IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как функционира процесът по създаване на нови пари в България?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение

До преди няколко години публикуваха едни справки, които въпреки че не бяха за капиталовата адекватност даваха много добра предсттава за това коя банка какво прави. Имаше неща като провизии за лоши кредити и други подобни. Вече не публикуват тези справки и аз си нямам идея коя банка какво прави. А тъй като съм предпазлив човек това означава че приемам най-лошото за всички банки
    Аз също не търгувам с каквито и да е финансови компании. Но ако търгувах бих се интересувал от кредитите им по сектори и като процент от СК. Най - вече като кредитирани сектори. Не знам дали дават такава информация в отчетите си. За СК бях чел че за банковата система в Германия е 3%. Приел съм го за чиста монета, въпреки че за мен дали е 1,3 или 10% все ми се вижда прекалено рисково като бизнес.
    Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение

Е и какво ако публикуваха? Ти щеше ли да вярваш ако ги публикуваха тези данни? Да не говорим че самият показател "капиталова адекватност' е толкова измислен че няма и накъде повече. Например рисковия коефициент при вземания от други финансови институции защо е нула а при корпоративните облигации е 100%? Това според мен трябва да зависи от конкретната икономическа обстановка например
      До преди няколко години публикуваха едни справки, които въпреки че не бяха за капиталовата адекватност даваха много добра предсттава за това коя банка какво прави. Имаше неща като провизии за лоши кредити и други подобни. Вече не публикуват тези справки и аз си нямам идея коя банка какво прави. А тъй като съм предпазлив човек това означава че приемам най-лошото за всички банки

Коментар

• Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение
        Гледам в някои държави като Великобритания няма минимални изискуеми резерви. Окей, там банките ако си увеличават капитала могат да правят повече кредити. Но в САЩ има, макар и доста ниски минимални изискуеми резерви.
        Задължителните резерви нямат нищо общо с капитала. Резерви се слагат върху депозитите и по никакъв начин не променят собствения капитал. Има едни други резерви, които са отчисления при изчисляването на капиталова адекватност, но тях банките няма нужда да ги държат в централната банка. Тези резерви които ги пише по учебниците се отчисляват от пасивите на банките и са горе долу безсмислени. Тези резерви които влият са отчисления от активите на банките.

Коментар

Това не го разбирам. Федът контролира лихвата, при която една банка дава на заем резерви във Феда на друга банка (federal funds rate). Ако тези резерви са ирелевантни тогава какво контролира Федът?
          Равният иска да каже, че чрез лихвата на ЦБ се определя и лихвата по ДЦК, защото депозитарите имат избор между депозити в ТБ или в ДЦК. Нормално е тези две лихви да са близки заради свободния междубанков пазар. Аз поне това разбрах.

Коментар

Това не го разбирам. Федът контролира лихвата, при която една банка дава на заем резерви във Феда на друга банка (federal funds rate). Ако тези резерви са ирелевантни тогава какво контролира Федът?
            ФЕД слага лихва на която една банка може да взима от фед. Не контролира лихвата на която една банка взима от друга банка. Те може да си дават пари на каквото им е изгодно лихва. Просто в повечето случай ако междубанковата лихва е по-висока могат да вземат от фед.Обаче лихвата на ФЕД пряко влияе на краткосрочните ДЦК. И ако има доверие че ФЕД иска и може да намалява или да увеличава инфлацията на цялата крива на доходността на ДЦК.

Да даваш пари на банка е рисков бизнес. Да даваш пари на правителството далеч не толкова. Така ако имаш да кажем от милион или дори 100 000 сводни нагоре имаш избор. Дали да ги дадеш на банка на депозит или дали да си купиш ДЦК. Така всъщност ФЕД влияе на лихвите по депозитите, като влияе на ДЦК. И това влияение е много по пряко отколкото на кредитирането през даване пари на заем на банки.

Коментар

Капиталова адекватност е друго нещо. То не стои в баланса. И за огромно мое съжаление БНБ крие данните за капитаедна бловата адекватност на банките ни като държавна тайна. Това и една от причините аз да нямам ама никаква вяра нито в БНБ, нито в банките ни
              Е и какво ако публикуваха? Ти щеше ли да вярваш ако ги публикуваха тези данни? Да не говорим че самият показател "капиталова адекватност' е толкова измислен че няма и накъде повече. Например рисковия коефициент при вземания от други финансови институции защо е нула а при корпоративните облигации е 100%? Това според мен трябва да зависи от конкретната икономическа обстановка например

Коментар

• Гледам в някои държави като Великобритания няма минимални изискуеми резерви. Окей, там банките ако си увеличават капитала могат да правят повече кредити. Но в САЩ има, макар и доста ниски минимални изискуеми резерви.

Коментар

Банките са в бизнеса с риска. Също като застрахователите. И банките и застрахователите печелят ако продават риска скъпо и купуват риска евтино. При засттрахователите това са премиите по застраховките спрямо платените обезщетения. При банките са лихвите по кредитите, спрямо лихвите по депозитите + загубите от невърнатите кредити. Централната банка контролира реално лихвите по депозитите, тъй като ДЦК тата са алтернатива на депозитите. По този начин централната банка може да прави кредитирането по привлекателно или не, според цената която слага на риска, който банките плащат.

Коментар

Възможно е отсега нататък банките за винаги да имат огромни излишни резерви и нещата никога да не се върнат на положението от преди кризата
                    Тцъ, това е все едно да залагаш че никога повече няма да има инфлация. Ти би ли поел подобен залог

Коментар

• Банките са в бизнеса с риска. Също като застрахователите. И банките и застрахователите печелят ако продават риска скъпо и купуват риска евтино. При засттрахователите това са премиите по застраховките спрямо платените обезщетения. При банките са лихвите по кредитите, спрямо лихвите по депозитите + загубите от невърнатите кредити. Централната банка контролира реално лихвите по депозитите, тъй като ДЦК тата са алтернатива на депозитите. По този начин централната банка може да прави кредитирането по привлекателно или не, според цената която слага на риска, който банките плащат.

Коментар

Забрави тези глупости за екстра резервите - това е тотално неадекватен показател. Те са просто успокоение за лаици че ЦБ контролира банките. Паричното предлагане се контролира чрез капиталовата адекватност.
                        Възможно е отсега нататък банките за винаги да имат огромни излишни резерви и нещата никога да не се върнат на положението от преди кризата

Коментар

• Забрави тези глупости за екстра резервите - това е тотално неадекватен показател. Те са просто успокоение за лаици че ЦБ контролира банките. Паричното предлагане се контролира чрез капиталовата адекватност.

Коментар

Банката работи с чужди пари и то не само твоите.

Както казах парите са имагинерна величина и поне що се отнася до банките те почти си ги измислят от въздуха, особено ако има доверие към тях.
                            Може да се каже, че работи с чужди пари. Това е една гледна точка. Но тя замъглява факта, че банките произвеждат пари от нищото. Хората си представят, че някакви конкретни пари се носят в куфарче в банката, и банката като види пари и ги дава точно тези пари на заем на друг човек. Което няма нищо общо с основната алхимия на банкирането.

Коментар

Банката работи с чужди пари и то не само твоите. Нейните кредити не са ограничени от парите които стоят в нея, или от парите които и дава централната банка, а от капиталовата и адекватност. Ако ти и върнеш твой кредит с твой депозит моментално и вдигаш капиталовата адекватност. Колкото по-рисков ти е бил кредита, с толкова повече и вдигаш адекватността. И тя ведннага може пак да кредитира. Ликвидността ПОЧТИ никога не е проблем за банките. Както казах парите са имагинерна величина и поне що се отнася до банките те почти си ги измислят от въздуха, особено ако има доверие към тях. Капиталовата адекватност от друга страна е почти винаги проблем особено ако банката иска да расте.
                              Сега е така в Европа, банките нямат капитал, а плуват в ликвидност. Но в "нормалния" случай банките нямат и грам излишни резерви в ЦБ.

Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                              Както казах парите са имагинерна величина и поне що се отнася до банките те почти си ги измислят от въздуха, особено ако има доверие към тях.
                              Точно за това говорим, откъде идват проклетите пари

Коментар

• Капиталова адекватност е друго нещо. То не стои в баланса. И за огромно мое съжаление БНБ крие данните за капитаедна бловата адекватност на банките ни като държавна тайна. Това и една от причините аз да нямам ама никаква вяра нито в БНБ, нито в банките ни

Коментар

Working...
                                X