Първоначално изпратено от ravnovеsie
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Къде да набутам кеша след КТБ?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Lizandar Разгледай мнениеЗдравейте,
Имам спестявания в евро и в лева. Понижението на еврото спрямо долара, започнаха доста да ме притесняват. Нямам икономически познания. Може ли да ме ориентирате , какво е положението.
1.Каква е тенденцията за евро/долар?
Според вас. Рано ли е да се каже още?
2. Какво ниво евро/ долар трябва да сменя еврата и левовете си в друга валута, ако тенденцията е да станат 1:1 или по - малко ?
3. Каква валута да сменя за да си запазя стойността на спестяванията ?
Благодаря !!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение+1
Много точно казано. Корпоративните облигации на родната ни борса в най-добрия случай са просто "побългарен" начин на реинвестиране от страна на собствениците (най-често мажоритаря и сворзаните с него лица) на свободните им в момента пари в бизнеса на контролираното от тях предприятие. С други думи, те не са предназначени за масовия инвеститор, а "само за избрани". Ако не вярвате, хвърлете едно око на списъка с облигационерите на Холдинг "Нов век" например. Затова и Cymru първо посъветва колегата да провери дали има котировки и какви. Отделно от това не са за пренебрегване рисковете, за които пише LuckyYou, защото те са реални основно за миноритарните облигационери, а не за собственика, който преди това си е взел своето. Най-пресния пример са облигациите на КТБ.
Особено горчив дъх оставят конвертируемите облигации.
Нещата опират до един много тънък момент на фин баланс между лихва по облигацията и конверсионно съотношение, което пък съотношение има сериозни последици във връзка с някаква бъдеща неясна цена на акциите.
Колкото пъти съм се заглеждал в подобни хартии не мога да се освободя от усещането, че лихвата има за цел да отведе подподяща част от прихода във вярната посока (чичо Манчо вярно казва, че практически у нас мажоритарите финансират сами себе си), а при конвертирането разводняването си е напълно възможнаопция.
Две партите, на които Миноритарите остават предимно откъм страна на булката.
Коментар
-
Е, това за сигурността на бамките вече го слушахме, ама сега някак не върви – иначе нямаше да я има темата. Да – някои компании се спихнаха, ама аз още не съм се набутвал в такава, дори се мъчех да предпазвам другите да се набутват в изброените от тебе.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Напълно споделям долното мнение.Все пак за 15-20 000лв. (каквито са повечето БФБ "играчи") няма проблем с ликвидността.Един куп фирми, чрез какви ли не машинации се източват и активите се прехвърлят на други.За това покупка на облигации на българска компания си е огромен риск.Лихва от 8-9% е твърде малко.По-добре с такава доходност да си купите ДЦК на Гърция.
Таксите на пенсионните и застрахователните дружества са доста високи, но има някои хибридни продукти (например сумата се разделя на 70% депозит и 30% застраховка живот свързана с фонд) които са доста интересни.Нямам много информация обаче за това не споделям повече подробности.
В крайна сметка за големите вложители най-доброто е недвижим имот, ако искат ликвидност обаче просто по-добре се примирете с ниската лихва и се откажете от идеята да богатеете от депозит.Защото доходности каквито предлагаха масата банки до скоро 8-9%, че и 10% в един момент си е близко до класическата доходност (12%) залагана от Бъфет, което си е точно трупане на богатство.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеЗащо не обичаш БФБ?
Кайзеров, газчицата ще печели – нали има концесийка, но и ти прав, затова там – малко бройки, човекът искаше по-сериозна диверсификация – затуй. А има и мегдан за поскъпване, същото и за Бръзият мишок.
1.Ликвидност нулева
2.Голяма част от компаниите са на 4-5 групи/лица с меко казано съмнителни профили и репутация, ако утре решат да правят нещо си заминал в канала.
Следствие от т2. - ОЦК, КТБ, Кремиковци, Мостстрой и др.
Коментар
-
Първоначално изпратено от andy2000 Разгледай мнениеБлагодаря ти за изчерпателния отговор. Ич не съм фен на БФБ-то, ама мисля да пробвам с малко за спорта, та в тази посока мнението ти ми е доста полезно.
Кайзеров, газчицата ще печели – нали има концесийка, но и ти прав, затова там – малко бройки, човекът искаше по-сериозна диверсификация – затуй. А има и мегдан за поскъпване, същото и за Бръзият мишок.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеНяма бамки, щото бамки: нехубаво. Портфейл – 15 Б. Сосният дивидент ще пъкне от Атерата (32-34 стинки, може и повече), Златното Жабок (знаем колко) Имотаджийската Софарма (поне 25-27 стинки), Търговската Софарма (28-30 стотинки), Жабешките облизвации (12% лихва), Химимпорт (20 стинки), Мишоците (ако запазят 1 лев дивидент), Газчицата (тоже), Буллендът (8-10 стинки). Да не говорим, че човекът може да вземе сосният дивидент от Атерата, да си купи с него Жабоци (примерно) и да вземе и от тях – ще стигнат за около 170 нови жабока, т.е. там удвояваме и повече дивидентът.
Тоест лесно може да се стигне до 1800-1900 лв дивидент, половината – реинвестиран веднага между сборищата. С останалият се купуват например още 400 Атерки – и догодина – пак така.Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа
Коментар
-
Protokol
Европа има нужда да се справи и то завинаги с дефлацията, тя няма да премине с мерките които Драги предприема.Ето японеца не можа да се пребори с дефлацията, защото разсъждаваше погрешно и вдига данъка на всичко и то за потребителите с което потреблението им отиде надолу.
Сега трябва да се направи така - това което хората притежават дългосрочно да му се качва цената, стоките които купуват ежедневно трябва да поспаднат като цени.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеНяма бамки, щото бамки: нехубаво. Портфейл – 15 Б. Сосният дивидент ще пъкне от Атерата (32-34 стинки, може и повече), Златното Жабок (знаем колко) Имотаджийската Софарма (поне 25-27 стинки), Търговската Софарма (28-30 стотинки), Жабешките облизвации (12% лихва), Химимпорт (20 стинки), Мишоците (ако запазят 1 лев дивидент), Газчицата (тоже), Буллендът (8-10 стинки). Да не говорим, че човекът може да вземе сосният дивидент от Атерата, да си купи с него Жабоци (примерно) и да вземе и от тях – ще стигнат за около 170 нови жабока, т.е. там удвояваме и повече дивидентът.
Тоест лесно може да се стигне до 1800-1900 лв дивидент, половината – реинвестиран веднага между сборищата. С останалият се купуват например още 400 Атерки – и догодина – пак така.
Коментар
-
Първоначално изпратено от andy2000 Разгледай мнениеСпийдито
Импе, мързи ме да смятам. Този портфейл около 10-15 бона ли е?
Откъде този висок дивидент? Що няма баМки?
Тоест лесно може да се стигне до 1800-1900 лв дивидент, половината – реинвестиран веднага между сборищата. С останалият се купуват например още 400 Атерки – и догодина – пак така.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от toto 2 Разгледай мнениеДа ама не се яде и не се възпроизвежда/златцето/Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнениеКО Е ТУЙ ВЕ?
Импе, мързи ме да смятам. Този портфейл около 10-15 бона ли е?
Откъде този висок дивидент? Що няма баМки?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеБръзи мишоци – 20Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа
Коментар
Коментар