Първоначално изпратено от Hermes73
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Как функционира процесът по създаване на нови пари в България?
Collapse
X
-
+Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
Мишо аз не съм икономист а инженер. Прост инженер и в двата смисъла на думата. Нищо не разбирам от това което пишеш. Аз ти дадох прост пример с едни 100 лева които са 10 пъти взети и дадени на различни хора с марж 2% / лихвата по депозитите е 1% а по кредитите е 3%/ Написах и в какво се превръщат тези 100 лева като общи депозити и кредити на ТБ. Изчислих и лихвата и питах откъде ще се вземе тази лихва. Та и друг път съм казвал че съм прост бай Ганьо - магазинер и ако ще обясняваш нещо на мен, ще се наложи да се съобразиш с нивото ми.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
Абе я аз да ти напечатам 100 Алонсовци и да ти ги дам на заем и догодина да ти искам 101 да те видя откъде ще го вземеш този един Алонсо да ми го върнеш, при положение че нямаш право да го печаташ
Коментар
-
Приемаме, че минимално изискуемите резереви са 10%.
Ако аз съм банка и имам 100 лева депозит в БНБ мога да направят депозити от 1000лв. без никакво превъртане на нищо. Просто пиша в балансите си: (1) актив - заем от 1000 лв. на Алонсо за една година при 2% лихва и (2) пасив - депозит на името на Алонсо 1000лв. Никъде не пише, че трябва да платиш с резерви в БНБ, които и без това не можеш да имаш, защото не си банка като менеLast edited by Misho ILIEV; 26.05.2017, 17:21.
Коментар
-
Абе я аз да ти напечатам 100 Алонсовци и да ти ги дам на заем и догодина да ти искам 101 да те видя откъде ще го вземеш този един Алонсо да ми го върнеш, при положение че нямаш право да го печаташ Ще ти взема и долните гащи, пък ти като искаш води професори от УНСС да ми обясняват за ръст на икономика и инфлация. Както и да е. Не се мъчи. Очевидно стана, че няма да те разбра. Ще си остана недоразбрал, което всъщност предпочитам. Талеб така вика. Колкото сме по-глупави, толкова по-добре
Заемите не се дават в парична база, а в депозити.
За да се платят 2% лихва върху депозитите не е необходимо паричната база да се увеличава с 20% пре минимални резерви от 10%.
Коментар
-
Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
Ако има откъде да се вземе тази лихва/дали от ръст в икономиката, дали от инфлация на различните активи/- парите ще се въртят и ще има кредити и депозити, ако няма- те просто няма 10 пъти да бъдат взети и дадени на различни хора, а 1-2-3 пъти- за колкото има търсене на пари. Когато пък сметките не излизат- ЦБ се появяват да "оправят" нещата, сваляйки лихвата и наливайки в системата еквивалента на неплатената лихва/или поне необходимата за съществуването на кредиторите част от него/. Въобще идилия..Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
- 1 like
Коментар
-
Мишо аз не съм икономист а инженер. Прост инженер и в двата смисъла на думата. Нищо не разбирам от това което пишеш. Аз ти дадох прост пример с едни 100 лева които са 10 пъти взети и дадени на различни хора с марж 2% / лихвата по депозитите е 1% а по кредитите е 3%/ Написах и в какво се превръщат тези 100 лева като общи депозити и кредити на ТБ. Изчислих и лихвата и питах откъде ще се вземе тази лихва. Та и друг път съм казвал че съм прост бай Ганьо - магазинер и ако ще обясняваш нещо на мен, ще се наложи да се съобразиш с нивото ми.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнениеАко трябва по друг начин да го обясня, ТБ създават пари във формата на депозити не чрез превъртане, а като просто пишат числа в балансите си. Точно както прави и ЦБ.
ТБ не дават на заем числата, които фигурират като депозит на тяхно име в баланса на ЦБ.Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнениеЦБ може до работи с не по-малък ливъридж, отколкото ТБ. А, в случаите на пусната печатница, поне на теория, и с безкраен.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнениеТези неща които казваш навсякъде ги пише и смятам всички са наясно с тях.
Коментар
-
Не мога да се съглася. Ще ти го обясня просто така:
ЦБ създава едни 100 лева като ги дава на заем на ТБ. Не помня колко бяха МЗР в България. Нещо около 5% беше. Значи от тези 100 лева 5 отиват като МЗР а 95 влизат в реалната икономика във вид на някакъв кредит. Да приемем че е потребителски за закупуване на жилище за да е по-просто. Кредитополучателя купува жилище и парите отиват по сметката на продвача, който на свой ред депозира тези 95 лева в същата банка. Банката наново заделя 5% за МЗР и отпуска нов потребителски за 91 лева и така нататък 10 пъти. Резултата е нещо от вода че в резултат на първоначалните заети 100 лева от ЦБ, ТБ разполага с депозити за например 800 лева и кредити за 800 лева както и разполага депозит към ЦБ за 100 лева. Ако приемем че ТБ е превъртяла тези 100 лева 10 пъти и навсякъде е направила марж от 2% между лихвата по депозита и кредита банката би следвало да си прибира 20% от първоначално заетите 100 лева от ЦБ. Въпроса е че тези 20 лева физически няма от къде да се вземат при положение че има първоначално създадени 100 а дълга реално е нараснал до 120. ЦБ трябва ежегодно или да изкупува активи за тези 20 лева или да създава нови 20 лева за да подържа баланса в системата. Аз така си го обяснявам. Ако можеш да ми обясниш къде греша ще съм благодарен. Иначе от тези теории полза няма. Тези неща които казваш навсякъде ги пише и смятам всички са наясно с тях.
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнениеЗначи от тези 100 лева 5 отиват като МЗР а 95 влизат в реалната икономика във вид на някакъв кредит.
Грешката за 20-те лева е в това, че ЦБ може да емитира само 2 лева резерви и банковата система да създаде 20 лева депозити от тях.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнениеПо-голямата част от парите създадени от централната банка са депозити на търговските банки в ЦБ. Тези пари стоят на баланса на ЦБ и никъде не мърдат освен от сметката на една ТБ на друга пак в баланса на ЦБ.
ЦБ създава едни 100 лева като ги дава на заем на ТБ. Не помня колко бяха МЗР в България. Нещо около 5% беше. Значи от тези 100 лева 5 отиват като МЗР а 95 влизат в реалната икономика във вид на някакъв кредит. Да приемем че е потребителски за закупуване на жилище за да е по-просто. Кредитополучателя купува жилище и парите отиват по сметката на продвача, който на свой ред депозира тези 95 лева в същата банка. Банката наново заделя 5% за МЗР и отпуска нов потребителски за 91 лева и така нататък 10 пъти. Резултата е нещо от вода че в резултат на първоначалните заети 100 лева от ЦБ, ТБ разполага с депозити за например 800 лева и кредити за 800 лева както и разполага депозит към ЦБ за 100 лева. Ако приемем че ТБ е превъртяла тези 100 лева 10 пъти и навсякъде е направила марж от 2% между лихвата по депозита и кредита банката би следвало да си прибира 20% от първоначално заетите 100 лева от ЦБ. Въпроса е че тези 20 лева физически няма от къде да се вземат при положение че има първоначално създадени 100 а дълга реално е нараснал до 120. ЦБ трябва ежегодно или да изкупува активи за тези 20 лева или да създава нови 20 лева за да подържа баланса в системата. Аз така си го обяснявам. Ако можеш да ми обясниш къде греша ще съм благодарен. Иначе от тези теории полза няма. Тези неща които казваш навсякъде ги пише и смятам всички са наясно с тях.Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
- 1 like
Коментар
Коментар