IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Банките върнали крепостничеството у нас

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Ballomed Разгледай мнение
    Абе аз на скоро гледах информативно и само с БЛП видях.
    AlphaBank
    http://www.alphabank.bg/displaybg.as...tgage_loan_new

Коментар

• Първоначално изпратено от yerdna Разгледай мнение
      Съгласен. Обаче кредити, обвързани с EURIBOR, винаги е имало. Има и сега.
      Абе аз на скоро гледах информативно и само с БЛП видях.

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
        Всяка жаба да си знае гьола!
        За съжаление банките в БГ знаят,че имаш ли дебел гръб - всичко може да стане със закон.

Трябва да има закон не за фиксиране на лихвата, а за фиксиране на плаващата компонента на лихвата към признат и НЕобвързан с банката показател. Ако ще да е с нивото на дунав - важното е този коефициент да НЕ МОЖЕ да се променя от разни кратуни в самата банка.

Другото , което трябва да се направи е да се приеме закон за фалит на частно лице. Да става бързо и ефективно.

Тези 2 мерки ще озаптят малко така наречениете 'топ банкери'

Истината е, че дребния кредитополучател в момента плаща и вноските на големи длъжници ( мажоритари на доста дружества от БФБ) , които са спрели да обслужват многомилионните си кредити. Ако не е малкия кредитополучател, който като мравка се бори с кредита си - разни популярни банкер, които обичат да се показват по телевизията - ще бъдат масово уволнявани от централите зад граница.
        Съгласен. Обаче кредити, обвързани с EURIBOR, винаги е имало. Има и сега. И да ти кажа, в разгара на кредитния бум точно тоя тип лихви не бяха никак популярни. Както ми каза един познат - ипотекар през 2007-а: "По-добре лихвата ти да не е обвързана с EURIBOR, а с БЛП на банката, защото EURIBOR може и да се вдигне, а БЛП на банката само ще пада."

Коментар

• Всяка жаба да си знае гьола!
          За съжаление банките в БГ знаят,че имаш ли дебел гръб - всичко може да стане със закон.

Трябва да има закон не за фиксиране на лихвата, а за фиксиране на плаващата компонента на лихвата към признат и НЕобвързан с банката показател. Ако ще да е с нивото на дунав - важното е този коефициент да НЕ МОЖЕ да се променя от разни кратуни в самата банка.

Другото , което трябва да се направи е да се приеме закон за фалит на частно лице. Да става бързо и ефективно.

Тези 2 мерки ще озаптят малко така наречениете 'топ банкери'

Истината е, че дребния кредитополучател в момента плаща и вноските на големи длъжници ( мажоритари на доста дружества от БФБ) , които са спрели да обслужват многомилионните си кредити. Ако не е малкия кредитополучател, който като мравка се бори с кредита си - разни популярни банкер, които обичат да се показват по телевизията - ще бъдат масово уволнявани от централите зад граница.
          това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Бате Пешо

Пешка , то че не е справедливо дума няма ! Обаче тази лихва дето ти я дават да пируваш в чумата дето върлува , замисли се ? Да се нападат тези които пък теглели кредити , ами те ако не теглят и 1% няма да има лихва откъде да се вземе ..ако и ЦБ каже 0-ла лихва.Фактически трябва да има регулация и тя да е чрез фонда за гарантиране на депозитите , банка която плаща много голяма лихва и да внася много във фонда.За теб е добре фонда да е здрав , за банките е добре пазара да е регулиран.Може по ниска лихва , но наистина да ти я платят и твоите си пари да си ги вземеш. Не да ти плащат лихви от парите ти и ти да кажеш да си ги вземеш и да стане сакатлък пак.Пазара си е свободен и когато е регулиран чрез такива механизми.Нима като има правилник за движение по пътищата той ограничава движещите се да се движат от едно място за друго.Не ти харесва подобна крайност , да ти блокират парите щото да ги раздадат на кредит на някой си дето нямал, е как да ти харесва - то това е върховна глупост.
            D.Y.F-091066

Коментар

• Оставете го тоя paran, аз го разконспирирах кой е.

Ползва и никове cdf, ert, mnz. Пуснете едно търсене на тия никове и ще се убедите.

Преди пишеше срещу намаляването на администрацията със същите идиотски доводи, че нямало да има кой да ни управлява.

Само не знам каква му е целта. Или просто се бъзика, или е човек от инвестора целящ да разпали дискусията.

Просто си губите времето да му обяснявате. Не му обръщайте внимание.

Коментар

• Първоначално изпратено от paran Разгледай мнение
                Недей да мислиш че не разбирам, по=скоро повечето хора тук злобеят и не искат да проумеят идеята ми. А именно, че когато човек е оставил пари на депозит и очевидно няма нужда от тях сега и не може да се справи с харченето им, е по-добре държавата да ограничи лихвата до едно ниско ниво, за да може хората които знаят как да харчат и имат нужда от пари да вземат кредити на ниски лихвени нива.
                Това се казва стимулиране на икономиката и крижа за кредитополучателите.
                Навит ли си на далаверата ти да си оставиш парите които си спестявал 10 години за образованието на децата си и държавата да решава какво да прави с тях и на кого за 1% да ги даде.Навит ли си например да ги даде на мен да си купя един курник да ги изпия и изям щото имам нужда.И после да ти кажа еми нямам пари имах нужда виновна е банката като ме знае какъв съм що ми дава кредит.Точно такива като теб не умеят да работят с пари,но пре3тенциите големи.Хора които нямат дисциплина и не умеят да си озаптяват пороците никога няма да имат пари.Безплатни пари няма приятелю.Като искаш евтини и безплатни работи що си толкова умен та купуваш на най високите нива на пазара?Или ти искаш твоето кимизарниче да е скъпо а моите пари евтини.Тези номера не минават тук.Като искаш евтин кредит може да искаш в Куба и Северна Корея.Казаха ти го вече ще ти приберем имуществото щото не можеш да го управляваш и на много такива като тебе.Колко мъка има по тоя свят и колко весело ми става.Досега не бях допускал че простотията така широко е пуснала корени в нашата мила родина и по зле ще става.

Коментар

Недей да мислиш че не разбирам, по=скоро повечето хора тук злобеят и не искат да проумеят идеята ми. А именно, че когато човек е оставил пари на депозит и очевидно няма нужда от тях сега и не може да се справи с харченето им, е по-добре държавата да ограничи лихвата до едно ниско ниво, за да може т хората които знаят как да харчаи имат нужда от пари да вземат кредити на ниски лихвени нива.
                  Пич на тебе много неща не са ти ясни. Вземи прочети малко книжки,пък после давай идеи. Дори това подчертаното по горе е хит. "Хора които знаят как да харчат" го поправи с инвестират. Айде със здраве.

Коментар

• Няма как промяната на състоянието на световните финанси или подписването тогава на кредит,да предизвикат загуба на работа,на имот, на още какви ли не придобивки.Само защото една или друга институция тогава не е можела да прицени релно риска.Това ако придизвика горното,намерете си адвокати и ги разбиите в съда.
                    Иначе да опитват се да въведат кперпосничестовто,но няма как сами са си виновни.Това е

Коментар

Недей да мислиш че не разбирам, по=скоро повечето хора тук злобеят и не искат да проумеят идеята ми. А именно, че когато човек е оставил пари на депозит и очевидно няма нужда от тях сега и не може да се справи с харченето им, е по-добре държавата да ограничи лихвата до едно ниско ниво, за да може хората които знаят как да харчат и имат нужда от пари да вземат кредити на ниски лихвени нива.
                      Точно това правят банките - събират парите (под формата на депозити) на тези, които ги имат и не ги ползват и ги раздават (под формата на кредити) на тези, които нямат, но могат да ги ползват (или поне си мислят, че могат). И понеже в държава като България рискът при подобни начинания, особено при кредитирането, е доста висок, затова и лихвите са високи. А лихвите по депозитите са също високи, защото, както gogolcho вече обясни, банките в момента нямат свеж ресурс отвън и са принудени да набират пари на вътрешния пазар, а това може да стане само с високи лихви.
                      Ако лихвите по депозитите тръгнат надолу, това изобщо не означава, че и лихвите по кредитите ще намалеят. Пример - 3-месечен Супер депозит в ПИБ носеше през януари 2009-а 9.75% годишна лихва, в момента носи 7%, което си е голям спад. В същото време лихвите по кретитите на ПИБ са останали горе-долу същите, а може даже и да се качили - не следя отблизо условията.
                      Разберете - докато не отмине кризата, а вероятно и известно време след това, година или две-три, кредитният ресурс ще остане скъп.

Коментар

• Добре бе, аз наистина не разбирам. Защо един благоразумен човек, който не работи с кредити, натрупал е някакъв финансов ресурс и примерно е спестил определена сума за пенсия, да бъде ограничаван да получава ниска лихва, за да може Ганьо от не знам си кое село да може да си купи гарсониера?

Не ми се струва, че точно това е начина да се стимулира икономиката - като се отнема богатство от този, който е създал, за сметка на този, който ползва сега евентуален бъдещ доход. Къде ще е стимула за предприемчивите и разумните да създават? Защо държавата да се грижи за кредитополучателите, а не за спестителите???

Коментар

• Много се забавлявах от идеята да се вземат пари от тези, които са били достатъчно умни и са спестили, и да се дадат на тези, дето уж знаели какво да правят с тях. Тези дето уж знаят, и са се нагрухали с кредити до козирката, които не могат да плащат :-). Не е ли по-добре обратното - да се вдигнат лихвите, че тия с кредитите съвсем да издъхнат, и след това тези "дето не знаят, какво да правят, и държат пари на депозит", да поемат тези активи, щото вероятно те по-добре ще ги управляват.

Коментар

• Първоначално изпратено от yerdna Разгледай мнение
                            Браво, прекрасно си го обяснил, но не очаквай човек, теглил 30-годишен ипотечен кредит без даже да прочете условията, да те разбере

Коментар

• ...

Първоначално изпратено от ndachev Разгледай мнение
                              Приятелю, мисля че изпускаш много важен детайл в картинката: лихвите по кредитите в България нямат нищо, ама нищо общо с тези по депозитите. Лихвите по кредитите се определят на следния принцип: максимално високи, но точно толкова, колкото да не станат прекалено много лошите кредити. Точно затова през месец-два ги мръдват нагоре с четвърт до един процентен пункт, за да видят къде е прагът на издържливост. Пробват, с други думи. Като видят че много хора вземат да не плащат, отпускат малко примката, точно колкото да се върнат пак нещата в релси.

На същият принцип се ценообразуват енергоносителите - ще поскъпват горивата, тока, парното, докато хората успяват с кървави лишения да плащат. Като видят че златната кокошка взема да приритва на умирачка, отпускат докато си вземе въздух и после пак...
                              това е вярно, оба4е е бай ганьовски номер
                              защото докато се опитват да напипат къде е прага лошите и преструктурираните кредити минаха 14%
                              следователно от много хора не само лихва не виждат ами и главницата

щото със сваляне на лихвата от половин процент нищо не се променя
                              кредитирания не издъхва защото му ка4ват лихвата с половин процент или 1
                              издъхва щото като цяло е ужасно висока

Коментар

• Първоначално изпратено от gogolcho Разгледай мнение
                                Иронията ми беше, защото разсъжденията ти са насочени в грешна посока. Не са ти виновни хората с депозити, които предпочитат в момент, когато НИ се декапитализират, да си държат парите на депозит, а не ги "инвестират" в същите НИ. "Влогарите", както ги нарича един форумец от друг форум , могат да си правят с парите каквото си искат. Преценили са, че сега е най-добре да ги държат на депозит, въпреки че могат да ги вкарат и в други активи с по-голям риск и по-голяма евентуална доходност. Банките пък искат искат да привлекат тези пари и предлагат сравнително добри условия. Дори и сега има депозити по 7-8 процента лихва, което си е една добра доходност при сравнително нисък риск. На банките тези пари им трябват, защото повечето са собственост на чужди банки, които изтеглиха финансирането от БГбанките. Част от тия банки имаха и имат достъп до евтин ресурс на цени от около 1 процент! И точно тоя ресурс им позволи кредитната експанзия в страни като БГ, Румъния, Латвия (последната миналата година със спад от 18 % на БВП, тази година се очаква същия спад!), което наду балона без да генерира особено добавена стойност. Сега нещата се спихват, спря се наливането на пари и машината буксува не само щото има криза, а поради безумното кредитиране и надуване на балона. Лошите кредити също растат. Банките балансират в момента между това да си покриват лошите кредити, да търсят евтин ресурс (а явно няма откъде да го вземат) и да не вдигат прекалено лихвите по кредити, за да може все пак да се обслужват. Кофтият момент за кредитополучателите е, че лихвата може да се качва от банката едностранно при неясни критерии, няма личен фалит - т.е. ще ти продадат имота и ще остане да дължиш. При тази липса на ресурс, трябва да си благодарен на "влогарите", че дават ресурс на банките, щото иначе могат да прибягнат до предсрочна изискуемост или поне да ти вдигнат лихвата до съвсем нетърпими нива. За задължаване на "влогаря" да си държи парите в определена банка на ниски нива няма как да стане. Избий си го от главата. Това дори през соца не го е имало.
                                Браво, прекрасно си го обяснил, но не очаквай човек, теглил 30-годишен ипотечен кредит без даже да прочете условията, да те разбере

Коментар

Working...
                                X