Първоначално изпратено от prectical
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Колко са полезни математиката и физиката (точни науки) за икономиката и финансите?
Collapse
X
-
Примера беше произволно взет, на база данни, че средната продължителност на ипотечните кредити у нас е около 18 г. Сметката ти е интересна...и е подходяща при конкретните числа. Но ако лихвите отидат към 1 - 1.5% (каквито са сега на запад, конкретно в Германия, Швейцария и Финландия, които коментирахме там за имотите), мисля, че резултата от твоята формула няма да е много препоръчителен.Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
Първоначално изпратено от maverik Разгледай мнение
Викаш... да ти даде безплатно... ей тъй... една прогноза.... ))))))))))))))))))
Коментар
-
Първоначално изпратено от prectical Разгледай мнениеАз полза от математиката на пазарите не виждам,пък и тия висши глупости теореми теории нз си кво. Проста математика да си сметнеш нещо и си готов. Граници,функции производни,диференциални уравнения муравнения и нз си още какво. Това май няма да ни направи по-богати на пазарите?
Аз лично бях за много добър по математика справях се добре но я мразех.
Ако някой се мисли за голям математик и че имало голяма полза да ми прогнозира цените на 5 акции след 1 месец както и на 5 валутни двойки. 3 от 5 за двете и ще ми промени корено мнението но нека да е с точност +-5%
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнениеКилдирим, по въпросите за лихвите, и времето на заема си имам едно бързо решение, което да ме ориентира,.и много бързо и лесно да смятам - Сравнително добро оразмерено време според мен е 1/(гпр) т.е. в твоя пример времето е по-добре (пак казвам според мен) да бъде Т=1/6.5% =100/6.5=15 г. а не 20.!
Сметката ти е интересна...и е подходяща при конкретните числа.
Но ако лихвите отидат към 1 - 1.5% (каквито са сега на запад, конкретно в Германия, Швейцария и Финландия, които коментирахме там за имотите), мисля, че резултата от твоята формула няма да е много препоръчителен.Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
~ Enfant Sanssouci de Monde ~
Коментар
-
Аз полза от математиката на пазарите не виждам,пък и тия висши глупости теореми теории нз си кво. Проста математика да си сметнеш нещо и си готов. Граници,функции производни,диференциални уравнения муравнения и нз си още какво. Това май няма да ни направи по-богати на пазарите?
Аз лично бях за много добър по математика справях се добре но я мразех.
Ако някой се мисли за голям математик и че имало голяма полза да ми прогнозира цените на 5 акции след 1 месец както и на 5 валутни двойки. 3 от 5 за двете и ще ми промени корено мнението но нека да е с точност +-5%
Коментар
-
Килдирим, по въпросите за лихвите, и времето на заема си имам едно бързо решение, което да ме ориентира,.и много бързо и лесно да смятам - Сравнително добро оразмерено време според мен е 1/(гпр) т.е. в твоя пример времето е по-добре (пак казвам според мен) да бъде Т=1/6.5% =100/6.5=15 г. а не 20.!Не е препоръка... !!!
Коментар
-
Благодаря на Alonso за илюстрацията!
Тя е допълнение към формулата, която пуснах преди два дни, и за която написах, че хората масово не разбират и не се опитват да разберат. А тя е намесена в много сметки, някои от които могат съвсем да им объркат живота.
Става въпрос за капитализирана лихва и анюитет, които се учат в 11-ти клас (те са елементарни следствия от геометричните прогресии).
Цитирам и аз с картинка нещо, което писах преди дни в темата за недвижимите имоти.
(сметката е правена май миналата година):
Главница: €50 000
Лихва: 6.50%
Срок на погасяване: 20 год.
Мес. вноска: €372.79
Сума вноски на година: €4 473.48
Тотал на вноските: €89 468.78
Приятно гледане и осмислянеLast edited by Kildirim_Bei; 23.10.2017, 19:22.Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение[/quote=Fiscalist]Има 3 начина да си напред в нашия бизнес - да си по-бърз, да си по-умен или да измамиш....
Филма е Margin call.
Margin - средство да играеш на пазарите с пари, които нямаш.... от въздуха... точно по темата
А за числата, 1,2,3 и т.н.
Математиката е наричана царица на науките. А Теорията на числата е царица на самата математикаНе се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
Коментар
-
Първоначално изпратено от AlonsoБорсата има почивни дни, но голям процент от бизнесите в които може да се инвестира на същата борса, работят и генерират печалби / или загуби/ и през почивните дни Мисълта ми беше, че моите наблюдения са че повечето хора не си правят сметки с математика за пети клас в вие говорите за висша математика Това с тези многоъгълници, например за което споменаваш по-долу мисля че може да се изведе с математика за шести клас, ако правилно съм разбрал задачата Ако искаш сподели каква ти е идеята и може да обсъдим.Не е препоръка... !!!
- 1 like
Коментар
-
[/quote=Fiscalist]Има 3 начина да си напред в нашия бизнес - да си по-бърз, да си по-умен или да измамиш.... [/quote] А тази снимка не ли от оня филм - за онези тримата!? Три - просто число, също и на фибоначи..Не е препоръка... !!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение
Идеята ми беше да обсъдя с Пирамид парите "от въздуха". И тъй като финансите постоянно работят с пари от бъдещето, т.е. от въздуха, реших да почна с такъв един пример.
Е, като знаем как се създават парите, не е трудно да се предположи кой обикновено е печелившия в играта
Мнението ми не е препоръка за нищо.Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
Коментар
Коментар