Първоначално изпратено от barbaron
Разгледай мнение
Факт е, че съвременните невронни мрежи са цифрови.
Факт е, че както биологичните, така и машинните невронни мрежи СИМУЛИРАТ аналогово кодиране посредством различни цифрови методи.
Обяснявам:
Факт е, че биологичните неврони използват само и единствено цифрово кодиране. Сигналите между биологичните неврони се прехвърлят само като 1-ци и 0-ли. В програмните реализации невроните могат да бъдат направени и по-различни, така че да не са пълен аналог на биологичните неврони. Тоест програмиста е в правото си да си измисля всякакви си вариации, включително и аналогови такива, и ако нацели работоспособна вариация, да я използва в проекта. Когато обаче невроните са реализирани като електронна схема в чипове, ще те раочаровам, но това отново са цифрови интегрални схеми, а не аналогови.
Разбери - без цифровизация няма как да се направи каквото и да било, ако се нуждаеш от милиарди бройки. Няма как да се направи каквото и да било, което да е стабилно срещу смущения (бич за всички аналогови схеми са смущенията).
Самият аз казах, че цифровизацията на невроните не пречи невронната мрежа да се опита да кодира някакви аналогови сигнали или състояния, но това е функция на мрежата, а не на единичния неврон. Изглежда и това не си го разбрал или осъзнал. Да, мрежата може посредством различни методи да СИМУЛИРА аналогова работа, като например двоично кодиране, честотно кодиране, импулсно кодиране и т.н. Но това вече е трети логически слой, насложен върху втория логически слой (цифровата невронна мрежа), която пък е изградена с цифрови неврони (първия логически слой). Така го е решила природата, така го решават и инженерите, налагайки им се да правят чипове с милиони неврони вътре в тях.
Та всичкото това аз се опитах и мисля че успях да го обясня на разбираемо за хората ниво само с 3 изречения, но ти видя в това опростяване мои грешки и веднага с удоволствие започна да критикуваш. И това не ти е за първи път, и затова аз се дразня.
И последно:
Нека все пак да не ззабравяме, че ИИ не е само невронна мрежа. Той е група от невронни мрежи (няколко на брой с различна функционалност и обучение) + структурирани бази данни, създадени с обикновен софтуер, в които ИИ може да търси + огромно кличество готово написани от програмистите функции, които ИИ ги използва за неща, които не може сам да ги направи. И всичко това като реализация в основата си е цифрово.
Коментар