IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как функционира процесът по създаване на нови пари в България?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение

Обикновено нещата вървят така. Първо човек нищо не знае и знае, че не знае. После научава малко и започва да си мисли, че всичко знае. Обаче ако продължи да задълбава идва момента, когато осъзнава, че макар по дадения въпрос да знае много повече от преди и много повече от повечето хора, всъщност нищо не знае
    Четох и се впечатлих доста от това преди време. Ефектът на Дънинг-Крюгер много добре го описва.
    http://silistra.cc/?p=7614

Точно затова ми се искаше да обединим усилия и да се опитаме да го синтезираме така че и 15 годишен да може да го разбере
    Keep going ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение

Най-лесно човек да разбере нещо е да се опита да го обясни на 7-годишно дете а най-лесния начин да обясниш нещо на някой е като му задаваш въпроси От друга старана Талеб вика, че всички нищо не разбираме. Просто някои се правят че разбират а други си казват че не разбират. И той май е прав. Мулдашев пък вика, че не само нищо не разбираме, ами и това нищо да не разбираме е основен принцип на нашата раса
      Обикновено нещата вървят така. Първо човек нищо не знае и знае, че не знае. После научава малко и започва да си мисли, че всичко знае. Обаче ако продължи да задълбава идва момента, когато осъзнава, че макар по дадения въпрос да знае много повече от преди и много повече от повечето хора, всъщност нищо не знае

Коментар

• Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение

Какво да ти кажа след като вчера "Кауфланд" продаваше картофи на 9 ст кг , кг лук 6 ст и череши на 50 ст?
        Чудна работа при положение, че себестойността на картофите е 16 стинки без ДДС ама както и да е. Ти какво лошо виждаш в това, че можем да купуваме повече стоки и услуги срещу дивидентите си ? Освен ако не си производител на картофи, череши или лук разбира се.
        Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение

Точно така. А също и производителите на смартфони, телевизори и автомобили, които също ни превръщат в зависими от техните стоки
          Какво да ти кажа след като вчера "Кауфланд" продаваше картофи на 9 ст кг , кг лук 6 ст и череши на 50 ст?

Коментар

• Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение

Големият проблем са тия помиярски търговски вериги като" Кауфланд","Метро","Пени" и др.Както и надцененият курс на лева
            който ни превръща в зависими от чужди стоки.
            Точно така. А също и производителите на смартфони, телевизори и автомобили, които също ни превръщат в зависими от техните стоки

Коментар

• Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение

Да ти кажа, аз почнах тука да пиша с абсолютната убеденст, че всичко ми е ясно за механизма на създаване на парите и че мога и трябва до го обясня.

А сега виждам, че нищо не разбирам
              Най-лесно човек да разбере нещо е да се опита да го обясни на 7-годишно дете а най-лесния начин да обясниш нещо на някой е като му задаваш въпроси От друга старана Талеб вика, че всички нищо не разбираме. Просто някои се правят че разбират а други си казват че не разбират. И той май е прав. Мулдашев пък вика, че не само нищо не разбираме, ами и това нищо да не разбираме е основен принцип на нашата раса

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение

То никой не може да смята реален валутен курс. Никъде и никога никой не е успял да смята подобно нещо. За това каквото показват таблата на чейндж бюрата, това е реалния курс.
                Големият проблем са тия помиярски търговски вериги като" Кауфланд","Метро","Пени" и др.Както и надцененият курс на лева
                който ни превръща в зависими от чужди стоки.

Коментар

• Не малко примери има за сериозно повишение на цените на редица стоки и услуги в страни, които въвеждат еврото. До преди малко говорих и със сестра ми в Испания и ми сподели и там какво е било... не е само до курса в чейнджбюрото
                  Keep going ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Mr.Profit Разгледай мнение
                    Все си мисля, че е важен и реалният курс на лева срещу еврото, но изчислението му не ми е по силите към момента
                    То никой не може да смята реален валутен курс. Никъде и никога никой не е успял да смята подобно нещо. За това каквото показват таблата на чейндж бюрата, това е реалния курс.

Коментар

• Все си мисля, че е важен и реалният курс на лева срещу еврото, но изчислението му не ми е по силите към момента или не съм/сме обсъждали достатъчно
                      Keep going ...

Коментар

и аз за България говоря. По отношение на другото написано от теб се надявам в някакъв момент да може да си отговорим дали от реалното въвеждане на еврото няма да последва някакъв шок заради двете паралелни икономики в България (лева и евро)
                        Единствения шок е че в България ще влезе ЕBA. А на някой билзки до властта банкери, а от тук и на самата власт това никак не им харесва.

Коментар

Е то думата бе за създаването на пари в България
                          и аз за България говоря. По отношение на другото написано от теб се надявам в някакъв момент да може да си отговорим дали от реалното въвеждане на еврото няма да последва някакъв шок дали заради двете паралелни икономики в България (лева и евро), дали заради нещо друго
                          Last edited by Mr.Profit; 27.05.2017, 18:45.
                          Keep going ...

Коментар

Това е добра част от отговора, но си мисля, че пропускаш създаването на пари от банките и другите икономически субекти.

Отделно може ли да развиеш по-дълбоко всяко едно от изреченията за да може и обикновен човек да го разбере?
                            Е то думата бе за създаването на пари в България Иначе голяма част от трансакциите в България всъщност са в чужда валута. Да кажем че решиш да си купиш имот. Продават ти го срещу евро, банката ще ти даде кредит в евро. Ти ще го плащаш този кредит в евро. този който вземе парите и ги сложи в банка най-вероятно ще ги сложи пак в еврор. Банката реално е взела еврро и е дала евро. Тези евро реално са частт от българската икономиката. Част са от парите които се въртят в България. Но всъщност не са създадени в България или хо скоро създават се без никакви гаранции от когото и да било. Което пък създава доста голяма разлика между левовете в обръщение и реално парите в България. И това всъщност е огромната заплаха пред това да сме в борд пред това да сме част от еврозоната. Тук просто няма достатъчно наши собствени кинти - съвсем буквално казано. И няма как да има достатъчно. Спестяванията в левове не знам дали вече е над спестяването във валута, може и да е, но със сигурност голяма част от пасивите на банките също са във валута. Реално нашата банкова система е в по-голяма степен част от еврозоната, отколкото от левовата зона. Но без гърба на ЕЦБ.

Коментар

В България е елементарно. Влизат пари в банковата система отвън, създават се пари. Тези пари могат да влизат по какъвто ще да е начин. От фирми които изнасят навън и вкарват пари в нашите банки. От правителството, което взима заеми и вкарва в банки, от емигранти които вкарват пари в наши банки, от самите банки, които взимат пари отвън. БНБ реално не създава никакви пари. Просто печата левове срещу еврото което и се дава от банките. Ако приемаха пари за обмяна и от публиката и бай Хасан дето е пасал овце в Испания, като се върне от гурбет и си обмени еврото в левове в БНБ ще създаде пари.
                              Помислих пак по въпроса и така както е зададен, а именно Как функционира процесът по създаване на нови пари в България?

то това мнение според мен отговаря най-точно на зададения въпрос.

Това, за което говори Мишо е кредит. Той може да се създава от всеки и понеже е много повече от парите влияе значително на инфлацията в икономиката.
                              Last edited by Mr.Profit; 28.05.2017, 18:53.
                              Keep going ...

Коментар

• Още се сещам преди доста години имаше една среща с един от подуправителите на БНБ и го питам как БНБ смята да се справи с атаки срещу борда. Борда още беше млад. И той ми отговори как си я представяш тази атака, нали тези пари като левове първо ние трябва да му ги дадем

Коментар

Working...
                                X