – човекът ще може да вземе дивидент от там и да си купи с него още Жабоци или нещо друго... или пък да избяга голяма част от Атерките около тяхното сборище – на около 2.65-2.7 – с парите да напазари Жабоци на 5.5-5.6 и да ги избяга на 5.8-6 кинта... и не само Жабоци, но и другите акции, защото техните сборища са по-късно, а после да шитне и новокупените. С тая проста спекулка човекът може да си докара доходност над 15%.

Коментар

• Ето днес съм ларж и давам подарък, моя скромна творба - иелд калкулатор. Написах го по време на едно не дълго пътуване с влак от скука. Как се ползва - добавяте си колкото плащания очаквате годишно, и си ги пишете в клетките, пр 12% купон си пишете 12, и после накрая си пишете + главница =112. И си показва към текущата цена иелда. Ще го ъпдейтна тия дни да работи с хипотези за EURIBOR.

https://www.dropbox.com/s/utnwadg16l...ield.xlsm?dl=0
                        Last edited by Fiscalist; 23.11.2014, 02:18.
                        Custodite sortem vestram

Коментар

• Направо се върнах в 1ви курс четейки това.
                          Custodite sortem vestram

Коментар

• Облигациите въобще не са толкова проста материя и една графика на облигация всъщност много наподобява тази на акциите - всяка облигация си има цена. Тази цена се променя постоянно, в зависимост от това как се променя лихвеният и % на вторичен пазар. Пример - купувам си евро-облигация на България на 4.30%. Само че на вторичен пазар, в зависимост от това каква е макрорамката на държавата, аз мога да продам тази облигация. Само че няма да я продам на 4.30%. Ако дългът се вдига, дефицитът се вдига, тогава доходността ще се покачва, т.е. цената на моята облигация ще се понижава, а рискът върху нея расте. Ако дългът пада и дефицитът пада, тогава цената на облигацията ми ще се качва, а доходността ще пада( това разбира се е много грубо казано - много са факторите, които влияят за цената на една облигация). Реално лихвеното плащане е абсолютно едно и също, но това е ако купя облигацията и не я продам до падежа и. Ако обаче търгувам акции, т.е. купувам ги и ги продавам на различни цени, тогава нещата изглеждат по съвсем различен начин. Облигациите всъщност са си много сложна материя. И опасна. Особено ако няма ликвидност на пазара и няма на кой да ги продам, ако искам. Освен това облигациите в никакъв случай не са гарантирани. Ако дружеството изпадне в неплатежоспособност и не може да обслужва дълга си по облигациите, ако след това изпадне в несъстоятелност, е мноого вероятно да не си вземете пълната стойност, която сте платили при емитиране на въпросните облигации. Така че - сложно е и там. Според мен със сигурност не бих инвестирал в облигации на БФБ. Те са най-ниско ликвидните активи от пазара. Бих инвестирал в облигации на международните пазари, но нямам такива пари, за това обаче има договорни фондове!
                            Last edited by LuckyYou; 23.11.2014, 01:45.
                            The best things in life are free. The second best things are very expensive!
                            не е препоръка

Коментар

• Първоначално изпратено от Butch Разгледай мнение
                              БФБ, Бг компании, дългосрочна инвестиция...НИКОГА!!!

Освен мизерните обеми и ниска ликвидност, да си купя облигации от холдинги със звучни имена като нов век...не, благодаря!

когато се чуват подобни крайни мнения, това е бичи сигнал

Коментар

• Първоначално изпратено от Butch Разгледай мнение
                                БФБ, Бг компании, дългосрочна инвестиция...НИКОГА!!!

Освен мизерните обеми и ниска ликвидност, да си купя облигации от холдинги със звучни имена като нов век...не, благодаря!

Това за мизерните обеми и слабата ликвидност е вярно, само ако искаш да набиеш десетина килобимберици поне.

Коментар

Working...
                                X