IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Къде си държи спестяванията българина ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
    Абе не беше много така ама айде......
    Не можеше да изкараш пари от капитала си, още в началото са взели средствата за производство и оставаш да гледаш. Извън заплатата можеше да гледаш краставички, домати, прасета, много рядко други неща с акъл....
    Не ми го хвали този строй!!!!
    Че аз не го хваля, опази боже! Никога от късните си ученически години не съм си падал много по социализма. Въпреки, че бях точно от тия с около 1000 лв. и нагоре заплата и то без да блъскам като гламав. Никога не съм обичал обаче социализма, по причина, че е неефективен стой, след като стигнеш ниво не те пускат нагоре да растеж (освен ако не си от техните) и че магазините бяха вечно празни. Вземах пари, а реално нямаше за какво да ги харча - нито можех да си купя жилище, нито кола и цветен телевизор, а за едни дънки се налагаше да се ченчя и да влизам в незаконни за тогавашната власт операции. Ако не са те обискирали в Кореком и не са те задържали само защото си облечен с модерни дрехи и не си писал обяснение в милицията от къде си ги придобил, аз съм. И сегашната система обаче не е капиталистическа. Бе само в началото на 90 г. за няколко години. В момента сме в нещо като чиновническо-феодален-полу-капитализъм, нищо повече. Наивно и погрешно е обаче да се смята, че една секретарка следва да взема повече от един миньор например, само защото е завършила Свободния. По принцип идеята - "Този да взема толкова, а този толкова" е грешна. Трудът също е пазар, това имам предвид и дори комунистите не можеха да избягат от този пазар.
    Излязох много от темата - писаниците ми са по-скоро за тук http://www.investor.bg/forum/showthr...12#p1335100474 за това приключвам
    Last edited by Jay Gould; 22.04.2012, 17:24.
    http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
      С
      Аз лично мисля че има един много лесен начин това недоволство да бъде силно намалено с относително слаба намеса на държавата в пазарните принципи. Държавата трябва да вземе да прави евтини жилища, субсидира производството им и след това ги пуска на изплащане срещу ниски вноски. Поради високата ценност която се придава на недвижимите имоти от голяма част от населението, това ще се възприема като значителна грижа на държавата.
      По същата логика недоволството ще бъде намалено,ако държавата вземе да прави евтини краставици и домати,или да субсидира тока или безинаЕ,вече не става..

Коментар

Почва пак да прави евтини панелни комплекси, в градове към които има наплив от хора и ги пуска по 200 евро квадрата. така апартамент от 70 квадрата ще падне до 14 000 евро, което при изплащане от 20 години и например субсидирана лихва от 3% ще е равно на вноска от 150 лева.
        За това е нужна първо земя - Терени върху които да се строи - 2 инфраструктурата - канализация, трафопостове, мрежа, улици.. Така цената ще надхвърли много тия 200 евро. Жилищата ще се продават и с ДДС, също не могат да се пускат жилища без 8 см изолация и без дограма, защото БДС е вече променено. А и в момента има много празни жилища които стоят заключени.. По-скоро на жилищата които стоят празни и без наематели следва да се слага данък. Впрочем, бил ли си зает някога в някое реално производство или винаги си бил в администрацията?
        Last edited by Jay Gould; 22.04.2012, 17:12.
        http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
          Грешно си информиран. Не е имало такова нещо. Там където имаше високи заплати, общо взето повечето вземаха такива, а там където те са ниски, всички вземаха такива. Получаваше се обаче понякога една разлика във фишовете - Например, аз не веднъж съм вземал заплата по-голяма от своя пряк началник и от технологът - и двамата химици, но пък те наваксваха като се вземаха премии на тримесечие. Разликата бе само в това, че работникът си получаваше парите според това дали си преизпълнява или не трудовите норми, а висшистите в зависимост от пласмента на готовата продукция и в това на каква степен са изпълнени плановете. Така на моите между 380 - 1200 лв. на месец, началниците ми вземаха около 500 лв. но с много тлъсти премии всяко тримесечеие и в края на годината. Бачкаторите обаче премии не вземат. Някой от тях просто вземат по-високи заплати, ако трудът им е много скъп, както бе в моя и на няколко колеги и колежки случай, или ако професията е рядка, много рискова и т.н. Най-високи заплати например в страната тогава получаваха строителите на заводски комини. Там наистина се вземаха огромни заплати, но такива са вземали и строителите на Емпайър Стейт Билдинг в САЩ. Просто, освен, че има нужда от висока квалификация и дози професионализъм, са нужно и доста хладнокръвие и приемането на риска от нещастен случай. Това обаче не значи, че ръководещият инженер няма да вземе и той големи пачки - напротив, той може да взема само 400 лв. в сравнение с 2000 лв на строителите горе, но през някое тримесечие взема компенсация под формата на премия и така заплата му надминава тази на онези горе. Подобно е положението в мините, където миньорите вземаха по едни 800 лв. инженерите горе в администрацията по-малко, но си вземаха премиите после. И какво значи специалист? - Един работник особено от някой професии има нужда от поне няколко години за да се специализира. И това дали един труд е скъпо платен или не и тогава зависеше от търсенето и предлагането. Например ако си работник, бе много по-добре да си в някоя рядка, но търсена професия, в която се изисква тясна специализация и големи умения. Така ако ги притежаваш и успееш да ги придобиеш, може да вземеш големи пари.

Специалист ли е този на снимката? Мисля, че да! Вземал ли е по-голяма заплата от деловодителката на партера? Да...

Днес ситуацията е същата. Един майстор готвач, бачкер ли е? Да! Най-обикновен бачкер. Но опитай ти да нахраниш гостите на един голям хотел и да ръководиш кухня. Така един готвач, дори днес, може да взема много повече пари от шефката на камериерките, която има 3 висши, а той е с един ТОХ примерно.. И тя ще мрънка, че е висшист, но не може да го замести ако той замине. Всичко е търсене и предлагане.
          Най-ниско бяха заплатени например по времето на Соца в селското стопанство. Ще се запитате защо? Ами там имаше най-много работна ръка и работата е сезонна, много разнообразна - поради което не може тясно да се специализира. Един комбайнер обаче, по време на прибиране на реколтата вземаше колосална заплата. Защо? Ами просто на негово място не може да седне всеки дори да е с 8 инженерни специалности - той е специалист. Тези разлики ги е имало и ги има и на запад и днес.

Дори в учебниците на комунистите, тоя вид работници се споменават, често не много ласкаво - Наричани са "Аристокрацията на работническата класа" и се обяснява нещо от рода на "Капиталистите изедници плащали много добре на група работници, за да разбиват работническата солидарност и така някой работници вземали много високи заплати" Ами вземат да! Но дори когато комунистите бяха на власт, пак се налагаше да се вземат, както вземат някой и днес на запад.
          Абе не беше много така ама айде......
          Не можеше да изкараш пари от капитала си, още в началото са взели средствата за производство и оставаш да гледаш. Извън заплатата можеше да гледаш краставички, домати, прасета, много рядко други неща с акъл....
          Не ми го хвали този строй!!!!

Коментар

Структурата на заплатите преди 89 е била просто тотално сбъркана, напълно антипазарна. На изобилния ресурс от бачкатори се плаща високи заплати, а на относително малкото специалисти ниски заплати. След това нещата започват да се нормализират. Квалифицираните почват да получават все повече, а неквалифицираните да губят покупателна сила.

Но тъй като все пак отношението между квалифицирани - неквалифицирани се запазва неквалифицираните значително надвишават като брой, се получава това мрънкане как нещата се били влошили. Но в края на краищата настоящето е нормалното. Макар че е трудно на някой чиито стандарт спрямо средното е спаднал наполовина да му се обясни че този срив се дължи на лично неговите недостатъчни умения, а не на политиката на държавата. Всеки предпочита да намери някой друг, който да носи вината.

Аз лично мисля че има един много лесен начин това недоволство да бъде силно намалено с относително слаба намеса на държавата в пазарните принципи. Държавата трябва да вземе да прави евтини жилища, субсидира производството им и след това ги пуска на изплащане срещу ниски вноски. Поради високата ценност която се придава на недвижимите имоти от голяма част от населението, това ще се възприема като значителна грижа на държавата. Почва пак да прави евтини панелни комплекси, в градове към които има наплив от хора и ги пуска по 200 евро квадрата. така апартамент от 70 квадрата ще падне до 14 000 евро, което при изплащане от 20 години и например субсидирана лихва от 3% ще е равно на вноска от 150 лева.

Така ще се намали значително емиграция, поради достъпни жилища в икономически активни райони. В същото време ще се осигури наплив от работна ръка за тези райони. А и хората ще усещат че държавата прави нещо за тях. При общо да кажем 150 х такива жилища разпределени за 3 или 5 години общата субсидия на държавата едва ли ще надхвърли 30-40 милиона на година. Което е нищо

Тази идея за жилищата ми се струва май реалистична, макари непазарна. Ще има градове, където ще е приложима и ще намали цените на останалите жилища. Ще бръкне доста във финансирането на бизнеса обаче поради намалена стойност на жил имоти. Все пак е приложима и ще намери подкрепа от много места.

Коментар

Структурата на заплатите преди 89 е била просто тотално сбъркана, напълно антипазарна. На изобилния ресурс от бачкатори се плаща високи заплати, а на относително малкото специалисти ниски заплати.
              Грешно си информиран. Не е имало такова нещо. Там където имаше високи заплати, общо взето повечето вземаха такива, а там където те са ниски, всички вземаха такива. Получаваше се обаче понякога една разлика във фишовете - Например, аз не веднъж съм вземал заплата по-голяма от своя пряк началник и от технологът - и двамата химици, но пък те наваксваха като се вземаха премии на тримесечие. Разликата бе само в това, че работникът си получаваше парите според това дали си преизпълнява или не трудовите норми, а висшистите в зависимост от пласмента на готовата продукция и в това на каква степен са изпълнени плановете. Така на моите между 380 - 1200 лв. на месец, началниците ми вземаха около 500 лв. но с много тлъсти премии всяко тримесечеие и в края на годината. Бачкаторите обаче премии не вземат. Някой от тях просто вземат по-високи заплати, ако трудът им е много скъп, както бе в моя и на няколко колеги и колежки случай, или ако професията е рядка, много рискова и т.н. Най-високи заплати например в страната тогава получаваха строителите на заводски комини. Там наистина се вземаха огромни заплати, но такива са вземали и строителите на Емпайър Стейт Билдинг в САЩ. Просто, освен, че има нужда от висока квалификация и дози професионализъм, са нужно и доста хладнокръвие и приемането на риска от нещастен случай. Това обаче не значи, че ръководещият инженер няма да вземе и той големи пачки - напротив, той може да взема само 400 лв. в сравнение с 2000 лв на строителите горе, но през някое тримесечие взема компенсация под формата на премия и така заплата му надминава тази на онези горе. Подобно е положението в мините, където миньорите вземаха по едни 800 лв. инженерите горе в администрацията по-малко, но си вземаха премиите после. И какво значи специалист? - Един работник особено от някой професии има нужда от поне няколко години за да се специализира. И това дали един труд е скъпо платен или не и тогава зависеше от търсенето и предлагането. Например ако си работник, бе много по-добре да си в някоя рядка, но търсена професия, в която се изисква тясна специализация и големи умения. Така ако ги притежаваш и успееш да ги придобиеш, може да вземеш големи пари.

Специалист ли е този на снимката? Мисля, че да! Вземал ли е по-голяма заплата от деловодителката на партера? Да...

Днес ситуацията е същата. Един майстор готвач, бачкер ли е? Да! Най-обикновен бачкер. Но опитай ти да нахраниш гостите на един голям хотел и да ръководиш кухня. Така един готвач, дори днес, може да взема много повече пари от шефката на камериерките, която има 3 висши, а той е с един ТОХ примерно.. И тя ще мрънка, че е висшист, но не може да го замести ако той замине. Всичко е търсене и предлагане.
              Най-ниско бяха заплатени например по времето на Соца в селското стопанство. Ще се запитате защо? Ами там имаше най-много работна ръка и работата е сезонна, много разнообразна - поради което не може тясно да се специализира. Един комбайнер обаче, по време на прибиране на реколтата вземаше колосална заплата. Защо? Ами просто на негово място не може да седне всеки дори да е с 8 инженерни специалности - той е специалист. Тези разлики ги е имало и ги има и на запад и днес.

Дори в учебниците на комунистите, тоя вид работници се споменават, често не много ласкаво - Наричани са "Аристокрацията на работническата класа" и се обяснява нещо от рода на "Капиталистите изедници плащали много добре на група работници, за да разбиват работническата солидарност и така някой работници вземали много високи заплати" Ами вземат да! Но дори когато комунистите бяха на власт, пак се налагаше да се вземат, както вземат някой и днес на запад.
              Last edited by Jay Gould; 22.04.2012, 16:56.

Коментар

• Структурата на заплатите преди 89 е била просто тотално сбъркана, напълно антипазарна. На изобилния ресурс от бачкатори се плаща високи заплати, а на относително малкото специалисти ниски заплати. След това нещата започват да се нормализират. Квалифицираните почват да получават все повече, а неквалифицираните да губят покупателна сила.

Но тъй като все пак отношението между квалифицирани - неквалифицирани се запазва неквалифицираните значително надвишават като брой, се получава това мрънкане как нещата се били влошили. Но в края на краищата настоящето е нормалното. Макар че е трудно на някой чиито стандарт спрямо средното е спаднал наполовина да му се обясни че този срив се дължи на лично неговите недостатъчни умения, а не на политиката на държавата. Всеки предпочита да намери някой друг, който да носи вината.

Аз лично мисля че има един много лесен начин това недоволство да бъде силно намалено с относително слаба намеса на държавата в пазарните принципи. Държавата трябва да вземе да прави евтини жилища, субсидира производството им и след това ги пуска на изплащане срещу ниски вноски. Поради високата ценност която се придава на недвижимите имоти от голяма част от населението, това ще се възприема като значителна грижа на държавата. Почва пак да прави евтини панелни комплекси, в градове към които има наплив от хора и ги пуска по 200 евро квадрата. така апартамент от 70 квадрата ще падне до 14 000 евро, което при изплащане от 20 години и например субсидирана лихва от 3% ще е равно на вноска от 150 лева.

Така ще се намали значително емиграция, поради достъпни жилища в икономически активни райони. В същото време ще се осигури наплив от работна ръка за тези райони. А и хората ще усещат че държавата прави нещо за тях. При общо да кажем 150 х такива жилища разпределени за 3 или 5 години общата субсидия на държавата едва ли ще надхвърли 30-40 милиона на година. Което е нищо

Коментар

• Истината

Който е живеел и се е чувствал добре при комунизма сега плаче, тъпото е че без реални икономически фактори се докараха много селяни и глупаци в градовете, което доведе до много и негативни последици. За жалост в България не се цени умственият труд и не дават пари за този вид труд. В последните месеци все повече има свободни места за инженерингови длъжности /вкл. и компютърните специалисти/, което е идеално, нека тези хора да взимат много пари и да се толерират, стига да са кадърни. Вижте в обявите за работа,за инженерингови специалности само 2-10 ставащи кандидатури, за счетоводители и други банкови чиновничета по 100-200, които стават, това е нека да има работа за хора с качества и професии, не само за чиновничета!

Коментар

• Първоначално изпратено от rogers Разгледай мнение
                    Абе и аз живеех в средно статистическо семейство - и двамата бяха главни счетоводители взимаха около 180 -200 лв, живеехме четири човека в една стая
                    И винаги парите свършваха преди заплатата. Ти си бил добре защото баща ти е взимал доста плюс извънредните приходи - иначе не ми ги хвали преди 89 година
                    Бяха добре разни тарикати дето крадяха - квалифицираните в днешно време са много по добре
                    Верно че бачкерите незаслужено се толерираха едно време.
                    Има в момента напредък, ама е мнооого малък.
                    След някоя друга годинка няма да ходите на лекар поради липса на такъв , а при местната знахарка.Или GP-то ви ще е току внесено от Занзибар...

Коментар

• Абсолютно вярно - имах роднини шофьори дето имаха много пари - крадяха нафта и работеха на частно с държавния камион - работниците бяха добре тогава а сега са зле и затова си мечтаят за онези времена.

Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                      Майка ми и баща ми са инженери. Тогава работеха точно по специалността - разработване и производство на ел захранвания за ЦПУ, имаше и други неща, но не ги помня.
                      Е точно тогава те като инженери получаваха по мизерните 200лв, а работниците в цеховете по 500-600лв. Това е според мен една от причините да закъса промишлеността в страната, не се ценеше и стимулираше умствения труд, а партията залагаше на ръчната работа - работническа класа.
                      !

Коментар

• Абе и аз живеех в средно статистическо семейство - и двамата бяха главни счетоводители взимаха около 180 -200 лв, живеехме четири човека в една стая
                        И винаги парите свършваха преди заплатата. Ти си бил добре защото баща ти е взимал доста плюс извънредните приходи - иначе не ми ги хвали преди 89 година
                        Бяха добре разни тарикати дето крадяха - квалифицираните в днешно време са много по добре

Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнение
                        Мизерия преди 1989г.??!!
                        Понеже съм живял в средностатистическо семейство мога да споделя за моето:
                        Баща ми беше занаятчия. Майка ми главна медицинска сестра в болница.
                        Баща ми работеше на държавна работа където взимаше около 400-500лв. заплата плюс още толкова най-малко на частно по къщите около София. Майка ми взимаше мизерната заплата от 200лв. Баща ми построи триетажна вила със спестените пари.
                        Парното си спомням, че беше около 20-25лв. на месец. За същия апартамент сега се плаща 10 пъти повече! Баща ми си купи и чисто нова жигула от магазина. Построи и гараж. Всяко лято бяхме за 2 седмици на море задължително! Там ходеше с един много подут портфейл. Сигурен съм, че всички които имат спомени за онова време могат да споделят същото. Друг е въпроса кое е било субсидирано и така нататък.
                        Да поясня, не съм комунист и не съм им фен. Просто правя сравнение на стандарта.
                        И най-показателното- всички масово имаха по две деца, а сега по едно. Така, че сори за стандарта!

Коментар

• Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
                          Ако това е свободата, съм бил супер свободен, защото внасяхме забранените касети и списания Как се минава през митница, няма да ти обяснявам. Като се заговорихме за значки, мен ме връщаха за чорапи различни от черни, а моряшката тениска беше неизменна част от униформата ми
                          Е, няма какво да ми обясняваш, колко ВТ съм продал на унгарците, румънците и чехите, коняк "Плиска", та дори и слънчев удар! Да не говорим колко талери съм изнесъл в червилата на мама.
                          Сега като се замисля, винаги съм бил еднакво свободен! По ме беше страх да вкарвам в Македония в края на 90-те недеклариран балкански кашкавал и орехи.

Коментар

• Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнение
                            Много сте ми интересни тези със свободата! Аз и преди 89-та си бях свободен да слушам Ван Хален, въпреки, че бяха заклеймени в болшая съветска енциклопедия като империалистическа хард рок група проповядваща антисъветизъм. Всеки си плещеше вицове за ТАТО /не за тоя мошеник от форума/
                            Носех моряшка тениска и огромен кръст по учиническите бригади с надпис Black Sabbath. Никога милиционери или учители не са ми правили проблем.
                            Та свобода казваш. Колко си свободен сега от топлофикация или ЧЕЗ да кажем?
                            Ако това е свободата, съм бил супер свободен, защото внасяхме забранените касети и списания Как се минава през митница, няма да ти обяснявам. Като се заговорихме за значки, мен ме връщаха за чорапи различни от черни, а моряшката тениска беше неизменна част от униформата ми

Коментар

• Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
                              Свободата Санчо!!! Своодата!!! Тя цена няма!!!
                              Много сте ми интересни тези със свободата! Аз и преди 89-та си бях свободен да слушам Ван Хален, въпреки, че бяха заклеймени в болшая съветска енциклопедия като империалистическа хард рок група проповядваща антисъветизъм. Всеки си плещеше вицове за ТАТО /не за тоя мошеник от форума/
                              Носех моряшка тениска и огромен кръст по учиническите бригади с надпис Black Sabbath. Никога милиционери или учители не са ми правили проблем.
                              Та свобода казваш. Колко си свободен сега от топлофикация или ЧЕЗ да кажем?

Коментар

• Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнение
                                Мизерия преди 1989г.??!!
                                Понеже съм живял в средностатистическо семейство мога да споделя за моето:
                                Баща ми беше занаятчия. Майка ми главна медицинска сестра в болница.
                                Баща ми работеше на държавна работа където взимаше около 400-500лв. заплата плюс още толкова най-малко на частно по къщите около София. Майка ми взимаше мизерната заплата от 200лв. Баща ми построи триетажна вила със спестените пари.
                                Парното си спомням, че беше около 20-25лв. на месец. За същия апартамент сега се плаща 10 пъти повече! Баща ми си купи и чисто нова жигула от магазина. Построи и гараж. Всяко лято бяхме за 2 седмици на море задължително! Там ходеше с един много подут портфейл. Сигурен съм, че всички които имат спомени за онова време могат да споделят същото. Друг е въпроса кое е било субсидирано и така нататък.
                                Да поясня, не съм комунист и не съм им фен. Просто правя сравнение на стандарта.
                                И най-показателното- всички масово имаха по две деца, а сега по едно. Така, че сори за стандарта!
                                Свободата Санчо!!! Своодата!!! Тя цена няма!!!

Коментар

Working...
                                X