IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как функционира процесът по създаване на нови пари в България?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение
    +

Ако нещо не е просто обяснено за да го разбере всеки то обесняващия също не го разбира
    Има прекалено много наслагвания и митология за преодоляване дори сред икономистите.

Коментар

• +
      Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение

Мишо аз не съм икономист а инженер. Прост инженер и в двата смисъла на думата. Нищо не разбирам от това което пишеш. Аз ти дадох прост пример с едни 100 лева които са 10 пъти взети и дадени на различни хора с марж 2% / лихвата по депозитите е 1% а по кредитите е 3%/ Написах и в какво се превръщат тези 100 лева като общи депозити и кредити на ТБ. Изчислих и лихвата и питах откъде ще се вземе тази лихва. Та и друг път съм казвал че съм прост бай Ганьо - магазинер и ако ще обясняваш нещо на мен, ще се наложи да се съобразиш с нивото ми.
      Ако нещо не е просто обяснено за да го разбере всеки то обесняващия също не го разбира

Коментар

• Абе, по-сложни са нещата, ама дай да не задълбаваме, че ще стане ужас

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение

Абе я аз да ти напечатам 100 Алонсовци и да ти ги дам на заем и догодина да ти искам 101 да те видя откъде ще го вземеш този един Алонсо да ми го върнеш, при положение че нямаш право да го печаташ
          Няма проблем- давам ти единия лихва, а 100те остават за следващата година Другият вариант е този с долните гащи, но ако го прилагаш прекалено често никой няма да ти иска алонсовците назаем.. Иначе имам чувството, че разбираш даже повече от добре, просто като прост инженер искаш машината да работи ритмично и предвидимо, само че тя не е конструирана така.

Коментар

• Приемаме, че минимално изискуемите резереви са 10%.

Ако аз съм банка и имам 100 лева депозит в БНБ мога да направят депозити от 1000лв. без никакво превъртане на нищо. Просто пиша в балансите си: (1) актив - заем от 1000 лв. на Алонсо за една година при 2% лихва и (2) пасив - депозит на името на Алонсо 1000лв. Никъде не пише, че трябва да платиш с резерви в БНБ, които и без това не можеш да имаш, защото не си банка като мене
            Last edited by Misho ILIEV; 26.05.2017, 17:21.

Коментар

Абе я аз да ти напечатам 100 Алонсовци и да ти ги дам на заем и догодина да ти искам 101 да те видя откъде ще го вземеш този един Алонсо да ми го върнеш, при положение че нямаш право да го печаташ Ще ти взема и долните гащи, пък ти като искаш води професори от УНСС да ми обясняват за ръст на икономика и инфлация. Както и да е. Не се мъчи. Очевидно стана, че няма да те разбра. Ще си остана недоразбрал, което всъщност предпочитам. Талеб така вика. Колкото сме по-глупави, толкова по-добре
              Алонсо, като първа стъпка приеми, че има два вида пари - (1) парична база, емитирана от БНБ и (2) депозити създадени от търговските банки.

Заемите не се дават в парична база, а в депозити.

За да се платят 2% лихва върху депозитите не е необходимо паричната база да се увеличава с 20% пре минимални резерви от 10%.

Коментар

• Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение

Ако има откъде да се вземе тази лихва/дали от ръст в икономиката, дали от инфлация на различните активи/- парите ще се въртят и ще има кредити и депозити, ако няма- те просто няма 10 пъти да бъдат взети и дадени на различни хора, а 1-2-3 пъти- за колкото има търсене на пари. Когато пък сметките не излизат- ЦБ се появяват да "оправят" нещата, сваляйки лихвата и наливайки в системата еквивалента на неплатената лихва/или поне необходимата за съществуването на кредиторите част от него/. Въобще идилия..
                Абе я аз да ти напечатам 100 Алонсовци и да ти ги дам на заем и догодина да ти искам 101 да те видя откъде ще го вземеш този един Алонсо да ми го върнеш, при положение че нямаш право да го печаташ Ще ти взема и долните гащи, пък ти като искаш води професори от УНСС да ми обясняват за ръст на икономика и инфлация. Както и да е. Не се мъчи. Очевидно стана, че няма да те разбра. Ще си остана недоразбрал, което всъщност предпочитам. Талеб така вика. Колкото сме по-глупави, толкова по-добре
                Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

Мишо аз не съм икономист а инженер. Прост инженер и в двата смисъла на думата. Нищо не разбирам от това което пишеш. Аз ти дадох прост пример с едни 100 лева които са 10 пъти взети и дадени на различни хора с марж 2% / лихвата по депозитите е 1% а по кредитите е 3%/ Написах и в какво се превръщат тези 100 лева като общи депозити и кредити на ТБ. Изчислих и лихвата и питах откъде ще се вземе тази лихва. Та и друг път съм казвал че съм прост бай Ганьо - магазинер и ако ще обясняваш нещо на мен, ще се наложи да се съобразиш с нивото ми.
                  Ако има откъде да се вземе тази лихва/дали от ръст в икономиката, дали от инфлация на различните активи/- парите ще се въртят и ще има кредити и депозити, ако няма- те просто няма 10 пъти да бъдат взети и дадени на различни хора, а 1-2-3 пъти- за колкото има търсене на пари. Когато пък сметките не излизат- ЦБ се появяват да "оправят" нещата, сваляйки лихвата и наливайки в системата еквивалента на неплатената лихва/или поне необходимата за съществуването на кредиторите част от него/. Въобще идилия..

Коментар

• Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение
                    Ако трябва по друг начин да го обясня, ТБ създават пари във формата на депозити не чрез превъртане, а като просто пишат числа в балансите си. Точно както прави и ЦБ.

ТБ не дават на заем числата, които фигурират като депозит на тяхно име в баланса на ЦБ.

Коментар

• Ако трябва по друг начин да го обясня, ТБ създават пари във формата на депозити не чрез превъртане, а като просто пишат числа в балансите си. Точно както прави и ЦБ.

ТБ не дават на заем числата, които фигурират като депозит на тяхно име в баланса на ЦБ.

Коментар

• Няма никакво "превъртане" на парите създадени от ЦБ. С изключение на една много малка част от тях, които стоят в порфейлите на хората във формата на банкноти, тези central bank money никъде не мърдат и нищо не се превърта.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                          ЦБ може до работи с не по-малък ливъридж, отколкото ТБ. А, в случаите на пусната печатница, поне на теория, и с безкраен.
                          Чак безкраен - не. ЦБ може максимално да изкупи всички съществуващи активи. Но ЦБ купуват предимно ДЦК и всъщност рискът не е толкова голям. А и за ЦБ не е толкова важно да излезе на печалба. За ЦБ това е по-скоро въпрос на престиж, отколкото на оцеляване.

Коментар

Тези неща които казваш навсякъде ги пише и смятам всички са наясно с тях.
                            Навсякъде ги пише. Но много малко хора са наясно как функционират парите.

Коментар

Не мога да се съглася. Ще ти го обясня просто така:
                              ЦБ създава едни 100 лева като ги дава на заем на ТБ. Не помня колко бяха МЗР в България. Нещо около 5% беше. Значи от тези 100 лева 5 отиват като МЗР а 95 влизат в реалната икономика във вид на някакъв кредит. Да приемем че е потребителски за закупуване на жилище за да е по-просто. Кредитополучателя купува жилище и парите отиват по сметката на продвача, който на свой ред депозира тези 95 лева в същата банка. Банката наново заделя 5% за МЗР и отпуска нов потребителски за 91 лева и така нататък 10 пъти. Резултата е нещо от вода че в резултат на първоначалните заети 100 лева от ЦБ, ТБ разполага с депозити за например 800 лева и кредити за 800 лева както и разполага депозит към ЦБ за 100 лева. Ако приемем че ТБ е превъртяла тези 100 лева 10 пъти и навсякъде е направила марж от 2% между лихвата по депозита и кредита банката би следвало да си прибира 20% от първоначално заетите 100 лева от ЦБ. Въпроса е че тези 20 лева физически няма от къде да се вземат при положение че има първоначално създадени 100 а дълга реално е нараснал до 120. ЦБ трябва ежегодно или да изкупува активи за тези 20 лева или да създава нови 20 лева за да подържа баланса в системата. Аз така си го обяснявам. Ако можеш да ми обясниш къде греша ще съм благодарен. Иначе от тези теории полза няма. Тези неща които казваш навсякъде ги пише и смятам всички са наясно с тях.
                              По принцип това, което обясняват в учебниците по икономика за създаването на парите не е коректно и е доста объркващо, според мене.

Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                              Значи от тези 100 лева 5 отиват като МЗР а 95 влизат в реалната икономика във вид на някакъв кредит.
                              По принцип всичките 100 лева ще си стоят като резерви в баланса на ЦБ, освен една малка част, която вложителите биха поискали да държат като хартиен кеш.

Грешката за 20-те лева е в това, че ЦБ може да емитира само 2 лева резерви и банковата система да създаде 20 лева депозити от тях.

Коментар

• Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение
                                По-голямата част от парите създадени от централната банка са депозити на търговските банки в ЦБ. Тези пари стоят на баланса на ЦБ и никъде не мърдат освен от сметката на една ТБ на друга пак в баланса на ЦБ.
                                Не мога да се съглася. Ще ти го обясня просто така:
                                ЦБ създава едни 100 лева като ги дава на заем на ТБ. Не помня колко бяха МЗР в България. Нещо около 5% беше. Значи от тези 100 лева 5 отиват като МЗР а 95 влизат в реалната икономика във вид на някакъв кредит. Да приемем че е потребителски за закупуване на жилище за да е по-просто. Кредитополучателя купува жилище и парите отиват по сметката на продвача, който на свой ред депозира тези 95 лева в същата банка. Банката наново заделя 5% за МЗР и отпуска нов потребителски за 91 лева и така нататък 10 пъти. Резултата е нещо от вода че в резултат на първоначалните заети 100 лева от ЦБ, ТБ разполага с депозити за например 800 лева и кредити за 800 лева както и разполага депозит към ЦБ за 100 лева. Ако приемем че ТБ е превъртяла тези 100 лева 10 пъти и навсякъде е направила марж от 2% между лихвата по депозита и кредита банката би следвало да си прибира 20% от първоначално заетите 100 лева от ЦБ. Въпроса е че тези 20 лева физически няма от къде да се вземат при положение че има първоначално създадени 100 а дълга реално е нараснал до 120. ЦБ трябва ежегодно или да изкупува активи за тези 20 лева или да създава нови 20 лева за да подържа баланса в системата. Аз така си го обяснявам. Ако можеш да ми обясниш къде греша ще съм благодарен. Иначе от тези теории полза няма. Тези неща които казваш навсякъде ги пише и смятам всички са наясно с тях.

Коментар

Working...
                                X