If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Левон и компания нищо не казват за една група от така наречения едър бизнес, които изсмукаха стотици милиони кредити и сега не могат да ги върнат. За тях има 'гъвкави' условия и разсрочване и намаляване на лихвата, а дребните клиенти плащат разликата. Всичко това се прави, за да не се задействат от централите майки и на бързо да уволнят 60-80% от висшия мениджмънт пряко замесен в афери с кредити за милиони. Също така нищо не казва за кредит срещу % под масата, но с времето сигурно нещата ще дойдат на мястото си.
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
"Лихвата е гъвкава, тъй като е невъзможно да се направи коректна оценка какви ще бъдат лихвите след 30 г. Ако се заложи твърда лихва, трябва да се преценят всички рискове как ще се влоши икономиката, дали ще се срине еврото и тогава кредитите ще изчезнат, защото е неизгоден за банките."
е трябвало да му прочетат просто днешната статия от Инвестор:
http://www.investor.bg/novini/122/a/...te-388,129042/
"...Средният лихвен процент по 30-годишните ипотеки с фиксирана лихва в САЩ регистрира пореден спад, смъквайки се до рекордно ниско ниво. Това е осми случай, в който показателят записва историческо дъно през последната година."
и да го питат после, аджеба, как тъпите американци правят "коректна оценка на риска" за 30 годинки напред?
Ама отговорът на този въпрос не му се харесва, а той е, че баМките в БГ искат (и го правят) и прехвърлят АБСОЛЮТНО целия лихвен, валутен, политически и къв ли не друг риск върху т.нар. клиент (овца). А ролята на баМката е именно да ПОЕМЕ целия или поне част от тези рискове, та нали затова получава печалбата си под формата на марж между средната цена на привлечения и средната цена на предоставения ресурс. Нооо в БГ ролята на баМката е БЕЗРИСКОВО да дере клиентите си и то най-вече най-добросъвестните от тях, като ги кара да плащат за ЛОШО ПРЕЦЕНЕНИТЕ ОТ баМката рискове, нищо че имат отдели Кредитен, Пазарен, Операционен и къв ли не Риск, дето получават мегазаплати именно за това да определят тези рискове!!!
Ако не могат да го направят, както колегите им в САЩ, мога да им дам няколко БЕЗПЛАТНИ съвета, щото гледам един колега им искаше пари (ахахха от БГ баМка пари) за съвет, как да хеджират малоумните си позиции навън.
Оххх но нееее, те много добре значт как, но хеджа ще изяде част от печалбицата иммммм.
На мен пък банката идва да ми предлага кредит. Казвам им ОК, искам ипотечен кредит за къщура на село. От там обаче ми казват - не мое. Къщи на село не земаме за ипотека. Ипотекирай хапартамента. Аз им казвам, ама апартамента ми струва 10 пъти повече от къщата на село дет искам да купя - Те пак Не мое. Кат не мое - не мое. Ще си я купя като падне още
По приницп винаги съм приемал банките за едно необходимо зло, повече зло, отколкото необходимо, но няма как да мъкнеме куфарите с пари в днешно време.Но този НАГЛЕЦ просто прекалява, аз дето нямам лев кредит ме вбесява, представям си хората, на които им се бърка в джоба.Предлагам да съберем по некой лев и да платим на неколко мангала, ама от най-ретро хард затворниците, без зъби и без хигиена дет са, да го издебнат и да го шибат в арменския задник, докато не почне да се държи както подобава към хората -като към КЛИЕНТИ, които му плащат заплатата, а не все едно им е направил ебаси услугата.
То ако беше услуга, за кво ми се обаждат да ми предлагат кредити само, без въобше да съм им стъпил в банката -напимер Райфазен???Чудо на чудесата
И друго не мога да разбера, на тоя дето е взел въпросния кредит, пишеше, че бил взел 200 хиляди евро и след 30 години щял да върне 630 хиляди!!!И те решили да го щавятс още 115 хиляди.Какъв идиот верно трябва да си????
те хорана не знаят кой контролира света ...... и как функционира сложната лихва - ако знаеха едва ли щяха да взимат кредити от по 200 бона - доли и от по 50 нямаше да взимат .- заради глупостта на хората от там се хранят такива паразити като ДУМПЕРЦУМЯН които през живота си не са направили нищо освен да се мазнат и да лапат пачка като обират народа
По приницп винаги съм приемал банките за едно необходимо зло, повече зло, отколкото необходимо, но няма как да мъкнеме куфарите с пари в днешно време.Но този НАГЛЕЦ просто прекалява, аз дето нямам лев кредит ме вбесява, представям си хората, на които им се бърка в джоба.Предлагам да съберем по некой лев и да платим на неколко мангала, ама от най-ретро хард затворниците, без зъби и без хигиена дет са, да го издебнат и да го шибат в арменския задник, докато не почне да се държи както подобава към хората -като към КЛИЕНТИ, които му плащат заплатата, а не все едно им е направил ебаси услугата.
То ако беше услуга, за кво ми се обаждат да ми предлагат кредити само, без въобше да съм им стъпил в банката -напимер Райфазен???Чудо на чудесата
И друго не мога да разбера, на тоя дето е взел въпросния кредит, пишеше, че бил взел 200 хиляди евро и след 30 години щял да върне 630 хиляди!!!И те решили да го щавятс още 115 хиляди.Какъв идиот верно трябва да си????
Схемата през ЧСИ е по-трудна защото може да се намеси случаен елемент и да вземе апетитния имот. Основно се работи чрез ОТДЕЛ ЛОШИ КРЕДИТИ, които са гадни и нагли и звънят на жертвата ден след ден , час по час... в един момент ти предлагат бързо решение на въпроса и ти 'водят' потенциален клиент, който е готов на момента да те избави от мъките. Така не се стига до ЧСИ. До ЧСИ стигат големите дървета за които банката е дала много пари и няма как да имота да се продаде на свой човек без да задейства механизми за контрол...
това е общо взето.
имам познати в лоши кредити и знам точно как притискат и навиват жертвите да се разделят с имота си на доста 'изгодна цена'
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Банкери въртят бизнес с недвижими имоти. За такъв случай алармира адвокат Веска Волева. И разказа, че шеф на трезор бил акционер в няколко фирми за недвижими имоти заедно с гърци. Така директорът на финансовата институция успявал да разпродава имотите на длъжници, а парите потъвали в частни джобове, твърди адвокат Веска Волева. Схемата с бързата разпродажба на имотите била последната брънка от веригата за ощетяване на клиентите чрез неправомерно вдигане на лихвите по изтеглените от тях кредити. Официално банките се оправдавали с вдигането на цената на финансовия ресурс - т.нар. индекс EURIBOR, но когато потърпевшите проверявали стойността му, се оказало, че в последните години той постоянно е намалявал.
... и никой не прави нищо по въпроса ?
ТО това е отдавлна дами и господа - схемата е следната - длъжника на който не може да си изплати кредита идва банката и му взима имота и после го продава чрез частен съдия изпълнител на свой подставен човек на много по -ниска цена . после банката го продава на по - висока цена на вторичния пазар и реализира печалба - може и в частни банкерски джобове да отиват парите а не в банката а длъжникът продължава да дължи сумата по кредита ( разликата между отпуснатия кредит и цеаната на продадения имот) - КРАСИВО Е ДА СИ БАНКЕР В ДНЕШНО ВРЕМЕ НАЛИ - особено в БАНТУСТАНА макар че и на запад банкерите владеят целия свят нО тук просто СЕ ОСИРАТ!!!
Банкери въртят бизнес с недвижими имоти. За такъв случай алармира адвокат Веска Волева. И разказа, че шеф на трезор бил акционер в няколко фирми за недвижими имоти заедно с гърци. Така директорът на финансовата институция успявал да разпродава имотите на длъжници, а парите потъвали в частни джобове, твърди адвокат Веска Волева. Схемата с бързата разпродажба на имотите била последната брънка от веригата за ощетяване на клиентите чрез неправомерно вдигане на лихвите по изтеглените от тях кредити. Официално банките се оправдавали с вдигането на цената на финансовия ресурс - т.нар. индекс EURIBOR, но когато потърпевшите проверявали стойността му, се оказало, че в последните години той постоянно е намалявал.
"Трите решения срещу неправомерното вдигане на лихвите по банкови кредити са в различни съдилища. Освен това са срещу 3 различни банки. Това обаче ще стане съдебен прецедент, който ще влезе в практиката. Тепърва ще има бум на подобни жалби от граждани", смята адвокат Веска Волева, която е автор на ноу-хауто как се печели дело за лихви.
Досега има вече заведени 50 жалби на клиенти. "Средният размер на кредита, който са теглили, е 100 000 лева. Така че става дума за кредити за 5 млн. лв.", според адвокатката. Тепърва обаче се очаква хората да започнат да изчисляват месечните си вноски и да видят реалните суми, с които ще бъдат ощетени за целия период на кредита, смятат запознати. В общия случай повишаването на лихвата с 2 пункта върху кредит от 100 000 лв. води до загуби от 50 000 лв. за 30-те години на заема. Последната жалба, която е пристигнала при адвокатите, е за кредит от 500 000 лв. на изпълнителна директорка на фирма за тир-карнети.
Понякога потребители обаче се се борят и за по-дребни суми. Русенецът Пламен Иванов осъди гръцка банка да му върне 353,87 евро, защото му вдигнали лихвата на потребителски кредит от общо 11 765 евро, става ясно от решението на русенския районен съд от януари миналата година.
Димитър Илиев
НЕТА
Договорите са обвити
в мъгла
Буря от коментари в нета отприщи материалът на "Стандарт" "Вълна от жалби срещу банките". Ето срещу какво недоволстват потребителите:
anonimen
Имам ипотечен кредит с плаваща лихва. За щастие, моята лихва я вдигнаха само веднъж и не беше грандиозно увеличение, но клаузата в договора ми е обвита в пълна мъгла. Говори се за някакъв вътрешнобанков базисен лихвен процент, който, за съжаление, се определя по скрита за мен и обществото методика. Така банката има право съвсем субективно да ми променя лихвата по кредита. Хора, внимавайте: когато имате право, избирайте клауза, според която лихвеният процент е обвързан с Euribor, защото там няма субективизъм, промяната се базира на пазарни промени.
emil
Пак не е гаранция. Моята лихва се определя от euribor + фиксирана надбавка..., която се оказа, че е псевдофиксирана и преди 2 години ми извадиха някаква мъглява клауза за значителна промяна на финансовите условия в страната и чужбина и ми я вдигнаха с 1,9%.
Radostina Dimitrova
И пращат фалшиви SMS-и, че имаш неплатен кредит (при положение, че никога не съм взимала)
kateritza
Не е зле човек да направи проверка дали някой не е взел кредит с неговите данни.
Ивайло Калудов
Не от добро се закопчахме с кредити към банките. Кристално ясен показател за стандарта на българина.
Коментар