IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Академия за инвестиции на looser

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Здравейте

    Понеже ми се струва, че не съм разбран правилно ще допълня изказването си.

    La Costa, много правилно отбелязваш, че датата и часа са много добре подбрани. Това, което аз се опитвам да кажа е, че цената също е избрана и не е действано абсолютно безотговорно.

    Споменах, че според мен са се опитали с един куршум да ударят два заека т.е. с тази операция са надули цената за да осчетоводят активите на по-висока цена към края на финансовата година и са взели активите на що-годе приемлива цена. Ако се бяха опитали да направят само едното можеха да постигнат много по-добри резултати но това, което те са търсили е баланса между двете цели (надуване на цената и купуване на що-годе прилични нива).

    После видяхме, че в края на месец април видяхме същата операция до същите нива. Явно отчетите са месечни и ще ми е интересно края на май месец дали ще видим пак подобно нещо

    Другото, което се опитах да кажа е, че с тези сделки малко или много се променя съотношението търсене/предлагане защото предполагам ще се съгласиш с мен, който купува на тези нива смята средната цена и със записването на новите акции.

    С тази промяна дъното за мен вече е на 1,40 и не вярвам да видим по-ниски нива за дълго. Ще търся покупки малко над това ниво.

    Сега пожелавам на всички приятна почивка и весели празници. Ако имате възможност мръднете от големите градове и се насладете на българската пролет Аз лично така ще направя.

    Бъдете здрави и успех!

    P.S. Благодаря Ви за тона и дискусията
    Keep walking ...

    Коментар


    • До увеличението на капитала има достатъчно много време и въпросният купувач има възможност да накупи същото количество акции, но в рамките на няколко седмици на цени до към 1,50 и тогава няма да смята /ако въобще го смята/ (1.63+2*1.25)/3=1.377лв, а ще има (1.48+2*1.25)/3=1.326666 лв, при което ще спести 15 100 лв

      Изразената от Лузър и подкрепена от Дан идея не мога да приема, защото освен всичко друго остават и доста отворени въпроси като например:

      1. Защо тези две операции се правят само на последната дата от месеца, при положение, че според вас купувачът се интересува не от момента, а от цената? Ако на човека му се струва тази цена много добра и смята на колко ще се търгува ЕЛАРГ след увеличението, защо не си купува и през останалите дни, при това на много по-добри цени?

      2. Защо въпросният купувач чака цял месец между двете операции, за да си накупи отново? Втората операция можеше да я направи седмица или две след първата.

      3. Защо тези операции се правят в 12,59 секунди преди затваряне на борсата? Моят отговор е - за да може цената на последната сделка да остане 1,79 Ако беше направил тази операция по-рано, щеше да има време да се появи предлагане на доста по-ниска от 1,79 лв цена и той щеше да трябва да налива доста повече пари, за да крепи цената на 1,79 При този вариант щеше да може да си накупи далеч по-изгодно, но това него явно не го интересува.

      От всичко това ясно се вижда, че в случая ключов фактор е датата и часът, а не цената на сделката.

      Коментар


      • Здравей Looser! С удоволствие следя темата ти!
        Батя, по-скоро постинга на Looser разбирам като разсъждение, водещо до извода, че ако за момент се отървем от подозрението за игричка във всяка сделка, която не разбираме, то можем да открием логика на нормална търговия в дадения случай, а именно:
        в потвърждение на написаното от Looser, понеже пакета от 300 000 акции е закупен на средна цена от 1.63лв.(справка БФБ),тогава:
        (1.63+2*1.25)/3=1.377лв., т.е. това е мин. цена, която купувачаът на този пакет вероятно очаква след увеличението. И тъй-като това е може би едно очаквано от повечето от нас ниво (справка ATERA) - покупката, която на пръв поглед е неестествена, намира едно съвсем прилично обяснение.
        Мисля си, че изобщо не е изключено това да се случи отново...

        Коментар


        • Поздравления за поддържаната тема, но не мисля че е много адекватно да считаш цена от 1,79 за нормално постигната и да я включваш въобще в сметките си.

          Коментар


          • Looser, както винаги адекватно и интересно мнение!

            Коментар


            • Привет

              Голям екшън при ELARG за втори път секунди преди да затвори
              борсата в края на месеца. Този път пак беше изкупено всичко,
              което се предлага до 1.79 но минаха около 300 000 акции.
              Въпросът, който търси отговор е защо бяха купени на тези цени
              при положение, че търсеното количество можеше да бъде
              набавено и на по-добри цени според мен?

              Когато тази операция се случи в края на март си помислих, че
              някой фонд надува цената за да осчетоводи активите си на
              по-високи цени и да предостави по-добри резултати пред
              инвеститорите в края на финансовата година.
              Направи ми впечатление обаче, че най-високата цена 1,79 (с права)
              дава (1,79х1+2х2,50)/3= 4,29/3=1,43. Тази стойност в лева е
              стойността на акцията без права.
              Като използвам написаното в предишния ми пост се получава, че
              имаме дъно на 1,40 и връх на 1,79. Без права този диапазон ще
              изглежда 1,30 - 1,43. Взимам ориентировъчната средна цена
              (1,30+1,43)/2 =2,73/2=1,365 без права. Така погледнато сделката не
              е лишена от смисъл.
              С един куршум два заека както се казва

              Когато края на април видяхме същата операция си дадох сметка,
              че няма нищо случайно. Още по-малко пък на борсата
              Купувачът на тези акции ми се струва, че задължително ще
              запише по-голямата част от правата и по този начин вече е
              променил съотношението търсене/предлагане.

              Насила или не вече имаме пазарни граници 1,40 - 1,79 с права и
              1,30 - 1,43 без права. Явно това са сметките на инициаторите на тези покупки. Остава да видим дали Кръчмаря е на същото мнение

              Бъдете здрави и успех!

              looser
              Keep walking ...

              Коментар


              • ето още една мечешка теза:продавам акциите на 1.40 и чакам да стартира увеличението на капитала, за да ги купя пак на цена около 1.30.Така реализирам кеш около 7 %.
                според мен ситуацията е доста интересна в момента тъй като и двете страни имат по няколко варианта да действие.
                поживьом повидим

                Коментар


                • по този начин определяш цена на едно право от 0,10 лв. Аз мисля, че поради голямата емисия права ще могат за се бършат и за 0,05 лв.

                  Коментар


                  • ELARG

                    Добър вечер

                    Предстои ново увеличение на капитала на Елана фонд за земеделска земя. Това ще създаде значителен интерес, който от своя страна ще породи възможности. Където са те, там сме и ние

                    Ясно е вече, че увеличението ще е със съотношение стари към нови акции 1:2, т.е. за всяка акция, която притежавате към определен момент ще имате правото да запишете 2 акции на емисионна цена 1,25 лв.

                    За да можем да извлечем най-голяма полза от търговията си трябва да сме наясно с дадения актив. Това означава да знаем реалната цена, минимумите и максимумите и да можем да си обясняваме движенията, които прави акцията. Едно от нещата, които много помагат в ориентирането е ключовото ниво.

                    Аз си го определям на 1,40. Защо пък точно толкова?
                    Поради няколко причини. За хора, които дълго следят даден актив не е много трудно да определят приблизително това ниво. Около него се определя целта - цена, която ще бъде достигната благодарение на пазарните сили. Ще се достигне поради причината, че това е консенсусното ниво и на купувачите и на продавачите, което предполага големи обеми. Увеличенията на капитала дават възможност лесно да се стигне до него благодарение на
                    параметрите на увеличението и малко сметки.

                    Ако човек си купи акция на 1,40 и запише двете полагащи му се нови акции на цена 1,25 то средната цена ще е равна на
                    (1х1,40+2х1,25)/3=3,90/3=1,30
                    Последната цена е кръгло число (лесно се ориентира човек) и е на 0,05 лв над емисионната, което удовлетворява политиката на емитентите за емисионна цена малко под справедливата за
                    да има интерес от страна на настоящите инвеститори. Това означава, че приемам 1,30 (цената на акция без права) и 1,40 (с права) за справедливи на този етап.

                    Сега да се опитаме да разберем какво става с ELARG на борсата. Моите предположения са, че след новината за увеличението Пазара търси да намери и утвърди своето ключово ниво. След като го направи ще търси да формира дъно около него и по този начин да определи пазарните граници. Вече видяхме първите сделки на 1,40. Сега остава да видим колко още акции ще минат на това ниво колко на други нива и къде ще формираме дъното. Тази информация ще ни
                    помогне да утвърдим пазарните си очаквания или да ги донастроим ако има разминаване.

                    Аз лично на този етап очаквам да мине значителен обем на това 1,40 и някъде около него да формираме дъното.

                    Ще поживеем, ще видим ...

                    За сега толкова, че умирам за сън Лека нощ!

                    Бъдете здрави и успех!

                    looser
                    Keep walking ...

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от looser
                      dramon, много неща мисля за ELARG но нямам време и желание да споделям сега.

                      Kolchoslepeca, нямам определено мнение защото не ги следя.

                      Бъдете здрави и успех

                      P.S. Миналата седмица навърших 26 години и приемам поздравления
                      Да си жив и здрав и много успехи

                      Коментар


                      • dramon, много неща мисля за ELARG но нямам време и желание да споделям сега.

                        Kolchoslepeca, нямам определено мнение защото не ги следя.

                        Бъдете здрави и успех

                        P.S. Миналата седмица навърших 26 години и приемам поздравления
                        Keep walking ...

                        Коментар


                        • looser, би ли споделил ЛИЧНОТО си мнение за мостовете..
                          ЗАЩО ДА ВЪРВИШ ТАМ КЪДЕТО МОЖЕШ ДА ЛЕТИШ ?

                          Коментар


                          • дотук видяхме АТЕРА.сега мисля идва време на ЕЛАРГ.Само че ако Карол има Адванс ,Елана има 3 фонда дето могат да лапат акции.Лузър какво мислиш по въпроса.

                            Коментар


                            • Майка ми е морско чедо, аз съм си родена в София, за съжаление, съветът е личен, ако искаш да ми помогнеш или ме добави в ИСК, или на лични къобщения, както кажеш
                              tya

                              Коментар


                              • Днес съм в добро настроение Давай да те чуя. И ква е тази София? Не беше ли морско чедо ти?
                                Keep walking ...

                                Коментар

                                Working...
                                X