IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как функционира процесът по създаване на нови пари в България?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Mr.Profit Разгледай мнение
    Някой наема ли се да обобщи всичко казано в конкретен отговор на въпроса [h=1]Как функционира процесът по създаване на нови пари в България?[/
    до момента?
    В България е елементарно. Влизат пари в банковата система отвън, създават се пари. Тези пари могат да влизат по какъвто ще да е начин. От фирми които изнасят навън и вкарват пари в нашите банки. От правителството, което взима заеми и вкарва в банки, от емигранти които вкарват пари в наши банки, от самите банки, които взимат пари отвън. БНБ реално не създава никакви пари. Просто печата левове срещу еврото което и се дава от банките. Ако приемаха пари за обмяна и от публиката и бай Хасан дето е пасал овце в Испания, като се върне от гурбет и си обмени еврото в левове в БНБ ще създаде пари.

Коментар

• Мисля си, че ако успееш да го систематизираш по-лесно ще може да се концентрираме в конкретни тези и да обсъждаме.
      Keep going ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение

Да ти кажа, аз почнах тука да пиша с абсолютната убеденст, че всичко ми е ясно за механизма на съзваване на парите и че мога и трябва до го обясня.

А сега виждам, че нищо не разбирам
        Доста добре ти се получава, да ти кажа
        Keep going ...

Коментар

Някой наема ли се да обобщи всичко казано в конкретен отговор на въпроса Как функционира процесът по създаване на нови пари в България?

до момента?
          Да ти кажа, аз почнах тука да пиша с абсолютната убеденст, че всичко ми е ясно за механизма на създаване на парите и че мога и трябва до го обясня.

А сега виждам, че нищо не разбирам

Коментар

• Някой наема ли се да обобщи всичко казано в конкретен отговор на въпроса Как функционира процесът по създаване на нови пари в България?

до момента?
            Keep going ...

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
              Всъщност за България са важни задължителните резерви. БНБ реално създава през тях стимул банките да се финансират отвън. Защото и процентът им е висок, а ако не лъжа БНБ им прибира пари на банките за това че си държат пари при нея. Не съм сигурен дали взима пари и върху задължителната част или само върпу свръх резервите.

Както и да е за България тъй като финансовата ни система е в каменната ера подобни отживелици от средновековието още имат значение.
              Всъщност, резервите са необходими не само заради търсенето на хартиен кеш от страна на вложителите, а и защото междубанковите плащания стават в резерви. Така че в зависимост от това как се движат парите между банките, някои от тях може да имат нужда от сравнително не малки резерви дори и МЗР формално да са символични или да ги няма въобще (както e в Канада и Великобритания).

Коментар

Нямам предвид само КТБ. Принципно, правилата за risk weighted assets са силно политизирани на ниво Г20 и от там глобално. Според Базел II гръцките ДЦК имаха същият risk weight като немските bund-ове.
                Тук според мен си личи и отговорът на въпроса защо Гърция няма да напусне еврозоната и скорошните заявки за неустоими предложения за присъединяване на още европейски страни.
                Keep going ...

Коментар

• Всъщност за България са важни задължителните резерви. БНБ реално създава през тях стимул банките да се финансират отвън. Защото и процентът им е висок, а ако не лъжа БНБ им прибира пари на банките за това че си държат пари при нея. Не съм сигурен дали взима пари и върху задължителната част или само върпу свръх резервите.

Както и да е за България тъй като финансовата ни система е в каменната ера подобни отживелици от средновековието още имат значение.

Коментар

• Един близък приятел ми беше казал, че се лъже за 100% доходност, убийство за 300% и война за 1000%. Важно е на каква база ги смяташ и не съм сигурен, че точно цитирам думите му, но се хваща основната идея и в този период ако данъците за чай са били значителна сума, то нищо чудно.

Все пак ако се замислим какво е независимост, то тя включва и финансова такава и в този ред на мисли собствена централна банка за мен стои по-високо като приоритет
                    Last edited by Mr.Profit; 27.05.2017, 17:30.
                    Keep going ...

Коментар

Ако съм банка и имам $1000 резерви във Фед при 10% ЗМР мога да направя $10 000 commercial bank money - т.е. депозити. Ако ЗМР падне на 5%, тогава мога да направя заеми/депозити за $20 000. Ако ЗМР отпадне, мога да правя колкото си искам, стига да дпазвам останалите правила и в частност изискванията за капитал. Не е ли така?

В такъв случай аз ще взема от Фед толкова резерви, колкото е търсенето на кеш на моите вложители. И всъщност няма да ме интересува какво прави Фед, а как да си увелича капитала, за да мога да правя повече заеми и печалби от лихви.
                      Не. Тези резерви се дължат само на депозитите. И то на част от тях. Не и на това което можеш да вземеш назаем.

Или с други думи тези задължителни резерви ама изобщо не те притесняват

Коментар

Войната за независимост предполагам че имаш в предвид. Била е заради данъците за продажба на чай - не се шегувам
                        Да, тази Гражданската беше за робството
                        Keep going ...

Коментар

Войната за независимост предполагам че имаш в предвид. Била е заради данъците за продажба на чай - не се шегувам
                          Да, чаят е много важна суровина. Заслужава си да се води война за чай

Голям фен съм на чая, не е майтап.

Коментар

Да, има го този момент. Гражданската война в САЩ се води за освобождаване от английската централна банка и създаването на тяхна такава доколкото си спомням.
                            Не знам дали е точно това, САЩ създават централна банка чак през 1913. Но всъщност май са имали и преди това за кратко време в началото на 19 век.

Коментар

Да, има го този момент. Гражданската война в САЩ се води за освобождаване от английската централна банка и създаването на тяхна такава доколкото си спомням.

Коментар

на резерви във ФЕД, което е много далеч от общия обем на този пазар.
                                Естествено че има защо, ако лихвата е изгодна. Това че тези резерви реално са ирелевантни не означава че не може да се правят някакви печалби от там. Още повече че това не е квантова физика и определено не носи почти никакъв риск.
                                Ако съм банка и имам $1000 резерви във Фед при 10% ЗМР мога да направя $10 000 commercial bank money - т.е. депозити. Ако ЗМР падне на 5%, тогава мога да направя заеми/депозити за $20 000. Ако ЗМР отпадне, мога да правя колкото си искам, стига да дпазвам останалите правила и в частност изискванията за капитал. Не е ли така?

В такъв случай аз ще взема от Фед толкова резерви, колкото е търсенето на кеш на моите вложители. И всъщност няма да ме интересува какво прави Фед, а как да си увелича капитала, за да мога да правя повече заеми и печалби от лихви.

Коментар

Working...
                                X