IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Банките върнали крепостничеството у нас

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Аз сега като гледам подобен кризисен феномен очаква и Китай. Там балонът при недвижимите имоти е почнал силно да се надува и очакванията, че от 10 до 18 месеца ще се пръсне яко. Само за справка цените на жилищата там в момента растат с двойно в сравнение с други страни, където също има тенденция нагоре. Така че, ще се получи май Български сценарий с оризов привкус.

Коментар

• Първоначално изпратено от onufri Разгледай мнение
      Първата и основна разлика е,че роб не се става по собствено желание!
      Виж примера с Айшето по-долу!

Първоначално изпратено от onufri Разгледай мнение
      Фиксирана лихва за 30 години никой няма да ти даде!
      Никой не те е бил с тояга по-главата да даваш 30-годишни кредити?! Никой... Ще даваш за толкова години кредити за колкото имаш депозити! Ако максимално дългите депозити са ти за година-2 за толкова и кредити ще даваш! Къде си тръгнал да гълташ залъци които не са за твоята уста? Объркваш системата по този начин!!! Като си малък започваш да градиш от малко!!! Това е!!! Иначе става това което става!!!
      Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Първоначално изпратено от fant0mas Разгледай мнение
        Пич, аз имам към теб един въпрос, че те като ти гледам всичките коментари ми става пределно ясно що за стока си. Ти като влезещ в магазина и продукта, който искаш да си купиш на промоция или е на по-ниска цена, не си ли го купуваш?!?! Така че недей да обиждаш хората, теглили кредити като глупаци и т.н. виж първо себе си - един зотвореняк, който само седи и налива некакви безумици по форумите. Айде престани моля ти се...Дето се вика и един първокласник по-добре знае от теб, че банките у нас извиват ръцете на хората неоснователно.
        за мен yerdna е един от малкото нормални във форума които знаят цената на парите и как се изкарват и не би ги пръснал с лека ръка за нещо набалончено ама му се смяхте на него едно време сега е негов ред да ви смее и аз ако бях на негово място даже още по злобен щях да съм

ти къде видя промоция при имотите ?

на хората им беше казано че ще им извият ръцете ама не вярваха казваха че им завиждат... е то ко стана направихте едни 5-10000 човека занимаващите със троителство от заможни до много богати и се заробихте ...

и не на всички извиват ръцете тези дето са с кредити на минимума или нямат никакви въобще не им е тегаво...

а беше предвидено че точно така ще стане...
        Last edited by marketleverage; 17.06.2010, 14:26.
        mWPCloud.com

Коментар

• Yerdna yerdna - виж колко скрити лимонки имало тук - справка двата поста след твоя

Коментар

Пич, аз имам към теб един въпрос, че те като ти гледам всичките коментари ми става пределно ясно що за стока си. Ти като влезещ в магазина и продукта, който искаш да си купиш на промоция или е на по-ниска цена, не си ли го купуваш?!?! Така че недей да обиждаш хората, теглили кредити като глупаци и т.н. виж първо себе си - един зотвореняк, който само седи и налива некакви безумици по форумите. Айде престани моля ти се...Дето се вика и един първокласник по-добре знае от теб, че банките у нас извиват ръцете на хората неоснователно.
            мухаха
            ква прИмоция бе, то и червейчето на въдицата е на примоция
            а са като го налапахте и рев...
            и как пък прецени че банките нямали основание да дигат лихви? 12-14% необслужени кредити има вече, малко основание ли е?
            държавни облигации на 7-8% вече не се знае дали ше минат, ама на ипотеките на по ниски лихви да са, а

бай дъ уей, никой не ви задължава да плащате високи лихви. погасете си заема предсрочно и по този начин бойкотирайте алчността на банките.

Коментар

+ 1
              Абсолютно е така!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от yerdna Разгледай мнение
                Ами не е точно измама. Вписано е в договора и ипотекарят доброволно се е подписал под този договор. Никой никого не е карал насила да тегли ипотека.
                Пак повтарям, банката по никакъв начин не нарушава договора. Тя се възползва от правото, което глупакът - ипотекар сам и е дал, подписвайки се под заробващите условия.
                Ако никой не беше теглил ипотеки при безумни условия, сега първо цените щяха да са двойно по-ниски, второ условията по кредитите щяха да са нормални. Ипотекарите първо надуха до пръсване балона на имотите, а сега реват, че се е спукал и че трябва да носят последствията. Ами кой да ги носи, аз ли?

Коментар

• Истината е че българските мъже с иптека са ревльовци и лигльовци и нямат топки да понесът мисълта че са се набалбукали... ама иначе с големи п*шки го раздаваха докато се надуваше балона...

даже чух една история за един "пич" дето си купил апартамент на партия с приятелката си и сега като са сгрибали нещата я е напуснал и я е оставил сама да се оправя с изплащането....
                  mWPCloud.com

Коментар

• Аз едно нещо не мога да разбера:

Защо тези, които реват сега за лихвите, не ревяха преди когато цените на НИ бяха очебръкващо надути и нереални?

На тези хора не им ли е ясно, че ако го нямаше тази кредитна експанзия, цените на НИ най-просто щяха да са 4 пъти по ниски от пика си?

Е, тези хора нямаше ли да са доволни на цени 4-ри пъти по-ниски на НИ, и щяха ли да изпаднат в това положение?

Един път банката дава кредит на пишман - инвеститора - двойно увеличение, втори път банката дава кредит за покупка на същото жилище, което е построено с кредит - още по 2 = 4.
                    П.П. Много съм се забавлявал когато тръгне някой да ми обяснява как кв.метър струвал 2000евро+, а аз му казвам: "Да няма вградени диаманти, че за един камион с тухли, 2 тона арматура и няколко кубика бетон искаш толкова?" И отговорът е: "Ами толкова струва" - типичен па-па-па отговор

Коментар

• Първоначално изпратено от индианеца Разгледай мнение
                      Те пак започнаха да кудкудякат. Вчера видях втора реклама за 100% кредитиране за апартаменти.

на 5.95 промоция за първите две години и после 7.7% + 3м еурибор което сега прави ~ 8,5% но като отиде на 3-4% пак ще има изревали...

да не кажат че пак не сме ги предупредили
                      mWPCloud.com

Коментар

• Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
                        онуфри, за световният империализъм и за него можем да говорим, но тук става въпрос за практиката на БГ банките.

Фактите са следните...

Договорите за кредит не са никакви договори за кредит, защото в един договор за кредит се определя цената на парите и начина по който тя се изчислява. Като включваш неограничена компонента която изцяло се определя от волята на кредитодателя, ти фактически оставяш цената на кредита отворена и 100% зависеща от прищевките на банката!!!

Ето защо ако този договор е изобщо някакъв договор то това е договор за покупко-продажба на неограничена отговорност на съответния кредиторолучател. По простичко казано това е договор за робство... Само робите в древния Рим са били неограничено отговорни. Имало е цена на която могат да се откупят разбира се, и тя се е еопределяла от прищевките на господаря. Така е и в нашия случай, ако искаш да се откупиш трябва сега и веднага да си платиш кредита + лихвите + такса предварително погасяване на кредит?!?! Ако не го направиш сега, то това си е за твой риск, защото след 1 месец цената на твоето робство може да е съвсем друга и тя ИЗЦЯЛО зависи не от някакви пазарни индекси, а от прищевките на банката! Робът губи всичко - губи вноските които досега е внесъл, губи къщата която е ипотекирал... и пак си остава длъжник докато не постигне цената която банката му е определила за откупуване, която зависи ИЗЦЯЛО от виждането на банката за тази цена... Ако не може... е, остава си роб за цял живот!

И така, в кой бизнес фалита на единия от контрагентите минава на 100% през фалит на другия?! Има само един /за момента/ узаконен такъв - банковият бизнес. Преди да фалира една банка тя ще фалира всички нейни длъжници. ВСИЧКИ! Ще надува лихвата дотогава докато и последния кредитополучател престане да си погасява кредита и фалира. НЕЗАВИСИМО от пазарните условия!!!

Сегашните договори за банков кредит са нищо повече от обикновени договори за покупка на неограничената отговорност на кредитополучателя. Това не е договор за кредит, това е договор за покупкопродажба на свободата... Сегашните лихви са нещо като индекс за икономическа свобода... Колкото по-ниски са, толкова по-ниска е цената на свободата. Колкото по-високи са толкова по-ценна е икономичската независимост!
                        Като ти гледам снимката изобщо не се учудвам на това,което си написал
                        Иначе има доста разлики между действителността и описаното от теб.
                        Първата и основна разлика е,че роб не се става по собствено желание!Докато кредита го взимаш по собствено желание - никой не те кара насила!Виждаш,че тълпата се е юрнала на кредитчетата и ти тичкаш след нея да не изпуснеш голямата далавера.
                        Сега по-сериозно.Нека първо си дадем сметка къде живеем.Въпреки че сме вече в ЕС,за съжаление сме много далеч от истината - нито финансовия ни пазар е достатъчно развит,нито пък банките ни имат неограничен достъп до ресурс на преобладаващите към момента лихви по международните пазари.Въпреки,че повечето банки са чужда собственост, майките им не им отпускат неограничени ресурси(има доста причини за това,но няма да се спирам на тях, по-важен е самия факт в случая).затова и когато настъпи финансовата криза банките ни бяха принудени да потърсят ресурс вътре в страната като предложиха по-високи лихви по депозитите,за да избегнат ликвидна криза(тази,която някои "корифеи" отричат)Това вдигна цената на псаива им и доведе до увеличаване на лихвите по кредитите.
                        Фиксирана лихва за 30 години никой няма да ти даде!Не случайно ЮРИБОР-а се фиксира до 1 година.Не че няма по света някакъв пазар на депозити със срок до 5-10 години,но нито българските банки имат достъп до него,пък и лихвите са съвсем други(в момента котировката за 10-годишен депозит в евро е 3 пъти по висока от тази за едногодишен).Така че дори и някой да се "навие" да отпусне ипотечен кредит за 20-30 години с фиксирана лихва,то тя би била толкова висока,че евентуалния кредитополучател ще избяга,ако не умре преди това,като я чуе
                        Та поради горните причини българските банки използват основно БЛП,а не ЮРИБОР и не предлагат фиксирани лихви по дългосрочни кредити.Тези,които използваха ЮРИБОР без да са си подсигурили съответния ресурс по него, сега страдат и се опитват да извиват ръцете на клиентите си
                        Та,с други думи, движението на лихвените проценти си е съвсем нормално състояние на финансовите пазари.Ако имаш забележка към цялостното им функциониране и искаш коренно да се реформират,то това е съвсем друга тема
                        От тази гледна точка,това което се случва с лихвите по кредитите не го смятам за нобосновано.Т.е.,ако клиента си е подписал договор върху БЛП+надбавка и БЛП-то се качи,то проблема си е на клиента и може да се сърди само на себе си,че е взел кредит в неподходящ момент.
                        Ако,обаче,банката се опита да промени методиката ,по която се изчислява лихвата по кредита(например от ЮРИБОР+надбавка да го смени с БЛП+надбавка),то определено мисля,че това не е редно.Също така може би трябва банките да дават достоверни данни как си смятат БЛП-то,за да няма злоупотреби.И не на последно място,да не може да се прилага клаузата за предсрочна изискуемост,ако кредита досега е бил погасяван редовно.Така банките няма да могат да извиват ръцете на клиентите си.Също така банките още при подписването на договора трябва да уведомяват клиентите си,че лихвите могат да претъртят промени и клиента да подписва декларация,че нещата са му обяснени правилно и е насяно с рисковете.
                        Всички тези неща,обаче,не променят основния факт,че лихвите се променят и причината за това не е само в банките и клиентите в повечето случаи сами са си виновни,че са се вкарали в тоя филм.
                        Та,ако ще търсим отговорност от банките,нека потърсим и от политиците,които ни обещаваха светли бъднини,от брокерчетата,които в лакомията си за комисионки,ни лъжеха,че цените на имотите ще растат до небесата,от строителите,които бяха отворили жадни за печалба задници и ни предлагаха апартаменти със 100-200% печалба ...е след като всички тези хора са те излъгали по трасето да се юрнеш с месечен доход от илядо лева да плащаш 850 лева ипотека кой ти е виновен?!Май само и единствено собствената ти тъпота,не мислиш ли?
                        Last edited by onufri; 17.06.2010, 14:13.
                        Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.

Коментар

• Аз си спомням времето когато бнб вдинга ЗМР с цел да охлади малко кредитирането а във форума се появиха цифра начини това да се заобиколи и се сипеха едни закани че само някоя банка да мръднела лихвата в посока различна от надолу щяло да има предоговаряне...
                          mWPCloud.com

Коментар

• Първоначално изпратено от индианеца Разгледай мнение
                            Те пак започнаха да кудкудякат. Вчера видях втора реклама за 100% кредитиране за апартаменти.
                            Не знам дали почнаха да кудкудякат, ама професията брокер на НИ в БГ започва по естествен път да се саморегулира. Голяма част от работата им се прехвърля на частните сидия-изпълнители. А един брокер без образования не може да се вмъкне в системата на чси
                            И просто паразитния излишък от АНИ-та се самозаличават.

А останалите дето още дишат кудкудякат как банките това, как банките онова

Коментар

• Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнение
                              Хубав член от Конституцията.

Ама защо не го цитира преди, като раздаваха па-па-па кредитите - ами щото така ти е изгодно

Коментар

• Първоначално изпратено от winner Разгледай мнение
                                Цитат от Конституцията:

Чл. 19. (2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.

Хубав член от Конституцията.

Ама защо не го цитира преди, като раздаваха па-па-па кредитите - ами щото така ти е изгодно

Коментар

Working...
                                X