IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как функционира процесът по създаване на нови пари в България?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Мисля, че се досещам как най-лесно ще изравним понятията. При мен има само пари и кредит, а при теб са намесени и депозити? Ако ми обясниш какво е депозит и разликата му с парите си мисля, че ще успея да те разбера
    Keep going ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение

За кредит говоря, защото в съвременния свят парите са кредит. Това, че всеки може да създава кредит е без значение, защото не всеки "кредит" е еднакво ликвиден. Парите на централната банка са най-ликвидния кредит, депозитите са по-малко ликвидни, и всички останали видове кредит са доста по-надолу в йерархията.

Примерно ако аз ти напиша на една бележка, че обещавам да доставя на приносителя й 3 тона зърно на 1 септември 2017г. това е кредит, но опитай да купиш с този кредит нещо в магазина. В най-добрия случай можеш да дисконтираш тази хартия в някоя банка, ако банката ме познава достатъчно, че да повярва на обещанието ми.

С други думи, депозитите са пари от гледна точка на всички освен банките. От гледна точка на банките пари са само резервите в ЦБ и банкнотите, издадени от ЦБ.

Алтернативите на кредитните пари са:
      - да се избере някоя суровина и тя да служи за пари (идеалната суровина за това е тази, която е абсолютно безполезна, но рядка, вечна и безкрайно делима - т.е. златото)
      - да се измислят някакви жетони, като биткойна (жетоните не е задължително да са във фиксиран обем като биткойн)

Проблемът с тези алтернативи е, че няма как реално да работят и пак ще има нужда от кредитни пари. Както примерно при златния стандарт - по-голяма част от парите са били обещание да се плати злато и тези обещания са били 10 пъти повече отколкото е било златото.
      За да изравним езиците, на които говорим ще спомена, че за мен парите са базата върху която се трупа кредита (актив и пасив за различните страни)... както навремето се е използвало златото. Ти вкарваш нещо различно и ще ми трябва време за да го схвана. Аз повече се доближавам до разбиранията на Алонсо за мултиплициране на кредита на базата на парите, а при теб е:

"С други думи, депозитите са пари от гледна точка на всички освен банките. От гледна точка на банките пари са само резервите в ЦБ и банкнотите, издадени от ЦБ."

Ще помисля върху това и дали все пак не говорим за едно и също

P.S. а какво значение има ликвидността?
      Last edited by Mr.Profit; 28.05.2017, 23:44.
      Keep going ...

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
        Има и резон в това никой всъщност да не се интересува особено как става самото създаване на пари в България. Няма как да печелиш от това.
        За човек, който търгува на борсата за мен това е от най-важните неща при взимане на инвестиционно решение
        Keep going ...

Коментар

Реално никой не се е занимавал сериозно с предлагането на пари в България. Не мисля, че дори и БНБ имат подобни анализи извън очевидното което съм написъл. Има и резон в това никой всъщност да не се интересува особено как става самото създаване на пари в България. Няма как да печелиш от това. Ако създаването на пари в САЩ, Великобритания, Япония и дори еврозоната - макар че там е малко по различно ти дават някакъв инсайт за това каква ще им е бъдещата парична политика, съответно лихви, валутни курсове, пазар на акции, то БНБ не провежда парична политика. В България има едно важно нещо и то е до колко е стабилна банковата система. И фиксалната ни политика влияе, но реално избягването на риска е толкова огромен приоритет, че всичко друго потъва. И БНБ гледаха това. Докато онзи корпулентния аватар, заедно със скритото му алтер его и пожарникаря не почнаха да ритат БНБ. И изведнъж почнаха да растат банки, които по същността си не се различават от пирамиди. И БНБ колкото и да е в потрес от това, нищо не може да направи, защото дебелия пожарникар може да развърже другия дебел дето олицотворението на справедливата прокуратура.

Та какво парично предлагане в България кви пет лева. Ако дебеланковците поискат да направят кражба в особено големи размери ще я направят. Ако ще това да срине цялото парично предлагане - поне измерено в евро.
          Равен, пак да ти напомня че 2008 трябваше централните банки на развитите икономики да спасяват почти всички системно важни банки. Банки колоси с най големите умове в екипа си фалираха за нула време та да не дълбаем само нашата кочина. Пределно ясно ти е че нашата банкова система е доста стабилна и лошите практики са ограничени.

Коментар

Още се сещам преди доста години имаше една среща с един от подуправителите на БНБ и го питам как БНБ смята да се справи с атаки срещу борда. Борда още беше млад. И той ми отговори как си я представяш тази атака, нали тези пари като левове първо ние трябва да му ги дадем
            На практика, подуправителят е казал, че БНБ не функционира като центална банка, а по-скоро като монетен двор. Едно време човек е можел да занесе къс злато и монетния двор за му направи от златото жълтици по щампа, които са законо платежно средство.

Сега "носиш" евро или долари и БНБ ти прави от тях резерви.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mr.Profit Разгледай мнение
              3. Голяма част от това, за което говори Мишо е кредит. Той може да се създава от всеки, но тук ще разгледаме предимно банките като най-голям играч в този процес
              За кредит говоря, защото в съвременния свят парите са кредит. Това, че всеки може да създава кредит е без значение, защото не всеки "кредит" е еднакво ликвиден. Парите на централната банка са най-ликвидния кредит, депозитите са по-малко ликвидни, и всички останали видове кредит са доста по-надолу в йерархията.

Примерно ако аз ти напиша на една бележка, че обещавам да доставя на приносителя й 3 тона зърно на 1 септември 2017г. това е кредит, но опитай да купиш с този кредит нещо в магазина. В най-добрия случай можеш да дисконтираш тази хартия в някоя банка, ако банката ме познава достатъчно, че да повярва на обещанието ми.

С други думи, депозитите са пари от гледна точка на всички освен банките. От гледна точка на банките пари са само резервите в ЦБ и банкнотите, издадени от ЦБ.

Алтернативите на кредитните пари са:
              - да се избере някоя суровина и тя да служи за пари (идеалната суровина за това е тази, която е абсолютно безполезна, но рядка, вечна и безкрайно делима - т.е. златото)
              - да се измислят някакви жетони, като биткойна (жетоните не е задължително да са във фиксиран обем като биткойн)

Проблемът с тези алтернативи е, че няма как реално да работят и пак ще има нужда от кредитни пари. Както примерно при златния стандарт - по-голяма част от парите са били обещание да се плати злато и тези обещания са били 10 пъти повече отколкото е било златото.

Коментар

• Реално никой не се е занимавал сериозно с предлагането на пари в България. Не мисля, че дори и БНБ имат подобни анализи извън очевидното което съм написъл. Има и резон в това никой всъщност да не се интересува особено как става самото създаване на пари в България. Няма как да печелиш от това. Ако създаването на пари в САЩ, Великобритания, Япония и дори еврозоната - макар че там е малко по различно ти дават някакъв инсайт за това каква ще им е бъдещата парична политика, съответно лихви, валутни курсове, пазар на акции, то БНБ не провежда парична политика. В България има едно важно нещо и то е до колко е стабилна банковата система. И фиксалната ни политика влияе, но реално избягването на риска е толкова огромен приоритет, че всичко друго потъва. И БНБ гледаха това. Докато онзи корпулентния аватар, заедно със скритото му алтер его и пожарникаря не почнаха да ритат БНБ. И изведнъж почнаха да растат банки, които по същността си не се различават от пирамиди. И БНБ колкото и да е в потрес от това, нищо не може да направи, защото дебелия пожарникар може да развърже другия дебел дето олицотворението на справедливата прокуратура.

Та какво парично предлагане в България кви пет лева. Ако дебеланковците поискат да направят кражба в особено големи размери ще я направят. Ако ще това да срине цялото парично предлагане - поне измерено в евро.

Коментар

В България е елементарно. Влизат пари в банковата система отвън, създават се пари.Тези пари могат да влизат по какъвто ще да е начин. От фирми които изнасят навън и вкарват пари в нашите банки. От правителството, което взима заеми и вкарва в банки, от емигранти които вкарват пари в наши банки, от самите банки, които взимат пари отвън. БНБ реално не създава никакви пари. Просто печата левове срещу еврото което и се дава от банките. Ако приемаха пари за обмяна и от публиката и бай Хасан дето е пасал овце в Испания, като се върне от гурбет и си обмени еврото в левове в БНБ ще създаде пари.
                  Помислих пак по въпроса и така както е зададен, а именно Как функционира процесът по създаване на нови пари в България?

1. то това мнение отговаря до някаква степен на този въпрос.
                  Въпроси за доуточняване
                  1.1 Влизат пари отвън, но остават извън банковата система. Какво се случва?
                  1.2. Какво се случва ако наши фирми изнасящи навън имат пари по сметки в страна извън България?
                  1.3. Какво се случва с пари, които правителството раздава на хора и тези пари остават извън банките?
                  1.4. Какво се случва с емигрантските пари изкарани от емигранти, които остават извън банките? (покрива се от 1.1 и ще го махна)

2. БНБ само печата лева срещу евро или има и други функции, които влияят на парите?

От тук започваме да разглеждаме и кредита

2.1. БНБ само печата лева срещу евро или има и други функции, които влияят на кредита?
                  3. Голяма част от това, за което говори Мишо е кредит. Той може да се създава от всеки, но тук ще разгледаме предимно банките като най-голям играч в този процес

4. други икономически субекти, които могат да създават кредит

5. понеже кредитът е много повече от парите влияе значително на инфлацията в икономиката по уравнението за даден пазар, а и за всички като цяло (цялата икономика):

(пари+кредит) / (стока, услуга, фин.актив)=цена

и за цялата икономиника

(пари + кредити) / (стоки+услуги+фин.активи) = цена

Това мисля е добра основа, на която да стъпим. Ако има последващи дискусии, нека да се уточни по коя точка е и ще я променяме
                  Last edited by Mr.Profit; 28.05.2017, 19:51.
                  Keep going ...

Коментар

• Първоначално изпратено от prectical Разгледай мнение

И аз това се чудя какво се бяхте разписали за една щуротия. Това дали ще знаете или не знаете няма никакво значение. Ние не сме част от тая система.
                    Съвсем сме си част от системата. В България няма пълно покритие на депозитите с резерви в БНБ. Само резервите на БНБ са покрити, но това не значи, че не може да има системна банкова криза, според мене. Нашите банки създават депозитите по същия начин. Пишат числа в баланса си.

Нашата система в известна степен е дори по-сложна, защото включва еврото и долара като валутен резерв на БНБ, плюс нашата си система. При това международния аспект на долара и еврото не е толкова лесен за разбиране.
                    Last edited by Misho ILIEV; 28.05.2017, 01:31.

Коментар

• Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение
                      Ето как, пуф, и депозитете и кредита изчева. Ние тука за какво се трепахме два дни да бистрим тези неща, като BoE всичко си го е описала.

И аз това се чудя какво се бяхте разписали за една щуротия. Това дали ще знаете или не знаете няма никакво значение. Ние не сме част от тая система.

Коментар

• Ето как, пуф, и депозитите и кредита изчезва. Ние тука за какво се трепахме два дни да бистрим тези неща, като BoE всичко си го е описала.

Other ways of creating and destroying deposits

Just as taking out a new loan creates money, the repayment of bank loans destroys money. For example, suppose a consumer has spent money in the supermarket throughout the month by using a credit card. Each purchase made using the credit card will have increased the outstanding loans on the consumer’s balance sheet and the deposits on the supermarket’s balance sheet (in a similar way to that shown in Figure 1). If the consumer were then to pay their credit card bill in full at the end of the month, its bank would reduce the amount of deposits in the consumer’s account by the value of the credit card bill, thus destroying all of the newly created money.
                        Last edited by Misho ILIEV; 28.05.2017, 01:21.

Коментар

• И това, което си говорихме за изписването на парите директно в балансите. BoE са направили много добър доклад на тема създаване на пари.

Commercial banks create money, in the form of bank deposits, by making new loans. When a bank makes a loan, for example to someone taking out a mortgage to buy a house, it does not typically do so by giving them thousands of pounds worth of banknotes. Instead, it credits their bank account with a bank deposit of the size of the mortgage. At that moment, new money is created. For this reason, some economists have referred to bank deposits as ‘fountain pen money’, created at the stroke of bankers’ pens when they approve loans.

Коментар

• Ето какво казва Bank of England за мултипликатора:

Another common misconception is that the central bank determines the quantity of loans and deposits in the economy by controlling the quantity of central bank money — the so-called ‘money multiplier’ approach. In that view, central banks implement monetary policy by choosing a quantity of reserves. And, because there is assumed to be a constant ratio of broad money to base money, these reserves are then ‘multiplied up’ to a much greater change in bank loans and deposits. For the theory to hold, the amount of reserves must be a binding constraint on lending, and the central bank must directly determine the amount of reserves. While the money multiplier theory can be a useful way of introducing money and banking in economic textbooks, it is not an accurate description of how money is created in reality. Rather than controlling the quantity of reserves, central banks today typically implement monetary policy by setting the price of reserves — that is, interest rates.
                            http://www.bankofengland.co.uk/publi...eycreation.pdf

За мене нещата са малко противоречиви. От една страна BoE не контролират кредита в икономиката чрез резервите. От друга страна контролират лихвата по резервите. Което прави и Федът - Федът се намесва на междубанковия пазар като увеличава или намалява резервите. Та не ми е ясно как така резервите нямат значение.

Коментар

• Без да знам за какво говориш първосигналния ми отговор е:

"Когато в гората падне вековен дъб, но наоколо няма хора да слушат, произвежда ли се грохот? Или грохотът се появява само тогава, когато има кой да го чуе?" Въпросът е зададен в началото на 19-ти век от британския философ-емпирик Бъркли като пример за това, че можем да сме сигурни в съществуването само на онова, което виждаме и чуваме.

Философът Бъркли в крайна сметка дава отговор на загадката с падащото в гората дърво. Дори да няма кой да чуе тътена, пише той, тътен има, защото отеква в ушите на Бог. Този грохот отеква в историята...
                              Keep going ...

Коментар

• В началото мислих, че пускаш някакви парадокси в стил Зенон. Ако една стрела лети, то във всеки един момент стрелата се намира в точно определно място от пространството. Ако е така, значи в точно определен миг, който е сега, стрелата стои на едно място. Ако стрелата стои на едно място сега, то кога стралата се движи?

Та и хората едно време в Древна Гърция са мислили, абе какви са тези глупости дето ги бръщолеви Зенон. Всеки знае, че стрелата лети сега. И така, ама който се е задълбал сериозно в този въпрос е стигнал до квантовата механика

Коментар

Working...
                                X