Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво да правя 50K
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от prodigalПървоначално изпратено от rururuкато за начало:
40K във фондове (може би ДСК, Адванс, Елана ?)
10K в ALB, MCH, PAMPO, SFARM и ??? на дъълги позиции (ако изобщо има такъв термин)
Успех !
Продигал, коя позиция имаш в предвид, навивай мен тъкмо имам малко кеш.
Коментар
-
Първоначално изпратено от LUBIMEC 13Освен това миналата есен ми се наложи да ме оперират - имах временна нетрудоспособност за около 40 дни. Болничният престой и след това лечението ми беше частично поето от застрахователя. Неудобството се състоеше в това, че аз си платих сам всичко, и чак като се оправих /все пак в разумно кратък срок/ застрахователя ми възстанови сумата до определения лимит и след представянето на съответните документи. Възстановената сума покри около 50% от направените разходи. Отделно от това ползвах и болничните от НОИ. Та макар и като черен хумор - май излязох на "далавера" от цялата тази случка.
За тези, който ще скочат срещу лимита - всеки според възможностите си. Може и без лимит или с допълнителна здравна застраховка!
Коментар
-
Първоначално изпратено от ПИЧМного се коментира за Застраховката-Живот със спестовен елемент, ами кажете за доходността с цифри.
Доколкото аз съм чувал може да се движи в порядъка 7-10% годишно, като се имат предвид 20-25 години напред, това никак не е зле.
Моля, не сравнявайте с доходността на някое дружество на БФБ което е скочило с десетки проценти за 5-6 месеца. Това са различни неща и различен е риска. За дългосрочния инвеститор с хоризонт един живот, би могло и този инструмент да присъства в инвестиционното портфолио.
През първата година доходността върху внесената сума беше около 14%, после беше малко над 10%, а за 2005 - 8%. Парите, който в момента имам по индивидуалната си партида са повече /не съм смятал колко точно %/ от направените вноски. Единствено ме притеснява облагането на сумата в края на периода - ако в момента изтеглиш цялата сума накуп мисля, че ще бъде обложена със 7 %. Не се знае какво ще е положението след съответните там години. Този проблем отпада, ако си получаваш сумата на части - като пенсия. Дори отново върху остатъка, който имаш по партидата ще ти се начислява доходност.
Освен това миналата есен ми се наложи да ме оперират - имах временна нетрудоспособност за около 40 дни. Болничният престой и след това лечението ми беше частично поето от застрахователя. Неудобството се състоеше в това, че аз си платих сам всичко, и чак като се оправих /все пак в разумно кратък срок/ застрахователя ми възстанови сумата до определения лимит и след представянето на съответните документи. Възстановената сума покри около 50% от направените разходи. Отделно от това ползвах и болничните от НОИ. Та макар и като черен хумор - май излязох на "далавера" от цялата тази случка.
За тези, който ще скочат срещу лимита - всеки според възможностите си. Може и без лимит или с допълнителна здравна застраховка!
Коментар
-
Първоначално изпратено от 22Боби - понякога човек не среща нищо и никого, ако сам не ги търси. Истината и познанието също рядко идват сами, обикновено ние ги търсим.
Любимец, съжалявам, че не те разбират
Щом дори в този "финансов" форум се дискутира така, ясно е защо застрахователната ни култура е ниска. Българинът все знае "повече" и знае по-добри решения. Резултатът е, че по съотношението премии застраховка "Живот"/БВП сме на едно от последните места в Европа. И то не защото БВП ни е много висок
Както за всеки продукт или услуга има лидери, фенове и следващи хода на събитията, така и в животозастраховането у нас нещата - рано или късно - ще си дойдат на местата.
Забравяте най-важното - покритието на риска от загубата на живот! А това е неминуемо! Ти - като инвеститор в застраховката няма да спечелиш /освен ако не преживееш договорения срок, след което ще те ползва именно спестовния елемент/ и да направиш удара на живота си, но най-близките ти хора ще получат помощ и подкрепа, когато им е най-необходима.
Пропускам умишлено тезите за временната и трайната нетрудоспособност, за болничния престой, лекарствата и консумативите при лечение за да не усложняваме дискусията.
Коментар
-
Много се коментира за Застраховката-Живот със спестовен елемент, ами кажете за доходността с цифри.
Доколкото аз съм чувал може да се движи в порядъка 7-10% годишно, като се имат предвид 20-25 години напред, това никак не е зле.
Моля, не сравнявайте с доходността на някое дружество на БФБ което е скочило с десетки проценти за 5-6 месеца. Това са различни неща и различен е риска. За дългосрочния инвеститор с хоризонт един живот, би могло и този инструмент да присъства в инвестиционното портфолио.
Коментар
Коментар