IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Академия за инвестиции на looser

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• sell 20k eur/usd 1.4648
    Keep going ...

Коментар

• FPP, R5FPP

Когато има увеличение на капитала почти винаги предлагането удря пикова стойност поради съсредоточеността му в кратък период от време (времето за търгуване на права). При константно моментно търсене това няма как да не рефлектира в понижаване на цената на дадения актив. Тук са и най-добрите възможности да се хване дъно.

При FPP имаме емисионна стойност от 2.25 лв и бъдещо раздаване на дивидент от около 0,13 лв/акция при 100%-во записване на новите акции. Важно е да се отбележи, че новозаписаните акции от права също се класират за въпросния дивидент. Това означава, че в даден момент тази година всеки собственик на акции (независимо дали придобити от права или не) ще получи около 0,13 лв за всяка притежавана от него акция.

И сега да видим какво се случи реално с FPP и R5FPP на борсата. При стартирането на търговията с правата купувачите бяха в по-изгодна позиция заради времевото ограничение и не бързаха да си набавят нужното количество. Така цената се запъти на юг и достигна минималната стойност от 0.001 лв. Успях там и аз да се класирам. Нужни са 5 права за да се запише една акция, което означава 5х0.001=0.005; 2.25+0.005=2.255 - това е реално цената на, която реално се придобива акцията благодарение на записаните права. Тази цена според мен е много добра с оглед на бъдещият дивидент, доброто управление и резултатите на дружеството.

Търговията с правата приключи и сега идва ред на аукциона за незаписаните права. Той ще се проведе на 19.02.2008 - вторник.
      Там е място, където също може да се набави по-голямо количество на цена константа, близка до емисионната стойност 2.25.

На БФБ последните дни FPP се търгува в диапазона 2.235 - 2.41 като след края на търговията с правата имаме вяла търговия в диапазона 2.28-2.41. След вторник предлагането от свръхпикови стойности се връща в нормални граници.
      Keep going ...

Коментар

• Това е към датата на публикуване 11.12.2007 в темата за портфейлите.

Първоначално изпратено от Mr.Profit
        В момента:

ATERA - 37 %
        ADVEQ - 16%
        LAND - 9%
        FPP - 8%
        AKTIV + ENE + TBIRE + TRACE - 8%
        Кеш - 22%
        От 2 седмици съм доста активен на борсата и по форума защото тече промяна на портфейла и към момента изглежда така:

ATERA - 32%
        ADVEQ - 16%
        LAND - 9%
        EUBG - 8% средна цена на придобиване 5,30 лв
        EURINS - 5% средна цена на придобиване 11,10 лв
        CHIM - 3% средна цена на придобиване 10,80 лв
        Други акции - 3%
        Кеш - 24%
        Keep going ...

Коментар

• SOFIX

Много сериозен спад по индекса от началото на ноември месец насам. Причините са комплексни според мен и могат да се търсят във високите P/E, прибиране на печалби, изтегляне на средства, създадени деривати върху индекса (къси и дълги сертификати с ливъридж), глобалната икономическа картина, незрялост на някои пазарни участници, медийна пропаганда и други. Всички те оказаха влияние в силното предлагане и цените безвъзвратно се запътиха на юг.

Към момента смятам, че вероятността да сме ударили дъното за тази година е около 75%. На база графиката долу искам да изкажа някои разсъждения. В момента сме в ценови рейндж 1300 - 1450. Близостта на 1300 до абсолютното дъно ме кара да смятам, че там се групира силна подкрепа, която бързо набира мощ с много поддръжници и скоро ще атакува горната граница на рейнджа. Ако успее да я пребори то 1450 ще се превърне в следващата силна подкрепа и това ще е основната събирателна и отправна точка за бъдещи атаки към по-високите нива.

Графиките за SOFIX

Когато случайно се загледах в графиката на SOFIX на сайта на фондовата борса видях, че тя не показва реално постигнатото дъно на 22.01.2008. Даже според нея излиза, че дъното е на 24.01.2008 Това е така поради начина на изчисляване на индекса ама на мен ми се струва, че при търсене на дъна по-полезно е да се видят най-ниските абсолютни стойности.

На графиката от сайта на борсата най-ниската достигната стойност е 1321.03, достигната на 24.01.2008. На графиката по-долу се вижда абсолютното дъно на 22.01.2008 около 11.30 ч. българско време , което е около 1235 (+/- 5).

Пиша тези редове защото смятам, че който се занимава с търговия на борсата трябва да е наясно с тези разлики ... особено пък техническите анализатори. По-късно мога да пейстна една графика, на която техническият анализ среща фундаменталния и психологическия.

Бъдете здрави и успех!

Написаното представлява лично мнение на автора и не е препоръка за покупко-продажба на акции.

Всички права запазени!
          Mr.Profit
          Keep going ...

Коментар

• Амин! А оттук после - само нагоре :-)
            Но това ми се чини, че главно, що се отнася до Европа.
            Индия и Китай също, като главно експортно ориентирани към US, ще посръбнат още водица. Африка...ами те, милите, са ПДК, така че...Не броя там юга, но и той главно напъва за експорт. Т.е., най-стабилни ще останат наистина балансираните икономики. При нас, още известно време къде по-леко, къде по-серд, надолу и после - пълзенето по баира. Но май ни изтъркаляха по дългия път, да му се не види...

Коментар

• Мисля, че ударихме дъно
              Keep going ...

Коментар

• ATERA, LAND

Да приемем, че настъпва криза и потреблението се свива до минимум. Къде човек най-трудно се ограничава - ами в хранителните продукти. От тук си правя и извода, че при криза земеделската земя си остава солиден и ценен актив при много различни апокалиптични и не толкова сценарии. Това е една от основените причини да държа над 40% в портфейла ми акции инвестиращи в земеделски земи.

За биогоривата съм по-скоро спектично настроен. Чувал съм от хора, чието мнение ценя, че биогоривата не помагат много много за предотвратяване на глобалното затопляне. Отделно ако трябва да избирам какво да сложа в колата ми ... без биогориво, ако обичате. При положение, че се наложи като алтернатива на другите, то мога само да спечеля.

Отделно процесите, които текат при земеделските земи (комасация, европейски субсидии, развитие на рентовите отношения) ме навяват на мисълта, че тук нещата тепърва се развиват и то във вярна посока, което пък ме навява на мисълта, че има още нереализиран солиден потенциал.
                Keep going ...

Коментар

• Привет Professor,

Наистина целите пред ATERA за достигане на 225 000 декара до края на 2007 година са достигнати

Имам сериозни основания да смятам, че дружеството ще продължи да купува земя и занапред.

Ще са нужни средства, част от които според мен с голяма вероятност ще бъдат набрани от увеличаване на капитала поради 2 причини:

1. Характеристиките на голяма част от акционерите - български и чуждестранни пенсионни и инвестиционни фондове

2. Максимални ползи за Управляващото дружество, Карол и големите акционери при евентуално увеличение

Под 1 имам предвид непрекъснатите парични потоци, които тези юридически лица генерират и най-изгодният вариант за тях за покупка на голямо количество акции на цена константа.
                  Когато въпросният вариант е най-изгоден и за Управляващото дружествто и Карол всичко добива завършен вид

Бъдете здрав и успех!
                  Keep going ...

Коментар

• Няколко думи за сектора (АТЕРА. ЕЛАРГ, БРЕФ, АГРОФ) който има тегло около 39 % в портфейла ми:
                    1. Моето лично мнение е, че тези, които са на пазарна около 2,00 няма да увеличават капитала, а ще финансират дейността си чрез банкови заеми.
                    2. Предполагам, че паралено с изкупуването на нови парцели ще започне процес на размяна с цел комасиране между фондовете. Това според мен се обуславя от следното:
                    а) ако не обработваш земята няма плащания от ЕС на дка, т.е. фондовете трябва да дават земя на арендатори, или да я обработват сами, както АТЕРА чрез АДВЕК.
                    б) все още поради малкия (предполагам) процент на комасирани парцели е малък делът на отдадените под аренда земи - под 40 % от цялата земя според мен.
                    3. Прави впечатлен, че средната цена на малките парцели се вдигна вече на 250 - 280 лв. на дка и дали ще купуват или разменят зависи от таргета на декарите, които са имали предварително.

Написаното не е инвестиционен съвет, а само лично мнение на човек с академичен и практически опит по въпроса!

Коментар

• Привет,

Няколко думи за акцията с най-голямо тегло в портфейла ми - ATERA.

Към края на 2007 година сме. Парите за изкупуване на земя привършиха и възниква 1 въпрос. Ще продължат ли да купуват и занапред или стига толкова?

На този въпрос си отговарям, че ще продължат защото условията са добри => Трябва им финансиране => Увеличение на капитала или банкови креди -> Предполагам и двете -> Параметри на увеличение на капитала -> Ще търсят около 30 000 000 лв -> На каква цена -> Обемите ще покажат

Наблюдавам внимателно позицията и наистина голям обем мина и продължава да минава на 2.00 лв. Големите играчи имат и информацията и стратегията за максимални резултати си мисля.

Такива неща ми минават през главата а времето както винаги ще покаже най-добре.

Бъдете здрави и успех!
                      Keep going ...

Коментар

• Привет,

Ще споделя някои мисли относно една от новите ли любими акции -ADVEQ

Първо ще кажа защо влиза в категорията любими

1. Много малка вероятност за загуба над 5%. Записвах акции на 1.08 лв и честно казано не виждам как цената ще се задържи под 1.03 лв примерно. Ще припомня, че тук мина увеличение на капитала при 1.08 лв емисионна стойност. Скоро новите акции ще влязат в търговия.

2. Огромен бъдещ потенциал. Много интересна политика водят. Създават, развиват и продават. Последното няма да се учудя ако го правят на борсата. Просто още приходи в Карол като мениджър на емисиите. За всяко едно от трите разчитат както на своето know-how така и на собствениците на проектите, които в тяхната си сфера са с доказан опит. Въобще много добре е замислено всичко. В този ред на мисли няма как дружеството да генерира печалба веднага. Създаването и развиването излизат минимум 2-3 години. Продажбата след 3-4. От там ще идват най-големите печалби.

3.Можещи хора с доказан опит движат нещата. За Карол няма какво да коментирам. От другата страна хора с качества, спецове в отделните области. Много добре избрани пазарни ниши на развитие и използване на всякакви възможности в заложени европейски програми включващи различни бонуси

Скоро предстоят две важни събития тук. Първото е включването в търговия на новите акции от увеличението и второто е края на 2007 година и началото на 2008.Чисто логически вкарването в търговия на новите акции би трябвало да увеличи предлагането защото просто ще има повече акции в обръщение при непроменено моментно търсене. Края на 2007 година обаче е близо и ми се струва, че по-разумен вариант е да се изчакат резултатите на дъщерните дружества отколкото да се касира незначителна печалба. Отделно тук повечето инвеститори са си настроени дългосрочно и търсенето ще става все по-солидно вследствие на положителни движещи сили.

Като краен извод изкарвам предположението, че няма да видим сериозен спад на тази акция а дори можем да станем свидетели и на ръст, както се е случвало не веднъж. Важно е да отбележа, че тук най-вероятно ще има още едно сериозно увеличение на капитала когато новопривлечените средства са на привършване, което ще ограничи допълнително северната посока но като знаем това лесно ще извлечем максимална полза.

Ще завърша с думите, че тук всичко хубаво тепърва предстои ! Въпросът е кога точно

Keep going ...

Коментар

• Привет,

Последните дни се съсредоточих в покупки на ADVEQ и R1ADVEQ. След записването на правата ще съм увеличил позицията си в дружеството от 1 000 на 11 000 акции. Очаквам интересни събития в не толкова далечно бъдеще.

Бъдете здрави и успех!

Keep going ...
                          Keep going ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Mr.Profit
                            Привет,

Покупка на 20k usd/chf 1.2013. Смагам поръчка купува 20k на 1.1913 и стоп на цялата позиция 1.1813

Бъдете здрави и успех!
                            Затварям 5к на 1.2148. +135 пипа. Стоп на останала позиция 1.1913

Бъдете здрави и успех!
                            Keep going ...

Коментар

• Привет,

Покупка на 20k usd/chf 1.2013. Смагам поръчка купува 20k на 1.1913 и стоп на цялата позиция 1.1813

Бъдете здрави и успех!
                              Keep going ...

Коментар

• Привет,

Ето нещо много ценно направено от Росимир Матеев. За мен лично това е един от хората, които са дали най-много на българското Форекс общество. Мненията му са безценни! Вярвам сами ще се убедите в това ако се запознаете с тях.

Симулатор на стратегии

ftp://ftp.finance.sts.bg/Finance/Exa...ndomTrades.zip

Author Rosimir Mateev
                                Company STS Finance
                                URL http://www.finance.sts.bg

Този симулатор дава възможност визуално да се определи какво влияние върху акаунта оказват различните фактори.
                                Можете да променяте стойностите в жълтите полета и да наблюдавате резултата от тази промяна.
                                С бутона F9 можете да преизчислявате таблицата с други случайни сделки.
                                На графиката се наблюдава Equity-то на 500 случайни сделки със съответната познаваемост.

Принципа на действие е следния:
                                1. Изчисляват се 500 сделки със случайно изтеглени печалби в пипсове (съгласно познаваемостта)
                                2. От тези пипсове се вади спреда и се изчислява печалбата в долари
                                3. Играе се с фиксиран процент от капитала, който можете да променяте (от 0 до 100%)
                                4. Можете да въвеждате каква е познаваемостта в % на вашата стратегия
                                - 50% означава случайна игра. Такива са 99.999% от всички известни стратегии
                                - 51..100% е печеливша стратегия
                                - 0..49% е губеща стратегия

Трябва да знаете, че направата на губеща стратегия е точно толкова трудно, колкото и направата на печеливша стратегия.

Предлагам ви да експериментирате в следната последователност:

1.Първо направете експерименти с нулев спред и 50% познаваемост. Така ще видите до какво води случайната игра.
                                Пробвайте различни проценти на управление на капитала. Така ще забележите, че увеличението на капитала много лесно срива целия акаунт.

2. След това пробвайте различни спредове при 50% познаваемост и 5 % от капитала.
                                Така ще видите колко голяма е силата на спреда и как увеличаването му само с 1-2 пипса води до трагични резултати.
                                От тука също така можете да получите реална представа какво правят няколко пипса допълнителни разходи, под формата на Slippage и т.н.

3. Сега вече можете да пробвате и познаваемост, по-висока от 50%
                                Веднага ще забележите, че даже и 55% познаваемост прави чудеса, и то с малък процент от капитала
                                От тука веднага ще разберете колко са смешни твърденията на тези от вас, които се надуват, че имат 65% (че и по-голяма) познаваемост
                                Тогава те би трябвало вече да са по-богати от Бил Гейтс.

4.Поразгледайте надолу в таблицата със сделките. Веднага ще откриете, че доста често се формират по 8-10
                                последователни губещи сделки, независимо от сравнително добрата познаваемост

Не забравяйте при всяка смяна на параметрите да натискате по няколко пъти F9, за да се генерират различен комплект сделки
                                По този начин ще откриете, че при една и съща познаваемост са възможни коренно различни резултати. Това е пряко следствие от теорията на вероятностите.
                                По-добрата познаваемост не гарантира по-добри печалби. Тя само увеличвава шанса (вероятността) за по-добри печалби.
                                Но винаги си остава вероятността пазара да ви изиграе лоша шега и да ви занули акаунта, независимо от това колко е добра стратегията ви.

Надявам се, че този файл-играчка ще ви е полезен и ще ви помогне да осъзнаете силата на теорията на вероятностите,
                                както и безмислиците, с които са пълни форумите.

Успехи!
                                Росимир Матеев

Надявам се да няма нищо против, че го слагам и тук.

Бъдете здрави и успех!
                                Keep going ...

Коментар

Working...
                                X