IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Висше образование в България

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение

    Много ловко нацелихте болната ми тема! Понеже сме в инвеститорски форум, ще се старая да не влизам в програмистки детайли. Ужасно скъпо е да се пише quick & dirty код. Да, разходите за заплати са високи, но това не означава да се пише бързо и необмислено. Защото подобен набързонаписан, но ресурсоемък код натоварва клиента. А когато клиента е b2b натоварва клиентите на клиента. Искам да обясня важността на този факт. Защото той засяга цялото ни общество. .
    Интересно ми ще да чуя тогава мнение за СофтУни и Телерик академиите. Ама безпристрастно и откровенно. Не знам как, но те мотивират (или друго) студентите повече от Висшето образование. А дали е добре ?

    Коментар


    • СУ в Бургас офлайн. Започват скромно, но ако потръгне ще има и още специалности след време.
      Общо 40 студенти ще могат да учат по специалностите от направлението "Музикално и танцово изкуство" в редовна и задочна форма на обучение и 50 студенти - по "Религия и теология" в задочна форма.
      Учебния процес ще обезпечават 20 преподаватели на основен трудов договор

      Коментар


      • Не че такива класации са много справедливи в оценките си, но все пак показват тренд как се движат нещата по света:

        Нито един български университет не попада в топ 1000 на най-добрите в света според класацията Times Higher Education - World University Rankings 2023. Тя е една от най-големите и най-разнообразни за вузовете до момента. В нея са включени 1799 университета в 104 държави и региони.

        Начело на листата са Оксфордският и Харвардският университет. В топ 5 са университетът в Кеймбридж, Стандфордският университет и Масачузетският технологичен институт.

        В класацията най-много са висшите учебни заведения от САЩ. 177 са на брой, пише Би Би Си.

        От 52 български ВУЗ-а само два попадат в обхвата на мащабната класация на Times Higher Education.

        Софийският университет "Св. Климент Охридски" се оказа сред първите 1200 учебни заведения, в категорията 1201-1501. Миналата година той е бил в категория 1200+. Техническият университет тази година е с 300 места надолу и стигна до категория 1500+.

        Университетите в Times Higher Education - World University Rankings 2023 са изследвани по 13 основни показатели. Измерена е ефективността на институцията в четири области: преподаване, научни изследвания, трансфер на знания и международна перспектива.

        Тази година класацията анализира над 121 милиона цитирания в повече от 15,5 милиона изследователски публикации и включва отговори на анкети от 40 000 учени по целия свят. Повече от 2500 институции изпращат данни за мащабното изследване.

        Ето топ 10 на университетите според престижното изследване:
        • Оксфордски университет, Великобритания
        • Харвардски университет, САЩ
        • Университет Кеймбридж, Обединено кралство
        • Станфордски университет САЩ
        • Масачузетски технологичен институт, САЩ
        • Калифорнийски технологичен институт, САЩ
        • Принстънски университет, САЩ
        • Калифорнийски университет Бъркли, САЩ
        • Университет Йейл, Съединени щати
        • Imperial College, Лондон
        Оксфордският университет оглавява класацията за седма поредна година. Харвардският университет остава на второ място. Университетът в Кеймбридж бележи скок - от 5-о място миналата година сега е на трето. Харвард оглавява класацията в раздел "преподаване", докато Оксфорд води в областта на научните изследвания.

        САЩ е най-представената в топ 200 - 58 учебни заведения попадат в тази категория, предаде bTV.

        Континентален Китай сега има четвъртият най-голям брой институции в топ 200 (11, в сравнение с 10 миналата година). Изпревари Австралия, която падна до 5, заедно с Холандия.

        Пет африкански страни влизат за първи път в класацията. Това са Замбия, Намибия, Мозамбик, Зимбабве и Мавриций. Няколко от африканските университети са класирани по-напред от Софийския университет. Университетът на Гана е с над 800 позиции преднина пред СУ "Св. Климент Охридски". Висшето учебно заведение е на 351-во място, а СУ - 1201-во място в класацията. Този в Намибия попада в категорията 601-800, а университетът в Замбия - в категория 501-600.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение

          Много ловко нацелихте болната ми тема! Понеже сме в инвеститорски форум, ще се старая да не влизам в програмистки детайли. Ужасно скъпо е да се пише quick & dirty код. Да, разходите за заплати са високи, но това не означава да се пише бързо и необмислено. Защото подобен набързонаписан, но ресурсоемък код натоварва клиента. А когато клиента е b2b натоварва клиентите на клиента. Искам да обясня важността на този факт. Защото той засяга цялото ни общество. Когато хората страдат в суматохата на записването за детска градина. Когато не могат да се преброят. Когато си купуват по-мощен компютър, защото старият е твърде бавен. Не. Всички тези проблеми са изкуствено създадени от калпави АйТи-та и посредствени програмисти. И не е защото тези хора са злонамерени. Толкова си могат. А това е така, защото толкова са учили. Накрая се стига до абсурди, когато се счупят тестовете за производителност и е ясно, че трябва да се оптимизира и пренаписва кодът, началстворо да заяви: "Ми той хардуера е по-евтин от хартията - ще кажем на клиентите да си ъпгрейднат сървърите в дейтацентровете им."... Добре, но когато клиентите направят тези ненужни разходи, те от своя страна разбира се, ги прехвърлят към обществото. Тук не става въпрос само за самолетни или хотелски резервации. Всички страдат от този код, който е калпаво написан поради незнание. Дори местният Ви доставчик на битови услуги или банката Ви. Само, че те не плащат нищо. Понеже проблемът е системен и се наблюдава при всички тях, съответно всички прехвърлят безсмислените разходи към крайните си клиенти, т.е. към обществото. Ако такъв проблем имат само някои фирми, то пазарът сам неминуемо ще ги закопае на бунището на историята, където им е мястото. Лошото е, че този проблем не само съществува и се разраства, но също така е системен, засяга всички производители на софтуер и продължава вече няколко десетилетия. Разбира се, решението на този проблем е в образованието. Трябва само мотивация. Ако търсим пръчката - най-лесно е НОИ да изиска диплома, щом някой се води по код за програмист. Аз лично винаги предпочитам моркова
          И за финал, да не изглеждам толкова черноглед - в днешно време има уникални специалисти. Пише се и много качествен код. Но не е нормално 40% от колегите да са със средно образование. Също не е нормално да караш клиентите (били те крайни или b2b) да си купуват четири пъти повече РАМ, от колко всъщност биха им били достатъчни.
          Завършвам с оптимизъм. Всичкото това разхищение на ресурси разбира се, задвижва производството на хардуерни компоненти. Това може да е лошо за околната среда, но е добро за икономиката. Проблемът е, че нуждите продължават да нарастват, а производителите доказаха, че са импотентни да ги задоволят. И така три години подред! Колкото повече ние се образоваме, толкова повече помагаме на производителите успешно и в срок да задоволят нуждите от "чипове".
          +100

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение
            ceco666,

            дойде ми една идея как евентуално можеш да мотивираш хора, които са напуснали в средата на първи курс, и вече си мислят, че знаят всичко за програмирането като се научат да пишат горе-долу грамотно на 2-3 програмни езика, без да се задълбочават в математика, логика и алгоритми.

            Предполага се, че тези хора трябва да знаят, че операциите деление и намиране на квадратен корен от реално число са много по-тежки операции за процесора, отколкото операциите събиране и умножение.
            Нека сега да си представят, че тези операции трябва да се извършват десетки и стотици милиарди пъти в секунда. Точно това става при нормализирането на 3D-вектори, за да се постигнат красивите графики в игрите Quake и подобни.

            Покажи им тогава ей тая функция: [ATTACH=CONFIG]n3976668[/ATTACH]
            Тази функция намира реципрочната стойност на квадратния корен като използва само умножение и бит-шифтинг операции, и процесора може да извършва многократно повече пъти сметката за единица време, отколкото ако му бъде зададено да дели и да смята експоненти.

            Как става това?

            Ами много просто - на някой програмист, дето е ходил и на лекциите по математика, му е хрумнала гениалната идея да използва представянето на реалните числа в научна нотация в двоичен код (0.ххххх*2^n), да шифтне мантисата на числото с 1 бит надясно, за да раздели на 2, и да приложи Нютоновата апроксимация за намиране на квадратен корен. Константата 0x5f3759df дава най-малка грешка при еднократно прилагане на апроксимацията за числа в интервала (0,1).

            Тези гениални 5 реда код се използват във всички видеоигри с яки графики.
            Много ловко нацелихте болната ми тема! Понеже сме в инвеститорски форум, ще се старая да не влизам в програмистки детайли. Ужасно скъпо е да се пише quick & dirty код. Да, разходите за заплати са високи, но това не означава да се пише бързо и необмислено. Защото подобен набързонаписан, но ресурсоемък код натоварва клиента. А когато клиента е b2b натоварва клиентите на клиента. Искам да обясня важността на този факт. Защото той засяга цялото ни общество. Когато хората страдат в суматохата на записването за детска градина. Когато не могат да се преброят. Когато си купуват по-мощен компютър, защото старият е твърде бавен. Не. Всички тези проблеми са изкуствено създадени от калпави АйТи-та и посредствени програмисти. И не е защото тези хора са злонамерени. Толкова си могат. А това е така, защото толкова са учили. Накрая се стига до абсурди, когато се счупят тестовете за производителност и е ясно, че трябва да се оптимизира и пренаписва кодът, началстворо да заяви: "Ми той хардуера е по-евтин от хартията - ще кажем на клиентите да си ъпгрейднат сървърите в дейтацентровете им."... Добре, но когато клиентите направят тези ненужни разходи, те от своя страна разбира се, ги прехвърлят към обществото. Тук не става въпрос само за самолетни или хотелски резервации. Всички страдат от този код, който е калпаво написан поради незнание. Дори местният Ви доставчик на битови услуги или банката Ви. Само, че те не плащат нищо. Понеже проблемът е системен и се наблюдава при всички тях, съответно всички прехвърлят безсмислените разходи към крайните си клиенти, т.е. към обществото. Ако такъв проблем имат само някои фирми, то пазарът сам неминуемо ще ги закопае на бунището на историята, където им е мястото. Лошото е, че този проблем не само съществува и се разраства, но също така е системен, засяга всички производители на софтуер и продължава вече няколко десетилетия. Разбира се, решението на този проблем е в образованието. Трябва само мотивация. Ако търсим пръчката - най-лесно е НОИ да изиска диплома, щом някой се води по код за програмист. Аз лично винаги предпочитам моркова
            И за финал, да не изглеждам толкова черноглед - в днешно време има уникални специалисти. Пише се и много качествен код. Но не е нормално 40% от колегите да са със средно образование. Също не е нормално да караш клиентите (били те крайни или b2b) да си купуват четири пъти повече РАМ, от колко всъщност биха им били достатъчни.
            Завършвам с оптимизъм. Всичкото това разхищение на ресурси разбира се, задвижва производството на хардуерни компоненти. Това може да е лошо за околната среда, но е добро за икономиката. Проблемът е, че нуждите продължават да нарастват, а производителите доказаха, че са импотентни да ги задоволят. И така три години подред! Колкото повече ние се образоваме, толкова повече помагаме на производителите успешно и в срок да задоволят нуждите от "чипове".

            Коментар


            • ceco666,

              дойде ми една идея как евентуално можеш да мотивираш хора, които са напуснали в средата на първи курс, и вече си мислят, че знаят всичко за програмирането като са се научили да пишат горе-долу грамотно на 2-3 програмни езика, без да се задълбочават в математика, логика и алгоритми.

              Предполага се, че тези хора трябва да знаят, че операциите деление и намиране на квадратен корен от реално число са много по-тежки операции за процесора, отколкото операциите събиране и умножение.
              Нека сега да си представят, че тези операции трябва да се извършват десетки и стотици милиарди пъти в секунда. Точно това става при нормализирането на 3D-вектори, за да се постигнат красивите графики в игрите Quake и подобни.

              Покажи им тогава ей тая функция:
              Click image for larger version

Name:	hack.jpg
Views:	1
Size:	25.7 КБ
ID:	3976668

              Тази функция намира реципрочната стойност на квадратния корен като използва само операциите умножение и бит-шифтинг, и процесора може да извършва многократно повече пъти сметката за единица време, отколкото ако му бъде зададено да дели и да смята експоненти.

              Как става това?

              Ами много просто - на някой програмист, дето е ходил и на лекциите по математика, му е хрумнала гениалната идея да използва представянето на реалните числа като научна нотация в двоичната бройна система (0.ххххх*2^n), да шифтне мантисата на числото с 1 бит надясно, за да раздели на 2, и да приложи Нютоновата апроксимация за намиране на квадратен корен. Константата 0x5f3759df дава най-малка грешка при еднократно прилагане на апроксимацията за числа в интервала (0,1).

              Тези гениални 5 реда код се използват във всички видеоигри с яки графики.
              Last edited by Kildirim_Bei; 14.10.2022, 23:13.
              Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
              ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

              Коментар


              • Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение

                +1
                Математиката може да е царицата на науките, но в програмирането е гръбнака, без който си кодер.
                Как обаче да мотивираш хора, които са напуснали в средата на първи курс и години по-късно печелят пет цифрени заплати чисто всеки месец...
                Явно ми липсва подход, защото разговорите с тях по темата не са дали мед.
                Няма какво да ги мотивираш, всеки пати от акъла си само. От нищо друго.
                Ако тия, за които говориш, имат поне малко акъл, скоро ще се досетят, че изкуственият интелект ще елиминира кодерите (опитни, неопитни и всякакви други) до десетина години макс. Може и по-рано да е, вече има успешни наченки за това.
                Last edited by Kildirim_Bei; 13.10.2022, 19:10.
                Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

                Коментар


                • Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение

                  Благодаря! Интересно предложение. Опасенията са ми, че като знам западналото ниво на СУ и на НБУ не съм убеден, че УНСС е способен да произведе качествен продукт. Ще разгледам по света какви са възможностите.
                  Ако смяташ да защитаваш дисертация, качеството на продукта ще зависи предимно от теб.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Scottie Pippen Разгледай мнение

                    Виж има добри примери за гении и в двете посоки със или без диплома както на бфб така и сред програмистите... тъй че не трябва да ги заклеймяваме... аз инвестирам именно в такива хора... освен на борсата имам к две ангелски инвестиции. В старт ъпи... от скука и аз се записах докторантура... защо не пробваш в УНСС редовна за 3 г в които получаваш и стипендия в размер на 1000 лв месечно... там също имат информатика и ще е интересна тема изкуствен интелект и бфб...ако имаш нужда за УНСС мога да ударя едно рамо... успех!
                    Благодаря! Интересно предложение. Опасенията са ми, че като знам западналото ниво на СУ и на НБУ не съм убеден, че УНСС е способен да произведе качествен продукт. Ще разгледам по света какви са възможностите.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение

                      Не само си мислиш, ами можеш да бъдеш сигурен, че си много прав.
                      Особено за програмисти, дето си мислят, че ще направят големия удар с многото пари при положение, че съвсем са заевали математиката и други относими към програмирането предмети - няма да могат да го докарат до нещо повече от опитни кодери с годините.

                      Eто един прост пример за математиката зад алгоритмите в софтуера на видеокартите:
                      https://faculty.cc.gatech.edu/~turk/math_gr.html
                      +1
                      Математиката може да е царицата на науките, но в програмирането е гръбнака, без който си кодер.
                      Как обаче да мотивираш хора, които са напуснали в средата на първи курс и години по-късно печелят пет цифрени заплати чисто всеки месец...
                      Явно ми липсва подход, защото разговорите с тях по темата не са дали мед.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение

                        Благодаря! Препращам към колегите с препоръка. Аз си имам бакалавър и магистър от тук. Преди пандемията исках да направя докторска теза в сферата на изкуствения интелект, но от ФМИ на СУ ми предложиха за 3 месеца. Изглежда ми безкрайно несериозно. Основно обаче проблемът е, че 40% от колегите нямат даже бакалавър. Не знам счетоводството как се оправя да им пише кодовете от НОИ за програмисти... Не казвам, че е задължително да имаш диплома, за да си добър програмист. Мисля си обаче, че не е лошо човек да има малко повече смислена теоретична подготовка. Няма да навреди, но за сметка на това може да отвори мирогледа към нови хоризонти в професията. Отделно, че от всичкото началство само двама си направиха труда за изкарат MBA. Останалите са самоуки. Учат се на гърба на хората под тях...
                        Не само си мислиш, ами можеш да бъдеш сигурен, че си много прав.
                        Особено за програмисти, дето си мислят, че ще направят големия удар с многото пари при положение, че съвсем са заевали математиката и други относими към програмирането предмети - няма да могат да го докарат до нещо повече от опитни кодери с годините.

                        Eто един прост пример за математиката зад алгоритмите в софтуера на видеокартите:
                        https://faculty.cc.gatech.edu/~turk/math_gr.html
                        Last edited by Kildirim_Bei; 13.10.2022, 10:58.
                        Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                        ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
                          Всеки ВУЗ вече има нещо инвестирано от бизнеса, но другия ни голям проблем е свързан със съдебната ни ченгесарска система, която осигурява пълна липса на защита на собственост, еле пък сложната интелектуална такава. Към това трябва да прибавите и политическия риск от стадото избиратели, мечтаещи за евразийския съюз и те така те, е реалността българска.
                          Скорошна оправия докато имате проруски върховни магистрати и награждавани обвинени за шпионство - не чакайте.
                          Доста тъжно, но най-вероятно вярно. Въпреки не прекрасната среда обаче все има бели лястовици. Дори в некомфортна среда се намира начин за просперитет (донякъде). Иначе остава само да се оплакваме, а това незнам как би помогнало. Въпреки, че първоначалната идея на темата за примери на най-резултатните специалности днес на нашите ВУЗ-ве отиде във философски размисъл за проблемите. Просто споделете някой добър пример, ако има такива...все има някакъв.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение

                            Благодаря! Препращам към колегите с препоръка. Аз си имам бакалавър и магистър от тук. Преди пандемията исках да направя докторска теза в сферата на изкуствения интелект, но от ФМИ на СУ ми предложиха за 3 месеца. Изглежда ми безкрайно несериозно. Основно обаче проблемът е, че 40% от колегите нямат даже бакалавър. Не знам счетоводството как се оправя да им пише кодовете от НОИ за програмисти... Не казвам, че е задължително да имаш диплома, за да си добър програмист. Мисля си обаче, че не е лошо човек да има малко повече смислена теоретична подготовка. Няма да навреди, но за сметка на това може да отвори мирогледа към нови хоризонти в професията. Отделно, че от всичкото началство само двама си направиха труда за изкарат MBA. Останалите са самоуки. Учат се на гърба на хората под тях...
                            Виж има добри примери за гении и в двете посоки със или без диплома както на бфб така и сред програмистите... тъй че не трябва да ги заклеймяваме... аз инвестирам именно в такива хора... освен на борсата имам к две ангелски инвестиции. В старт ъпи... от скука и аз се записах докторантура... защо не пробваш в УНСС редовна за 3 г в които получаваш и стипендия в размер на 1000 лв месечно... там също имат информатика и ще е интересна тема изкуствен интелект и бфб...ако имаш нужда за УНСС мога да ударя едно рамо... успех!

                            Коментар


                            • Благодаря! Препращам към колегите с препоръка. Аз си имам бакалавър и магистър от тук. Преди пандемията исках да направя докторска теза в сферата на изкуствения интелект, но от ФМИ на СУ ми предложиха за 3 месеца. Изглежда ми безкрайно несериозно. Основно обаче проблемът е, че 40% от колегите нямат даже бакалавър. Не знам счетоводството как се оправя да им пише кодовете от НОИ за програмисти... Не казвам, че е задължително да имаш диплома, за да си добър програмист. Мисля си обаче, че не е лошо човек да има малко повече смислена теоретична подготовка. Няма да навреди, но за сметка на това може да отвори мирогледа към нови хоризонти в професията. Отделно, че от всичкото началство само двама си направиха труда за изкарат MBA. Останалите са самоуки. Учат се на гърба на хората под тях...

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение
                                Чувам, че нивото е пробило дъното и е стигнало второ дъно, вече под тинята. Явно е, че тази услуга трябва се ползва само в чужбина. Въпросът е има ли чужбински онлайн варианти, които да са над дъното постигнато от нашите офлайн или трябва непременно да се гастролира зад граница?
                                https://www.prospects.ac.uk/universities/open-university-3929?gclid=CjwKCAjwqJSaBhBUEiwAg5W9pzO-m-FufiuoAD-ujuc3mXHLmIdpL5trMK4YtR1EF0vAn0L3HIdj1RoC-GIQAvD_BwE


                                Този е сред най
                                - добрите университети в Европа за онлайн обучение...партнирах е с тях ...зависи какво ИСкаш да учиш?


                                Коментар

                                Working...
                                X