Първоначално изпратено от Jay Gould
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Колко са полезни математиката и физиката (точни науки) за икономиката и финансите?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от blqblq Разгледай мнениеАко не всеки може да прояви талант, какъв е смисълът от формулата? Шпайковете ли правят шампиона или отключват таланта му? Едно от двете или и двете допускания са безсмислени и подвеждащи. Прогнозирането и търговията нямат нищо общо помежду си.
http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
- 2 Харесвания
Коментар
-
Човек и да не я знае тази формула може да си я изведе сам в някакъв вид.
Без формула, аз смятам капитализацията директно по следния начин. Ако е на база 5.3% годишна лихва щраквам 1.053 в калкулатора, после щраквам копчето за вдигане на n-та степен
и написвам степента, т.е. броя на годините на капитализирането. След това, ако трябва, умножавам по главницата. Но това рядко ми трябва.
Та мисълта ми е, човек ако знае концептуално какво иска да направи и защо, формулите си идват сами. А ако концепцията е сложна и никой не е мислил до сега в тази насока, отиваш и питаш професионалните топ математици да ти разработят нов клон на математиката, както е направил Айнщайн. Само че се съмнявам някой от нас да стигне до тамLast edited by Misho ILIEV; 21.10.2017, 15:53.
- 1 like
Коментар
-
Ето една суперпроста формула (учи се в 11-ти клас в училището, доколкото знам):
Нарочно няма да пиша кое какво е, и за какво служи формулата.
Както повечето гениални неща, и тя изглежда просто.
Прилага се на много места, особено в икономиката и финансите.
Действа безотказно при правилно разбиране и употреба (като Калашника)
На пишещите тук е ясно за какво иде реч.
Абсолютно съм сигурен, че на 80% (или повече) от хората, тази формула нищо не им говори, ако я видят.
Но в много случаи, ако тази формула нищо не им говори, други хора (не от най-приятните) ще им говорят след време.
Сега, формулата ли е виновна, или тоя, дето не я разбира и/или прилага неправилно?
Сметки лесно се правят с нея, и резултати всякакви могат да се получат.
P.S. Същият въпрос възниква и при оръжията и тяхната употреба, като се сетих за споменатия Калашник.Last edited by Kildirim_Bei; 21.10.2017, 14:13.Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
~ Enfant Sanssouci de Monde ~
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнениеВсички няма как да използват нещо. Най-добре е никой друг да не го ползва, но и да го използва - всички могат да си сготвят нещо просто, но не от всеки става готвач, художник, спортист рекордьор или въобще някакъв талант. С прогнозирането и търговията е същото.
Прогнозирането и търговията нямат нищо общо помежду си. Също така нямат общо с готвенето, рисуването или спорта, въпреки опитите на консултантите да ни убедят в противното.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнениеТя се използва, пак за прогнози, но за други неща, туристически поток, автомобилен трафик и т. н. Но мисля, че е същото, ако схвана как се прилага ще я пробвам. Ако стане да се прилага пряко на пазара супер, ако пък не, ще съм научил нещо, може да ми потрябва индиректно за прогнозиране на бъдещи продажби на стоки на компании и т. н.
Всички няма как да използват нещо. Най-добре е никой друг да не го ползва, но и да го използва - всички могат да си сготвят нещо просто, но не от всеки става готвач, художник, спортист рекордьор или въобще някакъв талант. С прогнозирането и търговията е същото.Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнениеНе смяташ ли, че ако работеше всички вече щяха да я използват? (Друг въпрос е пък, че ако всички я използваха тя щеше да спре да работи.)
Всички няма как да използват нещо. Най-добре е никой друг да не го ползва, но и да го използва - всички могат да си сготвят нещо просто, но не от всеки става готвач, художник, спортист рекордьор или въобще някакъв талант. С прогнозирането и търговията е същото.http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение
Свалям ти шапка, Jay Gould
Точно така се прави.
Една формула не се използва навсякъде, само защото е формула. Тя, и резултатите, които дава, трябва много добре да се разбират.
Мишо също е прав в съжденията си.
- 1 like
Коментар
-
Икономистите и финансистите разсъждават по различен начин и са се вторачили в различни модели на мислене. Ако малко повече си говореха помежду си, и двете страни щяха да виждат нещата по-добре.
В дисциплината monetray economics (а и в централните банки) доминира моделът dynamic stochastic general equilibrium и Taylor rule. Всеки който тръгне да прави нещо друго бива заклеймяван.
Хайман Мински първо става бакалавър по математика и после се насочва към икономиката. Мислил е различно от стандартния икономикс, не е използвал много математика, следвал е традицията на Кейнс, развил е теорията за нестабилността на финансовите пазари (в противоречие с доминиращата efficient market теория). Мински остава в трета глуха до смъртта си.
Чак 2008-2009 става звезда и всички се нахвърлят да четат Мински.
септември 2008, "The Minsky Moment"
Last edited by Misho ILIEV; 20.10.2017, 13:40.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение"Който може - го прави, който не може - учи другите"
KVV там доста усилено рекламира някакви курсове по форекс.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение
Свалям ти шапка, Jay Gould
Точно така се прави.
Една формула не се използва навсякъде, само защото е формула. Тя, и резултатите, които дава, трябва много добре да се разбират.
Мишо също е прав в съжденията си.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнениеОт полза е, ако знаеш къде и как да я ползваш. Смятах и още смятам дори, като имам време да си извикам един частен учител по математика, за няколко дни да ми разясни една формула, която искам да проверя дали работи на пазарите.
Точно така се прави.
Мишо също е прав в съжденията си.Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
Коментар
Коментар