Мен затова ми е странно, че не позволиха на Доверие ОХ да придобие Токуда.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Как функционира процесът по създаване на нови пари в България?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение
Нямам предвид само КТБ. Принципно, правилата за risk weighted assets са силно политизирани на ниво Г20 и от там глобално. Според Базел II гръцките ДЦК имаха същият risk weight като немските bund-ове.Keep going ...
Коментар
-
А между другото, хората с големите пари нямат избор, защото депозитите са много по-рискови от краткосрочните ДЦК. Ако банката фалира депозантът губи.Keep going ...
Коментар
-
Напротив, fed funds rate, която Федът таргетира е точно лихвата на междубанковите заеми на резерви във Феда. Но както и да е.
Дори да приемем твоята теза, ако резервите са ирелевантни тогава банките няма защо да взимат от Фед и лихвата му е без значение.
Да, но защо според тебе? Ако резервите са без значение тогава как става това влияние?
Естествено че има защо, ако лихвата е изгодна. Това че тези резерви реално са ирелевантни не означава че не може да се правят някакви печалби от там. Още повече че това не е квантова физика и определено не носи почти никакъв риск.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mr.Profit Разгледай мнение
И аз мислих по този въпрос, но както казва и равния тук е много важна и устойчивостта на системата. Не е справедливо спрямо останалите играчи държавните средства да са концентрирани само в една банка и то при много ниски провизии.
Коментар
-
Затова състоятелнстта на една банка е нещо много относително Това е по-скоро политически въпрос, отколкото икономически.Keep going ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
Равният иска да каже, че чрез лихвата на ЦБ се определя и лихвата по ДЦК, защото депозитарите имат избор между депозити в ТБ или в ДЦК. Нормално е тези две лихви да са близки заради свободния междубанков пазар. Аз поне това разбрах.
Това иска да каже, но ако резервите са без значение Федът не би трябвало да контролира нищо. Защото Федът просто взима или дава ДЦК срещу резерви.
Коментар
-
Е и какво ако публикуваха? Ти щеше ли да вярваш ако ги публикуваха тези данни? Да не говорим че самият показател "капиталова адекватност' е толкова измислен че няма и накъде повече. Например рисковия коефициент при вземания от други финансови институции защо е нула а при корпоративните облигации е 100%? Това според мен трябва да зависи от конкретната икономическа обстановка например
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеПреди кризата изисквнията за капиталова адекватностт бяха изключително ниски и в САЩ и в Европа. В момента не е така и според това колко е голяма една банка има различни проценти. Но повечето банки подържат капиталова адекватност над 10%. Реално капиталова адекватност под 12% вече се разглежда от пазара като рискова. Въпреки че изискванията мисля че бяха 6% за капитал от първи ред и 8% за капитал от втори ред. 3% е за ливъридж което е доста смотан индикатор, и в общи линии го сложиха да успокоят някакви неграмотни законодатели.
Трябва да призная че в България идискванията са по-високи. Друг е въпроса как се смята тук и как в Европа.
https://trud.bg/%D1%82%D0%B5%D0%BA%D...2%D0%B5%D0%BC/Last edited by Mr.Profit; 27.05.2017, 16:52.Keep going ...
Коментар
-
Равният иска да каже, че чрез лихвата на ЦБ се определя и лихвата по ДЦК, защото депозитарите имат избор между депозити в ТБ или в ДЦК. Нормално е тези две лихви да са близки заради свободния междубанков пазар. Аз поне това разбрах.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеФЕД слага лихва на която една банка може да взима от фед. Не контролира лихвата на която една банка взима от друга банка.
Дори да приемем твоята теза, ако резервите са ирелевантни тогава банките няма защо да взимат от Фед и лихвата му е без значение.
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеОбаче лихвата на ФЕД пряко влияе на краткосрочните ДЦК.
Коментар
-
В България по спомен под 12% вече се изискваше оздравителен план, въпреки че както казах самия показател капиталова адекватност за мен не значи нищо. Не може да слагат например облигации на Меком и БРЕФ за едно и също. Затова е важно кредитираните сектори и дори компании. Тази информация я няма и трябва да разчиташ на откъслечни данни кой какво е кредитирал и да си правиш някакъв обобщен извод, който би бил крайно неточен но все пак по-добре от нищо Логично е да се предположи, че кредитните портфейли на банките са близки като проценти по сектори.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеПреди кризата изисквнията за капиталова адекватностт бяха изключително ниски и в САЩ и в Европа. В момента не е така и според това колко е голяма една банка има различни проценти. Но повечето банки подържат капиталова адекватност над 10%. Реално капиталова адекватност под 12% вече се разглежда от пазара като рискова. Въпреки че изискванията мисля че бяха 6% за капитал от първи ред и 8% за капитал от втори ред. 3% е за ливъридж което е доста смотан индикатор, и в общи линии го сложиха да успокоят някакви неграмотни законодатели.
Трябва да призная че в България идискванията са по-високи. Друг е въпроса как се смята тук и как в Европа.Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
Коментар
-
Преди кризата изисквнията за капиталова адекватностт бяха изключително ниски и в САЩ и в Европа. В момента не е така и според това колко е голяма една банка има различни проценти. Но повечето банки подържат капиталова адекватност над 10%. Реално капиталова адекватност под 12% вече се разглежда от пазара като рискова. Въпреки че изискванията мисля че бяха 6% за капитал от първи ред и 8% за капитал от втори ред. 3% е за ливъридж което е доста смотан индикатор, и в общи линии го сложиха да успокоят някакви неграмотни законодатели.
Трябва да призная че в България идискванията са по-високи. Друг е въпроса как се смята тук и как в Европа.
Коментар
Коментар