Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Академия за инвестиции на looser
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Mr.Profit Разгледай мнениеПоздравления! Както казах всеки ще получи бира при поискване.
Аз успях да го постигна с критерия на Кели. Този критерий дава оптимални резултати при дадени условия. Имаме вероятност от 60% за ези и 40% за тура. Изчисляваме входа като като процент от сумата, която имаме умножавайки го по 2 и после вадим 1. В конкретния случай вероятност от 60% е 0,6 по 2 ни дава 1,2. От тази стойност вадим 1 и получаваме 0,2, което отгораря на 20% от сумата, която имаме. Т.е. ако залагаме 20% от това, което имаме ще успеем да удесеторим сумата, с която играем при зададените условия при приблизително 95% от случаите.
На база монетарната система, която света използва (таргетирана инфлация от 2 и повече %) търговията на борсата не се различава много от тази игра.
Впечатлен съм от подхода, но в моите лични изследвания достигам до задънена улица. Критерият на Кели работи в случаите, когато имаме fair bet, какъвто е в зададената игра. Макар, че е дисбалансиран coin toss, все още на терена го няма edge-ът от нулата в рулетката. В тази игра имаме колело с 14,4 черни полета и 21,6 червени вместо 18 на 18, но нулата е напълно пренебрегната. В инвестиционната дейност аз разпознавам поне три "нули", където може да падне топчето:
1) цена на инвестирането;
2) нормални рискове и форсмажорни обстоятелства;
3) пазарни манипулации
Не виждам как Kelly Criterion би се справил с тях.
Другото, което ме смущава е ефектът Монте Карло. Смятам, че е особено изразен при изследването на графики, включително и чрез по-прецизни подходи като технически анализ. Очакванията за повтаряемост на събитията (или прекъсването на дълга поредица малко вероятни събития) могат да се изолират и изгладят с математически подходи, но на сцената идва трети момент.
Вероятностите в coin toss-a от твоята игра не се "местят" в реално време. Изчислил си сумата според критерия на Кели и според тези параметри получаваш възвръщаемостта си. Но в инвестирането (а и в бетинга) става така, че ти правиш залог по "стратегията", но вероятностите ти се местят в реално време и преди "изплащането" на събитията. Какво ще стане, ако ти залагаш 0,2 от сумата си, но съотношението ти винаги мърда нанякъде (примерно 55 на 45) преди монетата да спре? А как ще протече същият експеримент, ако ти кажат, че ези е 60%, а то е фиксирано 50%?
Много е интересна темата, ще следя с интерес.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mr.Profit Разгледай мнениеПоздравления! Както казах всеки ще получи бира при поискване.
Аз успях да го постигна с критерия на Кели. Този критерий дава оптимални резултати при дадени условия. Имаме вероятност от 60% за ези и 40% за тура. Изчисляваме входа като като процент от сумата, която имаме умножавайки го по 2 и после вадим 1. В конкретния случай вероятност от 60% е 0,6 по 2 ни дава 1,2. От тази стойност вадим 1 и получаваме 0,2, което отгораря на 20% от сумата, която имаме. Т.е. ако залагаме 20% от това, което имаме ще успеем да удесеторим сумата, с която играем при зададените условия при приблизително 95% от случаите.
На база монетарната система, която света използва (таргетирана инфлация от 2 и повече %) търговията на борсата не се различава много от тази игра.
1. Self test - една бърза игра на шах с Борис тук: https://www.sparkchess.com/
за проверка на изправността на инструментите - главата, сръчността на пръстите и изправността на мишката;
2. Допуснах, че е истина 60% вероятност за ези и реших да залагам винаги на ези;
3. Дадох си сметка, че няма спредове и такси и реших да залагам толкова бързо и да направя толкова много залози, колкото бях в състояние да направя за 30 мин.
4. И остана само да реша, какъв да е размера на залога. Не съм чувал за Кели, но ми се струва, че толерантността му към риск е твърде висока. В конкретния случай, дори съм сигурен, понеже при мен нещата тръгнаха много зле в началото и стигнах до 10 кинта в сметката.
Но да, ключово беше, че увеличавах залога докато играта вървеше и ги намалявах, като се закучеше.
Аз избрах интуитивно да залагам сума приблизително равна на 4% от наличната към момента. При 25 - залога беше 1, при 250 беше 10 и т.н.
5. Останалите 80% от работата я свърши късметът ми.
- 1 like
Коментар
-
Когато играем една игра е хубаво да се запознаем с правилата и за да имаме представа какво може да очакваме. Картинката ни показва, че ако държим акциите си от 10-11 години ще сме близо до постигането на оптималната доходност за периода. Това е пример за СП500, който е с много по-голяма история от нашия индекс, но дори и при нашите индекси ще забележите тази тенденция. Отделно ние сме развиващ се пазар и може да се очаква и повече. Това е първата от серия от картинки, които ще пусна за да покажа как функционира тази игра.Keep going ...
- 1 like
Коментар
-
Коментар
-
Поздравления! Както казах всеки ще получи бира при поискване.
На база монетарната система, която света използва (таргетирана инфлация от 2 и повече %) търговията на борсата не се различава много от тази игра.Keep going ...
Коментар
Коментар