If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Мизерия преди 1989г.??!!
Понеже съм живял в средностатистическо семейство мога да споделя за моето:
Баща ми беше занаятчия. Майка ми главна медицинска сестра в болница.
Баща ми работеше на държавна работа където взимаше около 400-500лв. заплата плюс още толкова най-малко на частно по къщите около София. Майка ми взимаше мизерната заплата от 200лв. Баща ми построи триетажна вила със спестените пари.
Парното си спомням, че беше около 20-25лв. на месец. За същия апартамент сега се плаща 10 пъти повече! Баща ми си купи и чисто нова жигула от магазина. Построи и гараж. Всяко лято бяхме за 2 седмици на море задължително! Там ходеше с един много подут портфейл. Сигурен съм, че всички които имат спомени за онова време могат да споделят същото. Друг е въпроса кое е било субсидирано и така нататък.
Да поясня, не съм комунист и не съм им фен. Просто правя сравнение на стандарта.
И най-показателното- всички масово имаха по две деца, а сега по едно. Така, че сори за стандарта!
Майка ми и баща ми са инженери. Тогава работеха точно по специалността - разработване и производство на ел захранвания за ЦПУ, имаше и други неща, но не ги помня.
Е точно тогава те като инженери получаваха по мизерните 200лв, а работниците в цеховете по 500-600лв. Това е според мен една от причините да закъса промишлеността в страната, не се ценеше и стимулираше умствения труд, а партията залагаше на ръчната работа - работническа класа.
Тогава живеехме в тотален дефицит, почти нищо не можеш да си купиш, защото го няма. За тази жигула сигурно сте чакали 20 години поне. Сега за същата стойност на парите можеш да си купиш много по-добра кола и то ВЕДНАГА.
Няма място за сравнение, тогава не можех са ползвам иметите на баба и дядо, за да ги увелича и да вземам повече пари. Ползваха ги комуниттите. Толерираше се бачкаторството, можеше да печелиш само ако ходиш с две ръце да бачкаш нещо на частно, да гледаш домати, краставици или прасета. Какво му е хубавото на това???
Сега има много начини да живееш добре, стига да има някой на тавана!!!!!
Мизерия преди 1989г.??!!
Баща ми работеше на държавна работа където взимаше около 400-500лв. заплата плюс още толкова най-малко на частно по къщите около София. Майка ми взимаше мизерната заплата от 200лв. Баща ми построи триетажна вила със спестените пари.
Парното си спомням, че беше около 20-25лв. на месец. За същия апартамент сега се плаща 10 пъти повече! Баща ми си купи и чисто нова жигула от магазина. Построи и гараж. Всяко лято бяхме за 2 седмици на море задължително! Там ходеше с един много подут портфейл. Сигурен съм, че всички които имат спомени за онова време могат да споделят същото. Друг е въпроса кое е било субсидирано и така нататък.
Да поясня, не съм комунист и не съм им фен. Просто правя сравнение на стандарта.
И най-показателното- всички масово имаха по две деца, а сега по едно. Така, че сори за стандарта!
Средна годишна заплата:
1)
- през 1989г. - 3,292 лв.
2)
- през 2011г. - 8,487 лв.
Влогове (общо спестовни и жилищно-спестовни) на населението в края на 1989г.:
- на стойност над 4 хиляди лв. (тоест над средната годишна заплата тогава) - 1,375 хиляди
Депозити на населението в края на 2011г.:
- на стойност над 10 хиляди лв. (тоест над средната годишна заплата тогава) - 660,148
Тоест разликата в броя на депозитите, които са надвишавали средната заплата през съответната година, е била около 715 хиляди.
Населението на възраст над 19 години:
1)
- в края на 1989г. е 6,480,483 души
2)
- при преброяването през 2011г. е 6,011,713 души
Тоест населението на възраст над 19 години е спаднало с над 468 хиляди души докато депозитите, които са надвишавали средната заплата през съответната година, са спаднали с около 715 хиляди.
Така, че колкото и да им се иска на някои пропорцията на депозити надвишаващи средната годишна заплата през съответната година спрямо населението на възраст над 19 години почти не се е изменила значително от края на 1989г. до края на 2011г.
Вярно, че на някои в този форум не им се иска да се напомня мизерията на значителна част от населението в България преди 1989г., защото искат да се поддържа илюзията, че едва ли не населението е обедняло след 1989г.
Какво значи значителна тогава и какво значи значителна сега ?
Вярно, че на някои в този форум не им се иска да се напомня мизерията на значителна част от населението в България преди 1989г., защото искат да се поддържа илюзията, че едва ли не населението е обедняло след 1989г.
Мизерия преди 1989г.??!!
Аз мислех, че тато пише за съвремието, но някой го помисли верно за тато
Влогове на населението в края на 1989г.
1)
- спестовните са били 10,633 хиляди
- жилищно-спестовните са били 624 хиляди
2)
- сумата в спестовните е била 16,222.7 милиона лв.
- сумата в жилищно-спестовните е била 2,853.2 милиона лв.
Разпределение на спестовните влогове в края на 1989г. - до 100 лв. - 29% от влоговете
- над 100 лв. до 500 лв. - 21.3% от влоговете
- над 500 лв. до 1,000 лв. - 13% от влоговете
- над 1,000 лв. до 2,000 лв. - 14% от влоговете
- над 2,000 лв. до 4,000 лв. - 12% от влоговете
- над 4,000 лв. до 10,000 лв. - 8.6% от влоговете - над 10,000 лв. - 2.1% от влоговете
Разпределение на жилищно-спестовните влогове в края на 1989г. - до 1,000 лв. - 13% от влоговете
- над 1,000 лв. до 2,000 лв. - 18.3% от влоговете
- над 2,000 лв. до 3,000 лв. - 16.2% от влоговете
- над 3,000 лв. до 4,000 лв. - 14.4% от влоговете
- над 4,000 лв. до 6,000 лв. - 16.5% от влоговете
- над 6,000 лв. до 10,000 лв. - 11% от влоговете - над 10,000 лв. - 10.6% от влоговете
Днес прочетох че само 511 000 души в България или 7% от населението имат депозити в банки.И ми стана интересно , защо са толкова малко хората в България които имат спестени пари за черни дни ,при условие че непрекъснато спестяванията като размер растат в банките - по последни данни 32,5 млрд. лв
Оттам идва и следващия въпрос -останалите 93% които нямат спестявания в банка -къде си държат парите ,ако въобще имат такива ?
През последните две години (от януари 2010 г. до януари 2012 г. ) процентът на хората, които имат спестявания е намалял двойно - от 14 процента преди две години на 7 процента (511 000 души) в началото на тази година.
А от седемте процента българи, които имат спестявания, едва 13 на сто имат депозити над 5 000 лв. или това са приблизително 66 000 души. http://banks.dir.bg/2012/04/20/news10988692.html
Влогове на населението в края на 1989г.
1)
- спестовните са били 10,633 хиляди
- жилищно-спестовните са били 624 хиляди
2)
- сумата в спестовните е била 16,222.7 милиона лв.
- сумата в жилищно-спестовните е била 2,853.2 милиона лв.
Разпределение на спестовните влогове в края на 1989г. - до 100 лв. - 29% от влоговете
- над 100 лв. до 500 лв. - 21.3% от влоговете
- над 500 лв. до 1,000 лв. - 13% от влоговете
- над 1,000 лв. до 2,000 лв. - 14% от влоговете
- над 2,000 лв. до 4,000 лв. - 12% от влоговете
- над 4,000 лв. до 10,000 лв. - 8.6% от влоговете - над 10,000 лв. - 2.1% от влоговете
Разпределение на жилищно-спестовните влогове в края на 1989г. - до 1,000 лв. - 13% от влоговете
- над 1,000 лв. до 2,000 лв. - 18.3% от влоговете
- над 2,000 лв. до 3,000 лв. - 16.2% от влоговете
- над 3,000 лв. до 4,000 лв. - 14.4% от влоговете
- над 4,000 лв. до 6,000 лв. - 16.5% от влоговете
- над 6,000 лв. до 10,000 лв. - 11% от влоговете - над 10,000 лв. - 10.6% от влоговете
Не знам какво против имат селските къщи, че не ги вземат за ипотека Лошото е че аз съм си намерил къщура дето ми пасва отвсякъде, но кризата е голяма и по-рано от година няма да имам кинтите. Ако чакам може и да падне цената, ама може и да я вземат
Против имат това, че ако се наложи да реализират обезпечението такива къщи са почти непродаваеми
Не знам какво против имат селските къщи, че не ги вземат за ипотека Лошото е че аз съм си намерил къщура дето ми пасва отвсякъде, но кризата е голяма и по-рано от година няма да имам кинтите. Ако чакам може и да падне цената, ама може и да я вземат
Споко, ся смятам да тегля малко кредитче за къщура на село. Ама бамката не ще да лагам къщата а иска Хапартамента. Аз им казах да го духат. Ще я купя с текущ доход или с потребителски
Много правилно! Тия наглеци за много по-малък разход искат да те наиграят с по-голям залог. Знам им номерата. Не им се давай! По-добре с потребителски. НЯ(яма да са първа инстанция при събираемост.
Е, че ти ако нямаш нито кредити, нито депозити, значи нямаш нищо!
Споко, ся смятам да тегля малко кредитче за къщура на село. Ама бамката не ще да лагам къщата а иска Хапартамента. Аз им казах да го духат. Ще я купя с текущ доход или с потребителски
Детският депозит в Алианс е единствения който имам. И то щото ме насилиха да го направя банкерите И той не е мой а на синковеца. Ама аз и кредити нямам бре Като се изключат кредитните карти
Е, че ти ако нямаш нито кредити, нито депозити, значи нямаш нищо!
Детският депозит в Алианс е единствения който имам. И то щото ме насилиха да го направя банкерите И той не е мой а на синковеца. Ама аз и кредити нямам бре Като се изключат кредитните карти
Коментар