IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Колко са полезни математиката и физиката (точни науки) за икономиката и финансите?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Vatman Разгледай мнение
    Това пък как го сметна като нямаш основни данни за този инструмент, който по никакъв начин не може да се каже, че е облигация...
    Не че това беше целта на упражнението, но предлагам да разделим 100 на 1.33%, 100/0.0133, и да кажем £7518.7969.

    Други разъсждения могат също да се направят, но само ще усложнят нещата.

    А идеята беше за парите от "нищото".

    Коментар


    • Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
      По-лошо, в университет И освен това, не мисля, че формулката е иновативна, предполагам че с е била известна и на други преди, залагам че нито за гаус или ойлер е нещо неизвестно., като я видях направих асоциация с нещо подобно на Ойлер за някакви пространствени случаи. Теория на графите започва с него (програмистите няма как да не са я учили, кьонингсбергските мостове и др. както и "структурите данни"). Като я видях в завършен вид обаче си казах - а случая за N=1 (towa e точка)) ) или N=2 (отсечка)) вече не е за мен да си губя времето а е само за гения на Пол Морис Дирак ))) Toй би намерил от раз и имагинерни решения (имаше един такъв анекдот за едни рирбари, колко риби хванали, а той казал минус еди колко си) което било вярно решени също а иначе казано има и друга приказка - който му е малък акъла му са дълги краката )))))
      Специалност Математика?

      N=1 там ще трябва математически анализ. Прекалено абстрактно е за един инвестититор, дори с висше образование "Математика"

      Да хванеш минус еди колко си риби не ми звучи толкова страшно. Значи са ги купили от зоо магазина и са ги хвърлили във водата

      Обаче ако са хванали корен квадратен от минус една риби - това леко би ме озадъчило

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение

        Идеята ми не е да покажа колко съм силен в аритметиката . Това го "сметнах" съвсем на око.

        Лихвите по английските 10г. облигации е 1.33%. Мисля, че стриктно погледнато цената на облигацията ще трябва да е под 7000.
        Това пък как го сметна като нямаш основни данни за този инструмент, който по никакъв начин не може да се каже, че е облигация...
        Location: Terminal Island
        Institution: FBI Correctional Facility
        Jurisdiction: Unknown

        Коментар


        • Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
          Алонсо. 37,78 e приятно но 0.026 изглежда много страшно (макар, да е логично че 1/37.78 е къмто там някъде) Но добре поне че съботите и неделите борсата не работи и числата стават по-малко стресиращи
          Борсата има почивни дни, но голям процент от бизнесите в които може да се инвестира на същата борса, работят и генерират печалби / или загуби/ и през почивните дни
          Мисълта ми беше, че моите наблюдения са че повечето хора не си правят сметки с математика за пети клас в вие говорите за висша математика Това с тези многоъгълници, например за което споменаваш по-долу мисля че може да се изведе с математика за шести клас, ако правилно съм разбрал задачата Ако искаш сподели каква ти е идеята и може да обсъдим.
          Last edited by Alonso; 23.10.2017, 11:51.
          Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

          Коментар


          • Алонсо. 37,78 e приятно но 0.026 изглежда много страшно (макар, да е логично че 1/37.78 е къмто там някъде) Но добре поне че съботите и неделите борсата не работи и числата стават по-малко стресиращи
            Не е препоръка... !!!
            "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

            Коментар


            • Click image for larger version

Name:	default.jpg
Views:	1
Size:	74.6 КБ
ID:	3254308
              Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

              Коментар


              • По-лошо, в университет И освен това, не мисля, че формулката е иновативна, предполагам че с е била известна и на други преди, залагам че нито за гаус или ойлер е нещо неизвестно., като я видях направих асоциация с нещо подобно на Ойлер за някакви пространствени случаи. Теория на графите започва с него (програмистите няма как да не са я учили, кьонингсбергските мостове и др. както и "структурите данни"). Като я видях в завършен вид обаче си казах - а случая за N=1 (towa e точка)) ) или N=2 (отсечка)) вече не е за мен да си губя времето а е само за гения на Пол Морис Дирак ))) Toй би намерил от раз и имагинерни решения (имаше един такъв анекдот за едни рирбари, колко риби хванали, а той казал минус еди колко си) което било вярно решени също а иначе казано има и друга приказка - който му е малък акъла му са дълги краката )))))
                Не е препоръка... !!!
                "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

                Коментар


                • Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                  Mишо, ако лихвата в банките е над 2% и тая облигация е цена 7-8000 кинт, - смятай че веднага я шиткам, и Без да ме интересуват каквито и да са "парични потоци" в бъдеще време. но не знам каква точно ти е идеята в случая. Във връзка с темата ли - "дали е полезна математиката." За мен матеамтиката си е полезна), за други не е)) Свят шарен)))) Да дам лек пример- преди няколко месеца ми мина една идеям кояето е двустранна, от една страна може да потвърди елиът-"вълногрмите" ако докаже вероятност над 50%, Както е видно - говорим с вероятности, (като в някои що-годе съвременни физични теории), Обаче - stana друго - както си разписвах едни волни, дори своеволни неща и идеята се редуцира в друга насока, като генерира нова - изобщо извън всички борсови представаи - ето каква - по сравнително лек и красив начин, може да се покаже, че ...ако за някои от правилнните N-ъгълници (правилни многоъгълници), . е в сила зависимостта K=2N/(N-2), където К e цяло, то фигураta, точно запълва (паркетира) равнината !?!?! Което се изпълнява за такива случаи - а) триъгълник, б) квадрат, в) шестоъгълник ?!?!? Незнам дали задачата от типа "математически развлечения" е рашавана преди и как,!?. ))) а относно борсовата периодика, може да се появи някоя странична идея която да я реши и нея. Та както каза blqblq - инттересен е въпроса за идеите)
                  Идеята ми не е да покажа колко съм силен в аритметиката . Това го "сметнах" съвсем на око.

                  Лихвите по английските 10г. облигации е 1.33%. Мисля, че стриктно погледнато цената на облигацията ще трябва да е под 7000.

                  ***


                  Идеята ми беше да обсъдя с Пирамид парите "от въздуха". И тъй като финансите постоянно работят с пари от бъдещето, т.е. от въздуха, реших да почна с такъв един пример.

                  ***

                  Браво за формулата с правлните n-ъгълници. Изнамирането на формули и готин начин за забавление В математическа гимназия ли си учила?

                  Коментар


                  • Mишо, ако лихвата в банките е над 2% и тая облигация е цена 7-8000 кинт, - смятай че веднага я шиткам, и Без да ме интересуват каквито и да са "парични потоци" в бъдеще време. но не знам каква точно ти е идеята в случая. Във връзка с темата ли - "дали е полезна математиката." За мен матеамтиката си е полезна), за други не е)) Свят шарен)))) Да дам лек пример- преди няколко месеца ми мина една идеям кояето е двустранна, от една страна може да потвърди елиът-"вълногрмите" ако докаже вероятност над 50%, Както е видно - говорим с вероятности, (като в някои що-годе съвременни физични теории), Обаче - stana друго - както си разписвах едни волни, дори своеволни неща и идеята се редуцира в друга насока, като генерира нова - изобщо извън всички борсови представаи - ето каква - по сравнително лек и красив начин, може да се покаже, че ...ако за някои от правилнните N-ъгълници (правилни многоъгълници), . е в сила зависимостта K=2N/(N-2), където К e цяло, то фигураta, точно запълва (паркетира) равнината !?!?! Което се изпълнява за такива случаи - а) триъгълник, б) квадрат, в) шестоъгълник ?!?!? Незнам дали задачата от типа "математически развлечения" е рашавана преди и как,!?. ))) а относно борсовата периодика, може да се появи някоя странична идея която да я реши и нея. Та както каза blqblq - инттересен е въпроса за идеите)
                    Last edited by precakanoto; 22.10.2017, 23:55.
                    Не е препоръка... !!!
                    "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                      Да се върна на темата: Математически ш физимески би трябвало точно да е ясно, че във икономиката и финансите /да не се бъркат със счетоводството но, все пак!/ следва да важат законите за съхранение, принципите на Нютон и ТО. Че разни "правения на пари от нишото" и постоянната ставка и мрънкане по "недостигащата" инфлация ми издват в повече. Поради що подобни колеги "забравят" обезценката на онова в ръцете си само и само, да "припишат" по някой процент отгоре за мен, остават загадка. Да мрънкаш, защо стоките са останали достъпни и да наричаш това "лош пазар" - ' ми йебем ти и ши_бания "тарикат".
                      Законите на Нютон не играят в случая.

                      Като начало ти предлагам да поразсъждаваме над тази ситуация:

                      Представи си, че имаш една британска вечна облигация, т.е. Великобритания ти плаща всяка година £100, но облигацията няма номинал/главница и падеж. Ако ти предложа да я купя тази облигация за £100 ти би ли ми я продал. И ако не, защо не? Каква смяташ, че ще е честната цена за тази облигация? Ако ти твърдиш, че държиш облигация, чиято стойност е примерно £7000-8000 това не са ли пари от въздуха?

                      Как според тебе трябва да се оцени днес един бъдещ паричен поток?

                      Коментар


                      • Да се върна на темата: Математически ш физимески би трябвало точно да е ясно, че във икономиката и финансите /да не се бъркат със счетоводството но, все пак!/ следва да важат законите за съхранение, принципите на Нютон и ТО. Че разни "правения на пари от нишото" и постоянната ставка и мрънкане по "недостигащата" инфлация ми издват в повече. Поради що подобни колеги "забравят" обезценката на онова в ръцете си само и само, да "припишат" по някой процент отгоре за мен, остават загадка. Да мрънкаш, защо стоките са останали достъпни и да наричаш това "лош пазар" - ' ми йебем ти и ши_бания "тарикат".
                        Last edited by Pyramid; 22.10.2017, 17:08.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от blqblq Разгледай мнение

                          Ако не всеки може да прояви талант, какъв е смисълът от формулата? Шпайковете ли правят шампиона или отключват таланта му? Едно от двете или и двете допускания са безсмислени и подвеждащи.

                          Прогнозирането и търговията нямат нищо общо помежду си. Също така нямат общо с готвенето, рисуването или спорта, въпреки опитите на консултантите да ни убедят в противното.
                          Никой не иска всеки да проявява талант. Няма как да стане просто.
                          И не шпайковете правят шампиона. Но шампиона ще избере най-добрите шпайкове, защото разбира и знае, че те му помагат да бъде най-добрият.
                          Същото е и с модели и формули - те не трябва да се знаят и използват наизуст (което масово се прави в училища и университети), те трябва да се разбират. Като разбираш нещо, не е нужно непременно да помниш наизуст формули - винаги можеш да погледнеш някъде, да си го припомниш набързо, и да го приложиш.

                          Талант е проявил този, който е измислил, формулирал и доказал нещо. Може би той/тя е похарчил/а години от живота си, за да го обясни.
                          Тези години и усилия са ти спестени на теб. Ти просто трябва да разбереш какво представлява това (модел/формула/теория), и къде и как може да ти помогне. Като разбереш това, ще знаеш и нещо още по-важно, а именно, къде това не може да ти помогне...
                          Аман от папагалско използване на теории и формули къде ли не...
                          само и само числа да има, дето ни харесват сега...после, що станало нещо не както трябва.

                          В едно свое писмо, Нютон е писал: "Ако виждах по-далеч от другите, то е защото стоях на раменете на гиганти." С това, той е благодарил на всички учени преди него, чиито трудове е изучавал.
                          А Ернесто Сабато е написал за Нютон следното:"Геният е някой, който открива, че камъкът, който пада и луната, която не пада, представляват едно и също явление."

                          Според скромното ми мнение, търговия без прогнозиране е сигурна рецепта за фалит.
                          Няма 100% сигурни прогнози, но затова пък нещата се проверяват и следят непрекъснато. Каквото правят всички инвеститори в каквото и да е.
                          Last edited by Kildirim_Bei; 22.10.2017, 17:11.
                          Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                          ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение
                            Човек и да не я знае тази формула може да си я изведе сам в някакъв вид.

                            Без формула, аз смятам капитализацията директно по следния начин. Ако е на база 5.3% годишна лихва щраквам 1.053 в калкулатора, после щраквам копчето за вдигане на n-та степен [ATTACH=CONFIG]n3253843[/ATTACH]




                            и написвам степента, т.е. броя на годините на капитализирането. След това, ако трябва, умножавам по главницата. Но това рядко ми трябва.

                            Та мисълта ми е, човек ако знае концептуално какво иска да направи и защо, формулите си идват сами. А ако концепцията е сложна и никой не е мислил до сега в тази насока, отиваш и питаш професионалните топ математици да ти разработят нов клон на математиката, както е направил Айнщайн. Само че се съмнявам някой от нас да стигне до там
                            Не така, Михалис. В смисъл, защо да не стигне?

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
                              По принцип, докато повечето обясняват как нещо не може да стане - някой вече го прави!
                              Маладэц, слушай, Джейката! +100

                              Коментар


                              • По принцип, докато повечето обясняват как нещо не може да стане - някой вече го прави!
                                http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

                                Коментар

                                Working...
                                X