Първоначално изпратено от Mr.Profit
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Как функционира процесът по създаване на нови пари в България?
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение
Да ти кажа, аз почнах тука да пиша с абсолютната убеденст, че всичко ми е ясно за механизма на съзваване на парите и че мога и трябва до го обясня.
А сега виждам, че нищо не разбирамKeep going ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mr.Profit Разгледай мнениеНякой наема ли се да обобщи всичко казано в конкретен отговор на въпроса Как функционира процесът по създаване на нови пари в България?
до момента?
А сега виждам, че нищо не разбирам
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеВсъщност за България са важни задължителните резерви. БНБ реално създава през тях стимул банките да се финансират отвън. Защото и процентът им е висок, а ако не лъжа БНБ им прибира пари на банките за това че си държат пари при нея. Не съм сигурен дали взима пари и върху задължителната част или само върпу свръх резервите.
Както и да е за България тъй като финансовата ни система е в каменната ера подобни отживелици от средновековието още имат значение.
Коментар
-
Нямам предвид само КТБ. Принципно, правилата за risk weighted assets са силно политизирани на ниво Г20 и от там глобално. Според Базел II гръцките ДЦК имаха същият risk weight като немските bund-ове.Keep going ...
Коментар
-
Всъщност за България са важни задължителните резерви. БНБ реално създава през тях стимул банките да се финансират отвън. Защото и процентът им е висок, а ако не лъжа БНБ им прибира пари на банките за това че си държат пари при нея. Не съм сигурен дали взима пари и върху задължителната част или само върпу свръх резервите.
Както и да е за България тъй като финансовата ни система е в каменната ера подобни отживелици от средновековието още имат значение.
Коментар
-
Един близък приятел ми беше казал, че се лъже за 100% доходност, убийство за 300% и война за 1000%. Важно е на каква база ги смяташ и не съм сигурен, че точно цитирам думите му, но се хваща основната идея и в този период ако данъците за чай са били значителна сума, то нищо чудно.
Все пак ако се замислим какво е независимост, то тя включва и финансова такава и в този ред на мисли собствена централна банка за мен стои по-високо като приоритетLast edited by Mr.Profit; 27.05.2017, 17:30.Keep going ...
Коментар
-
Ако съм банка и имам $1000 резерви във Фед при 10% ЗМР мога да направя $10 000 commercial bank money - т.е. депозити. Ако ЗМР падне на 5%, тогава мога да направя заеми/депозити за $20 000. Ако ЗМР отпадне, мога да правя колкото си искам, стига да дпазвам останалите правила и в частност изискванията за капитал. Не е ли така?
В такъв случай аз ще взема от Фед толкова резерви, колкото е търсенето на кеш на моите вложители. И всъщност няма да ме интересува какво прави Фед, а как да си увелича капитала, за да мога да правя повече заеми и печалби от лихви.
Или с други думи тези задължителни резерви ама изобщо не те притесняват
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
Войната за независимост предполагам че имаш в предвид. Била е заради данъците за продажба на чай - не се шегувамKeep going ...
Коментар
-
Войната за независимост предполагам че имаш в предвид. Била е заради данъците за продажба на чай - не се шегувам
Голям фен съм на чая, не е майтап.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mr.Profit Разгледай мнение
Да, има го този момент. Гражданската война в САЩ се води за освобождаване от английската централна банка и създаването на тяхна такава доколкото си спомням.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mr.Profit Разгледай мнение
Да, има го този момент. Гражданската война в САЩ се води за освобождаване от английската централна банка и създаването на тяхна такава доколкото си спомням.
- 1 like
Коментар
-
на резерви във ФЕД, което е много далеч от общия обем на този пазар.
Естествено че има защо, ако лихвата е изгодна. Това че тези резерви реално са ирелевантни не означава че не може да се правят някакви печалби от там. Още повече че това не е квантова физика и определено не носи почти никакъв риск.
В такъв случай аз ще взема от Фед толкова резерви, колкото е търсенето на кеш на моите вложители. И всъщност няма да ме интересува какво прави Фед, а как да си увелича капитала, за да мога да правя повече заеми и печалби от лихви.
Коментар
Коментар