Първоначално изпратено от andy2000
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Мнения и впечатления КТБ и предлаганите депозити
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от ivandavidov Разгледай мнениеincrece, благодаря за подробните разяснения! Аз лично за да си нямам проблеми с тълкуванията, реших да мина на фондове в облигации и паричен пазар. Вярно, че полученият доход от там може и да не стигне лихвата, която дават в КТБ, но пък за сметка на това спя сравнително спокойно.
кои фондове си харесал и какви са таксите?
Коментар
-
Здравейте След като изчетох всичко написано продължава да не ми е ясно едно.
Депозит 4х4 се води срочен и се подновява автоматично на всеки 4 месеца. Падежа на следващите 4 месеца ми е февруари. След този падеж депозита ще се олихвява
по нова скала, така ли?
От т. "(4) Промените на лихвените проценти за срочни привлечени средства не се прилагат за сключените преди промяната договори. За договори с клауза за автоматично продължаване на срока промените се прилагат от датата на първия падеж, следващ датата на влизане в сила на промяната;"
Става ясно че депозитът ми ще се олихвява по условията на 4х4 до първия възможен падеж на четирите месеца и после по стандартни някакви условия или?
С оглед на това май е най-добре левовете да минат в евро и да сключа ПРЕФЕРЕНЦИАЛЕН БЕЗСРОЧЕН ДЕПОЗИТ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА – оттеглен от пазара от 31.03.2014 г. преди края на март месец?
ПоздравиLast edited by andy2000; 01.02.2014, 15:55.
Коментар
-
Първоначално изпратено от increce Разгледай мнение
Всъщност не е нищо кой знае какво...
Банката има Общи условия за предоставяне на платежни услуги и откриване, обслужване и закриване на банкови сметки на потребители, който документ мисля, че всички имате. /Ако не сте си го поискали от банката при откриване може да си го вземете от всеки клон. Нещо на сайта им не го показва./
Тези общи условия са основата, върху която почиват Рамковият договор за платежни услуги на потребители и Анексът с който е открит самия депозит. Върху тези актове се крепи правоотношението ни с банката.
Конкретните прекратителни условия на самия депозит са уредени в Анекса. Всъщност то е само едно - ако сумата падне под необходимия минимум валутни единици. Договорът е безсрочен. На 1 януари всяка година се извършва само олихвяване. Няма никакво автоматично подновяване, защото за да има подновяване, трябва да има прекратяване, а такова няма.
Едно леко отклонение по повод предишен пост на "Бате Пешо" - Законът за банките е отменен от Закона за кредитните институции и понастоящем последният регламентира банковата дейност в държавата. Не е единствения, но е основния.
Принципно притеснения могат да произтичат от чл. 5, ал. 1, т. 1 на Закона за гарантиране влоговете в банките където се казва, че:
Чл. 5. (1) Не се изплащат гарантираните размери на влоговете в банката на:
1. лицата, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, които тя е длъжна да прилага към своите вложители;
Сега тук идва въпросът дали депозитите, които се закриват от 31 март стават с привилегировани лихвени условия?
Тук поради липса на определение за привилегировани лихвени условия в допълнителните разпоредби на Закона за гарантиране влоговете в банките трябва да се тълкува. Моето логическо тълкуване е, че привилегирвани лихвени условия трябва да са такива условия, които са били договорени индивидуално с конкретния клиент, на основания, които стоят извън цитираните по горе документи /Общите условия,Рамков договор и Анекс/.
В Анекса за депозита банката е записала следното:
Чл. 9, ал. 4 Банката заявява, че при сключване на настоящия Анекс към Рамковия договор не са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от Банката условия, които тя е длъжна да прилага към своите вложители.
Тоест банката си е декларирала, че към оня момент, че всичко си е било ОК. Сега да прочетем какво точно е казано в обявлението на сайта:
"Действието на сключените до 30.03.2014 г. (включително) договори за депозит с настоящи клиенти остава в сила до настъпване на предвидените в тях прекратителни основания. "
Тоест няма промяна на Общите условия. Няма промяна и по отношение на Рамковия договор за платежни услуги за потребители. Няма и промяна по отношение на Анекса за депозитите, освен при настъпване на прекратителните основания, а кои са те го изяснихме по горе. Тоест абсолютно нищо не се променя. Включително и заявката на банката, че няма предоставени привилегировани лихвени условия.
Та това е общо взето моето тълкуване на ситуацията.
Това е, разбира се, е моето мнение. Нищо повече. Днес от Фонда ми казаха, че е имало и други запитвания по въпроса от други потребители, въпреки че промяната е обявена преди 48 часа Предполагам, че и юристите на Фонда са решили за по сигурно да си питат БНБ.
Ще почакаме и ще видим...
p.s. Анализът е по отношение Анекса за преференциален безсрочен депозит.
Коментар
-
Първоначално изпратено от increce Разгледай мнение
Банката има Общи условия за предоставяне на платежни услуги и откриване, обслужване и закриване на банкови сметки на потребители, който документ мисля, че всички имате. /Ако не сте си го поискали от банката при откриване може да си го вземете от всеки клон. Нещо на сайта им не го показва./
Тези общи условия са основата, върху която почиват Рамковият договор за платежни услуги на потребители и Анексът с който е открит самия депозит. Върху тези актове се крепи правоотношението ни с банката.
Конкретните прекратителни условия на самия депозит са уредени в Анекса. Всъщност то е само едно - ако сумата падне под необходимия минимум валутни единици. Договорът е безсрочен. На 1 януари всяка година се извършва само олихвяване. Няма никакво автоматично подновяване, защото за да има подновяване, трябва да има прекратяване, а такова няма.
Едно леко отклонение по повод предишен пост на "Бате Пешо" - Законът за банките е отменен от Закона за кредитните институции и понастоящем последният регламентира банковата дейност в държавата. Не е единствения, но е основния.
Принципно притеснения могат да произтичат от чл. 5, ал. 1, т. 1 на Закона за гарантиране влоговете в банките където се казва, че:
1. лицата, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, които тя е длъжна да прилага към своите вложители;
Сега тук идва въпросът дали депозитите, които се закриват от 31 март стават с привилегировани лихвени условия?
Тук поради липса на определение за привилегировани лихвени условия в допълнителните разпоредби на Закона за гарантиране влоговете в банките трябва да се тълкува. Моето логическо тълкуване е, че привилегирвани лихвени условия трябва да са такива условия, които са били договорени индивидуално с конкретния клиент, на основания, които стоят извън цитираните по горе документи /Общите условия,Рамков договор и Анекс/.
Чл. 9, ал. 4 Банката заявява, че при сключване на настоящия Анекс към Рамковия договор не са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от Банката условия, които тя е длъжна да прилага към своите вложители.
Тоест банката си е декларирала, че към оня момент, че всичко си е било ОК. Сега да прочетем какво точно е казано в обявлението на сайта:
"Действието на сключените до 30.03.2014 г. (включително) договори за депозит с настоящи клиенти остава в сила до настъпване на предвидените в тях прекратителни основания. "
Тоест няма промяна на Общите условия. Няма промяна и по отношение на Рамковия договор за платежни услуги за потребители. Няма и промяна по отношение на Анекса за депозитите, освен при настъпване на прекратителните основания, а кои са те го изяснихме по горе. Тоест абсолютно нищо не се променя. Включително и заявката на банката, че няма предоставени привилегировани лихвени условия.
Това е, разбира се, е моето мнение. Нищо повече. Днес от Фонда ми казаха, че е имало и други запитвания по въпроса от други потребители, въпреки че промяната е обявена преди 48 часа Предполагам, че и юристите на Фонда са решили за по сигурно да си питат БНБ.
p.s. Анализът е по отношение Анекса за преференциален безсрочен депозит.
Коментар
-
ivandavidov
increce, благодаря за подробните разяснения! Аз лично за да си нямам проблеми с тълкуванията, реших да мина на фондове в облигации и паричен пазар. Вярно, че полученият доход от там може и да не стигне лихвата, която дават в КТБ, но пък за сметка на това спя сравнително спокойно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеЩе те помоля да я споделиш с нас невежите в този форум
Това е, разбира се, моето мнение. Нищо повече. Днес от Фонда ми казаха, че е имало и други запитвания по въпроса от други потребители, въпреки че промяната е обявена преди 48 часа Предполагам, че и юристите на Фонда са решили за по сигурно да си питат БНБ.
p.s. Анализът е по отношение Анекса за преференциален безсрочен депозит.Last edited by increce; 01.02.2014, 17:48.
Коментар
-
Първоначално изпратено от increce Разгледай мнениеЛогиката изисква да са защитени от Фонда.
Но, тъй като остана и у мен съмнение, днеска говорих с хора от Фонда за гарантиратне на влоговете и ми казаха, че юристите им са изпратили искане до БНБ за официален отговор. Очаквам да има информация следващата седмица.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nedev75 Разгледай мнениеНапълно ясно става от правилата и цитираната норма.Виж сега Начев, тези правила са писани от юристите на банката, аз също съм юрист и го разбирам както си е.Просто прочита ти е тип Тома неверни.Ама защо отделни ги били сложили.Защото все пак тези договори по тези продукти са в сила и съществуват в правния мир.Ако имаш предвид чл.8, ал.4 той ти казва новите продукти как ще се олихвяват, какво става ако има промяна в скалата докато тече депозита.С една дума хората ти казват, че новите им продукти са с фиксирана лихва!От просто по просто е, но написано с повече думи става сложно.
Не съм възразил, че са ги сложили. В подобни случаи компаниите почти без изключение записват в тарифи си своите актуални (нови) услуги и цени, а старите просто изчезват. Тази липса е белег, че те вече не се предлагат и единственото, което обичайно се прави е да се вмъкне едно изречение, че че сключените преди влизането в сила на новата тарифа договори, се изпълняват при условията, при които са били сключени.
Всъщност аз дори съм ги похвалил, че са отделили цял раздел за вече непредлагани продукти, въпреки известната странност на този подход.
Нещото, което продължава да ми липсва, е една категоричност по начина на олихвяване на тези стари продукти.
Посочваш ми като аргумент т. 4
Хайде да видим сега, как Тома Неверни (като ти ползвам символиката) чете Евангелието?!
Ето я т. 4 : "(4) Промените на лихвените проценти за срочни привлечени средства не се прилагат за сключените преди промяната договори. За договори с клауза за автоматично продължаване на срока промените се прилагат от датата на първия падеж, следващ датата на влизане в сила на промяната;"
В тази точка в първото изречение се говори за СРОЧНИ привлечени средства. Казано е много ясно и не съм сигурен в мотивите ти да изпускаш това обстоятелство. А то е важно, защото КТБ имаше и продукти (доста атрактивни продукти), които не са срочни.
С тях какво правим?
Какво ще се случи с правният им мир и душите им след промяната.
Във второто изречение става дума, че промяната ще засегне тези срочни продукти, при които има клауза за автоматично продължение. Не мога да твърдя сега, колко от предлаганите преди промяната срочни депозити на КТБ са били с автоматично продължаване, респиктивно колко от тях на се превръщали в някакъв друг продукт при условие, че не идеш на падежа да предоговориш.
Обичайната практика по принцип е автоматично предоговаряне.
А това в нашия случай значи, че при падеж, случил се след датата на влизане в сила на новата Скала, промяната все пак се случва.
Е, аз не съм юрист и мога да ползвам силата на формалната логика и обичайното значение на думите.
Не мога да мисля многопластово и да вкюлчвам едновременно съображения от различно значение на ползвани понятия, съдебна практика, тълкувателни решения и т.н. и затова казвам, че тази Скала допринася за възникване на НЕяснота.
Дали е умишлено - не знам!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнениеГледа се момента, в който е сключен договора, разбира се. В закона за защита на влоговете пише, че са защитени депозити, сключени по общи условия. Няма никакви ограничения относно момента на сключване или наличието на въпросните продукти към момента на фалита.
Да си представим друг казус. Чисто хипотетичен, ясно е, че едва ли ще се случи.
Банка Х предлага стандартни депозити за стандартни срокове, примерно 1м, 3м, 6м, 12м. Един ден решава да остави само едномесечните. След месец фалира. Какво правим с депозитите по 3, 6 и 12м, открити преди промяната? Към момента на фалита те не се предлагат. Дали това значи, че не са защитени?
А какво да кажем примерно за ПИБ (че и доста други), които се надпреварваха да измислят щури имена за депозитите си, а после спираха да ги предлагат и пускаха други продукти с още по-шантави имена?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеАз си мисля че ще гледат момента на евентуален фалит.Тогава този продукт няма да е достъпен за всички..
Да си представим друг казус. Чисто хипотетичен, ясно е, че едва ли ще се случи.
Банка Х предлага стандартни депозити за стандартни срокове, примерно 1м, 3м, 6м, 12м. Един ден решава да остави само едномесечните. След месец фалира. Какво правим с депозитите по 3, 6 и 12м, открити преди промяната? Към момента на фалита те не се предлагат. Дали това значи, че не са защитени?
А какво да кажем примерно за ПИБ (че и доста други), които се надпреварваха да измислят щури имена за депозитите си, а после спираха да ги предлагат и пускаха други продукти с още по-шантави имена?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jekata Разгледай мнениеНяма нищо преференциално, това са официалните продукти.
Ако утре идеш и ти дадат преференциално на 10 %, а на мен като редови клиент на 5 % както е в сайта им, при бомба ти гориш, а аз не.
Коментар
-
Първоначално изпратено от increce Разгледай мнениеВ самият договор за депозит на края си пише, че сметката е защитена от Фонда за гарантиране на депозитите. Тази клауза действа, докато действа и самият договор. Щом действието на договора продължава, действието на тази клауза също продължава.
Коментар
Коментар