Mr.Profit харесва ми това което сте написали защото е лишено от предразсъдъци и представлява един анализ на здравомислещ човек.От мен мога да кажа само Браво и Поздравления.Уважавам хора които се изказват стойностно без обиди и селяшки изпълнения.Вие сте пример за човек който спазва правилата и основния принцип "Тренда е мой приятел".Аз също изчаквам Еврохолда и не бързам да влизам макар че до преди разходката му до 6 лв доста оборот завъртях от спекула.Все пак не успях да го изиграя до 6 лв но и не направих опити да влизам на такава цена напротив бях сигурен че ще върне.Същото го предвидих и със Зърнени храни и ето че вече цените идват на моите сметки.Успех ви желая във всяка сделка
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Академия за инвестиции на looser
Collapse
X
-
Здравейте,
С този пост искам да покажа нагледно изпълнението на формулировката Plan your trade, trade your plan. Според мен е много важно когато взимате инвестиционни решения да знаете какво ще предприемете при различни стечения на обстоятелствата.
В случая, който пускам до момента всичко се развива по план но това няма да продължи вечно колкото и да ми се иска Все някъде няма да се окажа прав и когато това се случи ще преразгледам отново позицията си и ще потърся причината, която е накарала цената да предприеме в посока различна от предвижданата от мен. Ако октрия такава и намеря резон в нея, то тогава ще пренастроя вижданията си. В противен случай просто гледам отстрани и търгувам с други инструменти докато ситуацията с конкретния инструмент не продобие смисъл.
Случвало ми се е не веднъж и дваж да взимам спонтанни решения и като се замисля не малко пъти съм взимал грешни такива. Затова предварителният план за мен действа много здравословно в кризисни моменти давайки опора в нестабилна среда.
Примерът е за EUBG и мненията са взети от темата за Еврохолд,.
Първоначално изпратено от Mr.Profit25.4.2008 EUBG
Формирахме тройно дъно на 4.88 и приемам подкрепата на това ниво за силна. Под нея имаме подкрепа на 4.54 но засега 4.88 удържа атаките на продавачите.
10 периодна МА на 5.04, а 50 периодната на 5.30.
Извод: Мисля, че вече ударихме дъното и сега ни предстои пазарен рейндж в нива 4.88 - 5.30. Съпротивa имаме на 5.04 (10 периодна МА). Тя е първата цел пред биковете. Когато я преодолеят и съхранят походите ще бъдат насочени към пробив на 5.30, където ще се оформи основната събирателна и отправна точка към нови върхове.
Бъдете здрави и успех!
Материалът е лично мнение на автора и не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.Първоначално изпратено от Mr.Profit11.06.2008 (Цената достига 6.15 в междинния времеви интервал)
На първо време очаквам падане до 5.30. Това съм го играл вече.
От там ако пробием 4.88 сме за около 4.54 и най-много до 4.00 някъде
Ако издържи 5.30 може пак разходка до 6.15 но трябват много положителни новини за да го бие и да ходи по-нагоре. Ако падне но 4.88 издържи - рейндж 4.88-5.30.
Това ще отигравам като всеки жокер относно фундамента ще е добре дошъл и ще натежи за съответния сценарий.
Поздрави!Първоначално изпратено от Mr.Profit24.06.2008
Ударихме 5.30 и сега си мисля, че фундаментът е за тест за дъното на 4.88. Залагам на този сценарий с процентна вероятност около 75%. Първо може да се помотаме малко
Бъдете здрави и успех!Първоначално изпратено от Mr.Profit27.06.2008
Привет,
Днес ударихме цена 4.93, която е близо до дъното на 4.88. Сега си мисля, че може да има ходене до 5.30 (сценарий рейндж) но като цяло залагам, че ще видим ново дъно под 4.88 до 4.54 някъде на първо време. Избягвам да купувам каквото и да е било и ще чакам по-добри времена или много изгодни цени.
Продължавам да бъда мечи настроен по повечето ликвидни позиции.
Бъдете здрави и успех!
Написаното е лично мнение на автора и не е препоръка за търговия с ценни книжа.
Написаното е лично мнение на автора и не е препоръка за търговия с ценни книжаKeep going ...
Коментар
-
Привет,
Очаквам тест и пробив на дъното при SOFIX на 1120. Фундаментът го виждам силно мечи. В портфейла ми съм разкарал по-ликвидните компании и оставам почти изцяло на дружествата за земеделска земя и дялово инвестиране.
Доводи за мечата позиция намирам в бързото туширане на последния опит за ръст и в глобалния и локален фундамент.
След хванатите почти пълни корекции на Зърнени Храни до 2.90 лв и Еврохолд до 6.15 очаквам тест на тяхните дъна от 1.90 и 4.90 и при достигането им ще преценя дали си заслужава да влизам отново.
Като цяло в момента съм много мечи настроен.
Бъдете здрави и успех!
Мнението не е препоръка за търговия с ценни книжа.Keep going ...
Коментар
-
Здравейте,
При този мечи пазар един инвеститор гледайки отстрани може да загуби остротата на сетивата си и затова предлагам на вашето внимание една игра, която да ги държи будни
Правила на играта:
Събират се няколко индивида, без значение на пол и възраст. Самите участници с дружни усилия “нахвърлят” десет думи и участниците започват да стихоплетстват с тях. Няма ограничения за обем и форма на стиховете, единственото условие е всичките десет думи да бъдат използвани. Времето за действие е добре да се ограничи до 100 минути но не е фатално ако се превиши
Ако не ви се събират думи можете да ползвате тези от последната ни игра:
1. слънце; 2. гъба; 3. сено; 4. не мога; 5. огледало; 6. вода; 7. полет; 8. длан; 9. забрава; 10. замечтан.
Сега ще ви предоставя и моя "бисер", с който се представих на последното такова Ако смятате да се пробвате с тези думи не го четете защото може да убие желанието и да ограби фантазията ви.
*Сено
Отровна гъба нейде във забрава
очаква замечтана жива длан -
за допира убийствен под луната,
за полета предсмъртен в огнен плам.
Случаен слънчев лъч проби сумрака,
по пладне, след обилен дъжд.
Самичка тихо гъбата заплака
при този нежен допир отведнъж.
Сълзите стичайки се бавно
пред нея сбират се във куп,
във водно огледало се превръщат.
Трупът не може да е тук!
Написаното не е препоръка за търговия с ценни книжаKeep going ...
Коментар
-
EUBG
Формирахме тройно дъно на 4.88 и приемам подкрепата на това ниво за силна. Под нея имаме подкрепа на 4.54 но засега 4.88 удържа атаките на продавачите.
10 периодна МА на 5.04, а 50 периодната на 5.30.
Извод: Мисля, че вече ударихме дъното и сега ни предстои пазарен рейндж в нива 4.88 - 5.30. Съпротивa имаме на 5.04 (10 периодна МА). Тя е първата цел пред биковете. Когато я преодолеят и съхранят походите ще бъдат насочени към пробив на 5.30, където ще се оформи основната събирателна и отправна точка към нови върхове.
Бъдете здрави и успех!
Материалът е лично мнение на автора и не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.Keep going ...
Коментар
-
Anton Chigurh
Господин печалба, защо не изясниш на учасниците във форума как се смятат някои мултипъли, както и тяхното приложение. Мисля,, че е от полза на всички. Просто безхаберието във форума напоследък е непоносимо и мисля, че трябва да се направи нещо по този въпрос. Все пак си направил академия. :wink:
Коментар
-
Според Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на управляващо дружество Статус капитал АД, “кризата е предизвикана от страха, при който инвеститорите, които имат свободни пари, не желаят да купуват, а собствениците на акции бягат от тях. Също така не бива да се подценяват чуждестранните инвеститори, които в момента имат богат избор от възмжоности да купят евтини ценни книжа по целия свят.
Аз не мисля, че те ще се насочат първо към българската борса, заради слабата й ликвидност. Смятам, че акциите ни в момента в голямата си част се търгуват на атрактивни цени, но това не значи, че спадът ще спре, допълни още Панев.
Тези, които имали свободни пари не искали да купуват. Не знам тези хора как ги изкарват парите но аз лично много внимавам с моите. Защо да купувам при падащ пазар, при тези финансови коефиценти, в тази глобална макроикономическа среда? Не е ли по-разумно да изчакам и да вляза при по-ясно, оптимистично развитие или да потърся търсеното на друго място? Как му казваха в Европа "свободен пренос на ... капитали и хора".
Атрактивни Когато станат по-атрактивни не, ами най-атрактивни ми кажете, ако обичате.
Илиян Скарлатов, директор капиталови пазари в София интернешънъл секюритиз, каза за Profit.bg, че докато съществува паника на пазара, дъното не е достигнато. В момента никой не гледа фундамента на компанията, а просто си иска парите, и то днес.
Той заяви, че “реално в макроикономически аспект нищо не се е променило. БВП расте с бързи темпове, задлъжнялостта на населението е ниска, сравнена с тази в ЕС, безработицата пада и стандартът расте. Финансовият сектор е здрав със стандартни спот продукти, без деривативни инструменти и бележи един от най-високите ръстове в Европа. Имайки предвид всичко това, за мен липсата на логика е очевидна, допълни Скарлатов.
Тук прозорливите ще открият нова пазарна ниша, за която ще са ми благодарни след време.
Никой не виждал фундаментите на компаниите. Вие обаче ги виждате? Тези инвестиционните дружества, фондове и банки, на които им се плаща за тази работа също не ги виждат? Умните пари, които по принцип всичко виждат този път нещо им пречи явно?
Липсвало логика. За вас може и да липсва, което не говори добре.
Християн Пашков, изпълнителен директор на Реал Финанс смята, че това си е спекулативен натиск. “Много дребни и средни играчи решиха да пробват да продадат сега и след време да си ги купя по-ниско. Все пак големи играчи чужденци не са излезли. Имам предвид наистина големите. Излизат спекулантите, а остават инвеститорите.”
Според него “много е важен фактът, че при самите компании няма промени във фундамента, т.е. няма фундаментални проблеми в икономиката.
Пашков допълва, че “пазарът в момента е като разклатен съд с вода. Той се люшка в едната посока. Въпросът е докъде ще издържат нервите на играчите. Не забелязвам никой да прави задълбочен анализ на компаниите, а всички са се вторачили в поведението на големите играчи и чакат от тях сигнали какво да правят.”
Съгласен съм, че фундамента на някои компании остава стабилен. Защо не коментирате високите P/E тогава на фона на по-добрите алтернативи в цял свят?
Чии нерви имате предвид? Дребните и средни спекуланти продават. На големите спекуланти ли или на наистина големите чужди инвеститори?
Развигор Христов, инвестиционен консултант в КД Секюритис споделя, че “в момента настроението е крайно песимистично и голяма част от инвеститорите са разочаровани и разпродават. Именно затова смятам, че наближават добрите нива за покупки," допълва той.
Казва "наближават", което е в бъдеще време, с което също съм съгласен.
Обобщение: Кризата в САЩ е и криза на доверие. Доверие в големите инвестиционни субекти. Характерни белези на паниката са дезориентацията и липсата на здрав разум. Като гледам горните мнения, без последното се позачудвам кой се е панирал.
Спокойствието и здравите нерви на вашите инвеститори не се постигат с приказки (особено пък от този род). Постигат се с доверие, със съпричастност, с равни условия и резултати.
Бъдете здрави и успех!
Материалът не е препоръка за покупко-продажба на акции.Keep going ...
Коментар
-
Longin, според мен фокусираните компании са с най силен шанс за малък спад (Еврохолд). Да, някои акции ще паднат с 10 -15 %, други с 40 -50 %, като от голямо значение ще са forward P/E коефицентите, както и дали бизнесът на компанията е ориентиран единствено само в България.
В момента просто купувачите са в изчаквателна позиция, като си казват, че може да падне и още. Но такива ликвидни и перспективни позиции като EUBG както падат много по време на криза, при обръщане на тренда ще са от тези, които ще се изстрелят най-много.
И пак казвам - повече от 15% според мен ще е абсурд да падне, но ако стане обещавам да си посипя главата с пепел и да призная, че нищо не разбирам от търговия на борсата
Не е препоръка...
Коментар
-
Първоначално изпратено от MichelangeloEUBG
....
Успех да те огрее на 4 лв. Максимумът, който може да падне тази акция е до 15% оттук нататък, но се съмнявам да стане.
и тъй като вече е 1250 - моментът на истината е съвсем близо
поздрави"the trend is your friend until the end..."
Коментар
-
EUBG
Първоначално изпратено от BattleRoyalДобре е да има диалог по позицията - Mr.Profit - би ли споделил защо сегашните цени не ти харесват ?
Цената на акцията освен от управлението, развитието и печалбата на дружеството зависи и от доста други фактори и то не с малка тежест, да не кажа огромна.
Ще нахвърлям набързо някои мисли, които обясняват донякъде гледната ми точка.
Защо пада цената? Защото предлагането е по-голямо. Защо е по-голямо? Защото търсенето е по-малко? Защо е по-малко? Защото на борсата се търгуват очаквания (макроикономически, политически, вътрешни, секторни, регионални и други) и тази акция на тази цена включва прекалено много рискове и е нерантабилна според мен на фона на по-сигурни алтернативи.
Рецесията в САЩ влияе ли? Основна роля играе. Защо? Защото в тази глобална икономика нещата са свързани. Мисля си, че каквото става в Щатите ще се случи и в Европа, а по-късно и в България. Даже вече се случва в Европа. Огромни активи бяха отписани от инвестиционни дружества и банки. Какво от това? Ами банките започнаха да изпитват трудности с ликвидността и да преразглеждат рисковите си експозиции. И? И се започнаха разпродажби Отделно се взеха мерки от Централната Банка да се ограничи кредитирането като се увеличат задължителните резерви на банките. Солиден капитал беше изтеглен. Повиши се цената на кеша и лихвения процент на безрисковия банков депозит. Какво от това? Ами нищо освен, че увеличи риска на борсовите книжа и като съотношение риск/доходност банковите депозити станаха доста добра алтернатива като книжа с нулев риск. Отделно по цял свят има и други с още по-добри показатели.
Какъв е риска при EUBG? Рискът може да се разглежда като максимално допустима загуба в лева като процент от цялата инвестиция. Намираш ниво, което с голяма вероятност няма да бъде пробито. Взимаш разликата от желаната цена на покупка до цената на стопа и я делиш на цената на покупка. Така ще получиш риска в проценти. Аз играя с риск не по-голям от 10%. Нивото за EUBG, което съм избрал в момента като стоп ниво е 4,00 лв. От тази гледна точка заемането на позиция около 5,45 е много рисково.
Защо пък 4,00 лв? Защото това е цената получена от един модел, с който работя отдавна.
Не е ли много ниска? За някои може и да е ниска. Аз следвам определени правила и дисциплина и ще се придържам към тях.
Няма ли да изпуснеш хубава инвестиция ако не видим тези цени?
Може и така да се получи но няма да съжалявам. Купувай евтино, продавай скъпо. Възможности винаги ще има
Политическата ситуация? Ами и тя си нови някакъв риск. Косово.
Секторния бранш? Бъфет знае най-добре
Макроиконимика? Понижен кредитен рейтинг. Растящ дефицит по текуща сметка.
Вътрешен риск? Проблеми с намиране на квалифицирана работна ръка. Проблемите в съседни държави могат и да навредят на планираната експанзия в региона.
BattleRoyal, това е накратко. Бъди здрава и успех!Keep going ...
Коментар
-
ZHBG
Първоначално изпратено от rushТука на 2,20 влизам яко
Сега ми е интересно да видя тримесечните отчети. При този сезонен бизнес не очаквам нещо много оптимистично и както и да го гледам напоследък прогнозните печалби и развитието, които дават в проспекта ми се струват недостатъчни за да отговорят на настоящите цени на фона на глобалният, локалният и вътрешният риск, който носи тази акция.
Отделно SOFIX за момента се търгува под 1300, което според мен може и най-вероятно ще задейства нова вълна от продажби до достигане на по-апетитни нива за покупка.
Много се спекулира напоследък, че акциите са достигнали апетитни, много апетитни и изключително апетитни нива за покупка. Една акция винаги е струвала толкова, колкото някой друг е готов да плати за нея. Съгласете се с мен обаче, че падащата цена на една печеливша компания би предизвикала по-голям интерес от страна на желаещите купувачи. Този интерес ще притегли в един момент и най-желаният партньор - умните пари. Тогава по съответните позиции фундаментът ще е срещнал цената и ще е ограничил спада.
Въпросът е там, че наскоро ревизирах прогнозите си и се убеждавам, че този момент още не е дошъл.
Ще поживеем, ще видим ...
Бъдете здрави и успех!Keep going ...
Коментар
-
ZHBG
Дружеството много ми харесва но и на мен ми се искат по-ниски цени. Гледам им бизнес плана внимателно и се чудя доколко е възможно преизпълнение на печалбата в среден и дългосрочен план. Иска ми се да видя някакво такова и се опитвам да анализирам до колко и с каква тежест случващите се събития ще рефлектират върху резултатите на холдинга.
Тук би трябвало да има положителна корелация между цените на основни commodities и цената на акцията, което ме навежда на мисълта, че акцията е добро убежище срещу инфлация. Когато прибавим експанзивна инвестиционна политика в нискорисков, монополен бранш със сериозни субсидии и регулации нещата придобиват друго измерение.
При сегашната цена прогнозното P/E за 2008 излиза 22.70. Печалбата по план ще нараства с около 35% годишно в близките години. Това без инфлацията и евентуални неизпълнения или преизпълнения.
Акцията е със сериозна капитализация и по някое време вероятно ще влеза в индекси, което е свързано с повишено търсене.
2.20 лв е много добра цена при, която бих напазарувал сериозно. P/E при нея е 17.30 а при 2.90 е 22.70 по прогнозни данни за 2008 година. Лично аз не вярвам да паднем под 2.20 лв.
Ако заема позиция на 2.90 то евентуална загуба, която бих могъл да реализирам краткосрочно е оправдана спрямо психология и техника като по този начин няма да изпусна чудесен вход ако нивата около 2.80 (+/- 5%) се окажат дъно.
Най-разумно според мен и това, което правя е да пазарувам на текущи цени с идея да тествам дъното а при цени от 2.20 да удвоя/утроя позицията като преди това при 2.60 мога да избягам с около 30%.
Похвално е, че има много информация на сайта, която помага при изясняване на картината.
Написаното е лично мнение и не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.
Коментар
-
Ето на какво попаднах разглеждайки днес информация за ATERA в сайта на Карол.
"Инвестиционни цели
Да притежава 350 000 дка в най-подходящите земеделски райони на страната до края на 2008 г.
Дружеството предвижда да отдаде 2/3 от закупените имоти под аренда при нива на арендно плащане над 14 лв. за декар."
За незапознатите да кажа, че до скоро бяха публикувани само прогнозите до 2007 за 225 000 дка.
Сега виждаме прогноза за 350 000 дка до края на 2008. Хич не е малко това при сегашните и очаквани цени на земеделската земя.
350 000 - 220 000 = 130 000 дка планирани за покупка през настоящата година.
130 000 дка х 350 лв/дкр= 45 500 000 лв ще са им нужни при средна прогнозна цена 350 лв/дкр за 2008.
Сумата 45 500 000 е близка до броя акции на дружеството , което навежда на прогнозата, че евентуалното увеличение ще е с параметри 2:1 т.е. 2 притежавани акции ще дават правото да се запише 1 акция с емисионна стойност 2 лв.
Възможни са и кредити, които да подсигурят на дружеството оперативни и допълнителни средства за изпълняване на заложените цели.
Това е сценарият на, който залагам. Възможни са и други но този ми се струва най-обективен. Времето както винаги ще покаже най-добре, а подготовката за всякакви развития винаги е добро решение.
Коментар
Коментар