Е таргета е ясен въпроса е че си кух като лейка и не можеш да се сетиш за него. И това не е анализ за пореден път да ти кажа или по-скоро трябва да ти го нарисувам, това са просто малко цифрички. А аз сега видях, че си се набълбукал в Химко..... няма да коментирам този факт. Съжалявам те :wink:
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Коя акция е подценена,надценена или реално оценена
Collapse
X
-
Anton Chigurh
-
Доста добре разбирам цифрите, които си дал. Предполагам, че дори по-добре от теб. Разликата е там, че, когато аз тръгна да правя анализ, получавам целева цена. Ти само си нахвърлял цифри и казваш, че цената ще върви нагоре или щяла да пада. Е какво е това. По-добре хвърляй боб. Ефекта е същият!
Коментар
-
Anton Chigurh
Santiago, това не е анализ а просто съм нахвърлил някои цифри и идеи. Не претендирам за изчерпателност. Цифрите са си вярни, че ти не ги разбираш това е друг въпрос. Много пъти съм казвал, че е най-лесно да седиш и да обиждаш другите, без да си даваш мнението в този форум има много такива хора за съжаление.
Коментар
-
Никола чудя се дали ще се окажиш прав за Полим,аз бях закупил някоя броика,но излязох на 5,70 и за сега съм доволен че го направих.
Това дружество го следя отдавна,и ми харесва много,и ми се ще да си купя пак някоя броика,ама незнам какво още ще сервира Банев.
Това е показателя които ме претеснява наи много.
Имаш ли някаква по нова и достоверна имформацияЛешояда е търпелива птица
Коментар
-
Anton Chigurh
Давай още много са полезни. Мерси :wink:
Коментар
-
Какво ще се случи на фондовата борса през декември
Пазарът ще се колебае в по-тесни рамки
Преструктурирането на портфейлите на инвеститорите и бъдещето на „Булгартабак холдинг“ ще са определящи за пазара, прогнозира Нигохос Канарян от „Стандарт асет мениджмънт“
Ноември не оправда очакванията за ръст на пазара въпреки добрите данни на повечето водещи дружества за деветмесечието. Причините за това се крият в действията и изявленията на мениджърите на холдингова компания, критичния доклад на Европейската комисия, грубото посегателство върху живота на водеща фигура във финансовия свят на страната и не на последно място намеренията на правителството за преструктуриране на тютюневия холдинг.
През декември волатилността на пазара ще намалее. Поради липса на атрактивна информация за пазара допускам по-активна търговия в първите десет-дванадесет работни дни на месеца. Някои институционални инвеститори ще продадат част от акциите си на печалба. Възможно е някои малки инвеститори да последват този пример.
Прогнозирам SOFIX да реализира средна доходност в рамките на 0.60% - 7.76% за декември с вероятност 85%. Ако правителството спази своето обещание да обяви стратегията за приватизация на тютюневия холдинг до края на годината, това ще бъде основният информационен шок на пазара. Въздействието му ще зависи от това дали намеренията на кабинета ще съвпаднат с очакванията на пазара.
пет акции-фаворити за декември
Повечето от холдинговите дружества бяха подценени, но през последната година регистрираха ръст в цените на акциите си. Анализите показват, че някои от тях имат потенциал за допълнителен растеж.
Типичен пример e ИХ „България“, което е едно от най-големите холдингови дружества в България и с висока борсова ликвидност. Отличава се с добър мениджмънт на портфейл от множество предприятия с потенциал за ръст. Умелото управление на дъщерните дружества доведе до високите финансови резултати за деветмесечието.
„Биовет“ е дружеството, което през последната година разгърна мащабна инвестиционна програма. Пещерското предприятие произвежда уникални продукти, които се характеризират с високо качество на относително ниски цени. Тенденциите в развитието на земеделието в световен мащаб, и по-специално в регионите, които са основен пазар на продукцията, ми дава основание да очаквам повишаване на финансовите резултати.
„Неохим“ произвежда и търгува с органични и неорганични химически продукти. Добрите финансови резултати за деветте месеца на годината се дължат основно на нарастващите фючърсни цени на основната продукция на завода, благоприятните тенденции за развитието на селското стопанство в глобален мащаб и свързаното с това повишаване на потреблението на химически торове.
„Оргахим“ е дружество с високо оценено корпоративно управление. То непрекъснато увеличава продуктовата си гама, завладява нови пазари, което осигурява ръст в приходите от дейността, и подобрява финансовите резултати на предприятието. В последния финансов отчет ръстът на финансовия резултат и рентабилността на капитала са по-високи от средните за пазара.
Централна кооперативна банка е една от малкото банкови институции, които активно се търгуват на българския фондов пазар. Интересът към банката се обуславя от бурното развитие на банковия сектор в Централна и Източна Европа и високата доходност на българските банки в региона. Анализите показват, че банката се развива бързо, финансовите резултати се подобряват и има шансове от нормално функционираща търговска банка да се превърне в просперираща. Очаквам увеличението на капитала да премине успешно.
Петте хитови дружества имат много добри финансови коефициенти за деветте месеца на годината. Те са по-високи от средните за пазара, но на този фон фундаменталните съотношения P/B, P/E и P/S са все още сравнително ниски спрямо средните за пазара. На този етап смятам това за сигнал за подцененост на акциите, което ми дава основание да очаквам ръст. Прогнозирам два сценария - песимистичен и оптимистичен. Песимистичният сценарий е продиктуван от общата ми прогноза за пазара - вяла търговия през последния месец на годината.
Нигохос Канарян
Образование: доктор по икономика, магистър по финанси, СА „Д.А.Ценов“ - Свищов
Позиция: инвестиционен консултант в УД „Стандарт асет мениджмънт“ АД
Коментар
-
Краят на годината обикновено е благоприятен период за инвестиране в ценни книжа
В началото на месеца ще се повишат търгуваните обеми и цените на някои акции, предвижда Анастасия Чорбаджиева от УД „Златен лев капитал“
Променливите настроения на инвеститорите ще се запазят до края на годината. По-активна търговия може би ще наблюдаваме в началото на декември, преди празничните настроения да вземат връх. Фактор, който ще доведе до съживяването на борсовата търговия, ще бъдат консолидираните отчети, които ще излязат в края на ноември. Освен това краят на годината обикновено е благоприятен период за играчите, които инвестират в ценни книжа, тъй като цените им все още не отразяват в пълна степен постигнатите годишни резултати. Активната търговия в началото на декември ще се изразява в повишение на цените на някои от листваните акции и в по-големи изтъргувани обеми. Това ще се отрази и на индексите, които през ноември претърпяха продължителен спад. Към края на месеца търговията няма да бъде така активна и индексите може да загубят част от стойността си.
пет акции фаворити за декември
Предлагам акциите на няколко дружества, за които очаквам постепенно нарастващ инвеститорски интерес през декември.
„Неохим“ - според неконсолидирания отчет към деветмесечието нетната печалба нараства с 233.5% спрямо същия период на 2004 г., като печалбата на една акция е 3.7 лв. Очаквам и консолидираният им отчет да потвърди тези добри резултати. Изминалите две години показват, че последното и първото тримесечие са по-силни по отношение на финансовото представяне на компанията от останалите, поради което очаквам, че инвеститорският интерес към акциите на „Неохим“ ще доведе до покачване на тяхната цена още през декември.
Друго дружество, за което очаквам нарастващ инвеститорски интерес през декември, е „Пампорово“. Компанията има сравнително ниска печалба на една акция - 1.14 лв. по данни от отчета за деветмесечието (в сравнение с 3.56 за същия период на 2004 г.). Приходите от услуги обаче са нараснали със 171% в сравнение със същия период на 2004, дружеството е инвестирало в подобряване на инфраструктурата на курорта и изграждането на нови ски писти, което създава очаквания, че предстоящият сезон ще бъде добър за Пампорово. Очаквам, че това ще доведе до постепенно повишаване на цените на акциите на курорта още към края на декември.
„Кораборемонтен завод Одесос“ също е компания,
която заслужава внимание.
P/E съотношението е 8.09 при печалба на една акция 11.78 по данни от деветмесечния отчет. Това показва, че инвеститорите все още не оценяват тези акции достатъчно високо и може да се очаква покачване на цената им. Останалите две компании, които включвам, са традиционно силни компании и цените на акциите им не се характеризират с много резки колебания.
Цените на акциите на „Оргахим“ отбелязаха значителен спад през ноември и през декември можем да очакваме, че тази тенденция ще се коригира в положителна посока.
Последното дружество е „Софарма“. През последните месеци компанията разширява дейността си, включително и извън територията на страната. Очаквам тази политика да бъде положително оценена от пазара.
Анастасия Чорбаджиева
Образование - СУ „Климент Охридски“, Стопански факултет
Позиция - финансов анализатор, УД „Златен лев капитал“
Коментар
-
Anton Chigurh
Сравнявам ги чисто теоритично само с цел да покажа посоката нищо повече.
Коментар
Коментар