If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Да разбрах те сега, но застрахователите отделят т.н застрахователен резерв иначе как ще си изпащат обещетенията и от там идва наи- вече по- високата такса мисля. Естествено, че се плащат и комисионни на агенти , но и управляващите дружества плащат заплати и бонуси нали ?
Застрахователният резерв се заделя само за рисковата част на застраховката! Моето твърдение е, че е по евтино, гъвкаво и рационално да сключиш една рискова застраховка, а парите си да ги инвестираш във фонд!
Застрахователите също ти удържат комисиона за управление + една дебела комисиона за агента!
Застрахователите имат ограничения от закона за инвестиране на средствата по спестовни застраховки и със сигурност не инвесторат голяма част от тях в акции, ако изобщо се инвестират в акции. Затова написах, че застраховките сварзани с инвестиционни фондов са по-доходоностни там можеш да си избереш фонд, които е съставен само от акции.
И какво означава "скъпия канал за продажба" ?
Аз не ти говорех също за акции, а за тово, че когато се говори за доходнос на застраховател той я прави на пазар, който е достъпен и директно за теб!
Скъп канал означава, че ако си инвестираш парите в някой взаимен фонд ще ти удържат 1-3% за управление, а ако инвестираш чрез застраховател 15-20%! Просто продажбата през агент е ужасно скъпа + поради липсата на конкуренция печалбата за застрахователя е по висока!
Да разбрах те сега, но застрахователите отделят т.н застрахователен резерв иначе как ще си изпащат обещетенията и от там идва наи- вече по- високата такса мисля. Естествено, че се плащат и комисионни на агенти , но и управляващите дружества плащат заплати и бонуси нали ?
...като за начало, "пълна" сигурност ли търсиш или по-добра доходност
Търся сравнително дългосрочна инвестиция, която да ми носи 15-20 % годишно, като отделям не повече от три-четири часа седмично за това (30-40 минути на ден).
Може би, трябва да си избереш един или няколко инвестиционни фонда,поне за част от средствата. Така със сигурност няма да отделяш много време , защото не ги управляваш ти , а хора на които това им е работата. Доходността,която търсиш не е толкова висока така че можеш да проучиш и Пенсионните фондове за част от средства, при тях доходността е сравнително добра - 9-10% на година и няма да отделяш време за управление.
Застрахователите имат ограничения от закона за инвестиране на средствата по спестовни застраховки и със сигурност не инвесторат голяма част от тях в акции, ако изобщо се инвестират в акции. Затова написах, че застраховките сварзани с инвестиционни фондов са по-доходоностни там можеш да си избереш фонд, които е съставен само от акции.
И какво означава "скъпия канал за продажба" ?
Аз не ти говорех също за акции, а за тово, че когато се говори за доходнос на застраховател той я прави на пазар, който е достъпен и директно за теб!
Скъп канал означава, че ако си инвестираш парите в някой взаимен фонд ще ти удържат 1-3% за управление, а ако инвестираш чрез застраховател 15-20%! Просто продажбата през агент е ужасно скъпа + поради липсата на конкуренция печалбата за застрахователя е по висока!
...като за начало, "пълна" сигурност ли търсиш или по-добра доходност
Търся сравнително дългосрочна инвестиция, която да ми носи 15-20 % годишно, като отделям не повече от три-четири часа седмично за това (30-40 минути на ден).
Колега rururu, защо си мисля, че не си толкова начинаещ?
Начинаещ съм. Всъщност вече може да се каже че не съм абсолютно начинаещ, тъй като послушах някои съвети и изчетох почти целия форум на investor.bg (доста търпение и нерви ми коства, ама общо взето се справих за 5-6 дена... ;-))
т.е. имам зад гърба си една седмица "самообучение" ;-).
още една седмица съм си дал да чета и после малко по малко ще почвам да трупам практически опит...
Доколкото аз съм чувал може да се движи в порядъка 7-10% годишно, като се имат предвид 20-25 години напред, това никак не е зле.
Моля, не сравнявайте с доходността на някое дружество на БФБ което е скочило с десетки проценти за 5-6 месеца. Това са различни неща и различен е риска. За дългосрочния инвеститор с хоризонт един живот, би могло и този инструмент да присъства в инвестиционното портфолио.
Ти, къде мислиш, че инвестират застрахователите? На луната?
Те инвестират на същия пазар, но поради скъпият им канал за продажба, ти удържат допълнителни 15-20%.
Почти всеки застраховател има и чисто рискови застраховки живот (без спестителен елемент), но агентите почти никога не споменават за тях! Ще познаете ли защо? Защото комисионата им и много ниска!
ПИЧ написа:
Много се коментира за Застраховката-Живот със спестовен елемент, ами кажете за доходността с цифри.
Доколкото аз съм чувал може да се движи в порядъка 7-10% годишно, като се имат предвид 20-25 години напред, това никак не е зле.
Моля, не сравнявайте с доходността на някое дружество на БФБ което е скочило с десетки проценти за 5-6 месеца. Това са различни неща и различен е риска. За дългосрочния инвеститор с хоризонт един живот, би могло и този инструмент да присъства в инвестиционното портфолио.
Ако доходността по класическите спестовни застраховки" Живот "не ви се струва толкова привлекателна, можете да разгледате застраховка "Живот сварзана с инвестиционни фондове", там вие си преценявате колко рисков фонд да изберете. Както знаем при инвестиционните фондофе няма тварда гаранция за средствата, но възможноста за печалба е доста по-голяма.Мисля че подобен продукт предлагат само "Allianz".
Коментар