If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Моля недей да преиначаваш думите ми. Не съм споменал и дума за национализация, това нито е справедливо, нито е добре за нас.
Идеята ми беше по-скоро друга. След като има хора който нема какво да правят парите си, и тези пари не им трябват в момента нито пък могат да ги харчат за да стимулират развитието на икономиката ни, защото просто не знаят и не могат съответно да ги похарчат, може би е по-добре да се ограничат лихвите по съответните депозити и така банките да намалят лихвите по кредитите. Така хората които имат нужда и знаят как да похарчат парите ще са стимулирани, съответно и икономиката ни ще се стимулира.
Иронията ми беше, защото разсъжденията ти са насочени в грешна посока. Не са ти виновни хората с депозити, които предпочитат в момент, когато НИ се декапитализират, да си държат парите на депозит, а не ги "инвестират" в същите НИ. "Влогарите", както ги нарича един форумец от друг форум , могат да си правят с парите каквото си искат. Преценили са, че сега е най-добре да ги държат на депозит, въпреки че могат да ги вкарат и в други активи с по-голям риск и по-голяма евентуална доходност. Банките пък искат искат да привлекат тези пари и предлагат сравнително добри условия. Дори и сега има депозити по 7-8 процента лихва, което си е една добра доходност при сравнително нисък риск. На банките тези пари им трябват, защото повечето са собственост на чужди банки, които изтеглиха финансирането от БГбанките. Част от тия банки имаха и имат достъп до евтин ресурс на цени от около 1 процент! И точно тоя ресурс им позволи кредитната експанзия в страни като БГ, Румъния, Латвия (последната миналата година със спад от 18 % на БВП, тази година се очаква същия спад!), което наду балона без да генерира особено добавена стойност. Сега нещата се спихват, спря се наливането на пари и машината буксува не само щото има криза, а поради безумното кредитиране и надуване на балона. Лошите кредити също растат. Банките балансират в момента между това да си покриват лошите кредити, да търсят евтин ресурс (а явно няма откъде да го вземат) и да не вдигат прекалено лихвите по кредити, за да може все пак да се обслужват. Кофтият момент за кредитополучателите е, че лихвата може да се качва от банката едностранно при неясни критерии, няма личен фалит - т.е. ще ти продадат имота и ще остане да дължиш. При тази липса на ресурс, трябва да си благодарен на "влогарите", че дават ресурс на банките, щото иначе могат да прибягнат до предсрочна изискуемост или поне да ти вдигнат лихвата до съвсем нетърпими нива. За задължаване на "влогаря" да си държи парите в определена банка на ниски нива няма как да стане. Избий си го от главата. Това дори през соца не го е имало.
На същият принцип се ценообразуват енергоносителите - ще поскъпват горивата, тока, парното, докато хората успяват с кървави лишения да плащат. Като видят че златната кокошка взема да приритва на умирачка, отпускат докато си вземе въздух и после пак...
Тук не си прав, за тези цени си имаме специална комисия, тя определя цените за да са справедливи и социално-ориентирани.
може би е по-добре да се ограничат лихвите по съответните депозити и така банките да намалят лихвите по кредитите.
Приятелю, мисля че изпускаш много важен детайл в картинката: лихвите по кредитите в България нямат нищо, ама нищо общо с тези по депозитите. Лихвите по кредитите се определят на следния принцип: максимално високи, но точно толкова, колкото да не станат прекалено много лошите кредити. Точно затова през месец-два ги мръдват нагоре с четвърт до един процентен пункт, за да видят къде е прагът на издържливост. Пробват, с други думи. Като видят че много хора вземат да не плащат, отпускат малко примката, точно колкото да се върнат пак нещата в релси.
На същият принцип се ценообразуват енергоносителите - ще поскъпват горивата, тока, парното, докато хората успяват с кървави лишения да плащат. Като видят че златната кокошка взема да приритва на умирачка, отпускат докато си вземе въздух и после пак...
Голяма дискусия станала нещо тука. Даже и компетентността си сравняваме. Аз като един страничен наблюдател на случващото се, ми е любопитно кой в крайна сметка ще излезе прав от ситуацията?! Според мен работата е 50:50. От една страна оправдавам банките в това, което правят, защото ситуацията го налага и изисква, но съм и съгласен с претенциите на хората, че подходът на банките доста загрубя, колкото и да е икономически обоснован. Все пак трябва да се търси баланса, а не унижението на едната или другата страна. Иначе няма как да стане.
банките имат вина за това че даваха лесен парапапапай кредит на сульо и пульо които надуваха балони в бг и помпаха инфлацията (даже в един момент те гледаха странно ако кажеш че нямаш кредити)... верно е че все пак договорите по тези кредити са ужасно заробващи но това дръжи системата стабилна... държавата трябваше да се намеси около 2006 и да резне това лесно кредитиране и да спре надуването на балони и инфлация...
ама станалото станало сега можем само да намаляваме последствията и да оставим банките ... Ситуацията изглежда че загрубява щото сулио и пулио които не могат да си плащат кредита им не изчезва а се прехвърля към можещите така е на всякъде по света
и сега вместо да се сърдят на не направилите си сметката за това че плащат и техните кредити се сърдят на банките и на тези които не са теглили ... смешници сами сте си виновни...
и защо да са длъжни да ги харчат за да стимулират икономиката ни???
може да искат с тези пари да пратят детето да учи в чужбина и да стимулират друга икономика например немската кои си ти че да им казваш какво да правят
Това със стимулирането на икономиката винаги ме е озадачавало. Значи, отивам аз на пазара и гледам - на едната сергия турски домати, големи, свежи, два лева килото. На съседната сергия български домати, малки и спаружени, три лева килото. И аз сега, значи, трябва да си купя и да ям по-лошите домати само защото са български, така ли? Айде нема нужда! Когато българският фермер се научи да произвежда продукт, който е сравним като качество и цена с турския, тогава ще си купя от него. Или ако продава по-евтино - тогава знам, че плащам по-малко, но за по-некачествен продукт. Но да плащам хем повече, хем за по-лош продукт само защото бил български - не на мене тия.
Е като е тръгнало на национализация да национализираме и жените.И право първи да ги чукат да имаме старите кадри щото по малко работно време остава на самолетоносача.Каква забава цари тук.Някои са си повярвали че като си излеят мъката във форума нещо ще се промени.Вместо да пишете глупости ходете да бачкате на три четири места да ми изкарате лихвичките по депозитите.А аз ще си въртя синджира и ще си броя овцете козите говедата конете кокшките и пуйките и ще си джиткам под астмите на лаптопа да се забавлявам с агресивните ипотекари.Вие ми се смяхте и ме наричахте мизерник и нещастник през 2005 2006 2007 и 2008г.От 2009 ще се смея аз и ще се забавлявам
Моля недей да преиначаваш думите ми. Не съм споменал и дума за национализация, това нито е справедливо, нито е добре за нас.
Идеята ми беше по-скоро друга. След като има хора който нема какво да правят парите си, и тези пари не им трябват в момента нито пък могат да ги харчат за да стимулират развитието на икономиката ни, защото просто не знаят и не могат съответно да ги похарчат, може би е по-добре да се ограничат лихвите по съответните депозити и така банките да намалят лихвите по кредитите. Така хората които имат нужда и знаят как да похарчат парите ще са стимулирани, съответно и икономиката ни ще се стимулира.
Браво +1.
Защо го хокате прав е. И тези които имат излишни имоти да ги дадат безплатно на нуждаещо се ромско семейство.
Голяма дискусия станала нещо тука. Даже и компетентността си сравняваме. Аз като един страничен наблюдател на случващото се, ми е любопитно кой в крайна сметка ще излезе прав от ситуацията?! Според мен работата е 50:50. От една страна оправдавам банките в това, което правят, защото ситуацията го налага и изисква, но съм и съгласен с претенциите на хората, че подходът на банките доста загрубя, колкото и да е икономически обоснован. Все пак трябва да се търси баланса, а не унижението на едната или другата страна. Иначе няма как да стане.
и защо да са длъжни да ги харчат за да стимулират икономиката ни???
може да искат с тези пари да пратят детето да учи в чужбина и да стимулират друга икономика например немската кои си ти че да им казваш какво да правят
в свободния свят тези които нямат пари не казват на тези които имат какво да правят с парите си.
а датата не 9.9.44
избии си от главата тези идеи че ако има банк рън туко виж на следващия ден банката те поканила да върнеш целия дължим кредит а при тези условия по договорите не ми се мисли за вас...
Това изби рибата Най-добре е да национализират тия депозити, а държавата да ги раздава на всекиго по равно. Може да си върнем и името Народна Република България
Това изби рибата Най-добре е да национализират тия депозити, а държавата да ги раздава на всекиго по равно. Може да си върнем и името Народна Република България
те ако национализират депозитите може и жилищата да национализират и така "безимотните нещастници на които банките са отказали кредит" (в кавички) ще ни настанят да живеем при ипотекарите без топки дето сега ревът по форумите за лихвите че може и жените им да станат общи те нали са без топки а има демогравски сврив
Защо трябва да се разрешава тегленето на депозити заради по-ниските лихви? След като човек е дал някакви пари на депозит, то явно той няма нужда от тях, поне не текущо. По-справедливо е държавата да се намеси и да забрани тегленето на пари от депозити без депозитарите да имат нужда от парите. Така парите ще останат в банките и те ще могат да ги раздават под формата на нисколихвени кредити на хора които имат нужда от пари и знаят как да ги похарчат.
и да попитам тези дето се оплакват за лихвите нямаше ли сега да се чуствате по добре ако бяхте безимотни нещастници на които банките са отказали да отпуснат кредит
каквото сам си го направиш никои не може да ти го направи
пп Мъжете с кердити големи лигльовци излязоха набалбукали са се (след като им казаха че ще се набалбукат) сега нямат топки да го понесът...
Коментар